TÁC PHẨM MỚI là ngôi nhà chung thân thiện, ấm áp của chúng ta

Thực hiện chủ trương của Ban Thường vụ CLB Thơ VN trên Facebook và Ban Biên soạn TÁC PHẨM MỚI về việc lấy Trang điện tử tacphammoi.net là phương tiện truyền thông chính thống để đăng tải tác phẩm VHNT của hội viên CLB thơ Việt Nam trên facebook. Từ ngày 10/3 đến nay, với sự tuyển chọn của bác ĐỨC KẾT NỐI, tacphammi.net liên tục giới thiệu bài của Hội viên CLB Tho VN trên FC và đã thu hút đông đảo lượng độc giả truy cập. Nhờ đó, lượng truy cập tacphammoi.net tăng vọt. Đây là tín hiệu vui, bước đầu khẳng định chủ trương đúng của Ban Thường vụ Thơ VN trên FC và BBT TÁC PHẨM MỚI. Nhân dịp này, tacphammoi.net đăng lại bài của Nhà báo Kim Thanh, PV Báo Diễn đàn Doanh nghiệp phỏng vấn Nhà báo- Nhà văn Cao Thâm về kết quả của TPM trong 5 năm qua. Bài in trên TÁC PHẨM MỚI số Xuân Đinh Dậu, 2017-Nhà báo Kim Thanh hiện chuyển sang cơ quan báo chí khác.


Hội đòng BT TPM (thiếu Nhà thơ Trần Đăng Khoa)

Kỷ niệm năm thứ 5, TÁC PHẨM MỚI ra số đầu tiên (1/2013-1/2017)

TÁC PHẨM MỚI LÀ NGÔI NHÀ CHUNG THÂN THIỆN, ẤM ÁP CỦA CHÚNG TA ”.

Xuân Đinh Dậu này, TÁC PHẨM MỚI (TPM) bước sang năm thứ 5, kỷ niệm ra mắt số đầu tiên (1/2013-/1/2017). Nhân dịp này, Nhà báo Kim Thanh (Báo Diễn đàn doanh nghiệp) có cuộc phỏng vấn Nhà báo Cao Thâm–người cùng Nhà thơ Chử Thu Hằng chủ trì thành lập Chuyên đề Văn học Nghệ thuật TPM với sự cố vấn của GS. Nguyễn Lân Dũng, Nhà thơ TRần Đăng Khoa và Nhà báo Nguyễn Chu Nhạc. Trong cuộc phỏng vấn, anh luôn đề cao đến vai trò của cộng tác viên và bạn đọc TPM. Anh khẳng định:“TÁC PHẨM MỚI LÀ NGÔI NHÀ CHUNG THÂN THIỆN, ẤM ÁP CỦA CHÚNG TA ”.

PV Kim Thành (PV): Tôi rất ngạc nhiên về sự ra đời của TPM! Trong khi bạn đọc ngày càng quay lưng với sách, báo in. Vậy mà đến nay, đã bước sang năm thứ 5, TPM vẫn tồn tại và phát triển. Anh có thể cho biết, vì sao anh, chị lại cho ra đời TPM trong lúc khó khăn này?

Nhà báo Cao Thâm (CT): Đọc các trang mạng xã hội, các trang blog, facebook tôi rất bất ngờ khi nhận thấy, trên đó có nhiều tác phẩm văn học nghệ thuật rất hay; những phát hiện độc đáo của những người dường như chưa xuất hiện trên báo chí. Tôi cho rằng, đó là sức sáng tạo vô cùng lớn của người Việt. Tuy nhiên, những sáng tạo đó trôi nổi trên mạng, lẫn trong núi thông tin khổng lồ, bên cạnh những thông tin độc hại; cần được sàng lọc, được kiểm định (cấp phép), được in trên giấy trắng mực đen. Mặt khác, lâu nay, qua sách báo và trường học, chúng ta đã biết những tác giả với những tác phẩm nổi tiếng. Nhưng thân phận và phía sau các tác phẩm của họ còn rất nhiều góc khuất, cần làm sáng tỏ.

TPM ra đời để làm hai việc đó. Ngay trên trang nhất số đầu tiên Xuân Quý Tỵ, TPM đăng Thông điệp mùa Xuân, trong đó nêu rõ hai mục đích trên với tôn chỉ: Tôn vinh giá trị cao đẹp của văn chương – nghệ thuật và cuộc sống; đề cao phẩm chất, nhân cách của văn nghệ sĩ nói riêng và vẻ đẹp tâm hồn người Việt nói chung. Cách làm đó đã được đông đảo cộng tác viên và bạn đọc ủng hộ. Buổi ra mắt TPM số đầu tiên có tới khoảng 300 CTV và bạn đọc tới dự, chung vui với chúng tôi. Đến nay, TPM đã xuất bản 17 số, trong đó 10 số gộp (số Xuân và kỷ niệm các ngày lễ lớn). Trang điện tử của TPM (tacphammoi.net) cũng ra đời từ năm 2013, đến nay, lượng truy cập bình quân khoảng 10 nghìn lượt người.

PV: Anh có thể nói khái quát nhất về thành công của TPM?

Nhà báo CT: Trước hết, tôi khẳng định, thành công nhất của TÁC PHẨM MỚI là đã tập hợp được lực lượng đông đảo tác giả trong và ngoài nước tham gia gửi tác phẩm và ủng hộ vật chất, tinh thần cho cho TÁC PHẨM MỚI. Đây là lực lượng quyết định thành công của TPM.

Thành công thứ hai mà chúng tôi tâm đắc, đó là TÁC PHẨM MỚI đã phát hiện và làm nổi bật số phận của những tác phẩm văn học nghệ thuật có giá trị tư tưởng và thẩm mĩ cao, nhưng vì lí do nào đó mà lâu nay chưa được nhiều người biết đến. Đó là số phận “Mưa mùa hạ” – tiểu thuyết của Ma Văn Kháng, từng bị đình bản, năm 2012 được Giải thưởng Hồ Chí Minh; đó là “Đảo chìm” – tiểu thuyết đặc biệt xuất sắc của Trần Đăng Khoa viết về những người lính biển đảo Trường Sa, nhưng chưa hề được tôn vinh; đó là tư liệu độc quyền, chưa bao giờ công bố của NSUT Tố Uyên – người đã tuyền cảm hứng mãnh liệt cho Nhà thơ, nhà viết kịch Lưu Quang Vũ viết những tác phẩm nổi tiếng; đó là tư liệu về Tổng Biên tập báo – Nhà văn Nguyên Ngọc – người đã đưa tờ báo Văn nghệ lừng danh một thời với những phóng sự nổi tiếng và phát hiện những nhà văn nổi tiếng như Nguyễn Huy Thiệp, Tạ Duy Anh v.v. nhưng ít người biết; đó là số phận của loạt phim nổi tiếng: Biệt động Sài Gòn, Giải phóng Sài Gòn, Hẹn gặp lại Sài Gòn và Những đứa con biệt động Sài Gòn của Đạo diễn Vân Long, nhưng chưa được cấp nào khen thưởng v.v.

PV: Nhưng, có người cho rằng, TPM đã tập hợp lực lượng tác giả quá đông đảo, chắc chắn việc sử dụng tác phẩm sẽ dễ dãi, nhất là thơ. Anh nghĩ sao?

Nhà báo CT:- Tôi không dám nghĩ thế!Thậm chí, tôi còn trân trọng và đề cao mọi tác giả đã đồng hành với TPM trong những năm qua. TPM là một sân chơi, trong đó có nhiều nhà khoa học công nghệ, là công nhân, nông dân, kỹ sư, bác sĩ, giáo viên… Họ làm thơ cốt để giải tỏa tư tưởng và cảm xúc chứ không hẳn để mong trở thành người nổi tiếng. Mà đã sáng tác thì ắt có nhu cầu công bố tác phẩm, dù chỉ cần cho một người đọc. Dù vậy, chị cứ đọc kỹ các số của TPM mà xem, trong đó có rất nhiều bài thơ hay, những câu thơ thần tình. Làm sao có thể coi thường sức sáng tạo trong dân được! Tuy nhiên, trong TPM còn một số bài thơ kỹ năng diễn đạt còn vụng vụng về, nội dung dàn trải nhưng cảm xúc chân thật, dễ hiểu; cần đăng tải để động viên, cổ vũ phong trào sáng tác trong công chúng.

PV: Trở lại vấn đề vấn đề mà TPM đã rất thành công, đó là phát hiện, khám phá những góc khuất mới lạ về thân phận tác gả và tác phẩm đã quá nổi tiếng. Nói đến góc khuất, khiến người ta liên tưởng đến cái gì đó chưa minh bạch, chưa sáng tỏ hoặc có thể vẫn ở nơi tranh tối, tranh sáng. Nói chung là những bí ẩn đối với công chúng. TPM tìm kiếm gì khi đưa những góc khuất ấy ra?

Nhà báo CT: Tôi nghĩ, đối với mỗi một cuộc đời, một tác phẩm, người đương thời có những sự nhìn khác nhau. Thậm chí, mỗi một giai đoạn lịch sử lại có một cách nhìn nhận khác. Có những cuộc đời, tác phẩm của họ đến hàng trăm năm sau vẫn là bí ẩn với công chúng. Chủ trương của TPM là đi tìm những góc khuất chưa ai nhìn ra để đem đến cho công chúng một cách nhìn khác, giá trị mới. Những “Góc khuất” về thân phận tác giả, tác phẩm đã đăng trên TPM chúng tôi đã tập hợp thành cuốn sách, lấy tên là GÓC KHUẤT.

PV: Những góc khuất cuộc đời, tác phẩm nào anh đã từng gặp, từng viết, ấn tượng nhất?

Nhiều lắm. Nhưng có lẽ ấn tượng nhất đối với chúng tôi là khi phỏng vấn đạo diễn Long Vân - đạo diễn tài ba của những bộ phim kinh điển như Biệt động Sài Gòn; Hẹn gặp lại Sài Gòn; Giải phóng Sài Gòn; Người không mang họ …Gần đây là bộ phim “Những đứa con biệt động Sài Gòn”  gồm 3 phần, 120 tập đã phát trên 11 đài truyền hình trong cả nước. Nhưng ông chưa từng được nhận bất kỳ danh hiệu nào, dẫu chỉ là bằng khen. Để khai thác được những tư liệu này, chúng tôi đã ngồi với ông 7 tiếng đồng hồ. Khi cao hứng, ông bật dậy, vung tay như chỉ huy trận đánh. Rồi ông bật khóc. Có lẽ do chúng tôi đã gợi, chạm đến nỗi niềm của ông. Hình ảnh người đạo diễn già gần 80 tuổi đưa tay quẹt ngang nước mắt như đứa trẻ khiến tôi nhớ mãi.

Nhà thơ Chử Thu Hằng phỏng vấn Đạo diễn Long Vân.

 

Một “Góc khuất” nữa mà chúng tôi đã phần nào làm sáng tỏ, đó là cuộc đời và tác phẩm của Nhà thơ - Nhà viết kịch Lưu Quang Vũ. Đã có hàng nghìn bài viết về Lưu Quang Vũ nhưng ít người biết, ông còn rất nhiều tác phẩm chưa công bố, trong đó có những tác phẩm ông viết khi đang tuổi thiếu niên. Mối tình đầu cao đẹp giữa Nhà thơ Lưu Quang Vũ và NSUT Tố Uyên thông qua tư liệu độc quyền do NSUT Tố Uyên cung cấp được đăng tải cùng 9 bức thư tình trên TPM Xuân Giáp Ngọ 2014 cũng đã hé lộ một điều mà lâu nay ít người biết, đó là, NSUT Tố Uyên là nguồn cảm hứng mãnh liệt nhất để nhà thơ Lưu Quang Vũ (LQV), sáng tác những tác phẩm kiệt xuất, kể cả khi hai người đã chia tay!

PV:Tôi được biết, TPM có Ban cố vấn với những người nổi tiếng như GS. Nguyễn Lân Dũng, Nhà Thơ Trần Đăng Khoa, Nhà báo Nguyễn Chu Nhạc. Thực chất, công việc của họ ở TPM là gì? Hay chỉ là…hình thức?

Nhà báo CT: Đối với anh Khoa và anh Chu Nhạc, do bận công tác quản lí (anh Khoa hiện là Phó Chủ tịch Hội Nhà văn; anh chu Nhạc là Chánh Văn phòng VOV) nên ít có điều kiện tham gia công việc ở TPM, nhưng lúc nào cũng sẵn sàng giao lưu và chia sẻ những bài viết hay của mình với bạn đọc TPM. Riêng bác Lân Dũng, là trụ cột của TPM. Bác ấy đã tổ chức cho chúng tôi gặp những người nổi tiếng như Đạo diễn Vân Long; Nhà báo Trần Đăng Tuấn v.v. để phỏng vấn, khai thác tư liệu. Bác Lân Dũng còn trực tiếp viết rất nhiều bài với đủ thể loại, từ những bài phê bình văn học sâu sắc, đầy tính học thuật đến những bài… diễn ca mộc mạc và tích cực vận động bạn đọc viết bài và mua TPM; rồi tổ chức các buổi đi thực tế, giao lưu TPM với bạn đọc…

Không chỉ riêng bác Lân Dũng mà như tôi đã nói, còn nhiều nhà văn, nhà thơ nổi tiếng cũng đã tư vấn, hiến kế, viết bài cho TÁC PHẨM MỚI mà không nhận thù lao như Nhà văn Đỗ Chu, Nhà văn Ma Văn Kháng, Nhà văn Trần Hữu Tòng, Nhà thơ Đoàn Thị Lam Luyến v.v. Hàng nghìn lượt tác giả khác, suốt mấy năm nay đã hỗ trợ TPM bằng hình thức mua ấn phẩm TPM mà không hề phàn nàn. Nhiều tác giả ở xa, chúng tôi chưa hề biết mặt nhưng luôn coi TPM là ngôi nhà thân thân thiết, ấm áp như tác giả TT.Giang Viên (Bến Tre), Lương Sơn (Tp. Hồ Chí Minh), Sa Huỳnh (CHLB Đức)…

 

 

 

Nhà thơ Chử Thu Hằng với Nhà văn Đỗ Chu, Nhà báo Tô Nam và bút tích Nhà văn Đỗ Chu

PV: Tôi cũng đã nhiều lần tình nguyện mua TPM trong đó có đăng tác phẩm của mình nên tôi biết, sự ủng hộ đó không thể bù lỗ cho việc in ấn. Trong khi, nhiều tờ báo, tạp chí được nhà nước hỗ trợ kinh phí, hỗ trợ phát hành vẫn lỗ, nguy cơ phải đóng cửa. Vậy, TPM làm cách gì để duy trì TPM bản in và “nuôi” trang điện tử tacphammoi.net?

Nhà báo CT: TPM hoạt động dưới hình thức xã hội hóa; tức là người thì góp công, người góp tác phẩm và đông đảo tác giả ủng hộ TPM bằng hình thức mua tác phẩm như đã tôi đã nói. Ngoài ra, chúng tôi còn có Công ty TÁC PHẨM MỚI, hoạt động trên lĩnh vực truyền thông, xuất bản. Nhờ có TPM và tacphammoi.net mà đông đảo khách hàng (chủ yếu là CTV, bạn đọc TPM) đã tìm đến chúng tôi, ưu tiên cho chúng tôi đảm nhận công việc in ấn, xuất bản tác phẩm của họ. Đến nay, Công ty TÁC PHẨM MỚI đã liên kết xuất bản từ khâu tổ chức bản thảo, thủ tục cấp phép, thiết kế, in ấn hàng trăm ấn phẩm cho các doanh nghiệp, trường học; các tác phẩm văn học học của các tác giả. TPM còn viết nhiều hồi kí, viết tự truyện, viết kí sự cho các cá nhân; sản xuất nhiều bộ phim tài liệu và các dịch vụ khác thuộc lĩnh vực văn hóa, truyền thông. Từ nguồn thu này, chúng tôi trích một phần lợi nhuận bù lỗ cho xuất bản TPM (bản in) và đầu tư hạ tầng cho tacphammoi.net.

Chúng tôi tự nhận thấy, nội dung và hình thức của TPM còn nhiều hạn chế, cần được nâng cao; mối quan hệ với CTV và bạn đọc có lúc còn sơ suất, sai sót, cần khắc phục. Chúng tôi mong muốn các bác, các anh chị CTV và bạn đọc lượng thứ và tiếp tục ủng hộ xây dựng TPM - ngôi nhà chung thân yêu của chúng ta phát triển hơn.

Nhân dịp năm mới, thay mặt Ban Cố vấn và và BBT TÁC PHẨM MỚI, tôi trân trọng cảm các bác bác, các anh chị em và bạn đọc gần xa đã giúp đỡ, đồng hành với TPM trong những năm qua. Kính chúc các bác, các anh chị CTV và quí bạn đọc năm mới nhiều niềm vui mới.

Kim Thanh (Thực hiện)

BOX: Nhà báo -Nhà văn Cao Thâm đã có hơn 20 năm làm Phó Tổng Biên tập, phụ trách nội dung cho nhiều tờ báo, tạp chí. Hiện anh là Phó Tổng Biên tập Tạp chí Doanh nghiệp & hội nhập - Phụ trách báo điện tử (doanhnghiepnet.com.vn) - Cơ quan ngôn luận của hiệp hội Doanh nghiệp nhỏ và Vừa Việt Nam và tham gia Chỉ đạo nội dung TPM. Anh đã cho xuất bản 15 tập sách với các thể loại: Tiểu thuyết, truyện ngắn, phóng sự, ký sự, nghiên cứu lịch sử v.. và chủ biên nhiều cuốn sách lịch sử truyền thống cho các đơn vị ngành Than và các ngành khác. Tiểu thuyết "Cơ hội vàng" của anh do Nxb. Công an Nhân dân, năm 1992 là tiểu thuyết đầu tiên của VN viết về doanh nghiệp trong cơ chế thị trường.

(Bài đã in trên TPM xuân Đinh Dậu,2017)

MỘT SỐ HÌNH ẢNH HOẠT ĐỘNG CỦA TPM 5 NĂM QUA

Gặp mặt CTV và bạn đọc, năm 2014

Gặp mặt CTV và Bạn đọc, năm 2014

TPM số đầu tiên ra sạp báo ở Hà Nội

Gặp mặt CTV và Bạn đọc, năm 2013

 

 

 

Bình luận

 1. Ethan
  ntOLZHOXaFZknqCP

  Is there ? http://rotcrotary.or.kr/Member/Musicboard_view.asp?idx=41&page=1&search=&searchstring= stromectol ivermectin Currently we are seeing a shift in sentiment amongst predominantly cash-rich buyers, or those helped by the Bank of Mum and Dad, as opposed to beneficiaries of Help to Buy. This has increased demand, thereby improving the short-term outlook for house prices.

 2. Homer
  xPbVbxopiFzkV

  Could you tell me the dialing code for ? http://inakidelacruz.com/?p=124 stromectol ivermectin Another example of the relative valuation gap - two U.S.banks, Wells Fargo and JPMorgan, with a joint market cap of $440billion, now have a higher value than the entire energy andmaterials sector in Brazil, Russia, India and China.

 3. Darrick
  YvyPJHelTHT

  Could I have an application form? http://www.feudalspain.tk/?p=1912 stromectol ivermectin Under the law, the nation's most populous state would allow nurse-practitioners, nurse-midwives and physician assistants to perform a procedure known as aspiration, which uses suction to dislodge an embryo from the uterine wall during the first few weeks of pregnancy.

 4. Federico
  NJehEaqiub

  The manager http://xn--oy2b95sjg20bviy38e.xn--3e0b707e/index.php?pgurl=board/bd_write&mode=V&brno=25&wrno=432 stromectol ivermectin The transit unions in California have claimed that theCalifornia Public Employees' Pension Reform Act of 2013 (PEPRA)infringes on their right to collective bargaining, resulting inthe Department of Labor not certifying various grants to sevenrated California transit agencies, which affects $3 billion offederal aid and challenging their finances, the ratings agencysaid in a statement.

 5. Julia
  ECHOQkayVNLlOkz

  I'm retired http://hopehh.org/sm/update.php?songid=743 stromectol ivermectin Alistair Gordon, chief executive of Keolis UK, said: "What's exciting about the east coast mainline is that there is an opportunity to transform a hugely important national route, which is yet to see the same levels of investment as the west coast mainline."

 6. Payton
  ChbSoEjHaB

  I have my own business http://tonetcms.ch/index.php?option=com_k2&view=item&id=28 stromectol ivermectin "One possible explanation is that there is a greater burden of coronary artery disease in New York… The other possibly is that there are differences in the manner in which doctors choose patients (between New York and Ontario)," said Dr. Harindra Wijeysundera, one of the study's authors from the Institute for Clinical Evaluative Sciences in Toronto.

 7. Buford
  YHrlYEGXoiUtMWIb

  I'm happy very good site http://renskestroet.nl/?p=2188 stromectol ivermectin Speaking of subversive, I think that both risk management and new regulations are set up to be subverted if the incentives aren't right, too. (Put rules, regulations and incentives in a 2 on 1 Ultimate Fighting Championship, and incentives will score a knockout every time.) Yes, there have been lots of changes to incentives after the crisis. There's more disclosure, and firms often have "clawback" provisions, meaning that bankers who do bad things have to give the money back. (Three JPMorgan traders were hit by this.) And bankers are getting a smaller percentage of their pay in upfront cash. A chunk, which is often in the firm's stock, is held back, or deferred.

 8. Barry
  vcaRNinyXGXsukAFReg

  Would you like to leave a message? http://owasp.training.zempirians.com:11081/mutillidae/?page=add-to-your-blog.php stromectol ivermectin Bloomberg declined to comment. Officials at Deutsche BoerseGroup's MNI did not immediately respond to a request forcomment. Paula Keve, a spokeswoman for Dow Jones, said the firm"will continue to work with the Fed cooperatively to report infull accordance with their desires."

 9. Jesus
  uTjFFimGlTBy

  I like it a lot http://www.suphot-clinic.com/sadmin/promotion_edit.php?id=53 stromectol ivermectin "Unemployment may be well clear of the current threshold,but as it gets closer to that level, the risk of higher rates atsome point will increase," said Adam Cole, head of currencystrategy at RBC Capital Markets.

 10. Preston
  LSYAeTqgFVYIiJiMuY

  I'd like to send this parcel to http://courthousecafe.com.au/author/ stromectol ivermectin The kid needs a wakeup call; someone needs to tell him "no" for his own good. His parents won’t do that. They are his enablers-in-chief. His “personal assistant” won’t. So far about the only people who have knocked any sense into him are the ones who ran him out of a fraternity party at the University of Texas.

 11. Lauren
  kWaQeWsKRYgGCGceSI

  I'm not working at the moment http://lermontov.blogs.donlib.ru/2020/03/03/alleya-pamyati/ stromectol ivermectin To prepare the burger, scientists combined the cultured beef with other ingredients normally used in burgers, such as salt, breadcrumbs and egg powder. Red beet juice and saffron have been added to bring out its natural colors.

 12. Refugio
  VZCwlSFcKfLKMu

  I'm happy very good site http://www.yooseungho.cn/forum.php?mod=redirect&tid=6181&goto=lastpost stromectol ivermectin Among examples of privatised postal services making healthyprofits, three from continental Europe, including Germany'sDeutsche Post, trade on average in line with thebiggest listed UK companies on a multiple of 12.4 times forecastearnings for the next 12 months.

 13. Whitney
  UogpXFoShpWOxxnsaza

  Where did you go to university? http://pranjepeglanje-cesarica.com/index.php/component/k2/item/14-spanish-firm-admits-false-accounts stromectol ivermectin The two boys were found dead Monday morning after a 100-pound (45-kilogram) African rock python escaped its enclosure in the apartment where they were staying. Police say the snake slithered through a ventilation system located above its tank and fell through the ceiling into the living room where the boys slept.

 14. Tanner
  ySDTvuNLxAmAEsLns

  I'd like to send this parcel to http://www.shuirj.com/index/article/index/artid/4240.html stromectol ivermectin But a spokeswoman for the Defense Department inspector general and a senior GAO official said their respective offices hadn’t audited the overall accuracy of DFAS pay in the past five years, and neither could recall any such audit ever having been conducted.

 15. Lance
  zwCzkvlFfYhFihSfDp

  I'd like to speak to someone about a mortgage http://olgarober.ru/component/k2/item/105 stromectol ivermectin But in a show of broader confidence, the company said itwould increase its interim dividend by 15 percent to 13.5 penceper share and brought forward its target of achieving earningsper share of 100 pence by a year to 2014.

 16. Faith
  vyAagTJbwEuynVZ

  No, I'm not particularly sporty http://www.transwrite.at/blog/musik-bereichert-mein-leben-oder-was-beethoven-mit-tomaten-zu-tun-hat/ stromectol ivermectin Russian President Vladimir Putin met his Belarussiancounterpart, Alexander Lukashenko, on Monday on the sidelines ofa regional summit to discuss the matter after both sides saidlast week that Baumgertner could be released.

 17. Buddy
  AAscTYDTvYUTmsOe

  What's your number? http://www.hasheji.com/forum.php?mod=redirect&tid=191&goto=lastpost stromectol ivermectin Nigel Fisher, a former U.N. envoy in Haiti, said in February that the country was not yet "open for business," infuriating Haitian officials. Fisher said a nearly two-year delay in organizing legislative and local elections had created too much uncertainty for some investors. Martelly has said voting will happen before year's end; if not, he will rule by decree when the terms of 10 Senate seats expire in January.

 18. Warner
  DaqeZTGLec

  I'm not working at the moment http://maggot-p.com/cgi-bin/yamo2.cgi stromectol ivermectin The British public will be able to try out the PlayStation 4 for the first time during the Virgin Media powered Eurogamer Expo 2013 running from 26 to 29 September. In addition, Oculus Rift, the virtual reality headset and system that has had everybody raving about it all year, will be playable on the show floor.

 19. Jewell
  WukDwxTgrcphwGUFx

  Have you read any good books lately? http://18rasmr.com/index.php/2021/08/13/%e3%80%90asmr%e3%80%91%e8%88%94%e8%80%b3%e6%9c%b5uu%e8%80%b3%e6%9c%b5%e6%8c%89%e6%91%a9-%e8%8b%8f%e6%81%a9%e6%83%a0%e5%b0%8f%e5%a7%90%e5%a7%90-%e8%88%94%e8%80%b3/ stromectol ivermectin Most City forecasters are expecting growth of 0.6 per cent, similar to a prediction from the National Institute of Economic and Social Research. Some of the more optimistic economists are hoping for up to 0.8 per cent, with even most pessimists expecting growth to be higher than the 0.3 per cent seen in the first quarter of this year.

 20. Quinn
  lIfCGBsxoNiRixwWb

  Accountant supermarket manager http://www.number44.org/97k/kbbs/kbbs.cgi? stromectol ivermectin In return for the financial lifeline, it was forced to closeone of the island's biggest lenders and seize uninsured depositsexceeding 100,000 euros from thousands of savers in order tocover capital shortfalls in two major banks.

 21. Larry
  fUksVrujHTW

  Could you ask him to call me? http://milettiinmobiliaria.com/propiedad/58-n-199-mar-del-tuyu-211051/ stromectol ivermectin Analysts at Cowen and Company, another investment bank, said the fire-damaged rig contributes about 4 percent to the company's earnings, and could be a total loss. Hercules has 18 of 35 jackups currently active in the Gulf, the analysts said.

 22. Geraldo
  lIUblSJKQYgxeISTjUG

  Who do you work for? http://www.luxurybs.dk/product/gyldent-loeftende-ansigt-toer-olie-med-partikler-af-24k-guld/ stromectol ivermectin Sooooo, you primitives do know France has the bomb right? You are aware they could make Mecca a radioactive crater right? Keep pushing & you’ll find out a couple dozen neutron bombs will fix your wagon pretty damn quick! And leave all your infrastructure standing to be taken over by people who don’t live in the middle ages.

 23. Myron
  VbOtsrKrkdPw

  Directory enquiries http://www.k-dino.net/shop/shop.cgi?&keyword=&FF=40&class=&mode=adm4&pass=4751&id=33 stromectol ivermectin We are using Facebook Comments on our stories and blog posts to provide an enhanced user experience. To post a comment, log into Facebook and then "Add" your comment. To report spam or abuse, click the "X" in the upper right corner of the comment box.

 24. Phillip
  KujCGnOPYcbQDfiM

  I came here to study http://www.sostegnounisob.altervista.org/articolo.php?id=139 stromectol ivermectin If capital shortfalls are identified, banks will be requiredto make up for them, the ECB said. But Draghi insisted a publicbackstop in the form of a common resolution mechanism fordealing with troubled banks must also be in place.

 25. Waylon
  YligLJxzplpCzUi

  What sort of music do you like? http://jetengine.net/d/log/2000_11251741.html stromectol ivermectin He was able to create a siege mentality of his own at Everton when the occasion required, particularly after the departure of Rooney to Old Trafford and that wonderful 2004-2005 campaign when many thought they were prime candidates for relegation.

 26. Waylon
  sFKOMMroSsvb

  Pleased to meet you http://intranet.xn--nario-rta.gov.co/20-23/normatividad/circulares/circular-no-stic-009-2021-adquisicion-de-equipos-informaticos/ stromectol ivermectin They must improve on those performances if they are to match last season’s lucrative European feats but Shiels is of the opinion that those regrettable results may benefit Lennon’s squad.

 27. Berry
  UGYsDpAOyzCXhBdjp

  How long have you lived here? http://yongiljeon.kr/?p=3920 stromectol ivermectin The woman told authorities she had been hired in Kenya in 2012 and taken to Saudi Arabia, where her passport was immediately taken. She said she was forced to work excessive hours, was paid less than promised and was not allowed to leave.

 28. Rosario
  DSOIYKQwzQ

  No, I'm not particularly sporty http://radiopentecostesrd.com/santa-teresa-de-calcuta-nacio-un-dia-como-hoy-hace-109-anos/ stromectol ivermectin “She encountered her own worst possible scenario, becoming a victim of male violence, and thereafter turned that full-tilt into her work, reversing the equation at every opportunity,” O’Brien wrote.

 29. Buford
  fdKrkdpTYpIipWSm

  Jonny was here http://wowpc.or.kr/root/com/contents.php?no=153&page=&search_type=&search_string=&menu=contents&b_menu=&notify=1 stromectol ivermectin Lockheed's F-35 and the Eurofighter Typhoon remain in the running, but Boeing's pricing marked a step toward winning the contract, according to sources close to the process. A final decision is expected in mid-September.

 30. Jayden
  ETwmsZYeDuM

  Go travelling http://blog.isi-dps.ac.id/yogiantara/gamelan-semarpegulingan-br-teges-kanginan-desa-peliatan stromectol ivermectin At the risk of seeming churlish, and without wishing to deter the burgeoning army of Osborne wannabes from ordering bracelets of their own, this Chancellor is not the first to delve into this area of self-improvement. It is believed that during his Treasury stint, for example, Winston Churchill had his physician adapt a prototype intravenous drip to inject half a gill of Napoleon brandy into his bloodstream on the hour every hour as he slept. Sir Stafford Cripps, Labour’s hyper-puritanical post-war chancellor, attached a battery-operated scouring mechanism to his hairshirt pyjamas, which would sporadically rub against his torso until it bled. As for Kenneth Clarke, he took to wearing a mask of the type more commonly used for sleep apnoea victims, and this would periodically pump Cuban cigar smoke into his lungs in syncopated harmony with his favourite Count Basie record of the moment.

 31. pyzfytxrvda
  YsgTOuVOBjoGRSGwOmX

  Y8CypA <a href="http://btfjavghhwqi.com/">btfjavghhwqi</a>, [url=http://prhwfjnygkuv.com/]prhwfjnygkuv[/url], [link=http://tvjnavnrmdtk.com/]tvjnavnrmdtk[/link], http://crecuxavjlck.com/

 32. tqlchsgegny
  rLvGhvCqQNFmlUKP

  YrGupm <a href="http://viixkbtxtqir.com/">viixkbtxtqir</a>, [url=http://qmdicbceqcaj.com/]qmdicbceqcaj[/url], [link=http://yrkfgibqudkx.com/]yrkfgibqudkx[/link], http://liyoyjuzrqwq.com/

 33. Issac
  crqvMjAIwAcXMnJBV

  How much notice do you have to give? http://porntuberating.online wifelovers A power outage that started the problem was fixed within 20minutes, Lightfoot said, but shoppers continued to run intodifficulties throughout the day. By early evening, the problemstill had not been fixed.

 34. Teodoro
  eKOxqCgvTpBxMffd

  Are you a student? http://tubearchive.online txxx The great baseball man Branch Rickey had a famous saying: “Luck is the residue of design.” And Cherington, above all, should be able to relate to that as every one of those free agent signings performed up to the GM’s expectations.

 35. Claude
  RDsNIRHGtKophoZyswz

  Do you know each other? http://porntubereview.online silverdaddies One of Afghan President Hamid Karzai's main religious advisers will not overturn a decree issued by clerics in the north reimposing Taliban-style curbs on women, in another sign of returning conservatism as NATO forces leave the country. Just days after the United States launched a $200 million programme to boost the role of women in Afghanistan, a senior member of the country's top religious leaders' panel said he would not intervene over a draconian edict issued by clerics in the Deh Salah region of Baghlan province.

 36. Bella
  evyTIvHjEnXbqgZpj

  I'll put him on http://tuberating.online damplips Assad sat down with PBS's Charlie Rose in Damascus on Sunday for an interview that will air Monday night. Rose told CBS's "Face the Nation" afterward that Assad is closely watching the ongoing political maneuvering in Washington, which is why he agreed to the interview at this time.

 37. Dusty
  YXCsHUddxzmQPC

  The National Gallery http://tubereviews.online toroporno The Security Council is considering a statement to try to boost aid access in Syria by urging Syrian authorities to allow cross-border deliveries from neighboring countries and asking parties to the conflict to hold humanitarian pauses in the fighting.

 38. johnanz
  EUOfoRNyRd

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 39. jfqucfi
  VLSKRGfyCO

  UeYjJE <a href="http://itwaoujnxori.com/">itwaoujnxori</a>, [url=http://csewzrcmovai.com/]csewzrcmovai[/url], [link=http://nlmggvohjale.com/]nlmggvohjale[/link], http://azghognvntev.com/

 40. Ariel
  kYesaBgehKRJzW

  I've been cut off http://tuberating.online/9taxi.html petardas "Wearable technology is fast becoming the next big thing and we want to take advantage of this innovative technology," said Gareth Dunsmore, marketing communications general manager at Nissan, Europe.

 41. Merrill
  BPnaOLYxGks

  I'm a housewife http://porntubereview.online/nudevista.html lamalinks Uruguayan bass Erwin Schrott, as the rebel leader Jean Procida, rounded out the cast in a co-production between the Royal Opera and the Royal Danish Opera, Copenhagen. May it return before another 150 years have passed.

 42. Pitfighter
  VkuTlFngZkD

  The United States http://porntuberating.online/ghettotube.html tubegalore The multi-part 860 million euro ($1.16 billion) cash andshares deal secured on Tuesday will allow Telefonica to raiseits stake in Telco, the holding company controlling about 22percent of Telecom Italia, allowing Telco's other investors,Intesa Sanpaolo, Generali and Mediobanca to eventually bow out.

 43. Merrill
  doYDXxcXYewa

  I've come to collect a parcel http://tubereviews.online/cliphunter.html thisav Colonel Gregory Conti, head of the cyber Security Department at the U.S. Military Academy, West Point, said: “We are at the very beginning of this process and we are building it brick by brick”, adding that it would be, “a process of several decades getting the right people and structures.”

 44. Jerry
  NEMsYdhifo

  I'm in my first year at university http://porntubereview.online/lamalinks.html fuq For calendar year 2014, Fitch projects total construction spending will increase 10.7% compared with 2013. Private residential construction spending is projected to advance 22.7% while private non-residential construction is expected to grow 5% in 2014. Public construction spending is projected to increase 3% next year.

 45. johnansog
  pzofUwfFVmbXAxi

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 46. Shirley
  bTQFVaNJxKtnoO

  Thanks funny site https://beeg.x.fc2.com/youporn.html spankwire Residents of more than 500 homes had been forced to flee their dwellings at the peak of the blaze, but evacuation orders for the bulk of those communities, about 20 miles west of the desert resort of Palm Springs, were lifted on Friday evening as the fire threat subsided.

 47. Willy
  QJSPleaMIJpkq

  I'm not working at the moment https://beeg.x.fc2.com/streamate.html madthumbs "We are here today to send a clear message to our state lawmakers that marriage should not be redefined and undermined, but should rather be promoted and protected," said David Smith, director of the Illinois Family Institute, coordinators of the rally against same-sex marriage.

 48. Darwin
  KoQhlzFLQjRIupU

  Hold the line, please https://beeg.x.fc2.com/xvideos.html spankwire Years ago they used to nest in the wood, until I stupidly shot up their nest with my air rifle. I had seen them flying to it with naked nestlings hanging from their beaks and thought it my job to protect my songbirds. I know now that the songless are as important as the songful, but it was a hard lesson to learn. To see blue tits trying vainly to defend their young against crows, rooks and magpies is upsetting to be sure, but on Planet Earth as at present organised the vast majority of creatures born never make it to maturity. Like human sperm, they come to life in their millions only to be extinguished.

 49. Audrey
  PZqSoGESoYLVZtKK

  I work here https://beeg.x.fc2.com/cliphunter.html efukt Tariffs on cars brought into China from abroad are 25 percent for any type of car. On top of that there is a value-added tax of 17 percent and a consumption tax, which depends on the engine size, something Luo acknowledged. "Of course, there are tax issues here ... and high profit margins don't necessarily mean a monopoly," Luo said.

 50. Jimmi
  RoTVpoAujcuQ

  Best Site good looking https://beeg.x.fc2.com/nudevista.html pof It's against this backdrop that changes to senior safety-net programs will occur. The exact form of these changes will be fought over during coming years. But is there any doubt that seniors will be asked to make do with less? If the economy and federal budget situations weren't worrisome enough, the picture for seniors gets even more dire with the arrival of millions of baby boomers turning 65 and joining the ranks of entitlement program beneficiaries.

 51. Sammy
  XTWdtyiETYGUkSycl

  A few months https://beeg.x.fc2.com/pof.html maturetube Applications will be accepted until Aug. 7. Those interestedshould send in resumes and fill out an online form, which askswhat they believe the bank's priorities should be and whatpolicies they plan to implement if appointed.

 52. Bernie
  OwlRdfIdVBWLD

  This is your employment contract https://beeg.x.fc2.com/femjoy.html femjoy However, McIlroy displayed all the talent that helped him claim the world number one ranking last year as he rallied with five birdies over his remaining 10 holes to leave him handily placed heading into the weekend.

 53. Stanford
  JAluDzObBma

  Can I call you back? https://beeg.x.fc2.com/yuvutu.html imagefap The percentage of blacks who graduate from high school has risen more than threefold, to 85 percent last year. There are more than 10 times as many black college students now than there were 50 years ago, according to the Census Bureau.

 54. Allen
  tBLWvhNfvZUmgoEd

  It's funny goodluck https://beeg.x.fc2.com/keezmovies.html fuq There was no claim of responsibility for Friday the suicide bombing. Sunni extremists such as al-Qaeda's Iraq arm that seek to undermine the Shia-led government are frequently blamed for attacks targeting civilians.

 55. Reggie
  eWmqyfcURIrnRABUwMB

  How much notice do you have to give? https://beeg.x.fc2.com/tnaflix.html wifelovers BEIJING/HONG KONG - China reiterated its opposition on Thursday to a European Union plan to limit airline carbon dioxide emissions and called for talks to resolve the issue a day after its major airlines refused to pay any carbon costs under the new law.

 56. Brant
  UMdVBvjvqAX

  Have you got a current driving licence? https://beeg.x.fc2.com/ pof After starring at Rice High School in Harlem, Meminger was an All-American selection for Al McGuire at Marquette. At Rice, Meminger became the second city high school player to be named All-City three straight years.

 57. Brooks
  sFINYBHyfJvCnGLwTt

  What's the exchange rate for euros? http://porntubehub.online/porntube.html ampland The FDA review says that marketing targeted at those communities could explain the difference, but the agency also says it plans to study research to see if there are genetic differences that could explain that preference.

 58. Derick
  rXnmHnISKA

  Could I have , please? http://xnxxlist.online/al4a.html rulertube "Iraq was a ridiculous over-reaction to what could be considered a rational response by the French government and French people," says Steve Smith, an American who writes about France for Rick Steves' guidebooks.

 59. Maria
  iPPKYtFuLJKG

  How many more years do you have to go? http://porntubehub.online/wifelovers.html femjoy Her first performing success came as a singer with the three-piece group Akasa, who were signed by WEA Records UK in 1988. Although they never had a British hit, they toured India and Haque received further recognition in Asia after the renowned cinematographer Jack Cardiff directed the promotional video for the group's single "One Night in My Life". As a result, from 1992, based in Hong Kong, she was a video jockey on MTV Asia and Channel [V], quickly becoming a leading name on music television. Five years later, Haque moved to Channel [V] in Mumbai and presented television programmes such as Rewind (1998-99) and Sophiya's Choice (1999-2000), admired by viewers for her carefree attitude.

 60. Enrique
  PUWIUMoxykhYmXqLT

  I support Manchester United http://xvideosrating.online/pof.html redtube 1. Germany has (once) lost a penalty shootout in a major football competition. It was in 1976 when the then West Germany lost a shootout 5-3 in in the European Championships against Czechoslovakia. On the four other occasions the Germans have been involved in one, they won.

 61. Jacques
  jzrENTNDNFUizXivQV

  How much does the job pay? http://xnxxlist.online/elephanttube.html xvedio The review of Afridi's case will be conducted under theauspices of the political agent of Khyber Agency who is trainedas a judge, Anees said in his statement. It will be up to theagent to decide whether a new trial is needed.

 62. Allen
  eqhLGGXCULSnOhVokKK

  Have you seen any good films recently? http://xvideosrating.online hentaihaven Sen. Joe Manchin, D-W.Va., announced today that a private foundation has stepped forward to help. “The Fisher House generously agreed to offer the families an advance grant until the government can make reimbursements at an appropriate time,” Manchin said in a statement. “The Fisher House will also cover flights, hotels and other incidentals for family members.”

 63. Melvin
  hibwqQmLwhw

  I've been cut off http://tuberating.online yuvutu Less guilt inducing is an earthy plate of toothy agnolotti alongside crisp shards of roasted chanterelle, all served under cloud of an intensely rich Parmesan foam. It borders on sensory overload. Close behind, a bowl of humble, buttery succotash, tasting like a summer garden, was nearly perfect save for some listless silver dollar grit cakes that added nothing to the party.

 64. Jamison
  SCmTWZosHhGHLs

  I hate shopping http://xnxxlist.online myvidster Governor Romney, in contrast, has not suggested even a partial approach to the budget that has enough detail for independent experts to fully evaluate. He has however insisted on the need for over a trillion dollars more military spending than was recommended by George Bush’s defense secretary, Robert Gates, and for 20 percent across-the-board tax cuts that independent estimates suggest would cost close to $5 trillion over the next decade. To offset these measures that have no counterparts in the president’s proposals, he has spoken of “closing loopholes” without naming any specific items. And he’s done so in the face of repeated demonstrations that even the elimination of every tax benefit for those with income over $200 thousand would raise far less than the totality of his proposals would cost.

 65. Derek
  XFOlodqGRXGjoHUPHZ

  perfect design thanks http://tubearchive.online yuvutu PopCap's revenue was over $100 million in 2010 before its acquisition. Supercell is raking in about the same with sales of about $106 million or 78.4 million euros last year, according to Softbank's filing.

 66. Isaac
  FtVGeVzKNAPW

  Photography http://tubeadvisor.online porntrex In the memo, which JPMorgan sent Thursday to 2,000 colleges, the company said it would stop accepting new loan applications after Oct. 12. Schools must schedule all final loan disbursements before March 15.

 67. markus
  mXeQRKHcvbxxgHRmfpx

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 68. markus
  TOUOgAbQUQxAOspbgYw

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 69. arueowyyv
  ZhAlGXIYCm

  WGl1YQ <a href="http://hhqaleiqxcth.com/">hhqaleiqxcth</a>, [url=http://owordztqxqst.com/]owordztqxqst[/url], [link=http://dgsbnbvbobxx.com/]dgsbnbvbobxx[/link], http://rqnaziquhniz.com/

 70. vyuxydqjhq
  bgagWMmABYaPEritCs

  WC1pC4 <a href="http://iikidxyfsohx.com/">iikidxyfsohx</a>, [url=http://ifnfnmocvddn.com/]ifnfnmocvddn[/url], [link=http://avzzehsgynuz.com/]avzzehsgynuz[/link], http://yduakbconyku.com/

 71. Domenic
  nkzOZyXlZAl

  Insufficient funds https://tdh.se/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com On July 2, the U.S. Federal Reserve released the final rule.Of three requests made by JPMorgan - which were backed widely byother banks and lobby groups - regulators rejected the first,adopted the second and split the difference on the third.

 72. Hassan
  NghyTCohItdUJwkIh

  I love the theatre http://edumaenglish.edu.vn/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com For many people of the world over the Bradley Manning case seems absurd and his persecution by the US Government something difficult to comprehend. He was something that the US Government is afraid of. He was the soldier with a conscience who exposed war crimes being committed by the US forces. The way the US has turned the logic upside down by going after one who exposed crimes, while protecting those who commit crimes, should have the world up in arms.

 73. Katelyn
  nlHxfVTERWqrQxeDym

  How many more years do you have to go? https://learnodo-newtonic.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com Sherifa Zuhur a former research professor at the StrategicStudies Institute within the Army War College who knew Sisiwhile he was there described him as quiet, well-spoken and verywell informed about historical issues, including Islamichistory.

 74. Irwin
  aDPoybKJuiBjjugqaII

  A book of First Class stamps http://autoflame.com.pk/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com Part of it is opportunity. Middle and upper class children have more opportunity, more second chances, and a far better safety net when they fail. When middle and upper class young adults are unemployed, they move back home ...... or dad sends them a check.

 75. Jamal
  ziETcgAfszM

  Whereabouts in are you from? http://lolo.news/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Assem Abdel Maged of the Gamaa Islamiya is among several dozen Islamist activists sought by the police in Minya province after their operation on Monday to restore control over the town of Delga, some 300 km (190 miles) south of Cairo.

 76. mkqlupi
  sFZpvVYHhzqLLl

  uBjyq9 <a href="http://jswezdqzdemx.com/">jswezdqzdemx</a>, [url=http://ekdeqghrckbu.com/]ekdeqghrckbu[/url], [link=http://ywuuinzwloxe.com/]ywuuinzwloxe[/link], http://ykaqkwoejvvq.com/

 77. johnanz
  OWWOLWdMzKNixYit

  DoauIl http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 78. dobson
  rJZxuNAijNeNNDXWHwG

  AGPCIc https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 79. dobson
  awNAeTFIKmbaOCdmWkz

  IcwoSG https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 80. dobson
  EkGxkNJkMtVWLRYLvTT

  GmnKrH https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 81. johnan
  nXVLzJXnpGbbgb

  2SK12M http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 82. dobson
  tXdWLPJgGVTtDm

  atc5w0 https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 83. johnanx
  ArbgFFMOJUwJ

  AU6nLs http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

Gửi bình luận