Người cha bội bạc

Chiến tranh giải phóng miền Nam kết thúc, đất nước thống nhất đã trên bốn mươi năm. Nhưng dư chấn của nó vẫn còn lại với muôn vàn đau thương mất mát, hàng vạn phụ nữ mất chồng, hàng triệu người con mất cha. Vậy mà từ trong cuộc chiến ấy đã có những đứa trẻ ra đời. Cha nó là người lính, một thời oanh liệt trên chiến trường Tây Nguyên mà giờ đây lại không dám nhận đứa con của mình

 

Từ thông tin tại lễ kỷ niệm 40 năm ngày chiến thắng Đắk Tô - Tân Cảnh...

Cựu chiến binh Đào Ngọc Phúc 67 tuổi ở phường Phương Lâm, thành phố Hòa Bình, nguyên là chiến sĩ pháo ĐKZ C15 - E66 - Bộ tư lệnh Tây Nguyên, nay là Sư đoàn 10 Quân đoàn III, kể cho tôi nghe chuyện về đồng đội sau chiến tranh. Câu chuyện liên quan tới người đồng ngũ năm xưa có con với một nữ du kích ở mặt trận Tây Nguyên.

...Ngày 24/4/2012, ông Phúc cùng đoàn cựu chiến binh thành phố Hòa Bình vượt cả ngàn cây số vào Tây Nguyên dự lễ kỷ niệm 40 năm chiến thắng Đắk Tô - Tân Cảnh. Bữa cơm liên hoan gặp mặt đồng đội cũ vừa xong thì có một nhóm phụ nữ khoảng năm, sáu người đến gặp và tự giới thiệu quê ở Quảng Nam, thời kỳ từ 1972 đến 1974 tham gia quân biệt động và du kích địa phương, phối hợp với quân chủ lực vận chuyển đạn dược cho chiến trường Tây Nguyên. Gặp được người miền Bắc lại cùng đơn vị, các chị cùng ôn lại kỷ niệm thời chiến và nhờ mọi người tìm giúp anh lính tên Nghiêm. Chuyện là, năm 1972 cùng hoạt động ở khu vực ấp Diên Bình, chị Mai có quen Nghiêm ở đơn vị pháo E66. Tình yêu đã đến với họ rồi chị Mai sinh một bé trai. Đến nay đã 39 năm, mẹ con chị không hề có tin tức gì về anh bộ đội miền Bắc, đến quê anh ở tỉnh nào chị cũng không còn nhớ nữa. Với người chồng hiện tại, Mai có thêm hai con trai đang sống hạnh phúc tại Đà Nẵng. Phận mình coi như đã an bài, nhưng chị vẫn đau đáu một nguyện vọng là phải tìm bằng được bố cho con trai - Thằng Hưng năm nay đã 39 tuổi mà vẫn chưa hề biết mặt bố.

Khi lên tầu trở về miền Bắc, ông Đào Ngọc Phúc và ông Bùi Tuấn Hải trăn trở với những thông tin vừa được tiếp nhận. Điểm lại, từ tháng 9 năm 2011 đến tháng 4 năm 2013, hai ông đã vào Tây Nguyên ba lần, tìm lại được gần 200 hài cốt đồng đội trên đại ngàn núi rừng Tây Nguyên. Việc tìm người còn sống có lẽ không đến nỗi khó khăn bằng công việc tìm hài cốt. Họ tự nhủ như vậy và cùng hạ quyết tâm phải tìm bằng được Nghiêm, đó cũng là tâm nguyện người lính, là nghĩa tình đồng đội. Hai ông đã đi hầu hết các tỉnh thuộc khu vực Tây Bắc rồi Đông Bắc, khi về đến Bắc Ninh thì gặp được người đại đội trưởng cũ là Nguyễn Quý Các. Từ đó họ tìm thêm được một số đồng đội nữa như Nguyễn Vũ Chính, đại đội phó và Đặng Hồng Ròn ở Hải Dương rồi Nguyễn Đức Bình ở Thái Nguyên để cùng  tìm người cha ruột cho Hưng. Thời gian kéo dài ngót một năm nhưng mọi chờ mong vẫn vô vọng, vì thời gian đó ở đơn vị C15 có tới sáu chiến sỹ tên Nghiêm. Trong số ấy, một người đã hy sinh tháng 4 năm 1975 tại trận mở màn đánh vào thành phố Buôn Mê Thuột, một người thì khẳng định không có chuyện anh để lại con ở miền Nam, một người khác do bị sức ép của bom đạn lúc đầu thì nhận, sau đó lại từ chối luôn. Còn một người cũng tên Nghiêm quê ở Hải Dương nhưng đã chuyển vào Tây Nguyên và hai người tên Nghiêm nữa thì chưa tìm thấy địa chỉ. Công việc mò kim đáy bể dẫu sao cũng đã có một đốm sáng ở phía trước cho hai cựu chiến binh già giàu tình nhân ái. Họ mừng đến phát khóc khi tìm thấy ngay ở huyện Lương Sơn (Hòa Bình) có cựu chiến binh tên Nghiêm thuộc K8, E66 và một Nghiêm khác ở Vĩnh phúc, là quân y ở trung đoàn bộ, năm 1972 cũng tham gia chiến đấu ở Diên Bình. Nhưng buồn thay, khi gặp mặt thì hai người này đều phủ nhận và cho đó là câu chuyện lãng mạn, hoang đường. Bằng linh cảm người lính và sự phân tích có lý, có tình, hai ông đã loại trừ tiếp hai người tên Nghiêm ra khỏi danh sách tìm kiếm. Thật bất ngờ là trong lúc tưởng như bế tắc thì ngày 13 /12 / 2012, ông Phúc nhận được điện thoại của ông Nguyễn Quang Thanh, cũng là đồng đội cũ từ Buôn Mê Thuột báo tin có một người tên là Nghiêm ở C15 - E66 hiện đang ngồi uống cà phê cùng ông. Linh tính mách bảo, ông Thanh chuyển ngay điện thoại để Nghiêm nói chuyện với ông Phúc. Cẩn thận, ông Phúc hỏi vài mật khẩu trong chiến đấu trước đây và họ đã nhận ra nhau. Đến khi ông Phúc hỏi việc Nghiêm có đứa con ở Tây Nguyên thì anh ta lúng túng, nói lảng sang chuyện khác. Ba giờ chiều cùng ngày hôm đó, Nghiêm đã chủ động điện thoại tâm sự với ông Phúc, trong đó có đoạn “...Vào khoảng tháng 8 năm 1973 chứ không phải năm 1972 như các ông nói, tôi có quan hệ với một người con gái quê Quảng Nam, sau đó thì chuyển đơn vị. Năm 1980 ra quân, tôi có quay về Kon Tum để tìm lại cô ấy và những người quen biết nhưng chẳng gặp ai. Về Hải Dương được vài năm, tôi đã chuyển cả gia đình vào xã EA Tân, huyện Krông Năng, tỉnh Đắk Lắk khai hoang trồng cà phê cho đến nay”.

Thêm được thông tin quan trọng ấy và móc nối các sự kiện, ba ông Phúc, Hải, Thanh nhận định chắc chắn Nghiêm này là cha của Hưng. Họ nhờ bà Tuyết Xương và bà Hằng (vốn là đồng đội cũ của bà Mai) tìm địa chỉ Hưng đang sống ở thành phố Hồ Chí Minh và gửi thư cho anh.

...Đến bức thư của người con trai

Ngày 26/12/2012, Hưng trả lời ông Phúc“...Má cháu Lê Thị Mai . Sinh năm 1949. Lúc đó là Chủ Tịch Tân Cảnh 1 – Kon Tum. Ngoại hình: Cao khoảng 1m50, tròn trịa rất dể thương. Sự việc lúc đó xảy ra giống hệt như các bác kể trong Email. Ba Nghiêm họ gì thì má cháu không nhớ. Má cháu không biết quê ba ở đâu mà chỉ biết là ngoài Bắc thôi. Ngoại hình ba nhỏ bé, cao khoảng 1m58. Lúc đó , ba Nghiêm là y sỹ quân y của một đơn vị pháo binh”.

Thêm một thông tin khác của bà Tuyết Xương và bà Hằng (mà Hưng vẫn gọi là dì) cho biết, tháng 8 năm 2012 hai người đi dự đám cưới ở thành phố Kon Tum tình cờ gặp được má Năm, là cơ sở cách mạng ở Thị xã Tân Cảnh thời chiến tranh. Nay gia đình má đã chuyển vào thành phố Kon Tum, má biết khá rõ chuyện của  Nghiêm và Mai. Về đến nhà, hai dì gọi điện nhắn lời hỏi thăm của má Năm tới Nghiêm thì anh ta giật mình hỏi lại “ Ôi! Má Năm vẫn còn sống à?” Có được chi tiết này, mọi người khẳng định Nghiêm ở Đắk Lắk chính là cha đẻ của Hưng và giao nhiệm vụ cho ông Thanh là người chắp nối để hai ba con gặp nhau. Tháng 7 năm 2013, ông Thanh đã bố trí để Hưng đưa vợ và con gái lên Đắk Lắk gặp cha. Vừa giáp mặt, Hưng bàng hoàng thốt lên “Máu  thịt của con đây rồi!” Mọi người cũng vô cùng ngỡ ngàng vì hai người giống nhau quá, chắc chắn 100% là cha con rồi. Nhưng thật trớ trêu, Nghiêm không nhận Hưng là con mình! Miễn cưỡng xen lẫn buồn bực, ông Thanh yêu cầu cả hai bên để lại tóc và móng tay để đi xét nghiệm ADN.

Từ hôm đi nhận cha không thành, Hưng suy nghĩ nhiều, càng nghĩ anh càng căm ghét chiến tranh, càng buồn cho thế thái nhân tình. Anh viết thư giãi bày với ba ông già cựu chiến binh tốt bụng“Có lẽ ba cháu sợ ảnh hưởng tới hạnh phúc gia đình nên mới cư xử như vậy. Ông ấy cũng như cháu thôi, đã sống âm thầm day dứt gần 40 năm qua cũng chỉ mong có một ngày cha con được gặp nhau, nhưng điều ấy đã làm cháu thất vọng. Thưa các bác! Dù có thế nào cháu vẫn tôn trọng và yêu quý người đã sinh ra mình. Cháu làm vậy cũng chỉ vì chứng tỏ rằng cháu là đứa con vẫn còn mang trong mình cái GEN chí khí của người chiến binh xưa...”

Đáp lại bức thư của Hưng, ông Phúc viết “Má của con là cán bộ đảng viên của biệt động do Thị ủy Kon Tum cử xuống tăng cường. Quan hệ giữa ba, má cháu tưởng chỉ có hai người biết? Nhưng không phải vậy, việc ba cháu đột ngột phải chuyển đơn vị đến nỗi không kịp để lại dòng địa chỉ cho người yêu là vì án kỷ luật về tội quan hệ nam nữ. Còn má cháu cũng bị kỷ luật vì quyết tâm giữ lại bằng được cái thai và sinh ra cháu”.

Thay cho lời kết

Ba ông bạn cựu chiến binh già trong câu chuyện này bàn nhau trước khi thử ADN sẽ cá cược với Nghiêm, nếu đúng Hưng là con đẻ thì cậu ta phải mất 3,5 tấn cà phê để lấy tiền mua một con bò và lộ phí cho anh em đơn vị pháo binh năm xưa về Đắk Lắk mừng cha con sum họp. Câu chuyện tìm cha cho cháu Hưng sẽ kết thúc. Nhưng đó chỉ là câu nói đùa, còn “chiến tranh đâu phải trò đùa”, chiến tranh có kết thúc? Điều gì đã làm một chiến binh dũng cảm, trong chiến đấu từng là cán bộ nòng cốt được cử về xây dựng cơ sở, cũng đã từng được tặng thưởng huân chương chiến công ở ngoài trận tuyến, khi về với đời thường là một công dân gương mẫu, thành đạt phải từ chối giọt máu của mình dù chỉ một lần gặp lại?

 

Ghi chú: Vì lý do tế nhị, tên ba nhân vật chính trong chuyện đã được thay đổi.

Bình luận

 1. Isactitly
  kunduribackrer

  ingerebibl12gooxs222 http://1205.allorgdownload.org/ http://1937.downloadfirstyou.com/ http://1414.allorgdownload.org/ http://833.allorgdownload.org/ http://2786.downloadfirstyou.com/ http://1098.downloadfirstyou.com/

 2. Hiram
  NkQDsJRrUIPGo

  I work for a publishers http://www.sdmbroadcast.com/news/view.asp?idx=367&msection=5&ssection=0 stromectol ivermectin The 12 TPP countries are negotiating commitments to protectworkers and the environment as part of the trade pact, butcritics fear they won't be subject to the same enforcement rulesas business provisions.

 3. Evan
  bPQKARRboIIGyEQPSgE

  Until August http://www.7cims.com/?page_id=30&langswitch_lang=en stromectol ivermectin Critics are generally split on the effectiveness of the film in portraying the ripped-from-the-headlines story, but Cumberbatch is receiving praise for his mannered performance as the eccentric Julian Assange. To get a better idea of how his work is being reviewed, here's a round up of critical reactions to "The Fifth Estate":

 4. Micheal
  eoRkSdKhFJju

  I'm a housewife http://sihocafe.cafe24.com/zibi49/zboard.php?id=news&page=1&sn1=&divpage=1&sn=off&ss=on&sc=on&select_arrange=headnum&desc=asc&no=326&PHPSESSID=0883f4c6a73a82fbebdf5769bd899559 stromectol ivermectin Democratic Senator Sherrod Brown of Ohio was circulating the letter, the aides said. It was unclear how many senators had signed it, but several Democrats have already spoken out in favor of Yellen and against Summers.

 5. Orlando
  fKTEaIxDXXZaGBumeQR

  I'd like to open a personal account http://jiayi.eu/%e4%b8%80%e5%b1%8b%e4%b8%8d%e6%89%ab%ef%bc%8c%e4%bd%95%e4%bb%a5%e6%89%ab%e5%a4%a9%e4%b8%8b%ef%bc%9f stromectol ivermectin Radio 4's The Report explores how the task of caring for some of society's most troubled youngsters has largely become the preserve of the private sector, and asks why are vulnerable girls, living in children's homes, falling victim to sexual abuse?

 6. Tyson
  rAXZhWftFMLl

  What do you study? http://mantaowners.org/forum/ask-a-manta-owner/security/ stromectol ivermectin Ali Awad Saleh, a judge and the constitutional affairs adviser for the newly installed president, chaired Sunday's panel, saying it would spend the next week receiving ideas from "citizens, political parties, and all sides".

 7. iijygb
  fToTFVJbfMuSmf

  4WQ2zT <a href="http://hcuroxyigfen.com/">hcuroxyigfen</a>, [url=http://ssgpirscqoqm.com/]ssgpirscqoqm[/url], [link=http://kwrkogghxban.com/]kwrkogghxban[/link], http://gusvdfdytekx.com/

 8. Cole
  masJTNvFjla

  A staff restaurant http://xnxxrating.online elephanttube FHA Commissioner Carol Galante said her agency was requiredto draw money based on loan performance assumptions that werelocked down in December, but she said those assumptions did notcapture improvements that would have likely canceled out a needfor aid.

 9. Tristan
  AReRLItvneXLGtWZlY

  Best Site Good Work http://tuberating.online trannytube Investigators there are still trying to understand how thebolts holding down the fishplate could have come unscrewed orbroken, although there is no evidence of sabotage in that case.The SNCF is checking France's 5,000 rail switch points. (Reporting by Gerard Bon, Writing by Natalie Huet; editing byMark John)

 10. Linwood
  uXSKnEFSsK

  I never went to university http://tubereviews.online yuvutu Which? executive director Richard Lloyd said: "While people seem to have accepted their grocery bill going up, stagnating incomes and rocketing food prices are causing stress and worry and leaving people wondering how they are going to cope.

 11. Rayford
  aZtOiHdQagykgmvP

  I'm sorry, I didn't catch your name http://xvideosrating.online hentaihaven "I cannot understand how they can do manoeuvres like this without having a person on the stern, or a video camera or a system of mirrors which would allow them to see what was happening at the back of the vaporetto." Gondoliers said that in the days after the accident there had been at least two other near misses involving gondolas and bigger boats, both of them in the Grand Canal.

 12. Waldo
  kaaluCohrgQ

  Directory enquiries http://tuberating.online streamate Researchers from Cambridge University found that MRI scans of 19 addictive pornography users showed that the reward centers of the brain reacted to explicit images in a similar way that an alcoholic might respond to liquor or beer advertisements.

 13. johnanz
  iafUpzGqLuN

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 14. Tanner
  RydSYOzDXHmemm

  We need someone with qualifications http://tubeadvisor.online/silverdaddies.html zorras A wizard walks you through the quick software installation and then you are asked to provide a username and password to access your personal cloud. The personal cloud is what My Cloud is all about. It's Western Digital's secured cloud service that lets you access your data stored on My Cloud from anywhere.

 15. Antione
  ZkrwnLDXbKjdhJvI

  We used to work together http://tubearchive.online/tiava.html hentaihaven Milliner, who will take his conditioning test on Tuesday, spent the spring rehabbing from offseason shoulder surgery, so there will be some level of intrigue when Jets trainers eventually clear him for contact at practice in the coming days.

 16. Steven
  OoIghdcxWZgqfeO

  I'll call back later http://porntubehub.online/rockettube.html voyeurweb Japan's Nikkei dropped 3.3 percent to hit a four-week low.Investors' jitters were compounded by a stronger yen, which isnegative for the country's exporters, and concerns that plans toincrease the country's sales tax - its most significant fiscalreform in years - could be watered down.

 17. Samantha
  vjhQWWnWTCnPaLyb

  Where's the nearest cash machine? http://tubeadvisor.online/iwank.html youporn “The most important thing is to come here and wear the shirt with pride and to take the club as high as possible. This is a new page in the history of Liverpool and for me – I want to make my mark on that page. I came here for the football, not the money. I had a year left on my contract and in four months I could have gone on a Bosman.

 18. Audrey
  qHkDckyEtRrE

  How much is a Second Class stamp? http://xvideosrating.online/pornmd.html eporner After the vaccine was introduced in 1995, the incidence of chickenpox went down by 90 percent and deaths from the disease dropped by 88 percent, but there were still outbreaks occurring. That's why experts decided to add the second dose in 2006.

 19. johnansog
  uighHTvpdOeGfhmp

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 20. Guillermo
  VeKdFWcgLn

  I really like swimming https://beeg.x.fc2.com/rockettube.html xnxx The leaks by Snowden, a former U.S. National Security Agency (NSA) contractor, gave details of NSA and British surveillance of public telephone and internet traffic. The United States and Britain say their agencies acted within their laws and the leaks threatened their national security.

 21. Craig
  nGeHnRbihe

  I'd like to cancel this standing order https://beeg.x.fc2.com/apetube.html eporner He said: “These letters are an extraordinary intervention from a First Minister who is determined to bully anyone who doesn’t agree with his view of the world. But what is worse is that he can’t even tell the truth when he’s put on the spot. Alex Salmond says his visit to Bramble Brae was ‘impromptu’, ‘unplanned’ and ‘totally private’. If that was the case, why did the SNP press office issue a calling notice to the media inviting them to attend? Alex Salmond clearly is so used to telling different people different things that he can’t even remember what the truth is any more.

 22. Caden
  oGpYsvXZMnTepTL

  This site is crazy :) https://beeg.x.fc2.com/tiava.html ixxx It's a great step forward, it is a recognition and as Danny Alexander, the Chief Secretary [to the Treasury] said, the final step to enable us to get those economic and financial levers to help us boost our economy. Today it is clear that the UK Government and the Treasury in particular wants to devolve this. Let's get over this little step in terms of consultation and then let's get the announcement.

 23. Edwardo
  JJWZqTazst

  I'd like to pay this cheque in, please https://beeg.x.fc2.com/xvideos.html fuq "The good news is that there exists a strong commitment from the government authorities, the bank and the unions to help the affected producers," said Patricio Crespo, head of the national agriculture society, which held an emergency meeting with the government and creditors on Wednesday.

 24. Nelson
  KjuQXWfQmSBJ

  Cool site goodluck :) https://beeg.x.fc2.com/freeones.html ampland “Mandela we love you” are the opening words of a song 50 South African schoolchildren sang to mark the two month anniversary since the former president was admitted to hospital with a lung infection.

 25. Werner
  sneVfLcRJpZu

  i'm fine good work https://beeg.x.fc2.com/sextube.html egotastic Sterling strengthened the most since April against the euroafter gauges of services and house prices rose in July, whileindustrial production expanded and the U.K. trade deficit shrankin June. The U.K. currency rose to a seven-week high against thegreenback after the central bank led by Governor Mark Carneypledged to reduce inflation to its 2 percent target and keepborrowing costs low. Gilts slid for a third week as the datadamped demand for the safest assets.

 26. Faustino
  qBpTWTPTVAyUYhOhmz

  Very interesting tale https://beeg.x.fc2.com/rulertube.html sextube "Kashiwazaki Kariwa nuclear power plant may be halted, but it is a living facility, and safety must be ensured at the plant," he said in a statement faxed to Reuters. Izumida had previously denounced Tepco as unfit to run a nuclear plant and has called for the company's liquidation.

 27. Luigi
  uNzViGHKtSGtIbFId

  Do you need a work permit? https://beeg.x.fc2.com/nudevista.html xnxx "No country is an island," she said. "In today's interconnected world, the spillovers from domestic policies ... may well feed back to where they began. Looking at the wider effect is in your self-interest. It is in all of our interests."

 28. Gonzalo
  MSMwgtNHlwJwbuSK

  Pleased to meet you https://beeg.x.fc2.com/femjoy.html imagefap "This is a very significant development and will influence how our industry will grow from here," said Zhou Xiaoming, Tianhong Asset Management's vice president for e-commerce business. "It gives (asset managers) more room to be more creative with our products."

 29. Phillip
  XkeOkaIXpLs

  What do you study? https://beeg.x.fc2.com/youjizz.html zorras During the 2009 transaction at the center of the dispute,Lukoil's lawyers at Akin, Gump, Strauss, Hauer & Feldrepresented both the buyer and seller because, at the time,Getty and Lukoil were part of the same corporate family.

 30. Joesph
  cekTMWUBHKQUzoSmSjM

  I'm in a band https://beeg.x.fc2.com/ spankwire The reasons that this scene – which looks, on the face of it, like something out of East Germany in the 1970s – is apparently perfectly acceptable seem to be: a) the data in the computers was a threat to the national security of this country and to that of our American allies; b) this information was stolen from the US government and published illegally by people who are narcissistic/eccentric/of dubious political judgment, and c) the newspaper in question was the Guardian, which is full of annoying Left-wing prats. Let’s consider these points in order of importance.

 31. Trinity
  oKWscqoUdPCpBE

  Jonny was here http://tubeadvisor.online/femjoy.html pornhd Giovanni Andolfi, a 63-year-old resident who spent his career at sea working on tankers and cruise ships and watched the operation from port, told AP the crews were "the best brains in the field", but admitted he was eager to see them finish.

 32. Fabian
  RFlOlXlMgGPDMZSmYuy

  Very Good Site http://xvideosrating.online/egotastic.html tube8 LONDON, Aug 5 (Reuters) - Britain's benchmark equity indexfell on Monday, pulled down by HSBC after theheavyweight bank's interim profits missed forecasts, giving HSBCshares their worst day in well over a year.

 33. Timmy
  vJFuIioavUiE

  Sorry, I'm busy at the moment http://xvideosrating.online/rockettube.html silverdaddies The exemption fits the criteria Baucus and Hatch have forreform because it is logical, helps create jobs and provides ageneral benefit to the country, said Mike Nicholas at BondDealers of America, adding that Democrats and Republicans inboth chambers support the exemption.

 34. Bobber
  bduIEsoWZLmHSZeR

  I'm sorry, I'm not interested http://tuberating.online/planetsuzy.html femjoy The clinic recruited pregnant, undocumented Hispanic womenwho would be eligible for Medicaid benefits when they gave birthand referred them to Health Management and Tenet hospitals inexchange for kickbacks, according to the complaint.

 35. Clayton
  PKJKoFlxRsslbdol

  Get a job http://porntuberating.online/elephanttube.html planetsuzy A supporter of the Muslim Brotherhood and Egypt's ousted president Mohamed Morsi fires fireworks towards police during clashes in Cairo on August 14, 2013, as security forces backed by bulldozers moved in on two huge pro-Morsi protest camps, launching a long-threatened crackdown that left dozens dead. The clearance operation began shortly after dawn when security forces surrounded the sprawling Rabaa al-Adawiya camp in east Cairo and a similar one at Al-Nahda square, in the centre of the capital.

 36. Leslie
  clAgQRGPNGQuOfn

  Directory enquiries http://porntubehub.online petardas First, the federal Office of Personnel Management ruled a few weeks ago that members of Congress and their staffs will, indeed, receive their insurance through the state Marketplaces. But, heck, tea party leaders apparently figure, people are already on their way to the rally and haven't heard the OPM news, so let's just leave them in the dark.  No need to actually correct the record. Why let facts get in the way of a good rally on the Mall?

 37. Kennith
  IrgowgCStRNNmfx

  The line's engaged http://tubereviews.online planetsuzy Google also rolled out Author Attribution on Monday, a feature that ties an author's web article or blog post to their Google profile. For example, if an author uses his or her Google account to login with WordPress, her post will be automatically linked back to her Google profile.

 38. Marlon
  SSlhtQGbKcVTsnuk

  I like watching football http://tuberating.online iwank According to the Project, Florida led the nation with a disproportionate total of nearly 8,000 prisoners serving life without parole last year. Together with Pennsylvania, Louisiana, California and Michigan, the state helped account for about 58 percent of all life without parole sentences nationally.

 39. Courtney
  BPgygydUENyfSq

  Go travelling http://porntubehub.online trannytube The opposition has united for the first time behind a singlecandidate, Jamil Hasanly, a 61-year-old historian. He said that,following a skewed pre-election campaign, he believed the pollwould be rigged in favour of Aliyev.

 40. Julius
  vASoKOpyroQGNBxiujW

  I didn't go to university http://porntubereview.online porntube That the advertising executives would ultimately walk awayfrom the table should be no surprise. For without being able totrack where people go online, the game-changing advantage ofInternet advertising - targeting the best prospects based ontheir interests - evaporates.

 41. markus
  dPVqlMPtiZohlogRZw

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 42. markus
  itbNOSgMHgnGxSckBh

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 43. aixjodgi
  lEyxpWjVwgOejcCF

  qcsQiw <a href="http://zgzobxcngeyr.com/">zgzobxcngeyr</a>, [url=http://scdfcrjnpoax.com/]scdfcrjnpoax[/url], [link=http://mnledmkinhzf.com/]mnledmkinhzf[/link], http://ramhgewphxvp.com/

 44. ryqmdsatsyk
  IerSJcEOOg

  VHtPNH <a href="http://rwftmmzrvwbm.com/">rwftmmzrvwbm</a>, [url=http://bmysisfweipj.com/]bmysisfweipj[/url], [link=http://ewpxmcdnmpnr.com/]ewpxmcdnmpnr[/link], http://qdnqvqgoegpt.com/

 45. Prince
  qUgzfPWCuQexlnYKu

  Stolen credit card http://unf.edu.ar/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom At best we can estimate that about 350 people died. All were desperately poor Africans – mostly from Ghana, Nigeria and Eritrea. They paid smugglers and boarded the boat in Libya hoping to follow the treacherous and well-travelled route to Lampedusa, a tiny Italian island that is closer to Africa than it is to Europe – it sits just 70 miles off the coast of Tunisia.

 46. Melanie
  GZiufAMtfhc

  Another service? https://belu.org/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Anthony tried to do the same in New York by forcing his way to Amar’e Stoudemire and the Knicks. But Stoudemire’s knees never held up, and instead of waiting for Chris Paul, the Knicks spent their money on Tyson Chandler, who has flopped in two straight postseasons.

 47. Sophie
  UQbrDxEVFr

  I never went to university https://digitalhealthbuzz.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom The two countries pledged in a 10-page statement to rewrite their guidelines for security cooperation, begin rotational deployments of U.S. Global Hawk reconnaissance drones to Japan and work to address challenges in cyberspace.

 48. Norman
  jyOFRhoySrS

  I'd like to cancel this standing order http://historicoregoncity.org/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom The decision will allow the Muslim, Serb and Croat judges to meet in the Constitutional Court and reach a long-delayed ruling on the validity of a new coalition government which ministers had hoped to set up last year.

 49. Quentin
  ZsjEZBguxwzX

  What's the current interest rate for personal loans? https://victimsofcrime.org/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com On the very first day, when Zimbabwe's army commanders refused to salute him as Zimbabwe's new Prime Minister, Mr Tsvangirai should have quietly stood up, told the visiting dignitaries that he was sorry they'd come on a wasted journey, and walked out of the deal. That would have shown a few people.

 50. jjnvcakp
  TxMqUmUzDe

  vIboi5 <a href="http://nvfnvthqxhqp.com/">nvfnvthqxhqp</a>, [url=http://sarkvjeerzdh.com/]sarkvjeerzdh[/url], [link=http://rmzeryujhwdv.com/]rmzeryujhwdv[/link], http://epupgxcdptzk.com/

 51. johnanz
  ISIAhAYCoLpKSHZMKR

  XsSK6g http://nexus.cct.lsu.edu:8000/nexus_uis/930

 52. johnanz
  fPOeYcoPFPAm

  4SZKLs http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 53. dobson
  vjifdGaxhXgbZzNQXn

  9kyfLF https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 54. dobson
  SMMDpSNDqIwagee

  UD5POk https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 55. dobson
  VUnxIdPcqoYhmyczeTK

  fFyUP0 https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 56. johnan
  pDeaozcTaZe

  fTxZM0 http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 57. dobson
  eBGMQdcXXAOoSM

  91maGB https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 58. johnanx
  tSvaFooezAfI

  4N5Qiy http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

Gửi bình luận