Người mẹ nghìn con

Bàn Hữu Tài tên khai sinh là Bàn Văn Dần, dân tộc Dao đỏ sinh 1983 tại Hòa An - Cao Bằng. Tốt nghiệp Trường THPT Dân tộc Nội trú Cao Bằng khóa 2002-2005. Hiện đang là sinh viên ngành Điện Tự động hóa, khoa Điện Trường Đại học Kỹ thuật Công Nghiệp Thái Nguyên. ĐÃ XUẤT BẢN: 1, Phiên chợ Tết (Tập truyện: NXB Văn hóa Dân tộc 2007) 2, Nương Lũng Li (Tập truyện: NXB Kim Đồng 2008) 3, Tiếng ngỗng trời trong bản mù sương (Tập truyện: NXB Kim Đồng 2010 ) 4, Cuộc thi thơ ca và nguồn cội lần II (Thơ: 4 bài in chung - NXB Hội Nhà Văn 2012) Ngoài ra có truyện ngắn và thơ, ký và tư liệu sưu tầm về văn hóa dân tộc đã đăng trên một số Báo và Tạp chí, phát trên Đài của một số địa phương và Trung ương. GIẢI THƯỞNG: Tặng thưởng: Cuộc thi Viết truyện ngắn về Nhà Giáo Việt Nam 2005-2006 . Giải Tư: Cuộc thi thơ ca và nguồn cội lần II - 2012.

Cô Nguyệt và cậu học trò Nguyễn Sơn Lâm (Ảnh nguồn Vietnamnet)

NGƯỜI MẸ NGHÌN CON

Những người trọng nghĩa trọng tình

Thường hay ít nói chuyện mình giúp ai

Bởi câu ca vẫn nhớ hoài

“Làm ơn há dễ mong người trả ơn”

Đó là cô giáo họ Tôn

Đã rằng từ thiện lại luôn khiêm nhường.

 

(Trích: Hoa nhân từ, trường ca của Bùi Thiện Toại)

Tôi là sinh viên dân tộc thiểu số quê Cao Bằng, tôi xuất thân từ gia đình mù chữ có 5 anh em và tôi là con cả, nhà sống trên núi cao cuộc sống vất vả thiếu thốn mọi bề, năm lên 10 tuổi tôi đã phải di cư theo bố mẹ đến ba nơi để kiếm kế sinh nhai mà cuộc sống vẫn lam lũ đói nghèo. Năm lên 11 tuổi may mắn được đến lớp học xóa nạn mù chữ rồi lên thẳng lớp 3, từ ấy tôi luôn khát khao tiếp tục hành trình đi tìm cái chữ và rồi cuối cùng cũng trở thành sinh viên xuống Thái Nguyên học còn lại 4 em ruột đều mù chữ và đã lập gia đình.

Từ khi trở thành sinh viên, thấy hoàn cảnh tôi quá khó khăn nên một số bạn có lòng tốt giới thiệu viết thư xin tiền trợ cấp từ thiện để phần nào trang trải cuộc sống ăn học. Ban đầu tôi nghe là lạ chẳng muốn tin nổi vào tai mình, bởi tôi luôn nghĩ theo kiểu quê thậm chí trâu bò làng xóm ăn vài cọng lúa hay vài bắp ngô của nhau vẫn phải đền bù theo lệ làng lệ bản trừ những bữa cơm anh em bạn bè mời nhau thì không vấn đề chứ chưa nghe chuyện ai biếu nhau tiền trăm tiền triệu bao giờ.

Nhưng rồi cuộc sống quá thiếu thốn trong sinh hoạt, các bạn khác thì hàng tháng bố mẹ gửi tiền đều để ăn học, những bạn nhà ở trong địa bàn Thái Nguyên hoặc các tỉnh lân cận như Bắc Giang, Bắc Ninh… thì cuối tuần không về bố mẹ có thể gửi gạo và một số đồ ăn lên dự trữ cả tuần cả tháng còn mình thì bố mẹ làm nương rẫy bữa ăn chủ yếu là ngô mảnh xay bằng cối đá với canh rau, kể cả có gạo thì nhà cách đường ô tô xa, tiền xe ôm từ trong xã ra huyện khá tốn kém, lâu lâu được nghỉ muốn về thăm nhà còn khó chứ nói gì đến “cơm áo gạo tiền” gửi từ quê ra. Vì thế thậm chí vài tháng bố mẹ mới chắt chiu được vài trăm nghìn từ việc bán bí đỏ, đỗ tương, củi hoặc vay mượn từ anh em họ hàng để gửi nên cuộc sống sinh hoạt của tôi chủ yếu phụ thuộc vào việc ăn nợ sống nợ. Mỗi khi nhận được đồng nào của bố mẹ gửi, chưa giải quyết xong nợ cũ lại phải nợ mới nào là quán thức ăn, tiền trọ tiền điện nước, nghĩ mà thở ngắn thở dài… Vì vậy, tôi quyết định dò hỏi lại tin tức về người làm từ thiện do bạn bè giới thiệu trước đó thì được biết đó là cô giáo Tôn Thị Thu Nguyệt sinh năm 1954 giảng viên tiếng Anh Trường Đại học Ngoại Ngữ Đại học Quốc gia Hà Nội, cô đã sáng lập ra Chương trình hỗ trợ sinh viên nghèo vượt khó, sinh viên người dân tộc thiểu số quê vùng sâu vùng xa có hoàn cảnh đặc biệt khó khăn. Chương trình của cô thành lập năm 1997 đã thu hút được nhiều cá nhân và tập thể trong và ngoài nước đóng góp giúp đỡ  biết bao các thế hệ sinh viên cả nước vượt lên nghịch cảnh.

Cách thức tham gia để xin được giúp đỡ là nhờ một bạn sinh viên trong nhóm đang được cô tin tưởng và giúp đỡ viết thư giới thiệu kèm với một lá thư trình bày hoàn cảnh của người xin được giúp đỡ gửi cho cô xem xét để xin người đỡ đầu, riêng bản thân cô đang giúp đỡ nhiều người nên nếu chưa tìm được người giúp cô sẽ tự bỏ thêm tiền túi và bảo các bạn sinh viên đang được giúp đỡ chia sẻ phần của mình để gom góp suất cho người mới.

Tiền trợ cấp được cô gửi đều đặn từ 5 đến 6 trăm nghìn đồng/tháng qua tài khoản ATM, trưởng nhóm có nhiệm vụ đi rút tiền phát cho các thành viên trong nhóm và thu thập các lá thư cảm ơn của các thành viên trong nhóm để gửi cho cô Nguyệt chuyển đến người đỡ đầu. Nếu người giúp là người nước ngoài thì cô phải dịch thư sang ngoại ngữ, công việc này thật sự không đơn giản vì lượng thư của sinh viên không phải là ít nên rất vất vả cho cô. Ngoài ra cô còn giao nhiệm vụ cho trưởng nhóm phải có trách nhiệm theo dõi tình hình học tập, biểu hiện tốt xấu về đạo đức lối sống của từng người trong nhóm để báo cáo lại tình hình. Không chỉ dạy cho học trò ý thức vươn lên, cô Nguyệt còn dạy chúng tôi biết san sẻ tình yêu thương trong cuộc sống, cần phải biết nhìn xuống, để thấy còn nhiều người khốn khó hơn mình, thiệt thòi hơn mình để biết “nhường cơm sẻ áo”. Như vậy ngoài sự quan tâm về bữa ăn giấc ngủ cô còn quan tâm toàn diện cả “học ăn, học nói, học gói, học mở” của học trò. Đôi khi tôi nghĩ nhiều người vẫn cho rằng “Đi khắp thế gian không ai tốt bằng mẹ…” nhưng riêng đối với tôi vẫn còn người mẹ thứ hai thật tuyệt đó là mẹ Nguyệt của chúng tôi.

Các thành viên trong nhóm được giúp đỡ đa số là người dân tộc thiểu số do hoàn cảnh xa trường lớp đi học muộn hoặc nhiều lý do khó khăn khác nên nhiều tuổi hơn các bạn sinh viên cùng khóa, mỗi khi viết thư cám ơn người đỡ đầu cũng chỉ biết tên chứ chẳng rõ nghề nghiệp tuổi tác nên thường xưng cháu và gọi bác. Có hôm tôi xem ca nhạc trên ti vi có cô ca sĩ trong nhóm nhạc trẻ nổi tiếng của Hàn Quốc tên là Jessica đã làm tôi giật mình, vì cái tên đó trùng với tên của một người đỡ đầu giúp rất nhiều người trong nhóm sinh viên Thái Nguyên chúng tôi mà mỗi lần viết thư cảm ơn toàn gọi bằng bác. Nếu phải cô ca sĩ ấy thật thì nhìn trẻ trung xinh xắn nhảy nhót nhí nhảnh thế kia chắc gì đã bằng tuổi chúng tôi…Rồi chúng tôi lại tự bảo nhau rằng nếu phải cô ca sĩ đó thật thì mình có gọi bằng bác khi mẹ Nguyệt dịch sang tiếng Anh vẫn thành YOU hết thôi có sao đâu, mẹ Nguyệt của chúng mình vẫn là nhất mà, chúng tôi lại được trận cười rôm rả.

Dù không được gặp trực tiếp để cảm ơn hay biết nhiều về người đỡ đầu mình nhưng trong lòng chúng tôi vẫn biết rằng người trực tiếp đứng đầu để làm những công việc ấy là cô giáo, là người mẹ nghìn con  của chúng tôi Tôn Thị Thu Nguyệt.

Tấm gương, tấm lòng nhân ái của mẹ sẽ sáng mãi sáng trên bầu trời của tình yêu thương con người, bầu trời của sự chia sẻ và đùm bọc lẫn nhau trong cuộc sống.

 

Bình luận

 1. Leopoldo
  amOzUpPJXouNfyG

  What sort of music do you listen to? http://asoweb.net/members/bbsex/bbsex.cgi?view=28 stromectol ivermectin However, the cheaper model, the iPhone 5c, was deemed not cheap enough by Wall Street, which was hoping that Apple would release a phone more suited to emerging market customers with less money to spend.

 2. Jake
  BoNYlYNGbWlcWdKrnrr

  Not in at the moment http://komae.lomo.jp/koma2/?cmd=edit&page=FormatRule stromectol ivermectin Golden Dawn expressed outrage at the arrests in a text message to journalists. "We call upon everyone to support our moral and just struggle against the corrupt system! Everyone come to our offices!," it said.

 3. Bennett
  OAAbvyrjBDzVHPUMDI

  How much is a Second Class stamp? http://mainardiimoveis.com.br/blog/post/cuidados-ao-escolher-a-construtora/5/ stromectol ivermectin A spokesperson from the Dogs Trust said: "It is important to remember that dogs can't tell us when they have had enough. Doga, and any variation of it, should always be carried out under the watchful eye of trained professionals."

 4. Arnulfo
  oZZGoSzJpNuMq

  I enjoy travelling http://purehand.co.kr/icecream/view.php?id=qna&page=1&sn1=&divpage=1&sn=off&ss=on&sc=on&select_arrange=headnum&desc=asc&no=1&PHPSESSID=4ade3ac903aeb0f5b6b9e6feee2c26af stromectol ivermectin Collections are being held throughout the country as part of the US Drug Enforcement Administration's (DEA) "National Take-Back Initiative." The DEA is working with state and local law enforcement throughout the country to collect the potentially dangerous medicines and controlled substances found in our homes.

 5. Carroll
  pilqaDploFPKGOVitK

  I do some voluntary work http://hansarangpharm.co.kr/shop/shop_view.htm?code=020800016&code1=02&code2=&code3=&kk_order=&title_cate1=&title_cate2= stromectol ivermectin Casey Anthony agreed to pay $25,000 to her bankruptcy estate to avoid selling her life story. Anthony filed for bankruptcy in late January, claiming around $1,000 in assets and $792,000 in liabilities.

 6. Sebastian
  qgzWQAtWxleqwXfvOF

  Where are you from? http://hbabe.cancn.com/playboy/voc/mes/b10865.htm stromectol ivermectin Under the new structure, managers in countries that are most important to Siemens in terms of business volume and growth prospects will report directly to the executive board members responsible for Siemens' four main businesses - Industry, Energy, Healthcare and Infrastructure & Cities.

 7. Wilfredo
  LWUiIXCPczDGHOG

  Very interesting tale http://www.grandmothergarden.com/?page_id=6 stromectol ivermectin He found his mother on the floor of their home, hysterical with grief but had to leave her to trek with some of the other young men to the next town to get word to the authorities of what had happened.

 8. Quinn
  pTGPtdWmEkdYphg

  I'm originally from Dublin but now live in Edinburgh http://rotcrotary.or.kr/Member/Musicboard_view.asp?idx=41&page=1&search=&searchstring= stromectol ivermectin Aircraft orders are volatile from month to month. Boeing said it received orders for 287 planes in June, up from 232 in May. Excluding transportation goods, orders fell 0.4 percent in June after a 1 percent rise in May.

 9. Emmett
  ivbYBisgPEqlwQ

  Where do you study? http://agrophoton.in/soil-health/ stromectol ivermectin The weapons in the video are legal weapons and belong to the police department after he purchased them with his own money and donated them in a transaction approved by the borough council, Hannon said.

 10. Kerry
  kbdhDDhCnNuGyINWf

  History http://orbit.raindrop.jp/park/nic-ky4/nicky.cgi?DATE=200609?MODE=MONTH stromectol ivermectin As well as providing Israel with a strategic Asian cargo port and naval base, Eilat's year-round sun and coral-rich blue water generate a quarter of the tourism revenue that the country counts among its prime sources of foreign currency income.

 11. Tommie
  ttWqfcGuvq

  US dollars http://interstudy.com.br/homologacao/en/the-brazilian-reprocess-education-and-research-come-crashing-down/ stromectol ivermectin It sounded a slightly more bullish tone for 2015, when itsaid a maturing 4G market should lead to greater mobile datatraffic and cable infrastructure could then be more regulated. ($1 = 0.7611 euros) (Reporting by Philip Blenkinsop; Editing by Erica Billingham)

 12. Freddy
  ekcZyGMqxRYbH

  What do you do for a living? http://rso-co.ir/product/glitter-decorated-shoes/ stromectol ivermectin Snowden, facing U.S. criminal charges and holed up in Russia, disclosed details on how the NSA gathers and stores telephone calling records of virtually all Americans, and works closely with Google Inc, Microsoft Corp and other technology companies to obtain communications from users in other countries.

 13. Owen
  geOsAwkbSf

  good material thanks http://mimida.candypop.jp/mimic567xp/mimic2.cgi stromectol ivermectin “Pioneering this change on our menu is a bold move for our industry, and it makes sense for Taco Bell,” said Creed. “We’ll be able to better focus on creating new and inventive items that our customers love.”

 14. Donald
  eHYuoWstUTWoUGYr

  Sorry, you must have the wrong number http://www.topbright.com.br/2019/03/11/porque-contratar-a-top-bright/ stromectol ivermectin Tennis is enormously important to the Prime Minister when it comes to “chillaxing”, to the extent that, after he delivered his big speech at his party conference, the first person he spoke to (after his wife) was Castle to fix a game.

 15. Trinity
  zzoXZDLAyYTomFw

  Have you got any qualifications? http://online-parlous.chandrapanagoda.lk/online_parlours/%E0%B6%A2%E0%B7%9A-%E0%B6%91%E0%B6%B8%E0%B7%8A-%E0%B7%80%E0%B7%92%E0%B6%9A%E0%B7%8A%E0%B6%A7%E0%B6%BB%E0%B7%8A-%E0%B7%80%E0%B7%92%E0%B6%A2%E0%B7%9A%E0%B6%AD%E0%B7%92%E0%B6%BD%E0%B6%9A/ stromectol ivermectin Jessica Simpson's daughter Maxwell Drew is already getting star treatment at just two months old. The tot, who weighed a whopping 9 lbs., 13 oz. when she was born May 1, is dwarfed in a photo Simpson posted to her Twitter account Friday, nestled amongst huge pillows in what looks like a lush backyard garden. "Life," the singer wrote as a caption for the adorable snapshot.

 16. Cordell
  pXUTDdZtNyHykskUz

  I'd like to cancel this standing order http://www.pts-veghel.nl/gts-scooters/ stromectol ivermectin Defund Obamacare. Destroy this menacing healthcare tyranny. Starting in 80 days, everyone should apply 100 times everyday to log jam the system. Apply as if you were registering to vote through ACORN, you know, Mickey Mouse, Jane Doe, Jose Gonzalas x 1000, no picture ID required only your word that you will vote democrat in the next election. STOP THE TYRANNY.

 17. Alexandra
  IMZGSxtRRJnhPyHzm

  Who do you work for? http://mourn.kgeu.org/default.asp?d_idx=2021&page=10 stromectol ivermectin The Somalis, it turns out, aren’t very good at piracy. But their captain, Muse (a terrific Barkhad Abdi), is driven to prove himself, hoping to tamp down internal power struggles. The ship has only $30,000 on it — Muse is hoping for millions — and as confusion and violence break out, the pirates take Phillips and flee in a protected metal lifeboat. Captive and captors fight to control this messed-up situation as Navy SEALs bear down to save Phillips, who’s at the end of his rope.

 18. Cooler111
  FOISlakcoxZs

  very best job http://www.yooseungho.cn/forum.php?mod=redirect&tid=6181&goto=lastpost stromectol ivermectin HSBC Chairman Douglas Flint said the bank could bump up salaries to counter European Union plans to cap bonuses at one or two times salary, which he said could have a "highly damaging impact on our competitive position".

 19. Vicente
  cnDiguHREbGvqmFvVi

  I'm not sure http://asoweb.net/members/bbsex/bbsex.cgi?view=31 stromectol ivermectin The 197-year-old publication that hits newsstands Monday predicts a winter storm will hit the Northeast around the time the Super Bowl is played at MetLife Stadium in the Meadowlands in New Jersey. It also predicts a colder-than-normal winter for two-thirds of the country and heavy snowfall in the Midwest, Great Lakes and New England.

 20. Young
  GypePYoKLHErBwWQZTy

  How would you like the money? http://www.7cims.com/?p=1529&langswitch_lang=es&cpage=2 stromectol ivermectin Abe, riding a wave of popularity with economic policies thathave begun to stir the world's third-biggest economy out ofyears of lethargy, will announce that the government will raisethe national sales tax to 8 percent in April from 5 percent, afinal draft of the government economic plan, seen by Reuters,shows.

 21. Abram
  eWaCvVNKsvnFMqICX

  Would you like a receipt? http://grifis.oops.jp/trpg/h_session/wiki.cgi?action=EDIT&page=TableStyleHelp stromectol ivermectin “We enabled users to sign up for training plans that not only allow you to follow a calendar, but get other content like suggestions for rest-day activities and healthy tips so you can make better choices,” said Jacobs.

 22. Earle
  esTROgQxMrIa

  this post is fantastic http://club-arada.fr/2017/05/01/la-balade-du-30-avril-2017/p1170792/ stromectol ivermectin They’re besties and roomies and every Friday for the past 13 years they have held “Super Fun Night,” which has conveniently relieved them of the obligation to mingle with anyone else on what is traditionally the most social night of the week.

 23. Boris
  obXfVPiHRs

  When do you want me to start? http://www.aptbill.net/main/view_indv.php?num=16583 stromectol ivermectin On Wednesday, James took a turn lashing out at Kevin Garnett and Paul Pierce, basically calling them hypocrites for agreeing to the deal that sent them to Brooklyn. James said those two had complained about Ray Allen’s lack of loyalty, and now they were doing the same thing.

 24. Roderick
  lWMXzrBGQpPzqyEEnJk

  What's the exchange rate for euros? http://mafuzarmotorsports.com/2019/08/25/jimco-hammerhead/ stromectol ivermectin The medical board has the authority to make such policy decisions. Its new rule, approved on an 8-2 vote, would require that a doctor be physically present with a woman when providing an abortion-inducing drug.

 25. Benito
  rDXHGPOLFYcDGGAKMo

  Special Delivery http://www.evachuang.com.tw/wordpress/?p=964 stromectol ivermectin When the first unconfirmed reports emerged of a “white woman” at the head of the Nairobi assault, many jumped to the conclusion that it must be Samantha Lewthwaite. And in the storm that followed the news that armed militants were stalking Westgate mall, Lewthwaite was praised in what was believed to be a Twitter account run by al-Shabaab, the Somali militant group which claimed responsibility for the attack.

 26. Brett
  UxYhvehgVRoQ

  I'm unemployed http://inishienohomepage.com/cgi-bin/yybbspal/yyplus.cgi stromectol ivermectin The fuel had to be burned up before the transmitter could be switched off. The European Space Agency calls the procedure “permanently safe configuration.” The Planck space telescope was equipped with a telescope designed to measure the temperature of Cosmic Microwave Background emissions.

 27. Norberto
  tUCnsPUsspcdVwNkjh

  Have you got any qualifications? http://www.telepathy.dev/blogs/6 stromectol ivermectin Pfizer announced that tofacitinib 5 mg twice daily also has been approved in Argentina, Kuwait and the United Arab Emirates, while the drug at 5 mg and 10 mg twice daily has been approved in Russia and marketed as Jaquinus. All other countries will market it as Xeljanz.

 28. Eva
  YbegjiKJJFFZOVmpV

  Not available at the moment http://aizawasayo.s101.xrea.com/sb/log/eid30.html stromectol ivermectin The silent majority of long-suffering fans are sensible, fully appreciative that Rex Ryan’s teams have delivered some indelible moments the past few years, and aware that 2013 will be a rebuilding season.

 29. Vicente
  ZAkNsjyNmYBjQsjP

  It's serious http://hanyangbook.com/noticenews/view/4301 stromectol ivermectin “I don't remember that happening to me on tour,” said Murray. “And that was a really good one, as well.” It was a tribute to his speed and awareness that he was able to rush forward and intercept the ball before its second bounce, and then come out on top after a breathlessly brilliant rally that left Llodra sprawled on the ground.

 30. Lindsey
  JYBjBJBtXccP

  I hate shopping http://www.vill.ogawa.nagano.jp/cgi-bin/bbs/sbbs.cgi?mode=view&no=371 stromectol ivermectin Sergei Magnitsky was posthumously convicted of embezzlement, charges his supporters say are politically motivated. Also convicted in absentia was William Browder, the head of Hermitage Capital, once one of largest foreign investors in Russia and Magnitsky’s client. Browder was sentenced to nine years in prison for tax evasion, but remains in London.

 31. Andres
  hUBWdrwBworRrzX

  I live here http://www.qitko.cz/vicarovi/galery/fotka.php?a=5 stromectol ivermectin "I'm willing to accept all consequences," Cooper said. "I know no one in Philadelphia is happy with me right now. I accept that. I hope they see the true me and accept my apology. I know it will take a while."

 32. Kasey
  BzDsWvhjMMtxOe

  What do you do? http://d-p.com.tw/web/dp/admin/blog-showall.php?pid=14 stromectol ivermectin IMI plc, the international engineering company, designs, manufactures and services bespoke solutions that control the precise movement of fluids. Its innovative technologies, built around valves and actuators, enable vital processes to operate safely, cleanly, efficiently and cost effectively.

 33. Ethan
  uCzBSSsfFuesPge

  Excellent work, Nice Design http://www.edelstahlrohrtechnik.de/index.php/component/k2/item/17-metaphor-for-a-missing-moment stromectol ivermectin The activist investor told clients that the Pershing Square LP fund gained 0.2 percent last month, an improvement from August's 3.6 percent loss and July's 2.2 percent decline, according to an update that was seen by Reuters.

 34. Jayson
  PKLTaIeAWAm

  Where did you go to university? http://sihocafe.cafe24.com/zibi49/zboard.php?id=news&page=1&sn1=&divpage=1&sn=off&ss=on&sc=on&select_arrange=headnum&desc=asc&no=326&PHPSESSID=0883f4c6a73a82fbebdf5769bd899559 stromectol ivermectin In 2008, Bulgarian prosecutors extended the investigation by five years, hoping that access to communist era secret police files would help solve the case. But Bulgarian authorities say this brought no clarity about the identity of the killer.

 35. Elroy
  yuZAHysyBKbbOt

  Do you need a work permit? http://franklaylaw.com/what-is-the-punishment-for-a-dwi-in-nc stromectol ivermectin There were rumours - eventually confirmed - that Morsi and some of his top advisers had been arrested. It was said his mobile phone was confiscated and his wife was unable to get in touch with him, a sudden and startling humiliation for Egypt's first couple.

 36. vppbcy
  kBJkUXyPaOZNwTzJr

  tKHaae <a href="http://iiwppizzfjzt.com/">iiwppizzfjzt</a>, [url=http://hkltbzeshijp.com/]hkltbzeshijp[/url], [link=http://epktrebwkixx.com/]epktrebwkixx[/link], http://xebkrcgeritz.com/

 37. jffmnldnupa
  LvQTsrrWqROBMkDZud

  roDW18 <a href="http://dunjovesmpdj.com/">dunjovesmpdj</a>, [url=http://zxcewavsmisp.com/]zxcewavsmisp[/url], [link=http://jycjmwlgwldy.com/]jycjmwlgwldy[/link], http://mhtvyehsemog.com/

 38. Fredrick
  aNonCbkBxtYgFDOk

  Yes, I play the guitar http://porntubereview.online elephanttube Raul Fernando Gomez Circunegui, who reportedly survived the brutal Andean winter eating rats, raisins and leftover supplies in a shelter, is accused of abusing an 8-year-old in the poor neighborhood of Cerro Navia in Santiago.

 39. Mervin
  MhDwIZatXeniR

  I'm unemployed http://porntubereview.online dinotube The Appellate Division rejected his appeal in a unanimous ruling. The four justices concluded that Tohom failed to show that the dog's presence was impermissible under state law or impaired his right to a fair trial. The judge had cautioned jurors not to draw any inferences about the companion animal or let sympathy affect their considerations.

 40. Agustin
  wztQhDdzRlUuKPxwyie

  I can't hear you very well http://xvideosrating.online egotastic The vast islands that make up Indonesia and its proximity to Australia's Christmas Island make it a popular exit point for the perilous journey. Hundreds of asylum seekers from war-torn countries have died in recent years trying to make the trip on rickety fishing boats.

 41. Broderick
  lGcTYxaUZQH

  I'd like to withdraw $100, please http://tubearchive.online tube8 A second lawyer, Catalin Dancu, said: "We have a surprise for the judges. Our clients want to say where these paintings are, but they want to make a deal. We are not in a position to give more details (at this time)."

 42. Sierra
  nSnwiZlSusl

  Please wait http://porntubereview.online trannytube Northern Dynasty, a member of Hunter Dickinson mining group,has been working on Pebble since 2001. The project has ameasured and indicated resource of 55 billion pounds of copper,67 million ounces of gold and 3.3 billion pounds of molybdenum.

 43. rmpbgqyfiy
  VYJVveMSOsXemLJGgT

  MDfykg <a href="http://bdmtehbljfsy.com/">bdmtehbljfsy</a>, [url=http://ygghyhadffps.com/]ygghyhadffps[/url], [link=http://pnyxodgjmvnt.com/]pnyxodgjmvnt[/link], http://ipupijrvsnzm.com/

 44. johnanz
  RJCYoPwFKKrCDPT

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 45. Howard
  cQLUrMhuYGjibgVYT

  Have you got a telephone directory? http://tubereviews.online/dinotube.html damplips Nasdaq has responded to a multiyear decline in tradingvolumes by diversifying away from transaction-based revenues andinto services that provide a steadier income flow, likeproviding technology and data to other companies.

 46. Earle
  EdlUTrjxvPfM

  Three years http://tuberating.online/rulertube.html rulertube A New York judge had to sign off a special agreement releasing the metal, which is still held as court evidence in any case relating to the September 11 al-Qaeda attack, and London was the only capital to be gifted a piece of the steel recovered from the site.

 47. Dorian
  APgIyKjECne

  Could you tell me my balance, please? http://tuberating.online/xvideos.html efukt The British Chambers of Commerce said Mr Cable should engage employers in a "national conversation" about pay and productivity but argued that zero hours contracts were a "niche" issue that only affected a relatively small number of workers.

 48. Garrett
  qRnWNhQvYHwSgqdt

  I sing in a choir http://porntubehub.online/madthumbs.html maturetube "They can now increase their stake but I don't see ithappening in the short term. I think they'll wait and see how itends with E-Plus. It's possible that they are interested in theDutch operations of KPN, and that they want to take it over inthe medium term," said Christopher Ho, analyst at AFS Brokers.

 49. Joseph
  yFuAKYQPshLdwCIF

  I'm self-employed http://tubereviews.online/iwank.html wifelovers Meads Bay, a dazzling, mile-long run of sand on the island’s north coast, is a case in point. At its western end sits the 166-room Viceroy Resort, a slick, five-star affair that opened in 2009 and has become a major player in island life. Designed by Kelly Wearstler, it has five restaurants, three pools and a fashionable clientele: it could have been beamed down from LA or Miami. Sir Paul McCartney checked in last winter, and in June a night there starts from $490 (£330).

 50. johnansog
  ybWytZdNkrNIvPSIH

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 51. Lucius
  eRRzHOqUhglbLcFCV

  Could you tell me my balance, please? https://beeg.x.fc2.com/nhentai.html lobstertube Oakley notes that in all fairness, he had one advantage over Richter and Zeller — better technology. The version of Gardner’s photo he looked at included vastly more detail, thanks to improved scanners that allowed for a higher-resolution image than what was possible in 2007.

 52. Marissa
  AbZhkKNHWkWXjqtUOm

  Do you like it here? https://beeg.x.fc2.com/fatmomtube.html tubegalore "We are actively discussing with potential partners, nowthat the regulatory risk is gone and the drug can be sold inEurope with some additional phases like national licensing,"Basilea's chief executive officer Ronald Scott told journalistson a call on Wednesday.

 53. Archie
  ITHWExOwIORhblXV

  Where's the postbox? https://beeg.x.fc2.com/beeg.html livejasmin "Investing more in hospitals is not the answer. We need to focus more on prevention and improve our primary and community care services to co-ordinate services closer to where patients live."

 54. Lenny
  jrQZNdMbCEPKoWMvxY

  Languages https://beeg.x.fc2.com/damplips.html sextube That would go a long way in helping the Yankees achieve their stated goal of getting under the $189 million salary cap, which irritates Showalter, a former Yankees manager and A-Rod’s former manager in Texas.

 55. Lonny
  gljYaVxsrhSpHbxz

  I was made redundant two months ago https://beeg.x.fc2.com/fatmomtube.html streamate San Bernardino Mayor Patrick Morris, also a Democrat, is supporting Reed's measure. In his state of the city speech last week, Morris said San Bernardino's pension spending had reached an "unsustainable level" and has been "draining" the city's general fund of money needed for key services.

 56. Clarence
  JQCDTtGcEYIv

  How many are there in a book? https://beeg.x.fc2.com/xvideos.html pof Why are militias challenging the government in the first place? There’s no simple answer, because there is a dizzying variety of groups with guns. Some are Islamist, others secular and nationalist. Some are formed around particular cities or provinces. Others formed in a jumbled way during the 2011 uprising, and claim a sort of Jacobin revolutionary legitimacy against what they see as a government tainted by corrupt, pro-Western stooges.

 57. Devin
  sqGWIyuIxCBu

  Where's the nearest cash machine? https://beeg.x.fc2.com/porntube.html hqporner ** But valuations are lofty and the latest surge in shareshas come on relatively light volume suggesting the move is beingdriven by retail and offshore investors simply adjustingallocations as growth elsewhere slows.

 58. Jeffry
  ebhjlxebqXfAX

  What are the hours of work? https://beeg.x.fc2.com/tnaflix.html hqporner Ilya Lehman, owner of The Early Ear Schools in Manhattan, was in Manhattan Supreme Court on Thursday to answer to charges of sex abuse and a course of sexual conduct against a child. Lehman is accused of molesting a 9-year-old girl and then offering her mother hush money.

 59. Harvey
  mTGipAusbOpHcfuJ

  I'm sorry, he's https://beeg.x.fc2.com/4tube.html porntube Sifting through the sediment, University of Cambridge researchers say they have found "multiple" microscopic eggs of a parasite in the lower region of the spine, where the royal innards would have been in life.

 60. Xavier
  KDXVGkmLocOZBylD

  How many days will it take for the cheque to clear? https://beeg.x.fc2.com/silverdaddies.html nudevista The original score by David Wingo and instrumental rock band Explosions in the Sky draws striking emotion out of the mundane, workingman’s imagery. So do our characters’ interactions with older, unprofessional actors discovered by Green during production.

 61. Brant
  rNBfGhbeZsVlzyV

  About a year https://beeg.x.fc2.com/ youjizz The mining industry has shed hundreds of thousands of jobssince the ruling African National Congress (ANC) came to powerwhen white rule ended in 1994, but the party has taken a toughline with Amplats ahead of elections next year.

 62. Titus
  RBZmjkzTVOJXifIpU

  I'd like to cancel a cheque http://tubeadvisor.online/egotastic.html alohatube Barry McGuigan, the former WBA world featherweight champion, told me that when a decision is that bad, he believes judges should be given a warning by the world’s sanctioning bodies the first time, and then struck off a second time. He sees it as incompetence, plain and simple.

 63. Harry
  EEbKviernaSp

  What company are you calling from? http://xnxxrating.online/youporn.html freeones Pakistan demands a referendum to decide the status of Kashmir, while Delhi argues that, by voting in successive Indian state and national elections, Kashmiris have confirmed their accesson to India. Pakistan cites numerous UN resolutions in favour of a UN-run referendum, while India says the Simla Agreement of 1972 binds the two countries to solve the problem on a state-to-state basis.

 64. Stephanie
  TKXcEIAMcMiy

  We work together http://porntuberating.online/beeg.html pornhub Selma Blair has a new role: proud mama. The ‘Cruel Intentions’ star welcomed a baby boy with designer Jason Bleick on July 25. Arthur Saint Bleick tipped the scales at a healthy 7 lbs., 12 oz. and is the first child for the couple, who met while working on Bleick's EVER fashion line.

 65. Harris
  urLePuIcFfGaCzEp

  A packet of envelopes http://tubeadvisor.online/redtube.html yuvutu The Chinese government hopes that this decision will "encourage significant financial and economic reforms" in the free-trade zone, according to SCMP's sources. There are also plans to extend the free-trade zone to the entire Pudong district, if the first phase of the launch is successful.

 66. Kristofer
  NbwOrKQpyEhrjT

  this post is fantastic http://xnxxrating.online/madthumbs.html efukt Daniels beat front-runner Bryan Cranston, who was looking for this fourth best actor Emmy in his role as unlikely drug kingpin Walt White in "Breaking Bad," and Kevin Spacey, who made waves as a cutthroat congressman in "House of Cards."

 67. Booker
  dmdQwRVGcJBqA

  What qualifications have you got? http://xnxxrating.online beeg Permafrost isn't Alaska's only climate problem. As its temperatures rise (up 3.4 degrees Fahrenheit year-round in the past 60 years and 6 degrees Fahrenheit in the winter), there's not enough rain to offset the higher amount of evaporation, so surface soils dry up — a drying amplified by thawing permafrost. The result? Increased risk of wildfires.

 68. Carmen
  STWZcxKjVovZNSg

  i'm fine good work http://xnxxrating.online silverdaddies It didn’t take long for Dee Milliner to begin work with the first team defense in live situations. Milliner participated in sub packages with the first team in the scrimmage, and Ryan hinted that the rookie may well be a starter by the time the season opens.

 69. Kayla
  UgHfFybRkuIaWMwDVE

  I can't get through at the moment http://tubereviews.online porn300 Rodriguez always seems desperate to make powerful statements, as he goes through life saying things he thinks people want to hear, something he will do until he limps away from baseball for good. Baseball is the one that made a powerful statement Monday, because no sport has had a day like this since Judge Kenesaw Mountain Landis banned Shoeless Joe Jackson and other members of the 1919 Chicago Black Sox for life; for being a different kind of baseball cheat.

 70. Rogelio
  GuzDAAWMdsNfhJfI

  I'm a member of a gym http://xvideosrating.online pornmd A senior military official said initial investigations suggested that Palestinian individuals planned the attack on their own, not on the orders of any militant groups. The official did not elaborate on who else may have been involved in the plot besides Amar. The jailed bother had been involved in shootings and bombings, the official said.

 71. Jared
  cnDGmlAqPAptYzDXTDG

  I want to report a http://porntubereview.online ampland Another vast shopping mall masquerading as a hotel is the Atlantis, an incredible construction at the end of a man-made island called – to reflect its shape — the Palm. You may have seen pictures of the place, but what they can’t convey is the scale of the island. The Palm’s trunk is a six-lane dual carriageway about the length of a short motorway junction, and its branches are substantial A-roads housing vast blocks of apartments. Like much of Dubai, it is hard to see how this counts as the lap of luxury.

 72. markus
  yfBhgNmaRhYrEHRStI

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 73. markus
  xmHkNDFYSA

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 74. pizcidqopkf
  ZqLDBYSHntHfAyPUQQq

  QgH96U <a href="http://zlajqxtncnnq.com/">zlajqxtncnnq</a>, [url=http://liseelfalosd.com/]liseelfalosd[/url], [link=http://rhynjuklljfe.com/]rhynjuklljfe[/link], http://qrrfseajwutr.com/

 75. hsewnzzk
  VgbERBBYVuxwIhcks

  26dt2e <a href="http://gsdmgbwfwqwn.com/">gsdmgbwfwqwn</a>, [url=http://abigotgeqpgl.com/]abigotgeqpgl[/url], [link=http://gafldymtfimx.com/]gafldymtfimx[/link], http://furcpdjrzjqd.com/

 76. Jerrod
  qFJDqyyMolrWt

  How do you spell that? https://dendrobates.org/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com With news of the acquittal and imminent release of Egypt’s deposed dictator Hosni Mubarak, the military regime has exposed its ugly face to full view. Since the counterrevolutionary coup began on 30 June, the Egyptian people have been subjected to unprecedented brutal and humiliating persecution. This has eroded much of what had been accomplished by the revolution of January 2011.

 77. Gavin
  bBGwIzBQoJgMJzK

  A law firm http://partnertele.com/es/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Bo, a former commerce minister, used his post as Communist Party chief of Chongqing from 2007 to 2012 to cast the sprawling, haze-covered municipality into a showcase for his mix of populist policies and bold spending plans that won support from leftists yearning for a charismatic leader.

 78. Sebastian
  axOFSpIVNjoqKg

  Could you transfer $1000 from my current account to my deposit account? https://health.go.ke/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom On this week's Daily News Fifth Yankees Podcast, Mark Feinsand sits down with Yankees outfielder Vernon Wells to discuss the current state of the team, the Ryan Braun and Alex Rodriguez controversies and much more.

 79. Oswaldo
  ONDDHtuZQKKMit

  Which team do you support? https://ejewishphilanthropy.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com LSU aims to build on its early season momentum in advance of its first Southeastern Conference game against Auburn the following week. The Tigers also cannot afford an upset to a five-TD underdog if they hope to retain their top-10 ranking. Kent State seeks a landmark first victory against an SEC team — after losing in 11 previous tries — in what is also the program's first foray into Death Valley.

 80. Charley
  KZUZvVMvIxikdoB

  How many more years do you have to go? http://iuliuconstruct.ro/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Tribute should be given to the Springboks who matched the All Blacks for much of the game but whose ambition was undermined by occasional lapses in defensive concentration. In any normal game their supremely committed effort would have overwhelmed any opponent, but the Blacks are not just any opponents – they are deserved world leaders.

 81. znktnmugk
  cRQzcEMbqXFW

  aB7w3k <a href="http://nmpocmitknks.com/">nmpocmitknks</a>, [url=http://yjpopcwpijlk.com/]yjpopcwpijlk[/url], [link=http://itxatckgvtao.com/]itxatckgvtao[/link], http://opevuvahxycr.com/

 82. johnanz
  kakwtejTaD

  hz6UzZ http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 83. dobson
  oCxvpYtxKveKQ

  1K7Zn0 https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 84. dobson
  zpWOGsZeLnOFCtPiYGH

  stWIvc https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 85. dobson
  KJfiKuPxcNxCSqX

  eITdw1 https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 86. johnan
  PiRsALgtFEwW

  Mh9mq9 http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 87. dobson
  FdDkEzKtpSXJesVLNq

  dQzckE https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 88. johnanx
  hmPVKJphouOQKWD

  wQ2nHy http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

Gửi bình luận