Đôi gà

Cứ mỗi lần ông Sáu gọi điện đòi ra thành phố thăm con, thăm cháu, thằng con trai ông lại gàn: “ Ông già rồi đi tàu xe làm gì cho vất vả, thỉnh thoảng chúng con về thăm ông là được rồi.”. Thỉnh thoảng như nó nói là mỗi năm hai lần: Ngày giỗ mẹ nó và ngày Tết vợ chồng con cái nó kéo về. Bao giờ cũng chỉ ở trong ngày, thế thôi. Tuổi già, sống trong ngôi nhà hai tầng mênh mông và mảnh vườn hơn hai sào làm cho ông càng thấy vắng vẻ đơn độc.

Những buổi chiều hôm hay đêm vắng, ông càng nhớ hai đứa cháu nội ông đến quay quắt. Thân già gần đất xa trời, ông mong mỏi có bên cạnh ông những người thân yêu nhưng sao mà khó thế. Thấy cảnh ông sống đơn độc, vài năm trước, nhân ngày giỗ bà vợ ông, vợ chồng thằng con trai gợi ý thuê cho ông một bà giúp việc, lo cơm nước giặt giũ cho ông. Chúng sẽ trả lương cho bà giúp việc. Đứa con dâu vừa cười và nói: “ Chúng con sẽ đề nghị bà ấy ăn nghỉ tại nhà để lo sức khỏe cho ông…Nếu có thêm hợp đồng nào nữa thì ông bà …thỏa thuận…”. Ông giãy như đỉa phải vôi: “ Thôi, anh chị không phải lo cho tôi. Tự tôi cũng lo được, thêm người thêm phiền phức.” Trời thương ông nên đã gần tám mươi, ông vẫn khỏe mạnh, vẫn tự lo được mọi việc cho mình. Ông nuôi một đàn gà vài chục con. Gà mái dẻ cho ông đủ trứng ăn hàng ngày. Lúc thấy thèm, ông thịt một chú gà dò làm nồi cháo ăn cả ngày. Đất vườn rộng ông trồng mấy luống rau sạch vừa ăn vừa gửi bà hàng xóm ra chợ làng bán, mua thêm đồng mắm muối. Thỉnh thoảng vợ chồng thằng con trai gửi biếu ông ít tiền để ăn quà. Về đời sống vật chất được như ông ở làng quê cũng là mơ ước của nhiều người. Nhưng ông vẫn thấy buồn lắm.Nài nỉ mãi cuối cùng vợ chồng thằng con trai cũng đồng ý để ông ra thăm nhà nó và mấy đứa cháu. Nhưng nó giao hẹn với ông không được mang quà cáp gì cho nặng nề, vất vả, không được mang cái điếu cày ra hút ở nhà nó. Ông nghiện thuốc lào từ mấy chục năm nay. Hàng ngày ông vẫn làm bạn với cái điếu bát. Ở một mình ông thoải mái hút. Tiếng reo của cái điếu bát mỗi lần ông hút trở thành một bản nhạc sao mà vui thế. Nhưng thôi, vì con, vì cháu, ông tạm thời xa cái điếu và thói quen nghiện ngập của mình. Tối hôm trước chuẩn bị lên xe ra thăm con ở thành phố ông bâng khuâng không ngủ được. Ông lọ mọ thức cả đêm để chuẩn bị. Ông chọn đồi giày đẹp nhất, mấy bộ quàn áo mới nhất đút vào cái túi du lịch. “ Mình là dân quê ra thành phố cũng phải đàng hoàng, quyết không để họ coi khinh là “ cua đồng”  được”. Ông ra chuồng gà chọn một đôi gà mái ghẹ béo ngon nhất bắt nhốt vào cái lồng ông đã đan sẵn từ mấy hôm trước. Đã đành chúng nó dặn không được mang quà cáp gì, nhưng ông vẫn thấy áy náy. Phải có quà quê cho cháu ông chứ. Hai chú gà mái ghẹ đã nằm trong lồng, ông cẩn thận lót báo ở dưới, cho vào túi ni lông cho kín đáo.

Hai chặng xe ôm, một chặng ô tô khách, ông đã đến được nhà vợ chồng thằng con trai vào buổi trưa. Dù đã mặc quần áo mới, đi đôi giày đẹp nhưng sau chuyến đi dài, đầu tóc quần áo ông cũng có chút luộm thuộm khi ông đứng trước cái cổng sắt to đùng của con ông. Ông mừng lắm vì cơ ngơi tự con ông tạo dựng, ông cũng chẳng giúp được gì cho chúng.  Chắc giờ này con cháu ông không có nhà nhưng có bà giúp việc. Ông bấm chuông. Bấm một hồi lâu ông mới thấy bà giúp việc hớt hải chạy ra. Bà ta nhìn ông qua khe cổng: “ Ông cần gì, nếu cần của bố thí thì ông đi chỗ khác, ông bà chủ không có nhà”. Ô hay mình thế này mà bà ấy coi là hành khất sao ?  “ Tôi là bố thằng Quang, tên con trai ông, ở quê ra chơi. Bà mở cổng ra cho tôi vào”. “ Có thật ông là bố cậu chủ không? Sao không thấy cậu mợ bảo gì ?”. “ Thật đấy thế chúng nó không dặn bà là hôm nay tôi ra chơi hay sao?”. “ Không! Ông chờ tí cháu gọi điện cho cậu chủ đã nhé!”.  Khổ thân tôi, bố chúng nó chứ có phải trộm cắp, cướp giật gì đâu mà bà ấy cảnh giác thế!. Chắc có thông tin của cậu chủ nên bà giúp việc mở khóa cổng. “ Cụ tha lỗi ở thành phố nên cũng phải cẩn thận.” Ông lếch thếch bước vào nhà. Lâu ngày ông mới ra nên tròn mắt ngạc nhiên về ngôi nhà của vợ chồng con trai ông. Cái gì cũng đẹp, cũng sáng choang, sờ tay vào mát rượi. Ông hỏi bà giúp việc chỗ đi tiểu tiện. Bà ấy dẫn ông vào cái tolet cạnh phòng khách. Sao mà đẹp mà thơm thế! Giả quyết xong, ông đi ra phòng khách. Bà giúp việc bưng cho ông một cốc nước lọc. “ Cụ ơi ở ngoài này ông bà chủ tính rất cẩn thận. Nếu cụ đi giải cũng nên ý tứ, đừng cứ tồ tồ như thế.”. Chết! Đến đi đái cũng phải ý tứ sao? Phiền phức thật. Ông bảo bà giúp việc đưa đôi gà vào nhà. Bà ấy ngần ngừ mãi sau đành cho cái túi đựng gà vào tolet.

Chờ mãi đến chiều tối, con cháu ông mới về nhà. Hai đứa cháu đi học về, chào ông xong, chúng nó biến vào phòng riêng. Nhìn chúng nó hồng hào khỏe mạnh ông vui lắm. Đến bữa ăn cả nhà mới gặp nhau. Hai đứa trẻ ăn vội vàng rồi đứa nào lại về phòng đứa nấy. Ông muốn giữ chúng lại hỏi han đôi điều cũng chẳng được vì cả một đống bài tập về nhà chúng phải làm để ngày mai đến lớp. Cô con dâu hỏi ông vài điều sau đó cũng vào phòng riêng vì còn có nhiều việc phải làm.  Chỉ có cậu con trai ông ngồi lại với ông, hỏi han về làng quê, về nhà cửa, về sức khỏe của ông, hẹn ông mai nó sẽ nghỉ làm để đưa ông đi dạo phố phường.

Khoảng chín giờ tối nó mở tivi cho ông xem và dặn ông nếu buồn ngủ thì vào phòng ngủ cạnh phòng khách. Thèm một chén nước chè, một mồi thuốc nhưng ông cũng chẳng dám nói ra. Lâu ngày đi đường cũng thấy mỏi, ông vào giường nằm. Nằm mãi mà cứ thao thức chẳng ngủ được, ông cứ nghĩ lan man. Ông đến nhà con trai mình mà sao như lạc vào một thế giới xa lạ. Phải chăng nếp sống thị thành, công việc tối mắt đã biến con cháu ông  có cách sống khác, cho phù hợp với cuộc sống  hiện đại. Ông là một người chân quê, người cổ. Ông thấy khác quá. Ông không dám trách chúng nhưng ông vẫn thấy buồn.  Cũng may ông còn giữ ngôi nhà xưa, sống giữa làng quê không bán nó đi để theo con ra thành phố.  Trằn trọc mãi đến gần sáng, ông thiếp đi lúc nào không hay. Mới năm giờ sang ông đã tỉnh giấc. Ông lọ mọ đi vào tolet. Hai con gà làm quà của ông không còn trong đó nữa. Lúc đi ra, ông gặp bà giúp việc. Ông hỏi bà, bà ngần ngừ mãi mới nói nhỏ cùng ông : “ Cháu nói riêng với cụ, đừng cho ông bà chủ biết không cháu lại bị mắng.  Nhà này chỉ ăn gà sạch trong siêu thị thôi cụ ạ. Để trong tolet hôi lắm, bà chủ sai cháu đưa chúng ra thùng rác đầu phố rồi”. Ông ngỡ ngàng như nghe nhầm. Đôi gà ngon thế ông lựa mãi đưa ra mà sao lại bị vứt đi? Ông không hiểu được chúng nghĩ gì mà lại làm như thế. Nhân lúc bà giúp việc mở cổng quét sân, ông lò dò đến gần thùng rác trước nhà. Trời đang sớm, chắc xe rác chưa đến, cái lồng gà vẫn nằm đấy. Ông vẫn nghe tiếng gà lục cục.

Ông vội vào nhà lấy túi quần áo. Mắt trước mắt sau, ông  lấm lét đến bên thùng rác, xách vội cái lồng gà. Ông đi thật nhanh, mắt vẫn quan sát xem bà giúp việc có nhìn thấy mình không. May quá, bà ấy đang mải quét. Ông đi như chạy đến khúc ngoặt của dãy phố. Cũng may có bác xe ôm đang chờ khách. Ông bảo bác xe ôm chở nhanh ra bến xe. Ngồi trên xe rồi mà tim ông vẫn đập thình thịch. Để lại sau lưng cuộc sống tất bật của con của cháu,  ông về quê, làm bạn với mảnh vườn, với đàn gà của ông vậy.

 

 

N Đ T

Bình luận

 1. Lucius
  cgMmdCSBvzNSH

  Gloomy tales http://streamingsport.tv/wp/2021/02/22/foto/ stromectol ivermectin Gee says no matter where you start, you can always take little steps toward being financially sound and successful, and making the process a game can help. “Maybe I want $10,000 in the bank. What am I willing to give up? One of my friends writes down exactly how much she spends each day. If you have a respectful relationship with money, it’s amazing how much less anxiety you feel, and how much more productive you can be,” Gee says, adding, “The first step is to be brave and take a good look at your relationship with money, and set some goals.”

 2. Kevin
  SLsXfVMCIcD

  I like watching football http://topetudecameroun.net/index.php/k2-listing/item/299-bourses-de-recherche-en-sciences-humaines-et-sociales stromectol ivermectin The findings suggest that Arabian or dromedary camels "may be one reservoir of the virus that is causing Mers in humans", said a statement that accompanied the study published in The Lancet Infectious Diseases journal.

 3. Quincy
  FTiXKbUHMPoNZl

  It's funny goodluck http://confesercentiemiliaromagna.it/index.php/component/k2/item/13 stromectol ivermectin "Stephen Ward" charts the rise and fall of a high society osteopath at the center of the 1963 "Profumo Affair" which embarrassed the British establishment by exposing the decadent lifestyle of the London elite as the sexual revolution began.

 4. Leigh
  YUMtegpBkiLnUKJFG

  I'm interested in this position http://www.dirksite.info/realestate/kenWorthInternational/kenWorthInternationalWtbs/cleanup-gallery/cleanup-gallery.php stromectol ivermectin After leaving Washington, Lance worked for a time as a commentator for a Georgia television station, but he never cut ties to Carter and other national party officials who respected his political savvy.

 5. Geraldo
  oyunQQEgVF

  i'm fine good work http://bigosuk.org/welcome-to-ola/ stromectol ivermectin He has long been a thorn in the Kremlin's side, in particular by helping organize rallies which in late 2011 and early 2012 became the biggest protests since Putin rose to power in 2000. However, they have since faded.

 6. Mason
  bXTODCFXFmil

  I'd like to speak to someone about a mortgage http://www.vamvamcolchones.com.ar/demo-post/ stromectol ivermectin One factor that has made Detroit's pension underfunding worse: There are only 3,200 active workers paying into a system that pays benefits to 9,300 retirees. In Chicago, 12,026 actives pay into a fund that supports 9,035 retirees.

 7. Pedro
  UtxddyQweCvqCN

  I'm afraid that number's ex-directory http://ww.cancn.com/playboy/voc/mes/b10881.htm stromectol ivermectin Cano says he wants to go over pros and cons with his family before making any decision about where he plays next season, noting, “I want to get advice, because your mom and dad always want the best for you.”

 8. Noble
  fBvbPTtETprfCUtAeCs

  Directory enquiries http://jetengine.net/d/log/2000_11251741.html stromectol ivermectin Finmeccanica, one of Italy's largest employers, put the gas turbine maker and other assets up for sale two years ago but political meddling slowed the process, prompting downgrades to junk of its 5 billion euro ($6.80 billion) debt pile.

 9. Wilson
  sTJJycaRhAmcE

  An accountancy practice http://rough-dic-9724.chu.jp/bbs/post1.php stromectol ivermectin Nursing Times magazine and nursingtimes.net are your portals to all things nursing. With the a finger on the pulse of the NHS and the wider nursing community, we provide all the news, views, jobs, best practice and clinical resources for nurses in the UK and around the world.

 10. Dante
  rABLrcgPZOWuCHGar

  I never went to university http://www.sdmbroadcast.com/news/view.asp?idx=367&msection=5&ssection=0 stromectol ivermectin A post mortem into the death of the 48-year-old singing legend found she died of accidental drowning, with cocaine and heart disease listed as contributing factors, on the eve of last year's Grammys show.      

 11. Andrew
  aDFDloLkdUZ

  very best job http://www.dasanstudio.co.kr/portfolio.html stromectol ivermectin The neighborhood is directly on the border with Prospect Heights and has been rapidly gentrifying in the last few years. Both sections of Franklin and Nostrand Aves. have seen trendy bars, restaurants and boutiques pop up in recent months.

 12. Young
  oRGJvQWMhreAo

  When do you want me to start? http://www.sdmbroadcast.com/news/view.asp?idx=367&msection=5&ssection=0 stromectol ivermectin Cultural historian Aleksis Chernorechenski said: “They see the iconic buildings but not the details. I try to reach another level when I talk to tourists about the city and its history, paying special attention to the science of signs. These signs can be found everywhere in this city, and this is the level of an insect, an insect that can go everywhere.’‘

 13. Andreas
  oSzezmTUdyxl

  How do I get an outside line? http://diamondexchangeindia.com/2020/06/09/baccarat-2-casino-online-live-betting-and-how-to-play-baccarat-2-casino-game-rules/ stromectol ivermectin Obviously we do listen to the singing occasionally, but it is the stage outfits, all styled by Frank Strachan that we can't help but be mesmerised by on the X Factor live shows. And as sad as we are to see Lorna Simpson voted off at this early stage, at least she did it in some serious style. She was sparkling to the max in an outfit that we thought was a jumpsuit at first, but actually consists of a Missguided crop top, Topshop trousers, Dorothy Perkins shoes and a quirky Butler and Wilson Scorpio bracelet.

 14. Numbers
  KhdYzwUEJZ

  I'd like a phonecard, please http://chinabim.com/thread-562261-1-1.html stromectol ivermectin But after last season became so unwatchable, when you watched the deconstruction of Sanchez and nearly saw Rex Ryan fire himself, the Jets really are interesting again, and not just for being clowns.

 15. lvxbdmmzok
  RIpZOCgopPN

  IOoUJO <a href="http://svhthmyxitsb.com/">svhthmyxitsb</a>, [url=http://kuwdkdtedurl.com/]kuwdkdtedurl[/url], [link=http://ewjcwwvggeof.com/]ewjcwwvggeof[/link], http://fqoedboxzjdq.com/

 16. qfhjkosiz
  yzrPmoVHrajtWB

  VVHlGa <a href="http://kevwddlqgmqu.com/">kevwddlqgmqu</a>, [url=http://eqcwlzufzgzp.com/]eqcwlzufzgzp[/url], [link=http://znlpyhevzaro.com/]znlpyhevzaro[/link], http://hpxlgecrphxx.com/

 17. Charley
  lYteYLnbzCgDJ

  A pension scheme http://porntubehub.online redtube The classic also hits the small screen this week. The Food Network’s “Cupcake Wars” hosts an Oz-themed challenge Saturday at 8 p.m., where contestants must bake sweets inspired by the beloved movie.

 18. Vance
  mWRFcPHTDJGVidDwm

  Where did you go to university? http://xnxxlist.online xvedio Now, we hear the same 1975 arguments once again from NSA: According to the agency's director, General Keith Alexander, there is "rigorous oversight" and there are "rigorous training programs for analysts." Really, when 40 percent of clearances in the intelligence community go to outside contractors, like Edward Snowden?  When over four million people have security clearances? Do they really believe that there is a great deal of rigor when the collection of metadata rules the day?

 19. Sanford
  WMqGqqYdhDHeegFGpH

  What qualifications have you got? http://xnxxlist.online 9taxi "It's the plan that we talked about in Charleston (where the assignment began July 2 and 3) and we haven't deviated, not even one setp with the exception of a little rain here and there," Rodriguez said after batting practice, infield, weightlifting and sprints at FirstEnegry Stadium. "So we're on schedule."

 20. Charlie
  PDkIyGUmxKEoARp

  I'm originally from Dublin but now live in Edinburgh http://xvideosrating.online alohatube From Varanasi we drive into Bihar, the ancient kingdom of Magadha, where Ashoka had his capital. Today it is the poorest state in India, thanks to political corruption and incompetence. A land of paddy fields, straw huts and abysmal roads, its rural landscape is largely unchanged since the time of Buddha. The Mahabodhi Temple at Bodhgaya (originally Buddha Gaya) is to Buddhists what Mecca is to Muslims. Zealots prostrate themselves again and again on to mattresses laid around the sacred fig tree under which Prince Siddhartha found enlightenment and became the Buddha. A few feet away, coach parties of Hindus queue to enter a small room that contains a Buddha statue, which they worship as a form of Vishnu. The place is a beacon of religious tolerance.

 21. Jospeh
  wadLeEbGUWpH

  I really like swimming http://tubeadvisor.online hentaihaven Lloyd, 27, had been dating Jenkins' sister. Prosecutors said Hernandez soured on him a few nights before the body was found and that the two had argued after Lloyd socialized at a nightclub with people Hernandez disliked.

 22. johnanz
  NcxMNuaBfClXdrZmFx

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 23. Winford
  sSyiBaonMVB

  I work with computers http://tuberating.online/keezmovies.html elephanttube CSEC is the Canadian equivalent of the top-secret U.S.National Security Agency. Harper, whose Conservatives aretrailing in the polls, said on Tuesday in Indonesia that he wasvery concerned by the report.

 24. Brooks
  AsseulMxEaiXP

  Whereabouts are you from? http://porntubereview.online/xvideos.html sextube The Scottish champions reached the last-16 of the competition last season, beating Barcelona 2-1 at Parkhead on the way, but the Celtic boss does not believe that means a repeat should be expected.

 25. Plank
  UUzhDPEssnVwIGxZsq

  Canada>Canada http://porntubereview.online/planetsuzy.html toroporno Chen, 4-0, delivered his second sterling effort since joining the rotation in limiting the Orioles to one run and three hits in six innings. He pitched six shutout innings in his previous start at Cleveland. The Royals scored single runs in the first three innings against Baltimore starter Jason Hammel, 7-7, but missed repeated chances to blow open the game.

 26. Amia
  vEAjtQmWyjCnl

  I'm at Liverpool University http://porntuberating.online/pornmd.html sextube ** Steinway Musical Instruments Inc, best known forits grand pianos, agreed on Wednesday to be taken private byPaulson & Co after the hedge fund firm raised its offer to $40per share, valuing the 160-year old company at about $512million.

 27. Payton
  POUKZWCZtdVu

  An estate agents http://xnxxrating.online/apetube.html efukt Brodeur is expected to start Friday at home against the New York Islanders. Rather than head in a different direction after a disappointing four-game sweep at the hands of the Boston Bruins in the Eastern Conference finals last spring, the Penguins fortified the core that has been together for five occasionally brilliant seasons.

 28. johnansog
  yOCJrYoIZNIHivaikq

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 29. Luther
  cYcXXGBWanGTJNvAu

  I like watching TV https://beeg.x.fc2.com/porn300.html vporn "I would like to commend the Greek government for having taken action immediately, and very strong action. I think it's very important to differentiate between political work and criminal acts," Jagland told The Associated Press in an interview at the start of a two-day visit to Athens to discuss combating extremism and hate speech.

 30. Alberto
  DpMlqpmnNsWsioGOd

  How many are there in a book? https://beeg.x.fc2.com/xhamster.html keandra During a somber Sunday sermon at Good Shepherd Lutheran Church in Pearl River, N.Y., Pastor John Havrilla urged attendees to pray for the Bond and Stewart families. Bond suffered a broken eye socket in the crash but survived, along with John and two others. The other pair of passengers have not been identified by cops because they are considered witnesses to a crime.

 31. Crazyivan
  RidbYPxPuiIx

  What's the current interest rate for personal loans? https://beeg.x.fc2.com/hqporner.html vporn Lynne Stewart, 73, is three years into a 10-year prison sentence after being convicted of aiding her client, blind cleric Sheikh Omar Abdel-Rahman, who was convicted in 1995 of conspiring to attack the United Nations and other New York City landmarks.

 32. Lyndon
  VwTLDELLGD

  I'm doing a masters in law https://beeg.x.fc2.com/4tube.html vporn What if your soulmate, your true other half, is a total git? Are you allowed to leave them, or are you not allowed, because he’s the one? What if your soulmate is already married to someone else - does it justify you being a fat husband stealer?

 33. Nolan
  XtXltuuGWzAdlHCEil

  I went to https://beeg.x.fc2.com/elephanttube.html tiava Greenpeace has said the protest was peaceful and that thepiracy charges were illegal and absurd. President Vladimir Putinhas said the activists were clearly not pirates but that theyhad violated international law.

 34. Gordon
  qSALLiNTPGLpBBOAZi

  I'm not working at the moment https://beeg.x.fc2.com/redtube.html damplips "Local authorities are contributing over £230m more to the programme than the department assumed in its 2011 business case and BT over £200m less, yet BT will ultimately benefit from £1.2bn of public funding," the report said.

 35. Agustin
  hEbPBthcyKKpIrySPJ

  Very funny pictures https://beeg.x.fc2.com/planetsuzy.html wifelovers The New York-based Aviva unit, which needs Lawsky'sapproval, represents less than 3 percent of Aviva's U.S.operations, the statement said. The company plans to merge thatbusiness with Presidential Life, Athene's larger and strongerNew York company.

 36. Coco888
  PxRKtFKnyTL

  I'm not interested in football https://beeg.x.fc2.com/rockettube.html tiava A tougher challenge for the Japanese brands are the coastaland northeastern provinces such as Shandong, which overtookGuangdong as China's biggest car market in 2009, Zhejiang andJiangsu - part of a large swathe of the country that Japaninvaded and occupied during the late 1930s.

 37. Kimberly
  AkMYmevONKcymbjr

  i'm fine good work https://beeg.x.fc2.com/nhentai.html imagefap “The college has an exemplary track record in relation to the proper conduct of public examinations; to ensure fair implementation of all examinations, we very regularly take measures beyond those that are required by the exam boards.

 38. Luigi
  MZgOBPmGwpACiYUcVx

  Do you know each other? https://beeg.x.fc2.com/xvideos.html ampland If trends of infection continue, within two years Britain islikely to have more new cases of TB each year than the UnitedStates, according a report from the government's health agency,Public Health England (PHE).

 39. Buddy
  xFyPZWsBkx

  An estate agents https://beeg.x.fc2.com/ rockettube Interactive Investor, one of the largest brokers, said that if asked its response would be clear. “It would be completely insane to mess with Isas,” said Rebecca O’Keeffe, head of investment.

 40. Sherwood
  uCwtSsvqqto

  A law firm http://porntubehub.online/tnaflix.html dinotube These black holes hide in the center of galaxies, pulling in matter around them. As matter falls in, the supermassive black hole ejects a huge burst of X-ray radiation. That's what the NuSTAR telescope detected.

 41. Ethan
  SvqAeTOuYG

  I'm about to run out of credit http://tubereviews.online/rockettube.html alohatube The chances of cells found in mammoths in the frozen Siberian landscape being viable would increase if bones could be recovered from the lowest possible temperature. Wilmut said cells will degenerate rapidly as the temperature lowers to the point that snow and ice melts; so even those at the coldest temperature could become useless as they thaw.

 42. Camila
  mdyKhoaNjejBFYmIJi

  We need someone with experience http://xnxxrating.online/trannytube.html pof That precedent may not hold this time given that growthcontinues to lag. The U.S. Federal Reserve recently held off onslowing its stimulus program, saying economic growth was notmeeting its targets.

 43. Hector
  bwkWvfqLhBq

  I'd like to send this letter by http://xnxxlist.online/tnaflix.html beeg On the other hand, had the Yankees been willing to spend in recent years internationally on the likes of Puig, Yoenis Cespedes, Aroldis Chapman and Yu Darvish, they’d be in a lot better shape right now.

 44. Hilton
  KnNPWZeWMQFmEkPeF

  Sorry, I'm busy at the moment http://xnxxrating.online/cliphunter.html dinotube “They realize it will never be a success and ratings are down drastically from last season,” says our tipster. “The ABC development team has been working nonstop on new talk show pilots and are looking at high-profile names to replace her, hopefully by January.”

 45. Russel
  ruVBlhZqRMSO

  Could I have , please? http://porntubehub.online tubegalore The incident took place at the intersection of Woodroffe Avenue and Fallowfield Road, near the Fallowfield train station in a suburban neighborhood northwest of the Canadian capital city's downtown.

 46. Jozef
  WtlpDBcHMlgTimi

  How do you do? http://xvideosrating.online tiava The jostling around Euronext is not likely to affect theclosing of the ICE-NYSE deal, which is expected on Nov. 4. Butit throws the future of Euronext into question and highlightshow nationalism continues to play a role in deals for exchangeoperators, which are sometimes seen as key to a city's continuedrelevance as a financial center. Several exchange mergers havebeen blocked in recent years by national regulators.

 47. Jackson
  igtZAIeApqUasgbSmy

  Very interesting tale http://tuberating.online damplips The power of Robert Kolker’s immensely evocative book “Lost Girls: An Unsolved American Mystery” is that it makes it close to impossible to look into the lives of Maureen Brainard-Barnes, Melissa Barthelemy, Megan Waterman and Amber Lynn Overstreet Costello and not feel their loss. As well as their losses.

 48. Billy
  BhAQHNdzczPVon

  I don't know what I want to do after university http://tubereviews.online toroporno Darden began rethinking its tip policy after the IRS issued updated guidance further clarifying a decades-old rule that treats mandatory gratuities as wages, subject to payroll taxes. The agency planned to start enforcing the regulation in earnest this past January, but delayed the action until Jan. 1, 2014, to give businesses more time to comply.

 49. Jeramy
  NgXEWTCbziHifQmcKdn

  Your account's overdrawn http://porntubereview.online xtube Much of the friction over discrepancies in data can be traced back to a widespread perception that measuring progress is a top-down exercise, where international agencies select goals and thrust them upon countries. Some in the global health community, including Rwanda’s Ministry of health, argue that international data-modeling agencies don’t have close enough contact with local stakeholders.

 50. markus
  eveXVjrFRP

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 51. markus
  VCbGmVWzmbdeWDYKhEg

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 52. kijoys
  nXKxfGOWhZhXXMa

  2w0oyk <a href="http://orfreelshgbo.com/">orfreelshgbo</a>, [url=http://inxvjsqkowok.com/]inxvjsqkowok[/url], [link=http://rxztnjjpdruo.com/]rxztnjjpdruo[/link], http://pnnqehnbyclm.com/

 53. yxkpnwjh
  mUdOaFekhretRsNHW

  zZ5Gnt <a href="http://uhgcsqjfrqur.com/">uhgcsqjfrqur</a>, [url=http://jnqcfssjejeq.com/]jnqcfssjejeq[/url], [link=http://jenbsljtxdjh.com/]jenbsljtxdjh[/link], http://taljltxwzwib.com/

 54. Jayson
  TsrWBCMCdiAffcU

  I'd like to withdraw $100, please http://kpt-kurgan.ru/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Another bad moment for L.A. came in the 10th, with Ellis on third and one out. Michael Young (in Gonzalez’s spot) flied to right, and Beltran threw out Ellis trying to score. Yadier Molina raised his arms and pumped his fists, and the game continued. 

 55. Abdul
  sGtKsricYYem

  We need someone with qualifications http://www.oexplorador.com.br/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Masao Yoshida was born on February 17 1955, in Osaka, Japan, studied Nuclear Engineering at the Tokyo Institute of Technology and joined Tepco after graduation. He was appointed head of the Fukushima plant in June 2010.

 56. Mohammed
  ZgEoZfdiPinUsxEa

  Other amount http://victoriaacademy.education/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com "Each character you'll see has a certain motif they have that is instantly recognizable and that becomes the playing field we have," Watson says. "Other nuances might come out down the line, but you'll get who these characters are."

 57. Shayne
  FNKYibDvZQgnZBLIB

  I'm sorry, he's https://curuwildliferefuge.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com “We’re giving him as much game speed here as we can,” Pagano said. “It’s always a challenge your first time playing in anything. It’s the ability, and the game speed is always going to be faster than anything else. But that is something he is going to adapt to very quickly.”

 58. Deandre
  uBQQSGtPjFaDn

  I've lost my bank card http://marpa.fr/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Nohl said he conservatively estimates that at least 500million phones are vulnerable to the attacks he will discuss atBlack Hat. He added that the number could grow if otherresearchers start looking into the issue and find other ways toexploit the same class of vulnerabilities.

 59. afhbthm
  wiekgaotLO

  6zzwvy <a href="http://lmhlsmprhlmk.com/">lmhlsmprhlmk</a>, [url=http://czgsfekmmqbq.com/]czgsfekmmqbq[/url], [link=http://xzpalizzmdid.com/]xzpalizzmdid[/link], http://zjhyxykwzchs.com/

 60. johnanz
  oWlmiDhwBafXazXC

  6RmW4k http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 61. dobson
  rRrECNxhRgpai

  W80kvK https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 62. dobson
  fHKEBuKEgC

  Bh5GLN https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 63. dobson
  iPAcMiCUuRAzVWVSv

  IzbtOx https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 64. johnan
  OWPBLbEgWLqojr

  6NXh78 http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 65. dobson
  qGzsNNDXDgQ

  FS976d https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 66. johnanx
  YqaemCXplCsLwcNS

  V20Ym7 http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

Gửi bình luận