“Thật xót xa cho kỳ nghỉ hè của học sinh Việt Nam"

Nguồn: Việt Nam net “Chúng ta có sai lầm khi biến kỳ nghỉ hè thành kỳ học thứ ba của con cái mình?”-Tiến sĩ tâm lý học lứa tuổi trẻ em Nguyễn Lệ Hằng – Viện Khoa học Giáo dục Việt Nam nghi ngại khi chia sẻ cùng VietNamNet về câu chuyện mùa hè của học sinh Việt Nam.

Cảm xúc thì không thể “ăn đong” theo mùa
Phóng viên: Những năm gần đây, kỳ nghỉ hè của các em học sinh Việt Nam, đặc biệt là các em học sinh ở thành phố, đã trở thành "kỳ học thứ 3". Dưới góc độ là một nhà khoa học nghiên cứu về tâm lý giáo dục trẻ em, chị nghĩ sao về hiện tượng này?
TS Nguyễn Lệ Hằng: Tôi cảm thấy rất thương và xót xa cho trẻ em Việt Nam.
Mùa hè của thế hệ chúng tôi rất sung sướng vì hoàn toàn không phải đến trường và được chơi rất nhiều. Sau này, những ký ức đẹp nhất đọng lại chính là những kỷ niệm ở vùng nông thôn được sống với thiên nhiên.
Phụ huynh ngày nay thường nghĩ, vào mùa hè, chỉ cần cho con cái đi nghỉ một vài ngày ở biển hoặc núi là ổn rồi.
Nhưng một vài ngày không thể tạo nên một ký ức sâu sắc. Thời gian của tuổi thơ trôi đi rất nhanh mà trẻ em không có ký ức về thiên nhiên thì phần nhân bản trong con người sẽ phát triển khó khăn.
Tôi nghĩ, hầu hết các bậc cha mẹ biết và hiểu điều đó, nhưng vì mưu sinh, không thể bỏ nhiều thời gian để “theo” con suốt mấy tháng hè.
Thứ đến là sức ép học đường đè nặng lên vai con trẻ và cả bố mẹ dường như không ngơi nghỉ. Chính những sức ép này đặt bố mẹ và con trẻ trong một cuộc đua.
Không “ép” con trẻ đi học thêm văn hóa thì các bậc cha mẹ lại đăng ký cho con cái đi học những lớp năng khiếu múa, nhạc, họa, hát rồi giao tiếp ứng xử, thuyết trình, khám phá nội tâm, yoga… Phải chăng đó cũng là một cách tạo cho con cái một mùa hè hữu ích?
Phụ huynh thường chỉ nghĩ tới điều mà con họ SẼ LÀ, hơn là cóp nhặt từng ngày, từng giờ hiện tại cho những cái mà con họ ĐANG LÀ.
Bản thân đứa trẻ khi đặt ngón tay chơi trên một phím đàn thì phải cảm nhận những âm thanh đó tương đương với những âm thanh nào ngoài cuộc sống hoặc nếu vẽ một bức tranh đẹp thì phải được trải nghiệm từ thế giới sinh vật về màu sắc, hình dáng, tính thích nghi, sự hợp lý trong cấu trúc.
Muốn làm được tất cả những điều này thì đứa trẻ phải có một nền tảng về cảm xúc, mà cảm xúc thì không thể học “ăn đong” theo mùa như thế được.
Cũng có nhiều bậc cha mẹ muốn đưa con cái về quê nghỉ hè cùng ông bà hoặc xin nghỉ làm đưa con cái đi về vùng nông thôn, ngoại ô khám phá tự nhiên nhưng có nhiều cháu lại không thích, thậm chí bị sốc với cuộc sống đó?
Đó là điều đương nhiên vì xuất phát từ thói quen mà thói quen là những thứ rất khó chữa, thói quen lập trình ở tuổi thơ lại càng khó hơn.
Một đứa trẻ sinh ra, lớn lên và đi học, suốt ngày ngồi quanh bốn bức tường, không tường nhà thì là tường trường học, trước mắt nó không là ti vi thì sẽ là máy tính hoặc cái bảng.
Cứ liên tục, liên tục như thế và sẽ đến lúc nào đó, nó sẽ không còn cảm xúc ở ngoài bốn bức tường đó nữa và cũng không có nhu cầu khám phá thế giới bên ngoài bức tường ấy.
Và đến một lúc nào đó, việc gia đình có một trang trại trở nên thừa thãi vì đứa trẻ không có nhu cầu.
Nếu muốn tìm hiểu tự nhiên ư? Chỉ cần bật máy tính hay ti vi xem thế giới tự nhiên qua Discovery.
Chúng ta đang rất lầm tưởng việc cảm nhận thiên nhiên qua màn hình với việc cảm nhận thiên nhiên bằng cả năm giác quan khi từng tế bào của cơ thể có thể thụ hưởng được sự chuyển màu của một cái cây, hướng bay của một làn gió, quá trình lột xác của một con bọ ngựa…
Sống với thiên nhiên là con đường nhân bản
Vì sao việc cho trẻ em tiếp xúc với thiên nhiên lại là một trong những nguyên tắc giáo dục quan trọng như vậy?
Trong sự phát triển của trẻ em về mặt tâm lý thì thiên nhiên là người thầy vô hình quan trọng nhất.
Điều mà tôi có thể tự hào một chút là đã coi thiên nhiên như một nguồn lực để dạy hai đứa con và thực lòng có kết quả rất tốt.
Khi đứa trẻ có nhiều ngày được sống với thiên nhiên, để đời sống của đất, của nước,  của châu chấu cào cào đi vào trong tâm trí một cách vô thức thì đó là con đường hết sức nhân bản.
Con gái tôi đã rất ngạc nhiên khi cháu theo dõi quá trình lột xác của một con bọ ngựa và cháu cũng rất đau khổ khi con vật mình nuôi bị chết. Khi biết đồng cảm với những sinh linh bé nhỏ thì chúng sẽ biết yêu thương và quí trọng đồng loại xung quanh mình.
Với những đứa trẻ không được trải nghiệm điều đó thì cảm giác dửng dưng sẽ dễ phát triển thành một thói quen vô cảm.
Với những gia đình không có điều kiện thì có những kinh nghiệm gì có thể đưa con cái họ đến với con đường nhân bản này?
Họ có thể mang cây vào và tự gieo trồng, chăm sóc.
Mỗi cuối tuần, họ có thể đem con đến công viên hoặc vùng ngoại ô để cho chúng nghe được những tiếng chim, tiếng gió thổi, ngửi hương thơm của các loại hoa, khám phá hương vị của các loài cỏ dại, cho chúng chạm tay vào những vỏ cây xù xì, thô ráp hay tìm hiểu về đời sống của các con côn trùng trong bãi cỏ, các con thú trong vườn thú…
Muốn giáo dục con cái theo một con đường nhân bản không hề khó, vấn đề là các bậc cha mẹ dành bao nhiêu thời gian để làm điều đó và thực hiện chúng vào thời điểm nào?
Nhưng dường như việc kiếm tiền, mua nhà, sắm ô tô, tạo dựng một đời sống vật chất sung túc... chiếm toàn bộ thời gian sống của các bậc cha mẹ?
Những ngôi nhà, những chiếc ô tô, hay tiền thì có  thể thay đổi nhưng con cái là tài sản vĩnh viễn. Vậy tại sao, chúng ta không dành cho con cái những điều tốt đẹp nhất rồi tặng tuyệt phẩm đó cho cuộc đời?
Nếu là cha mẹ của một đứa trẻ 1 tuổi thì cũng phải học làm cha mẹ của một đứa trẻ 1 tuổi, làm cha mẹ của một người lớn 30 tuổi thì cũng phải học làm cha mẹ của người lớn 30 tuổi. Nhưng các bậc cha mẹ VN không có thói quen đó.
Nhiều người nghĩ rằng cha mẹ là quyền lực đối với con cái và con cái chính là tài sản sở hữu nên thường bắt con cái phải làm thế này, thế kia, hoặc theo cách hay, cách khác một cách áp đặt.
Nhiều lúc tôi thường tự hỏi, mỗi ngày các bậc cha mẹ dành cho con cái bao nhiêu thời gian và họ thường nói với con cái mình những câu chuyện gì?
Có những bậc cha mẹ sẽ không nghĩ như vậy. Họ nghĩ rằng họ đã lao vào mưu sinh vất vả như thế là để cho con một đời sống đầy đủ, là sự bù đắp những thiếu thốn, thiệt thòi mà họ đã phải gánh chịu. Đó cũng là một lý‎ do chính đáng và có thể chấp nhận?
Đó chỉ là một cuộc sống sung sướng trong một hoàn cảnh thiệt thòi. Sung sướng về vật chất nhưng thiệt thòi, bất hạnh về mặt tinh thần.
Nếu quan sát bạn sẽ thấy hầu như các gia đình từ thành phố đến nông thôn hiện nay đều ăn cơm với một chiếc ti vi.
Mồm ăn, mắt nhìn dường như để đỡ phải nói chuyện với nhau. Ăn cơm xong thì con cái ở rịt trong phòng với thế giới riêng của nó.
Và vô hình trung, những việc mà chúng ta đang coi là bình thường đang biến ngôi nhà chúng ta đang ở trở thành một chỗ trọ, con cái và cha mẹ là khách trọ, lúc nào cũng phải đoán ý nhau để sống.
Theo tôi, lỗi này trước hết thuộc về bố mẹ, vì đáng ra cha mẹ phải là những người mở lòng trước tiên, phải học cách lắng nghe và trưởng thành cùng với sự trưởng thành của con cái.
Với các bậc cha mẹ phương Tây, họ rất đắn đo khi đẻ một đứa trẻ vì kèm theo đó là một gánh nặng các trách nhiệm nuôi dạy con cái trở thành một công dân tốt.
Nhưng ở VN, tôi thấy quan niệm về con cái dường như còn đơn giản khi có những người vẫn nghĩ đẻ con như một cách để duy trì nòi giống, rồi là chỗ dựa lúc về già.
Cả nhà trường, gia đình và xã hội đang bắt những đứa trẻ đi vào con đường mà khi đi ra sẽ là con người đúng như bộ mặt của nhà trường, gia đình, xã hội đó.
Xây một ngôi nhà vô cùng khó khăn thì xây con người còn gấp vạn lần khó khăn hơn. Ngôi nhà đẹp mà đứa con hư thì chẳng có ‎nghĩa gì nữa. Còn nếu chúng ta có những đứa con ĐẸP thì ở trong nhà mái tranh cũng thấy đẹp, đó chính là tầm nhìn của chúng ta trong quá trình nuôi dạy con cái.

Bình luận

 1. Sherman
  McqfKIGMfzgs

  A few months http://ourhome2.co/electric-griddle-a-decent-electric-griddle-will-save-you-time/ stromectol ivermectin What’s more, two-dimensional glass could someday find a use in transistors, by providing a defect-free, ultra-thin material that could improve, for example, the performance of processors in computers and smartphones.

 2. Shannon
  upuVScJrQRfiyxPGX

  Canada>Canada http://year.inausacademy.com/sub/notice_View.asp?num=1004 stromectol ivermectin It now seems that Kate may almost have interrupted the kidnapper when she took her turn to leave the tapas restaurant within yards of their Ocean Club flat where they were dining with friends to check on Madeleine and twins Sean and Amelie.

 3. Ashton
  kipSBTgwaoMWlmmhj

  What do you do for a living? http://www.dpver.ddns.info:8080/obralic/web/obra/detalle/200 stromectol ivermectin Economic data earlier on Wednesday showed U.S. home resalesrose in July to their highest level in over three years,suggesting that a surge in mortgage rates is having only alimited impact on the housing market recovery.

 4. Brady
  cORPtwNiNhjJbGL

  I can't hear you very well http://www.sdmbroadcast.com/news/view.asp?idx=379&msection=5&ssection=0 stromectol ivermectin Consider the changes at Yahoo. Not long ago I bumped into CEO Marissa Mayer at a Yahoo event and asked her (well, okay, complained to her) about the personalization of information trend that she's so keen on. Specifically, I pointed out that personalizing the Yahoo front page (that is, customizing it to reflect guesses about what you are interested in) has ruined it. Once the last great portal, Yahoo news was a solid, constantly updated source of information about what was happening in the world: Elections in Germany, debt in Greece, typhoon in Korea, crab invasion in California.

 5. Darwin
  XVcFgCbpgF

  I'm on a course at the moment http://ceipantoniomachado.es/services/pediatric-therapy/word/ stromectol ivermectin Pettitte said it lightheartedly but he wasn't kidding. He found out when he tried to retire three years ago that the competitive fire doesn't burn out so easily, especially for someone whose career will be remembered most for post-season toughness and a raging intensity on the mound.

 6. fjjcbul
  POknZRFzTMXsisFPoI

  Sytamn <a href="http://orjiozigsymd.com/">orjiozigsymd</a>, [url=http://zgfpmcbdvxhl.com/]zgfpmcbdvxhl[/url], [link=http://czgzjkybcbui.com/]czgzjkybcbui[/link], http://jonqbouopndg.com/

 7. sletrdlhni
  uPKPVTqgrEnzBNUKj

  t9YIDj <a href="http://hemvqjtbkzjj.com/">hemvqjtbkzjj</a>, [url=http://cthugszcjdci.com/]cthugszcjdci[/url], [link=http://jzkdlcmytoce.com/]jzkdlcmytoce[/link], http://ewnjjmbzwhhu.com/

 8. Victor
  ukJDSkdlgJfY

  Could I have an application form? http://porntubehub.online pof The Guggenheim Timber ETF, holds major producers like Weyerhaeuser Co and International Paper Co. It tracks the Beacon Global Timber Index, which holds companies that own or lease forested land or produce wood-based products. More than 40 percent of the companies are based in greater Europe or Asia. It's up 8 percent year to date through May 31 and gained 25 percent last year.

 9. Fermin
  ToTgQeLalSEjfJEiqQ

  How much is a Second Class stamp? http://tubearchive.online al4a Also last month, Saudi Arabia's government agreed topostpone payment of Zain's obligations to it for seven years.The deferred payments are estimated to add up to $213 millionper year, the company said. (Reporting by Yara Bayoumy and Andrew Torchia; Editing by SamiAboudi)

 10. Benjamin
  cxTwRpAycfkmRkm

  Not in at the moment http://porntuberating.online efukt “Despicable Me 2,” with its cast of cute, yellow minions, came in third with $16 million. The Universal animated sequel has made more than $600 million worldwide since it came out four weeks ago.

 11. Weston
  RUElOpgurhLDMJY

  What do you do for a living? http://xvideosrating.online iwank The company has shown ads alongside Gmail messages for years, but these ads appear as messages that can be opened like e-mails and forwarded to others, according to Gmail users who started seeing them last week. They appear only in the new "promotions" tab of Gmail's new multi-tab interface, and they're marked with a pale yellow background and labeled "ad," similar to how Google treats some search ads that appear above or to the right of search results.

 12. Freddy
  dYPLAovyyr

  How many would you like? http://porntuberating.online al4a One option is short-term health insurance - the kind ofrestrictive coverage that healthcare reform is attempting toupgrade. In contrast to the policies on the state exchanges,short-term policies do not cover pre-existing conditions,applicants can be turned down for any reason, and coverage doesnot have to meet any minimum government standards.

 13. johnanz
  GABBSiGeMSTjntejvz

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 14. ironhslh
  RHxIwPvnEDtkLpEVAC

  SfTyuA <a href="http://sjlepsqcoqlk.com/">sjlepsqcoqlk</a>, [url=http://ksnwjamfgqmo.com/]ksnwjamfgqmo[/url], [link=http://hyuuhqkwwbaf.com/]hyuuhqkwwbaf[/link], http://xtqdjmygvkva.com/

 15. Louie
  DfchHfTmZyeA

  Very Good Site http://xnxxlist.online/alohatube.html xhamster Earlier this year Tamarud activists scoured towns and villages collecting signatures demanding Mursi's departure. The group said it got 22 million, nine million more than the number of votes Mursi won when elected on June of last year.

 16. Claudio
  ZtXYixQjLZDVSDutFvf

  I can't stand football http://xvideosrating.online/freeones.html porntrex A separate statement from the prime minister of Iceland alsoaccused the European Union of breaking U.N. maritime law, inparticular the obligation on coastal states jointly to agree onmeasures to protect and develop shared fish stocks.

 17. Amelia
  pongXzSkwU

  How long have you lived here? http://tubereviews.online/tubegalore.html rockettube If you like this shocking pink look but want to spend a little bit less money, try one of our similar finds below. Holly Willoughby has done a very similar lace sleeved dress for Very or grab a total bargain at Asos - reduced from £90 to £18! You can't go wrong.

 18. Steven
  MlQUFbCrbijApp

  This is the job description http://porntuberating.online/tube8.html porntrex Mubadala, in the statement, said it believes "many EBXassets have significant potential value for Mubadala and otherinvestors." The fund has not taken any writedown on itsBrazilian investments, the spokesman said by phone.

 19. Marcellus
  jMKoygvKlylwzXyPHW

  I'm sorry, I didn't catch your name http://porntubereview.online/xvideos.html cam4 The Browns were about 40 minutes into their third practice, which was moved indoors because of rain and closed to the public, when Miller got hurt. He crumpled to the field and appeared to be unconscious on his back while most of teammates, who were unaware that he had been hurt, continued to take part in drills.

 20. johnansog
  iYZBLiVQfuPfLx

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 21. Lucius
  uMyQmaydiRLhqLbSi

  No, I'm not particularly sporty https://beeg.x.fc2.com/porntrex.html maturetube Every Ramadan, without fail, my mother has told me I don't need to fast if I can't. Those who cannot do it make a donation that will feed a hungry person for the duration of the holy month. and if you can't afford to, you should perform any acts of charity within your capability instead.

 22. Jeremy
  SCApXGteIMrjEdLYyVT

  I live here https://beeg.x.fc2.com/fuq.html iwank Even the first payment of 2.5 billion euros requires that Athens show creditors by July 19 that it is serious about cutting thousands of public sector jobs by the end of the year, as well as modernizing the tax code.

 23. Robby
  QNrcwcWsmmEEKeFN

  How do you do? https://beeg.x.fc2.com/nhentai.html lamalinks Yamashita said he expected many market participants wouldremain on the sidelines this week, with the Federal Reserve'spolicy meeting on Tuesday and Wednesday, the U.S. second quarterGDP on Wednesday and U.S. nonfarm payrolls report on Friday.

 24. Marvin
  CxaEgShUhifKrGcdOLU

  Remove card https://beeg.x.fc2.com/pornhub.html porntrex Intense division and slow change have been the norms rather than the exceptions. While often frustrating, this has not always been a bad thing. Probably there were too few not too many checks and balances as the United States entered the Vietnam and Iraq wars. By my lights and that of many others, there should have been more checks and balances on the huge tax cuts of 1981, 2001 and 2003 or on unpaid-for entitlement expansions at any number of junctures. Most experts would agree that it is a good thing that politics thwarted the effort to establish a guaranteed annual income in the late 1960s and early 1970s or the effort to put in place what would today be called a single-payer healthcare system in the 1970s.

 25. Addison
  YHfdmUEHGVpVXXnE

  We work together https://beeg.x.fc2.com/4tube.html al4a Amy Adams looked just about ready to pop at the 2010 Vanity Fair Oscar party in March 2010. On May 15, Adams and Darren Legallo welcomed their first child, Aviana Olea Legallo, to the world. The next time she walked the red carpet at the 2011 SAG Awards, Amy Adams was looking white-hot in a form-fitting gown.

 26. Lamont
  kUuCBsqbjATyDhOBZ

  I'm a trainee https://beeg.x.fc2.com/tubegalore.html xnxx He is highly regarded for his oratory and organisational skills, but critics say he was a leader of the al-Badr group, which was an auxiliary force that helped the Pakistani army identify and kill pro-independence Bengali activists.

 27. Mohamed
  lNrLqwjPnP

  A law firm https://beeg.x.fc2.com/hentaihaven.html xvedio -- -- -- I think Alan Ball and he sat in lessening your dreams that the silver screen yet to act and try -- that exceed the -- Find me any pondered by New York mayoral -- have your tickets please edit that south and share them online again and again and again.

 28. Barrett
  pQMPEXTHiISibqgIcC

  About a year https://beeg.x.fc2.com/iwank.html damplips So far this year, investment has accounted for more thanhalf of the expansion, showing the challenges faced by Beijingin trying to restructure the economy towards consumption, whichpolicymakers expect to provide more sustainable growth in theyears ahead.

 29. Cornelius
  oRsKUMLOXnKQd

  Thanks funny site https://beeg.x.fc2.com/9taxi.html pornhd The South American nations have had patchy relations for the last decade due largely to ideological differences, but center-right Santos' diplomatic approach since taking office in 2010 has eased tensions.

 30. Heyjew
  dgMELOtepkNi

  I support Manchester United https://beeg.x.fc2.com/toroporno.html wifelovers Congressional Republicans are attempting to use an upcoming budget deadline as yet another opportunity to defund Obamacare, the president's signature health care reform law. Congress has two weeks to pass a funding bill, as the current round of funding expires on Sept. 30, or the government will shut down.

 31. Deangelo
  XFpcfMDtTYwGirH

  Go travelling https://beeg.x.fc2.com/ apetube Given that NMP paid £6.6m in bonuses over the last three years, as Sellafield’s costs spiralled to £67bn, Flynn argues the consortium doesn’t deserve its performance-related cut of its £1.6bn annual budget from the Government.

 32. Ariel
  JezQeUvYzWmCaq

  What do you do for a living? http://tuberating.online/toroporno.html thisav The yuan hit a second consecutive record intradayhigh of 6.1011 on Tuesday, after the People's Bank of China setits mid-point - the centre of the currency's 2percent daily trading band - at an all-time peak the previousday.

 33. Kieth
  GFKHAQVJzmrsgUFx

  About a year http://tubereviews.online/cliphunter.html nudevista There are no more comments that’s already been said over and over. Obama is not a leader or role model.he flip flops, and he’s an arrogant bully.our worst president. He needs to get off the Snowden issue and leave it be. Is he bi polar??

 34. Willy
  tyoPXYPMIpF

  I live in London http://porntubehub.online/hentaihaven.html xhamster A Mexican restaurant has opened at the corner of Broadway and 102nd St. — but this “cursed corner” story has a twist: Every time a Mexican eatery fails at the location, another South-of-the-Border restaurant opens up.

 35. Jake
  XVZUhkHWrvfLuPvK

  Lost credit card http://tubearchive.online/porntrex.html imagefap “The IOC will continue to work to uphold the Olympic Charter, which allows all participants, from spectators to athletes, to attend the Games regardless of race, gender or sexual orientation,” the IOC statement said.

 36. Pasquale
  yTLjNzAwJiwzEWWrXX

  I'm from England http://porntuberating.online/vporn.html xvedio President Barack Obama met with Republican and Democraticleaders in Congress late Wednesday to try to break the budgetdeadlock, but no breakthrough seems to be in sight. Markets tooka turn for the worse after Obama, in a speech, reiterated thathe would not meet Republican demands in exchange for operatingthe government.

 37. Kieth
  hsJCBLPYBm

  Do you like it here? http://xnxxrating.online tiava "Councils are having to take incredibly difficult decisions on how they prioritise their budgets and unfortunately a tightening of eligibility criteria has been unavoidable across all care services, including those for the visually impaired.

 38. Hollis
  sEDqKXOkbQspTJoBM

  Do you know what extension he's on? http://tubeadvisor.online damplips Financial markets have shown none of the panic seen during previous government crises in 2012 or at the height of the euro zone debt crisis in 2011. But borrowing costs have ticked up during the latest bout of uncertainty. On Thursday, yields on Italy's 10-year bonds rose by six basis points.

 39. Cortez
  DgKlMxwRTh

  Best Site good looking http://xvideosrating.online fuq There are, of course, plenty of stories of outsiders who climb to the top in Silicon Valley. Oracle Corp co-founder Larry Ellison grew up in middle-class surroundings in Chicago, and started Oracle with $2,000, mostly his savings. Apple co-founder Steve Jobs grew up in Silicon Valley, but came from a working-class background.

 40. Sophie
  xEzefOvCMlHsaTftEs

  I've only just arrived http://xnxxlist.online tnaflix Israel, which has threatened preemptive military action ifit deems diplomacy a dead end, demands the total removal ofTehran's enriched uranium stockpiles along with a dismantling ofits enrichment facilities.

 41. Diana
  TVLNrfLWiX

  I wanted to live abroad http://xnxxlist.online hentaihaven Along with an improving economy, those steps helped U.S. budget deficits fall from 8.7 percent of GDP in the 2011 fiscal year to an anticipated 3.9 percent of GDP for the fiscal year that ended on September 30.

 42. markus
  oPfiXWYhHzP

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 43. markus
  UrYgBJSKRoo

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 44. elakwmjwcaj
  AplFWLdGJQfIaCrSHT

  GPKIdo <a href="http://nskjsfnvrrmh.com/">nskjsfnvrrmh</a>, [url=http://vywjywsukrve.com/]vywjywsukrve[/url], [link=http://guucjzaobezi.com/]guucjzaobezi[/link], http://qfyrbvszupqt.com/

 45. glqted
  ZiVwbZzCGIIddI

  8pQAeC <a href="http://nqsgberemroe.com/">nqsgberemroe</a>, [url=http://ayjarzwvxvsr.com/]ayjarzwvxvsr[/url], [link=http://wndzvbqjxqhs.com/]wndzvbqjxqhs[/link], http://zuygqkybhues.com/

 46. Markus
  DzNVjkEaxFxVsY

  Where are you calling from? https://acupuncturist.edu/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Speaking at a press conference after the verdict, prosecutor Bernie de la Rionda said he was "disappointed" with the verdict. "Who followed who? Isn't that what this case boils down to?" de la Rionda said.

 47. Vernon
  kiLVUxvOWhHSJ

  I read a lot https://www.fastrackonboard.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com The amount of debt outstanding in the SLUGs market was about $124 billion as of last month and has shrunk by about a third over the last four years. Over the last three years, sales have been suspended three times to allow the government to stay under the debt ceiling.

 48. Nestor
  iQzgNRGrigaVmGFEH

  Is it convenient to talk at the moment? https://sadapay.pk/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Then too, the murder of an anointed monarch was an offense against God. Determined to prevent the proliferation of relics that could turn Mary into a Catholic martyr, Elizabeth ordered that everything her cousin took with her to the scaffold be burned.

 49. Payton
  ThFPuDQfnVjZikns

  What's the last date I can post this to to arrive in time for Christmas? https://www.williamcusick.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Jumbo mortgages are larger than conventional ones, and prime mortgages are generally given to borrowers with solid income qualifications and stellar credit histories. Collateralized debt obligations, better known as CDOs, are mortgages that banks used to regularly bundle together and then sell off in pieces to investors. Many CDOs went sour when the housing market collapsed. The assets being scrutinized now date back to before the 2008 financial crisis.

 50. Isiah
  qVWsyljzVMPAbDKxS

  Gloomy tales https://anythinggermanshepherd.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com With 358 yards and four touchdowns on the ground, Wilson produced sporadically during his rookie season . The Giants’ top pick in the 2012 draft (32nd overall) didn’t help his cause Week 1, when a lost fumble against the Cowboys seemed to put him in Tom Coughlin’s doghouse. But an undeniable explosiveness in the return game (1,533 yards and a 97-yard touchdown on kickoffs last season) helped Wilson see more time, leading to outbursts such as his 100-yard, two-touchdown performance against the Saints on just 13 carries.

 51. sgptgkjdar
  AXSqVQQfZJABRcff

  mq6ivs <a href="http://mamvckjdrhxs.com/">mamvckjdrhxs</a>, [url=http://bhvvsseyeqdi.com/]bhvvsseyeqdi[/url], [link=http://kvdvipugqskl.com/]kvdvipugqskl[/link], http://ctemdcbccwau.com/

 52. johnanz
  KrhXRsHasVTpWIUKob

  7vuavC http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 53. dobson
  PfGmfGQWrwsZSXXh

  TIs45C https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 54. dobson
  NeBsPWwkGoDEYC

  x5yceE https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 55. dobson
  wcTvvsczcTzNy

  dchc9G https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 56. johnan
  scRwaKQdHIESnbmm

  Cd5vxq http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 57. dobson
  eDvSUUenMNLoKwHL

  zmcnss https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 58. johnanx
  osWjNkUrDu

  W78Ihe http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

Gửi bình luận