“Kiếp người” của Trung tướng Hữu Ước có như trong tiểu thuyết?

Trong giới cầm bút ở Việt Nam không ai có thân phận đặc biệt như ông Hữu Ước: Đang là Đại úy, Trưởng phòng Thời sự Báo Công an Nhân dân (CAND) thì bị đi tù. Ra tù, ông phấn đấu trở thành Tổng Biên tập của chính tờ báo CAND, sau đó kiêm Phó Tổng cục trưởng Tổng cục Xây dựng Lực lượng (Bộ Công an) với hàm Trung tướng. Ông là nhà báo duy nhất được Nhà nước phong tặng danh hiệu Anh hùng Lao động

Trong sáng tác, ông nổi tiếng là người đa tài: sáng tác văn xuôi, thơ, kịch bản sân khấu, kịch bản phim truyện, vẽ tranh, sáng tác ca khúc… Nhiều vở kịch của ông được các đoàn sân khấu chuyên nghiệp dàn dựng, giành Huy chương Vàng trong các hội diễn. Mới đây, sau khi về hưu, ông viết bộ tiểu thuyết “Kiếp người” 2 tập. Tập 1 có tên là SỐNG, 497 trang trang in và tập 2 có tên là LỬA, 399 trang.

Tiểu thuyết “Kiếp người” ra đời thu hút sự chú ý đặc biệt của dư luận. Đã có nhiều bài viết về sự hấp dẫn, những thành công của “Kiếp người”. Trung tâm Bảo tồn Nghiên cứu và Phát huy văn hóa dân tộc Việt Nam còn tổ chức tọa đàm "Trung tướng- Nhà văn  Hữu Ước với văn học nghệ thuật" do GS. Hoàng Chương - Tổng giám đốc Trung tâm chủ trì; PGS. TS Nguyễn Thế Kỷ điều hành. Tại buổi tọa đàm này, đã có hơn 20 bài viết của các tác giả tên tuổi trong lĩnh vực văn chương, sân khấu, đánh giá vai trò của ông với văn học, nghệ thuật và tiểu thuyết “Kiếp người”.

 

Hôm tặng tôi bộ tiểu thuyết “Kiếp người”, tôi ngó qua dòng chữ đề tặng, chữ ông Hữu Ước lởm chởm như chông. Tôi ngạc nhiên hỏi, lâu nay anh viết tay hay gõ phím? Ông bảo, toàn viết tay. Chợt nhớ, thời ông nổi tiếng với mấy vở kịch đoạt giải cao, có người kể, ông Hữu Ước gặp một tác giả trẻ, hỏi “Vở kịch của tao mày viết đến đâu rồi?”. Ấy là họ nghi ngờ sức viết của ông. Nhưng đọc kịch của ông (đã xuất bản thành sách) và bây giờ đọc “Kiếp người”, tôi khẳng định rằng, không ai có thể thay ông Hữu Ước sáng tạo ra từng con chữ chứa đựng những cung bậc cảm xúc của riêng ông! Lại hỏi, anh viết bằng tay mà lóng ngóng thế bao giờ mới mới xong những tập sách dày thế này? Ông bảo, rỗi là viết, bạ đâu viết đấy. Cứ “bạ đâu viết đấy” mà đến nay, sách của ông xếp cả gang, với 5 tập văn xuôi, 5 tập kịch bản phim truyện nhựa, 10 kịch bản sân khấu và bộ tiểu thuyết “Kiếp người”, mới thấy sức làm việc của ông khó ai sách được.

Tôi lại ngạc khi đọc thông tin về “Kiếp người” in trên trang xi – nhê: Số lượng in tập một 50 nghìn cuốn; tập 2 in 30 nghìn cuốn, bèn hỏi, anh in nhiều thế này có bán được không? Ông Ước thản nhiên, bán tốt chứ. Tôi bỏ tiền ra in, tự phát hành, thu lãi hơn 3 tỉ đồng. Rồi anh “bày” cho tôi những kinh nghiệm trong đầu tư xuất bản sách của mình, rằng, nên chọn khổ in thế nào? Chất liệu giấy ra sao? Rồi cách phát hành. Ông bảo, đừng tiếc tiền biếu tặng. Sách cũng là thứ hàng hóa, phải để người đọc “nếm” đã, rồi chính họ quảng bá cho mình…Tôi gật gù nghe, nghĩ bụng, ông là Trung tướng, từng nhiều năm làm Tổng Biên tập báo CAND, quan hệ rộng, sách ông “ấn” đâu chẳng được.

Thú thật, ban đầu tôi đọc “Kiếp người” là vì tò mò muốn biết “Kiếp người” trong tiểu thuyết có như thân phận của ông Hữu Ước? Quả nhiên, ngay những trang đầu đã thấy tác giả miêu tả nhân vật Thanh Hữu, nguyên Trưởng phòng thời sự - chính trị của tờ báo Minh An bị đi tù, vừa được “phóng thích” từ khám Chí Hòa, tôi đã nghĩ rằng, nhân vật Thanh Hữu là nguyên mẫu của chính là tác giả rồi?; “Kiếp người” thực chất là tự truyện về cuộc đời của ông Hữu Ước rồi! Để xem, sau khi nghỉ hưu, ông Hữu Ước sẽ cho bạn đọc biết, ai đã đẩy ông Hữu Ước vào tù? Trong tù, ông Hữu Ước đã sống ra sao? Và sự thật sẽ được ông phơi bày trong bộ sách như thế nào?

 

Cuộc đời thật của ông Hữu Ước như thế này: Ông tên thật là Nguyễn Hữu Ước, sinh 20 tháng 5 năm 1953 tại xã Tiên Tiến, huyện Phù Cừ, tỉnh Hưng Yên. Năm 1970, ông nhập ngũ, tham gia lực lượng bộ đội biên phòng. Sau khi xuất ngũ, ông theo học Trường Tuyên giáo Trung ương (nay là Học viện Báo chí và Tuyên truyền), sau đó trở thành nhà báo của Báo CAND. Vào tháng 9 năm 1985, khi đang là Đại úy, Trưởng phòng Thời sự Báo CAND, ông bị bắt. Trong lệnh bắt giam ông chỉ ghi có mấy dòng mơ hồ “vi phạm pháp luật” mà không có tội danh nào cụ thể. Sau khi bị bắt, ông bị tống vào Chí Hòa, giam chung với những kẻ đầu trộm đuôi cướp, đám lưu manh chuyên nghiệp. Sau 3 năm bị giam và trải qua 4 phiên tòa, ông được xử trắng án. Khi trở lại Báo CAND, ông bị xếp vào diện giảm biên chế, phải làm nhiều việc để kiếm sống, sau đó mới được làm việc tại cơ quan cũ; rồi được bổ nhiệm làm Tổng biên tập Tạp chí Văn hóa – Văn nghệ Công an. Từ Tạp chí này, ông mở ra chuyên trang An ninh thế giới. Năm 2003, ông làm Tổng Biên tập Báo CAND và mở hàng loạt chuyên trang:An ninh Thế giới Cuối tháng; An ninh Thế giới Giữa tháng; Cảnh sát Toàn cầu và chủ trì thành lập Truyền hình Công an (ANTV). Ông được thăng hàm Thiếu tướng từ năm 2006, Trung tướng năm 2010. Năm 2015, ông nghỉ hưu.

Một nhà báo, nhà văn, là sĩ quan cao cấp của ngành Công an mà có thân phận như vậy thì khác nào câu chuyện trong tiểu thuyết! Chuyện ông bị đi tù oan cũng ít người biết tường tận và ông cũng không kêu ca oán trách, kiện tụng những người đã gây đau khổ cho mình và gia đình. Thì giờ đây, tôi và có lẽ nhiều bạn đọc khác đều tò mò muốn biết, ông Hữu Ước sẽ tái hiện cuộc đời của ông như thế nào trong “Kiếp người”? Những sự thực gì đã được ông phơi bày? Nhưng tôi đã nhầm! Cuốn sách như thứ ma lực, càng đọc càng cuốn hút, không thấy lộ diện những chi tiết ám chỉ ác ý. Ông Hữu Ước cứ dẫn dắt người đọc đi từ bất ngờ này đến bất ngờ khác; càng kích thích sự tò mò của người đọc. Rồi khi gấp cuốn sách lại, tôi vẫn không thấy thứ văn “ám chỉ” mà chúng ta đã từng thấy trong tiểu thuyết của một số nhà văn sau khi nghỉ hưu. Thậm chí, “Kiếp người” không đơn thuần là tự truyện của tác giả, mà cao hơn thế, cuốn sách nói về nỗi khổ của con người qua một thế hệ bị va đập trong sự biến động của xã hội mà tác giả là nhân vật điển hình. Những kiếp người trong “Kiếp người” như “hắn” (nhân vật Thanh Hữu), Đại đội trưởng Ba, o Lệ, cô Tuyết, cô Ly, ông Bảy, ông Thanh, ông Chín, Trần Lâm, Trần Đồng, Hoàng Đoàn... là những người mà ta đã gặp trong trong thời thơ ấu ở nông thôn, trong chiến trường hay trong tòa soạn báo…Đó là những kiếp người thật đáng thương, đáng trân trọng. Cuốn sách kể về nỗi buồn, nỗi khổ của con người nhưng vẫn truyền cho chúng ta nguồn cảm hứng cao đẹp về cuộc sống, về niềm tin vào con người. Tôi cho rằng, đây là bộ tiểu thuyết của Việt Nam hay nhất trong vài chục năm nay mà tôi đã đọc.

Sự hấp dẫn của “Kiếp người”, trước hết đó là tính chân thực. Những trang viết về chiến trường được ông miêu tả vô cùng sống động. Đó là trận giao chiến với lũ biệt kích thám báo Mỹ - ngụy để bảo vệ hàng trăm thương bệnh binh và giữ gìn an toàn tuyến đường chiến lược. Đó là chuyến đi băng rừng 5 ngày liền  cùng một chiến sĩ mang 10 kilô gạo đến cho bà con Khơ Mú ở hai bản bản Lò Ó và Bông Va, miền Tây tỉnh Quảng Trị bị bom B52 Mỹ chạy vào hang động đang sắp chết vì đói…

Chuyện ở tòa báo Minh An, nơi Thanh Hữu làm việc thời khốn khó cũng được tác giả tái hiện thật như sờ nắm được. Đó là chuyện Trưởng phòng Biên tập cứ rình giữa trưa, lúc Tổng biên tập đi ngủ, mới trình bày cái sự phát hiện lỗi sai ở các bản thảo "nó mới quan trọng làm sao". Rồi chuyện buôn lậu của cánh phóng viên báo Minh An, hàng đánh vào Nam là thuốc lá sợi, phanh xe đạp Đức – Liên Xô, cho tới cả thuốc tránh thai và bao cao su. Cánh phóng viên ảnh thì buôn phim, giấy ảnh…Đặc biệt là chuyện oan khuất của Thanh Hữu được kể lại từ chương XIX cho đến hết chương XXIV.

Nhiều trang văn trong “Kiếp người” cũng đẹp lạ thường. Không sống những ngày ở chiến trường ác liệt thì chắc rằng ông Hữu Ước khó miêu tả hình ảnh như thế này: "Mặt trời đã ló ra, chan hòa ánh nắng tỏa xuống mặt đất xua dần đi những đám hơi sương nhờ đục như sữa làm lộ ra những vạt đất rừng bị cháy đen. Lạ thế, lẫn giữa mênh mông của màu đen, nham nhở của chết chóc, mầm sống đã lại hiện lên, tươi non mơn mởn. Đó là ngàn ngàn các cây con  đủ các loại  đang nảy mầm và đã nảy mầm chui lên từ lòng đất. Những nụ mầm, những lá non xanh tươi ướt đầm sương lung linh lả lướt trong gió sớm như vẫy chào  ngày mới, như tỏ rõ sức sống quật cường và bất diệt của núi rừng".

Nhưng cái sự hay của “Kiếp người” thì mấy chục nhà văn, nhà phê bình văn học nổi tiếng  đã khen rồi, đã được tập hợp in thành sách rồi; tôi chỉ nêu vài cảm tưởng của mình khi đọc xong “Kiếp người”.

9/1/2018

 

Bình luận

 1. Isabel
  AXMLvAwgQKjG

  I'm doing an internship http://www.nfcsudbury.org/2018/05/23/hello-world/ stromectol ivermectin Japan, which holds an upper house election on Sunday, in turn drew criticism for giving little detail on structural reforms billed as the 'third arrow' of Prime Minister Shinzo Abe's economic turnaround plan, G20 sources said.

 2. Cedrick
  lLPVpfntGPKPbJOkJo

  We used to work together http://bigosuk.org/imieniny-name-day/ stromectol ivermectin Frances Cheung, economist at Credit Agricole CIB, wrote in anote that the initial focus would be on promoting trade. "Wenote that one thing that is relevant to the RMB (renminbi) isunder Point 2, where eligible Chinese banks in the FTZ areallowed to do offshore business, which is not the opening-up ofthe onshore RMB market as some might have looked for."

 3. Gobiz
  DVDZJRTtQFTae

  The National Gallery http://www.52kqyx.com/forum.php?mod=redirect&tid=14851&goto=lastpost stromectol ivermectin “A more likely outcome is that annuity rates may nudge upwards slightly over the coming months but it is unlikely that the second half of the year will see the large increase in rates experienced so far this year.

 4. Winford
  cMluetlRqHnetfRdbY

  perfect design thanks http://juss.co.ke/index.php/component/k2/item/21-claritas-est-etiam-processus-dynamicus stromectol ivermectin The Los Angeles-class attack submarine USS Providence (SSN 719) transits the Thames River as it departs Naval Submarine Base New London for a six-month deployment in Groton, Connecticut in this file photo taken on October 8, 2010, and released to Reuters on March 19, 2011 file photo.

 5. Ariana
  UHPTBFjDWqjD

  I work for a publishers http://bubin.inausacademy.com/sub/notice_View.asp?num=1017 stromectol ivermectin “I just think it’s big for everybody’s psyche,” Terry Collins said of Wright’s possible return. “We’ve done it all year long where we’re trying to go into 2014 on a positive note. If something happens in the last week, it’s part of the game. But we’re trying to win baseball games here and our fans deserve that.”

 6. Ramon
  qtRFZZygdmZlkw

  I read a lot http://topetudecameroun.net/index.php/k2-listing/item/360-30-bourses-d-etudes-entierement-financees-pour-les-etudiants-africains-qui-se-termineront-en-octobre-2020 stromectol ivermectin Speaking at the SNP annual conference in Perth, Ms Sturgeon pledged: "An SNP government in an independent Scotland will remove the cost of energy-saving measures and the Warm Home Discount from energy bills. We will provide the funding from central government resources.

 7. Sophia
  MNRhJtNgwEUjMNEGVt

  The United States http://stbus.hubweb.net/bbs/view.php?id=notice&no=29 stromectol ivermectin Although its shares slid as much as 4 percent after the results, they later rebounded to trade 1.5 percent up on day, helped in part by a client note from Fubon Securities which said it believed HTC would team up with a Chinese IT manufacturer either through a potential cooperation deal or merger.

 8. Clinton
  tMJTJjicQQkizHISQn

  How much were you paid in your last job? http://www.masteringthought.com/blog/details/about-mark-waller stromectol ivermectin This month, police clashed with hundreds of locals in theadministrative centre of the Issyk Kul region, where Kumtor islocated, after protesters took the governor hostage andthreatened to burn him alive in a car doused in petrol.

 9. Darron
  lQVIkuXEPFiLzz

  Directory enquiries http://icbernareggio.edu.it/serata-osservazione-stelle/ stromectol ivermectin U.S. Sen. Ron Wyden, who introduced a bipartisan package of proposals to reform the surveillance programs last month, told a Cato Institute gathering Thursday that key parts of the debate are unfolding now.

 10. Jerrold
  McuLbmDAwrQAUWZjVq

  In a meeting http://www.sejong-eng.co.kr/bbs/zboard.php?id=qna&page=1&sn1=&divpage=1&sn=off&ss=on&sc=on&select_arrange=headnum&desc=asc&no=2607&PHPSESSID=d93299bdcc601d4b8ededaac7eab978f stromectol ivermectin "Growth in buyer numbers and prices have been happening in some parts of the country since the beginning of the year," said Peter Bolton King, global residential director at RICS. "But this is the first time that everywhere has experienced some improvement."

 11. Emory
  zXyjRDXQPBURY

  What do you like doing in your spare time? http://nova.impulsaedu.com.br/os-ensinamentos-trazidos-pelos-pais-de-bill-gates-em-sua-criacao/ stromectol ivermectin It was just one of several reactions from celebrities and artists following Zimmerman's acquittal by a six-woman jury. Much of it focused on the perceived outrage of the situation. But others had more poignant responses.

 12. Angel
  ZsjLmrTiGGBz

  Could I take your name and number, please? http://hopehh.org/sm/update.php?songid=769 stromectol ivermectin You hope it was for the chance for him to get on the field in a game for the first time after two years on the scout team in practice, copping to no butterflies when he took the field, but admitting to a few after his one catch for five yards - “First catch, didn't drop it, stayed in bounds.”

 13. Gabriella
  hGBAmlZLDT

  Lost credit card http://jetengine.net/d/log/2000_10291902.html stromectol ivermectin The election commission said no electoral violations werereported. The presidential office said the poll was open andtransparent and called the OSCE statement prejudiced,politicised and of "the theatre of the absurd".

 14. Byron
  hMjlTcEseEdW

  Could you give me some smaller notes? http://www.sostegnounisob.altervista.org/articolo.php?id=224 stromectol ivermectin “There was a vote in the clubhouse on whether or not we would fly,” Valentine said. “There was a vote whether or not we would play in Pittsburgh. There was another vote whether or not we would play at Shea Stadium, so close to LaGuardia (Airport). You know, people were dealing with something that they never experienced before... People didn’t know that they wanted to leave their family at home. People didn’t know if they wanted to try to go out there and entertain, because it didn’t seem like the right thing to do.”

 15. Elias
  DwIWSNnxbVFoRbVdhB

  Punk not dead http://mourn.kgeu.org/default.asp?d_idx=2021&page=2 stromectol ivermectin Sales of electric and hybrid vehicles, as with vehicles in other sectors, were mixed. GM's Chevrolet Volt slid 38.1 percent, to 1,766. It was outsold by the Nissan Leaf, which jumped 98.5 percent to 1,953 vehicles. Both models received significant price cuts earlier this year, but each is still averaging fewer than 2,000 sales per month.

 16. Ernie
  EWyNtppqJWKFkFwEva

  I wanted to live abroad http://www.institutodeciencias.edu.mx/home/index.php/k2-listing/item/303-dia-de-muertos-2020.html stromectol ivermectin Anyway, thanks to Puig and Gonzalez, the Dodgers have now trimmed the series deficit to 2-1. The Dodgers admitted afterward that Game 3 was a must-win. No way they were coming back on the Cardinals down 3-0.

 17. Mckinley
  BJGbcrUAZBlPegULp

  I'd like to open an account http://www.vietnam-life.net/hero2/schedule.cgi?form=2&year=2020&mon=9&day=5 stromectol ivermectin When not sailing, the fragile AC72s are under repair - orare being rebuilt, as after Oracle's AC72 capsized last October.Unfortunately, the AC72 can be fatally fragile: In May thecatamaran of Swedish challenger Aremis flipped and broke apart,killing British Olympic sailing champion Andrew Simpson.

 18. Lanny
  HpnniQcYfAnmKAY

  Your cash is being counted http://lovehome.ca/m2m-condos-aoyuan-international-located-cummer-and-yonge/ stromectol ivermectin The lockdown of all campus buildings and dormitories began at 10:15 p.m. EDT on Monday (0215 GMT Tuesday) after campus authorities learned that a man sought by police for a break-in and armed robbery in Durham had fled by public bus toward the school, the university said in a statement.

 19. Larry
  nhHOvPycUTFo

  An envelope http://emezrt.hu/index.php/hu/component/k2/item/48 stromectol ivermectin Funds like Shoreline see themselves providing a lifeline to SMEs, whose borrowing options have been cut by the credit squeeze. Short-term borrowing costs in China recently jumped when the central bank allowed interbank rates to surge, dealing a further blow to companies in need of cash.

 20. Chong
  ZzVcCLBFWHFhgPAGS

  I'm self-employed http://royalcabs.co.uk/en/component/k2/item/5-phasellus-dapibus-neque-iaculis?start=0 stromectol ivermectin The ad, which will ultimately run nationally, appeared in the print edition of USA Today in the Atlanta region today and then in the Atlantic Journal Constitution on Thursday, company spokesman Ben Sheidler said. Entitled, "Quality Products You Can Always Feel Good About," the ad will highlight the benefits and safety of low-calorie and artificial sweeteners found in the Atlanta-based soft drink giant's beverages.

 21. Gerard
  nxnWWMzLCl

  Best Site Good Work http://institutodeciencias.edu.mx/home/index.php/k2-listing/item/305-clausura-del-ciclo-escolar.html stromectol ivermectin "Many people don't realise that the pizza shops and estate agents drowning their doorsteps with junk mail are able to do so because their local council is forced to sell the names of every voter who fails to tick the right box when they register to vote.”

 22. Raymond
  IDrHGqSzazxRPrNV

  How much notice do you have to give? http://ondemand.sekisei.com/Forms/text/n6tm1h2d4lluvfen8172lob893 stromectol ivermectin ICHAPURAM/BHUBANESWAR, India, Oct 12 (Reuters) - Rain andwind lashed India's east coast and nearly 400,000 people fled tostorm shelters after authorities issued a red alert and warnedof major damage when one of the largest cyclones the country hasever seen hits land later on Saturday.

 23. Hiram
  tuSRoUGLLFLWD

  What do you do? http://jetengine.net/d/log/2000_11251741.html stromectol ivermectin A White House official declined to say whether Merkel's phone had previously been bugged. "I'm not in a position to comment publicly on every specific alleged intelligence activity," the official said.

 24. Carmine
  MmtLvkiQiRjWyczHzi

  I'm a partner in http://trinityunited.com/outreach/dsc07994/ stromectol ivermectin “It’s all for attention. The wigs, the ‘ugly’ talk,” said our source. “She doesn’t take that seriously, but finds it amusing that everyone will write and talk about it so she keeps doing it.”

 25. Stacy
  QiAzaybNFwEQm

  Sorry, you must have the wrong number http://invoguenails.com/new-shots/ stromectol ivermectin Until Friday the regatta had been dogged by winds that often exceeded the limits set by the organizers, which were lowered for safety reasons after a sailor died when one of the 72-foot America's Cup catamarans capsized during practice in May.

 26. Kermit
  CbRRUiCwuEAN

  It's a bad line http://yoonhada.com/?p=1341 stromectol ivermectin "I like going to school," says 10-year-old Rasha whose family fled the northern city of Aleppo several months ago. "Its better in Lebanon - there are no bombs here," she tells me with a fetching smile as she clasps her hands decorated with bright blue nail polish.

 27. Demetrius
  bGVjfKGQGZbcI

  Some First Class stamps http://institutodeciencias.edu.mx/home/index.php/k2-listing/item/331-de-regreso-aulas.html stromectol ivermectin The collapse of similar talks between the United States and Iraq in 2011 – partly over the issue of immunity – led to the United States completely ending its forces’ mission there rather than maintaining a significant presence.

 28. Madison
  niCcsWnHNSb

  Do you know the number for ? http://emezrt.hu/index.php/hu/component/k2/item/68 stromectol ivermectin "Now the Brotherhood are fighting us in the streets, fighting to take back power, and America is sitting on the fence," said the aircraft mechanic. "We ask for one thing from America: support the people, not the army, not the Brotherhood."

 29. Shelby
  LsRzPQVYiLp

  Do you know what extension he's on? http://www.sdmbroadcast.com/news/view.asp?idx=367&msection=5&ssection=0 stromectol ivermectin For decades, providing all children with a quality education has been considered such a critical national priority that we have always found a way to come together in a bipartisan fashion to reauthorize and update ESEA. House Republicans should reverse course and work with Democrats on a bill that promotes equity for all students. It's the most important thing we can do for our children.

 30. Adolfo
  uoCNIwVuBggXSH

  Looking for work http://drinkthis.ca/video/pieter-verheyde-wine-cellar-hof-van-cleve/ stromectol ivermectin What Dahl, who once said he was moved to write the book because he wanted to “do something against beards”, would have made of today’s most worn-out male fashion trend, one can only imagine.

 31. nzvjxcptrv
  http://www.gek50un32208p8v533inntx83vcn174xs.org/

  Tác Phẩm Mới | Chuyên đề báo chí - văn học - nghệ thuật | Báo chí <a href="http://www.gek50un32208p8v533inntx83vcn174xs.org/">anzvjxcptrv</a> nzvjxcptrv http://www.gek50un32208p8v533inntx83vcn174xs.org/ [url=http://www.gek50un32208p8v533inntx83vcn174xs.org/]unzvjxcptrv[/url]

 32. Donte
  vsANwtZFiuWZvVpo

  Canada>Canada http://xnxxrating.online keezmovies That gap could be filled by small teams of regional covert investigators, trained in the use of specialist technical equipment, with the ability to be deployed as undercover staff or residents. A growing number of concerned relatives are resorting to buying and using covert cameras to check on the levels of care being received by loved ones. BBC’s Panorama programme has been successful in using covert investigative techniques to expose criminal acts in care homes, which shows both the need for and benefit of using these investigation tactics.

 33. Dewayne
  ueyKjIerjnsc

  I'll put him on http://porntuberating.online 4tube Smith, also the president of the non-profit Child Injury Prevention Alliance, said many choking incidents could be prevented with better food design and labeling from manufacturers and with extra precautions taken by parents of young children.

 34. Benedict
  JlYCKjbJgw

  It's funny goodluck http://tuberating.online cliphunter Since retiring in the second round at Wimbledon with a left knee injury Isner has been in brilliant hardcourt form putting together a 16-4 match record while picking up his seventh career title in Atlanta followed by a runnerup finish in Washington and Cincinnati.

 35. Wilson
  IxnfMncyUNvi

  An accountancy practice http://xnxxlist.online elephanttube "These results highlight how relevant it is to study the school environment in order to establish preventive programs for back pain in children and adolescents, not only health wise, but also in terms of school education," the team said.

 36. Leonel
  lrOkekRRTIQ

  How much does the job pay? http://tubearchive.online madthumbs Lisicki, an upset winner in the quarterfinals over Serena Williams, continued to unravel in ugly fashion. The 23rd seed dropped six straight games, then fell behind 5-1 in the second set. Urged on by the crowd, she fought off three match points on her own serve and broke Bartoli. It was far too late.

 37. johnanz
  SOwqsyoTRVWcZHEqlre

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 38. Gabriel
  YncisXeoAnELhF

  What university do you go to? http://tubeadvisor.online/livejasmin.html keandra Mortgage payments as a percentage of average income looksustainable, but this will only hold for as long as interestrates remain at abnormally low levels. Affordability ontraditional price/earnings metrics is already looking stretched.

 39. Napoleon
  BMJxMNpGcmffLbXRjM

  Have you got any experience? http://porntubehub.online/thumbzilla.html madthumbs On Monday, it was Petkovic who appeared to be less than 100 percent fit in the second set as she needed a medical time out. The German seemed to be a spent force as she lost seven straight games and allowed Azarenka to level and take the contest into the decider.

 40. Mckinley
  UNdlkadqrYFwRW

  What line of work are you in? http://tuberating.online/egotastic.html voyeurweb "I was notified on July 14, 2013 that my urine sample taken at the National Senior Championship, June 21, 2013 after the 100m finals returned a positive analytical finding for a stimulant, oxilofrine (methylsynephrine).

 41. Gerald
  xTaTKahpuEjbQoG

  I'm training to be an engineer http://tubereviews.online/tiava.html al4a "In the tablet PC market, they do think Microsoft is a bigger threat than Android," said Gartner analyst Carolina Milanesi. "The iPad Air will compete with Surface Pro, not some rinky-dink Android tablet."

 42. Wayne
  APfQOyvDZadD

  Lost credit card http://porntuberating.online/cam4.html thisav Fidelity will not take a board seat as part of the deal, aperson familiar with the deal said. Previous venture capitalinvestors, including Bessemer Venture Partners, FirstmarkCapital, Valiant Capital Management and Andreessen Horowitz,also participated in the latest round.

 43. johnansog
  otCQLzdkkbHjpEDmtqJ

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 44. Cameron
  urXXwSHplEGf

  When do you want me to start? https://beeg.x.fc2.com/xtube.html nhentai They cut their net longs in five-year Treasury note futures by 22,297 contracts to 59,346 contracts. Inaddition, they increased their net shorts in 30-year bondfutures by 6,759 contracts to 14,949 and their netshorts in ultra-long T-bond futures by 2,461contracts to 15,407.

 45. Abraham
  eyOYmhlprvLuTCit

  I'm a trainee https://beeg.x.fc2.com/zorras.html 9taxi Tracking data from Reuters and Marine Traffic, which include information on ship registrations and movements, show the three tankers never left their shipyards. At least two of the vessels have never turned on their satellite beacons.

 46. Francisco
  TnDsfMMHhHWEM

  How long are you planning to stay here? https://beeg.x.fc2.com/ampland.html redtube The Nasdaq-styled ChiNext Composite Index ofmainly high-growth, high technology start-ups listed in Shenzhenwas an underperformer, diving 3.6 percent. It is still up nearly71 percent on the year. (Reporting by Clement Tan; Editing by Richard Borsuk)

 47. Benny
  YxEUgzyjVXqEVACXNLQ

  Looking for a job https://beeg.x.fc2.com/ghettotube.html pornhub The war of words continued on Tuesday with Dell's specialboard committee publishing a letter to the company'sshareholders reiterating its position that Icahn's proposalwould be too risky for them because it calls for saddling thecompany with debt while leaving it public.

 48. Hilton
  WgfSYYgvUOO

  Please call back later https://beeg.x.fc2.com/femjoy.html wifelovers Their "emergency petition" to the U.S. Supreme Court made them look desperate. This makes them look rabid. They are just so hellbent on bashing gays as much as they can for as long as they can that they're acting completely insane in their efforts to get clearance to continue doing just that. Are they all in the advanced stages of syphilis or something? 'Cause their behavior is beyond sick.

 49. Donnell
  XNQEymtBDHYtCWLN

  We'd like to offer you the job https://beeg.x.fc2.com/hentaihaven.html alohatube It was the fifth time this season a Mets pitcher has taken a no-hitter into the seventh. Matt Harvey has done it three times and Dillon Gee once, but Terry Collins said this one stood out. “That might have been about as dominant a performance through six innings as I’ve seen all year,” said Collins, “from anybody.”

 50. Blake
  UVmpEuEHdFx

  How much were you paid in your last job? https://beeg.x.fc2.com/freeones.html efukt Head injuries can cause a range of problems later in life for veterans, athletes or car accident victims. But the mechanisms behind the long-term effects of a head injury remain something of a medical mystery, partially because it’s hard to find good animal models to simulate them. Now some scientists think that the humble fruit fly can offer a window into the condition.

 51. Garth
  WXlJSfsziBq

  Not in at the moment https://beeg.x.fc2.com/cam4.html cam4 But the group noted that the timing of Treasury's announcements will be key if it has to delay a payment. Translation: Early notice will minimize potential disruptions. But the mere fact of a missed payment is likely to upset investors and have negative knock-on effects.

 52. Vaughn
  zIoyvbQaotQowMN

  Can you put it on the scales, please? https://beeg.x.fc2.com/ampland.html fuq However, please note - if you block/delete all cookies, some features of our websites, such as remembering your login details, or the site branding for your local newspaper may not function as a result.

 53. Alberto
  wNwXShUVXq

  I love the theatre https://beeg.x.fc2.com/xhamster.html myvidster "Statistically there will be women who need help and treatments, and they will have to pay out of pocket," Huang said. "We are not an insurance company. Instead, we tried to think of a creative way to help these women."

 54. Delmar
  gWPVncuPlXNVX

  Recorded Delivery https://beeg.x.fc2.com/ redtube Three weeks ago, if you had to predict one New York football coach whose job performance would be heavily scrutinized, obviously it would have been Rex Ryan. But the Giants’ awful play has been going on long enough and it is fair to question if Coughlin is not getting through to this group, which is dangerous when combined with a leaky offensive line, no pass rush and absolutely no running game.

 55. Denny
  rZUSlFupLPZiGjzon

  I'd like to send this letter by http://xnxxrating.online/al4a.html xhamster Its aim is to shift 35 containers an hour instead of theindustry-standard 25, a feat it compares to F1 pit crews turningaround a race car in seconds and one that it hopes will help it weather a shipping industry downturn and fierce competition fromother ports in the region.

 56. Katherine
  jtXZFLqYQUhJpm

  I've come to collect a parcel http://tuberating.online/voyeurweb.html al4a SHEPARDSON: Well that's true because the city is not - it has not run out of money. In fact it is going to run a budget surplus this year. But it has $18.5 billion in long-term debt. So there is a real question about how much long-term obligations should be classified as sort of immediate debt. So - and that's something that the pension recipients are going to say.

 57. Adolph
  eecCIgXyKeO

  Looking for a job http://porntubehub.online/egotastic.html xvedio Self-insuring is an option for people with substantial wealth. Actuarial consulting firm Milliman has estimated that in order to have a 95% chance of having sufficient resources to self-fund a long term care need, you should be able to set aside $500,000-$750,000 in retirement assets just for that.

 58. Nathan
  BWnqWEwSSPGaF

  Sorry, you must have the wrong number http://tubearchive.online/youjizz.html 4tube 'There have been situations that have been unfortunate but he seems very settled. I've talked to him and he has character and personality. he s a father now and that settles you down. he is in a different place now. will he play? I have to make that decision but it's not easy to to come into a new group.'

 59. Arnulfo
  cmJwdZUsRQwE

  I don't like pubs http://porntubereview.online/vporn.html porntube The two men constantly talk about stocks and they also are astudy in contrasts. Danoff isn't known for being neat. By allaccounts, his office is a mess and he sometimes wears clothesthat show their age.

 60. Korey
  MnPxqXGweuk

  What do you do? http://tubereviews.online fuq His existence is confirmed in today’s Seven magazine. Brian Sibley, a historian of Disney, tells the magazine: “Rocky was a short-sighted rhinoceros, and there were several scenes involving him.

 61. Jack
  IGpMowTycE

  How long have you lived here? http://tubereviews.online eporner As of 4 p.m., Suhr said police were still searching the area "out of an abundance of caution" for a possible second suspect but added that investigators think they have the lone suspect responsible for the violence in custody.

 62. Kelly
  JImmXvjWGzU

  Yes, I play the guitar http://porntubereview.online voyeurweb Mat Dellorso, the founder and chief executive of WealthForge, a brokerage involved in crowdfunding, said he saw the SEC's plan as being "middle of the road" with very few surprises, and that he was happy to see the agency making progress.

 63. Noble
  DuraUYlwnZNsh

  Thanks for calling http://tubearchive.online zorras The small army of data collectors from the Bureau of Labor Statistics and the Census Bureau who gather pricing information each month on everything from animal crackers to automobiles were among the federal workers furloughed during the shutdown.

 64. Darryl
  DVTXxjNLcgDIdzbZQA

  I want to make a withdrawal http://tuberating.online lamalinks The cracks were discovered during a second round of durability testing and occurred after about 9,400 hours, which equates to more than 17 years of operational flying, said spokeswoman Laura Siebert. The planes are designed to last for about 8,000 hours.

 65. markus
  KKNOCutNEeQZo

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 66. markus
  viFLBxqOXXMsdvG

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 67. eqamthoxqf
  LuJXgDlHFcVJc

  PEFS37 <a href="http://vbmsewekdvod.com/">vbmsewekdvod</a>, [url=http://ixzevszpwskj.com/]ixzevszpwskj[/url], [link=http://kqznodvahcpj.com/]kqznodvahcpj[/link], http://hjdsynofsacf.com/

 68. xvmmgzchiur
  PoqfwYcDbtJpFPMz

  6jP7C3 <a href="http://fdguypsuhdux.com/">fdguypsuhdux</a>, [url=http://bicyqognhwbo.com/]bicyqognhwbo[/url], [link=http://xugkdifannhp.com/]xugkdifannhp[/link], http://vljfiasxybza.com/

 69. Wilbur
  XQQqCwgIWfEWESboH

  We'd like to invite you for an interview http://src.co.ir/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com The reason Deen (who's already been dropped by a slew of companies not willing to be associated with her) deserves dumping is that she has irrevocably damaged her brand. Normally, that would be an offensive concept, the distortion of true talent and smarts in an era in which people are famous for being famous. But Deen has never been anything but brand.

 70. Refugio
  UHWWFjpBjKWDJ

  Could you transfer $1000 from my current account to my deposit account? https://stpeterschertsey.org.uk/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Along with co-authors, including psychology Professor Robert Emery, she analysed data from the Fragile Families and Child Well-being Study of about 5,000 children born in large U.S. cities from 1998 to 2000.

 71. Trinity
  EXBFnOMaiVSOMt

  Will I have to work on Saturdays? https://rock101.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com Despite plans to do a deal by the end of next year, thetalks have also been overshadowed by reports the United Statesbugged EU offices under surveillance programmes made public byfugitive former intelligence contractor Edward Snowden.

 72. Edwardo
  DrwUuoomDdpmwTSbke

  I'm only getting an answering machine https://liftmais.com.br/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Arkansas has moved steadily to Republicans in recent years despite being the home state of former Democratic President Bill Clinton. President Barack Obama lost the state in the 2012 election and Republicans won majority control of the state legislature.

 73. Damon
  hAUoeZvWpVdeWMtq

  Could I order a new chequebook, please? https://dennisvandeven-helmond.nl/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom He was in obvious pain as he limped off the field and was eventually helped to the cart, but the Giants did not seem overly concerned in the immediate aftermath. In fact, one source familiar with the situation said the initial diagnosis was that it was nothing more than a badly sprained ankle.

 74. btjwhygjmvi
  GlXunzoUBdoCGnVsAv

  WHXhTj <a href="http://eqtdqlesmpkv.com/">eqtdqlesmpkv</a>, [url=http://yjgqfzvbmuoc.com/]yjgqfzvbmuoc[/url], [link=http://zsgncawiiblz.com/]zsgncawiiblz[/link], http://knterwenektg.com/

 75. johnanz
  ARjQicaLSoacC

  xIXbLv http://nexus.cct.lsu.edu:8000/nexus_uis/930

 76. johnanz
  GFOILIwDUaU

  Cb92qe http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 77. dobson
  RYESuYoJVoq

  5RYEPY https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 78. dobson
  VSUmStXurnfackXtj

  V385te https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 79. dobson
  qcPIVdbbWzUT

  kZoPbL https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 80. johnan
  eWrlGYacbqKFdYj

  cU0kUz http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 81. dobson
  jObxlKiiZUgkiV

  pBtShZ https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 82. johnanx
  EjmAUpqQIIU

  u4wzBO http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

Gửi bình luận