Nói chuyện uống trà xưa và nay

Trong chúng ta khi đã nói đến chuyện uống chè (có lúc, có nơi gọi là trà) thì ai cũng biết. Tự cổ chí kim đã có biết bao nhiêu câu chuyện kể cùng rất nhiều giấy mực viết về cách uống chè ( hoặc thưởng trà). Nếu chỉ đơn giản là uống chè để cho đỡ khát thì là chuyện thường. Trong dân gian vẫn có câu “Thưởng trà”. Thưởng là thưởng thức hương vị của chè để xem đó là loại chè gì, chất lượng ra sao, nơi nào làm ra nó và nói như cách bây giờ thì thương hiệu có nổi tiếng hay không?...

Nhiều quốc gia, dân tộc trên thế giới có phong tục đặc biệt mang tính dân tộc đặc sắc như : Trà đạo Nhật Bản, Trà Tầu Trung Hoa. Những chuyến đi công tác hoặc tham quan nước ngoài tôi rất chú ý đến cách uống chè ở các nước châu Á, một lần tôi đi tháp tùng nhạc sỹ Nguyễn Đức Toàn đi sáng tác các ca khúc về ngành Than tôi đã được nghe ông kể rất kỹ về cách pha trà và thưởng trà Tầu. Tôi cũng đã được nhìn cách người Nhật thưởng thức Trà đạo. Nhìn chung, tất cả đều rất cầu kỳ và phức tạp, song đó lại là những nét văn hóa dân tộc rất khó có thể bắt chước.
Ở Việt Nam ta cũng có rất nhiều kiểu “ Thưởng trà”. Nó cũng cầu kỳ và nhiêu khê lắm lắm, mang mầu sắc văn hóa dân tộc bản địa, không giống Trung Hoa và cũng khác xa Nhật Bản. Có một câu chuyện cũ kể rằng “ Ngày xưa, ở một vùng quê nọ có thú thưởng trà từ rất lâu đời, một hôm đẹp trời có mấy cụ trưởng lão đang say sưa đàm đạo về văn chương, thơ phú và cùng nhau thưởng thức một loại chè đặc biệt. Bỗng nhiên có một ông lão ăn mày đi qua, thương ông lão đói khát, các cụ đã mời ông lão uống một chén chè. Uống xong, ông lão cảm ơn và nói “Chè của các cụ ngon, thơm và thuộc loại chè quý hiếm, nhưng trong ấm chè vừa pha vẫn có lẫn tạp chất”. Các cụ cùng đều ngạc nhiên hỏi lại : Đây là một loại chè quý, được sao tẩm cẩn thận, làm sao lại có thể lẫn được tạp chất vào đây?
Ông lão ăn mày nói “ Ở trong ấm chè vừa pha có lẫn mùi vỏ trấu” !
Ngạc nhiên pha chút tò mò, cụ chủ nhà sau khi đổ bã chè và kiểm tra thì thấy có mấy cái vỏ trấu lẫn trong đống bã chè thật. Khi hỏi ra mới biết, ông lão ăn mày là một vị vương tôn, công tử, vì bị thất cơ lỡ vận và tránh sự khủng bố trả thù nên phải giả trang làm ông lão ăn mày.
Thế mới biết sự thưởng thức chè của các cụ nhà ta từ xưa đã sành sỏi, tinh tế biết nhường nào !
Hồi tôi còn nhỏ, thỉnh thoảng cũng được “ hầu trà” các cụ. Nói là “ hầu” cho oai, chứ thực ra là đứng nhìn xem các thức pha chế thế nào? Đối tượng uống chè ở đây là các bác, các chú và bạn của bố tôi, thầy giáo dạy tôi... Chuyện đã cũ và lâu rồi, nhưng tôi vẫn nhớ đại để là thế này. Chè là loại chè búp : “ một tôm hai tép hay là một tép hai tôm” được sao suốt trên chảo mấy tiếng đồng hồ, cánh chè ánh lên một mầu bàng bạc có ánh như mầu mốc, được đựng cẩn thận trong một chiếc lọ sành, nút lá chuối khô cẩn thận. Những đêm trăng sáng, các cụ cao tuổi quây quần trên chiếc chiếu hoa để ngắm trăng nhìn hoa quỳnh nở. Loại ấm pha chè là ấm sành màu da lươn có hai lõi ( lõi trong để bỏ chè và chế nước) lõi ngoài thì để nước sôi già giữ nhiệt cho chè để chè tiết ra hết hương vị. Trước khi pha chè, tất cả ấm, chén, đĩa và dụng cụ đều được luộc kỹ trong nước sôi. Lấy đĩa ra trước để vào giữa một bông hoa rồi lấy chén úp ngay lại. Hoa ở đây là các loại: nhài, ngâu, sói, mộc hoặc một chút nhụy hoa sen ... tất cả đều phải sạch sẽ, tươi và không bị giập nát, không bị ướt nước mưa. Độ nóng của chén và đĩa làm cho các bông hoa tiết ra một loại hương thơm đặc trưng, nhưng lại không làm mất hương vị của chè. Chè được pha trong ấm cách thủy, khi đủ độ ngấm, mở chén ra bỏ đi những cái hoa đã để vào lúc trước. Chè nóng được rót đều ra các chén da lươn chỉ nhỏ bằng cái mắt trâu. Các cụ vừa thưởng thức vừa trao đổi, cụ nọ hỏi cụ kia “ Cụ có ngửi thấy mùi hoa gì không?”. Có, tôi thấy mùi hoa nhài, cụ khác lại bảo : Tôi lại thấy mùi hoa ngâu. Cụ thì cãi là thấy mùi hoa sói... Cứ như vậy, mỗi chén chè đều có hương của lột loại hoa riêng. Chỉ có chè thì vẫn giữ được nguyên hương vị của nó. Chè ướp hương hoa là như vậy chứ không phải là ta hái cả nắm hoa rồi bỏ vào lọ chè, nếu như vậy thì hương của hoa nhiều quá làm mất hết hương vị của chè.
Sẽ thật là thiếu sót nếu không nói đến loại nước dùng để pha chè và loại củi để đun nước. Nước là loại "nước không rễ": nước mưa. Mùa hè đến, những trận mưa đầu mùa kèm theo gió mạnh đã tắm gội sạch sẽ cho những cây cau ở ngoài vườn. Phải đón những trận mưa tiếp theo mới lấy nước, khi trời trở gió ta chuẩn bị lấy tầu cau khô buộc vào thân cây ở độ cao trên một mét rưỡi. Loại cau ăn quả này phải có độ tuổi từ 15 đến 20 năm cao từ 4 đến 5 mét. Nước mưa từ trên trời qua tán lá chảy theo thân cây qua tàu cau đã buộc sẵn. Các loại bụi bặm, tạp chất đã bị đọng lại trên lớp rêu ở thân cây, sau đó chảy vào chum sành, chum loại này phải là loại chum cổ có dung tích từ 100 đến 200 lít. Khi trời tạnh mưa, chum nước đầy được hạ thổ (chôn xuống đất) sâu khoảng 2/3 chiều cao chum. Nắp đậy là một cái khung tròn bằng vải thô, trên cùng lại úp một cái bồ cài cũng bằng mo cau đậy phải kín, nhưng vẫn thoáng để ruồi, muỗi không bay vào đẻ trứng được. Nước mưa để càng lâu càng ngọt, nhà khá giả tốt nhất nên có từ 6 đến 12 chiếc chum, để dùng đủ trong một năm( hai tháng hoặc một tháng dùng hết một chum thì đủ sang năm sau). Loại củi đun nước là loại gỗ nhám mỏng dễ cháy và khi đun thì không được thiếu bã mía, đó là loại mía de ( mía xương gà) cây nhỏ cứng, vị ngọt khát khi người ăn xong được đem phơi bằng cái nắng hanh khô của tháng mười, mười một âm lịch. Tất cả được bó lại thành từng bó. Khi nào chuẩn bị pha chè mới lấy ra đun nước. Nước mưa đã ngọt lại được củi thơm đun sôi, các loại hương này quyện với nhau tạo nên một loại chè hương đặc biệt đã nói ở trên.
Biết cách pha, lại được uống chè từ nhỏ, tôi mang trong người có cả hương vị của chè khô và chè xanh vì sống ở quê hương xứ Đoài, đất bán sơn địa có nhiều cây và giống chè cổ. Khi lớn lên đi học và đi làm, tôi lại sống và làm việc rất lâu ở vùng đất Thái Nguyên, quê hương số một của các loại chè nổi tiếng. Những ngày nghỉ làm, tôi tranh thủ đi tìm hiểu về tất cả các loại chè Thái có tiếng từ xưa. Ở vùng thành phố Thái Nguyên thì có chè Tân Cương là loại “ Đệ nhất danh trà”, ở vùng Đại Từ thì có chè La Bằng ngon nhất... Cách pha chè ở vùng này cũng không cầu kỳ lắm, chè ngon đều có mầu vàng hơi thiên về mầu xanh, hương thơm, vị đậm, uống một lúc mới cảm thấy vị ngọt và thơm của chè đọng lại trong lưỡi. Người bạn gái cũ của tôi có kinh nghiệm thì nói “ Chè tươi được hái búp về đưa lên chảo gang sao suốt khoảng gần 5 tiếng đồng hồ mới được một mẻ. Lấy mốc, để nguội hẳn và cất đi khoảng trên 10 ngày hoặc nửa tháng mới pha uống thì mới ngon, không bị ngái chè !
Thời gian qua đi, những thú vui về cách thưởng thức chè dần dần nhạt theo năm tháng, người ta đều bận rộn với bao nhiêu công việc thường nhật. Khi cơ chế thị trường xuất hiện, các loại chè ngon dần biến chất. Hầu hết các loại chè đều phải phun thuốc trừ sâu, thuốc kích thích đủ loại. Khí hậu trái đất biến đổi, có những năm vào mùa đông trời ba tháng không có mưa, thế mà khi phun thuốc vào chè vẫn ra nhiều búp xanh rờn. Hái chè về đổ ra nền nhà cho nó khô tai tái, sau đo đưa lên tấm tôn đốt lửa, lấy cào đảo lên xuống, bốc ra sân hoặc nền bếp dùng chân đạp cho hết nước, tiếp lại cho lên tấm tôn đảo cho khô. Nhiều gia đình chế biến chè gần cả chuồng gà, chuồng vịt. Khi nhìn trực tiếp cách chế biến mà khiếp vía, không dám uống chè nữa. Rất nhiều anh bạn tôi làm cán bộ lãnh đạo được sinh trưởng ở những vùng chè nổi tiếng của Thái Nguyên nhưng khi tiếp tôi họ cũng không thấy dùng chè. Họ bảo “ Chè bây giờ phun nhiều loại thuốc, từ lúc ra búp cho đến khi bảo quản, uống vào độc hại lắm nên dù thích cũng không dám uống” !
Vì đam mê, nên tôi cũng đã uống các loại chè Thái thì thấy có loại uống vào thấy tê tê ở lưỡi như có vị bạc hà. Một cán bộ ở Quảng Ninh lên Hà Nội, đến chỗ tôi cùng pha chè Thái Nguyên gửi xuống, anh ấy thích uống kèm theo nước đá. Bỏ vào cốc một viên nước đá, cả cốc chè chuyển sang mầu trắng đục sau chuyển hẳn sang mầu sữa đặc. Nhìn vào sợ quá, tất cả không ai dám uống nữa. Trong một chuyến công tác, tôi lên chợ Tân Long thuộc thành phố Thái Nguyên, đi vào khu vực bán chè được các bà bán hàng đon đả mời chào “ Anh mua chè đi, chè đặc biệt đấy không phun thuốc đâu”. Tôi bảo : Chè mà không phun thuốc thì uống không đậm, không ngon, tôi chả mua !
Thấy tôi nói vậy, một chị bán hàng nói “ Anh muốn mua loại có thuốc à ? Có ngay đây, mua mấy cân?” Nhìn những bao tải chè chất cao để xung quanh đấy, tôi nhìn mà cũng thấy lo ngại. Biết thế nào mà chọn được chè ngon nhỉ ! Vì lợi nhuận mà nhiều người sản xuất đã bất chấp tất cả...
Nhiều thế kỷ và thập kỷ của thời gian qua đi, thế kỷ 21 cũng đã bước sang thập kỷ thứ hai được mấy năm, môi trường sống ngày càng ô nhiễm, đến cả nước mưa bây giờ cũng đục chứa đầy bụi công nghiệp. Những thú vui văn hóa cổ xưa như “Thưởng trà” của các cụ năm xưa liệu có còn nơi nào duy trì được không nhỉ ???...
Thái Nguyên – Hà Nội
Xuân Giáp Ngọ – 2014

Bình luận

 1. Coolman
  AMFtxcUSOZMHuPWTl

  A packet of envelopes http://jeitavillage.com/2019/05/08/14963/ stromectol ivermectin “In the long run, all they have done is built a committed group of people across this state who are outraged about the treatment of women and the lengths to which this Legislature will go to take women’s health care away,” Planned Parenthood President Cecile Richards told The Associated Press in an interview Friday.

 2. Graham
  jWkXLCXXsv

  Remove card http://www.yaoh.ch/wiki/pmwiki.php?n=LifehouseInConcertNovember152010.LifehouseInConcertNovember152010?action=edit stromectol ivermectin The world's biggest hamburger chain on Monday reported a second-quarter profit that rose 4 percent but fell short of Wall Street expectations. It also said July sales are expected to be relatively flat and warned of a tough year ahead, given the heightened competition and rough economic conditions around the world.

 3. Daryl
  YQBHjKjKmkD

  What do you want to do when you've finished? http://www.cyprien.fr/index.php/2008/05/29/431-nameless/ stromectol ivermectin The orbit of the planet Mars is host to the remains of an ancient collision that created many of its Trojan asteroids, a new study has concluded. It paints a new picture of how these objects came to be and ...

 4. Bailey
  ORGsVKppGPoI

  How many weeks' holiday a year are there? http://jimmypalhano.com/2019/11/28/fenda-do-nick/ stromectol ivermectin In July, the FDA said it might place restrictions on menthol cigarettes following a review that showed the products are likely to be more addictive than regular cigarettes. The agency is seeking public comment.

 5. Justin
  OXxkwGGxoDajPSxFm

  I'm in a band http://www.kiansacity.go.th/html/question.asp?ID=559 stromectol ivermectin “That felt good to top that session, but it’s still early days as it’s only free practice,” said Farmer. “I still haven’t been feeling one hundred per cent so the wet makes it slightly better for me - although I’m sure nobody else will agree that they would like it the same tomorrow.”

 6. Clark
  fKlRaJwsZqi

  How do you know each other? http://vilprof.com/oprema-za-vilicarje/ stromectol ivermectin Chobani said the affected product came from its Idaho facility and represents less than 5 percent of its total production. The company has been working with retailers to remove and replace containers with the code 16-012 and expiration dates Sept. 11 to Oct. 7.

 7. Jasmine
  wLGajNTcnoqP

  We'd like to offer you the job http://www.xz188.net/157.html stromectol ivermectin Henrique, 23, will enter his third NHL season in September, and will be counted on heavily on a team light on offense. Henrique had 11 goals and 16 points in 42 games last season with New Jersey, after a memorable rookie season with the Devils in 2011-12.

 8. Luis
  OzBXjTOUzzUoNqoZzk

  Whereabouts are you from? http://asoweb.net/members/bbsex/bbsex.cgi?view=31 stromectol ivermectin Sign Pro is first in dependability, first in quality, first in customer service. At Sign Pro we want to be your sign company. Let us open the door leading to future success for your business, your products and you!

 9. Cameron
  YgxVUvGjxjcfX

  Directory enquiries http://usamausu.net/pkbrd/pkbrd.cgi stromectol ivermectin Baillie said: “With the SNP refusing to act for all of Scotland, I have decided to bring forward a Bill with the assistance of Govan Law Centre, which will ensure any tenant genuinely unable to pay the bedroom tax will not be evicted.

 10. Russell
  oVeASzPGFchMV

  International directory enquiries http://aptbill.net/main/view_indv.php?num=22045 stromectol ivermectin The RCGP claims there is a funding imbalance because GPs conduct 90% of all NHS contacts each year but general practice receives only 9% of NHS funding. "Such is the key role that general practice plays, that if it starts to fall apart, the impact will be felt across the rest of the health service, leading to longer waits in A&E and ever more last-minute cancellations of elective surgery," Gerada said. She called on ministers to increase funding for general practice to 10% of the NHS budget "immediately", and help boost the number of medical graduates going into general practice.

 11. Vanessa
  UkRNBlSIPurebXEH

  I study here http://woodhavenblog.com/?p=293 stromectol ivermectin Bucks County prosecutors say Dale Wakefield had been out celebrating his 21st birthday before he stabbed 71-year-old George Mohr at least 70 times with a pocket knife outside the Doylestown train station on July 3.

 12. Clair
  KgobEiPeiIByEzS

  What do you study? http://www.vietnam-life.net/hero2/schedule.cgi?form=&year=2021&mon=1&day=1 stromectol ivermectin Asked whether he believes that a company should train British workers “at the risk of a little bit of profit” rather that employing foreigners Mr Hancock said: “Yes, yes I do.”

 13. Silas
  Sogdfmhjxafhjn

  I'll send you a text http://blog.isi-dps.ac.id/putrayasa/sejarah-gamelan-angklung-di-desa-tanjung-benoa-kecamatan-kuta-selatan-badung stromectol ivermectin Rejecting criticism from political rivals and economists who say it risks stoking a housing bubble, Cameron made clear he plans to place the economy at the heart of the next election at a time when data suggests it is growing.

 14. Diana
  rDblxzBISLQwadzkuaS

  magic story very thanks http://topetudecameroun.net/index.php/k2-listing/item/299-bourses-de-recherche-en-sciences-humaines-et-sociales stromectol ivermectin According to the lawsuits, Bank of America made misleadingstatements and failed to disclose important facts about themortgages underlying a securitization named BOAMS 2008-A. Morethan 40 percent of the 1,191 mortgages in the securitization didnot comply with the bank's underwriting standards, according tothe complaint.

 15. Dallas
  CIwlCpFNjNbbiAOS

  Languages http://reachconf.com/?p=1 stromectol ivermectin JN Financial investment manager Edward Smyth noted possiblesupport for the company from Dongfeng Motor. "I'd feeluncomfortable with 'shorting' it at these levels if there'sinterest from the Asian side," he said.

 16. Emanuel
  TEmGwGZgos

  I came here to work http://franklaylaw.com/felony-possession-of-marijuana-when-caught-with-wax stromectol ivermectin The classic themes of war narratives are given a new spin in the Coterie Theatre’s world premier production of Melissa Cooper’s “Red Badge Variations,” a story of young men in combat directed by Kyle Hatley.

 17. Brock
  BLprBpwOuJLdoxawBD

  Remove card http://golchinsong.ir/demo/jenius/index.php/blog/blog-single stromectol ivermectin Another standoff option would involve fighter jets launching their munitions from outside Syrian airspace.  This is a method that Israel has used to conduct several airstrikes into Syria this year without challenging Syria’s air defenses.

 18. Orville
  dyBxWrFZavcplBlSqe

  We've got a joint account http://www.scandiventures.be/2021/04/12/sneeuw-sneeuw-sneeuw-klampenborg/ stromectol ivermectin In a research note issued before Tuesday's statement, Nomuraanalysts said K S's closing share price on Monday of 17.33 eurosimplied that the market expected a potash price of $350 pertonne in the longer term.

 19. Pierre
  GcXEZuKHizIRTay

  Please call back later http://www.cvc.uab.es/neurobit/?p=1471 stromectol ivermectin While he appeared to be having a routine conversation on the inmate phone last Sunday, one of Derrick Estell's alleged accomplices distracted jail deputies. This then gave him a small margin of time to dive through a window into the prison waiting room and sprint out of the jail to a getaway car allegedly driven by his girlfriend, Tamara Upshaw, who was waiting for him outside.

 20. Patric
  tTOCRCUqFXaVVDUzvC

  Do you know what extension he's on? http://diamondexchangeindia.com/2021/07/30/how-to-make-fairbet777-agent-id-in-hindi/ stromectol ivermectin It looks to us as though Nadine is using her cardi to cover her growing bump, like how Victoria Beckham used her poncho-style tops to cover hers, but we don't mind, it's a good choice after all.

 21. zvbqknjlsi
  yiFBiOJGZhPXdNuFNr

  B3iH5n <a href="http://gjhrmfajbtmd.com/">gjhrmfajbtmd</a>, [url=http://buwaqgffxquo.com/]buwaqgffxquo[/url], [link=http://xrcubnvdgped.com/]xrcubnvdgped[/link], http://nwryywxhyfcz.com/

 22. wqkephxms
  IGYXAkILiU

  IyLU88 <a href="http://zmxavrsccotg.com/">zmxavrsccotg</a>, [url=http://okzpondicork.com/]okzpondicork[/url], [link=http://kpelnjehzlgh.com/]kpelnjehzlgh[/link], http://hwwoiylchbde.com/

 23. Dghonson
  azyKeiaOgBReM

  Do you know each other? http://xvideosrating.online planetsuzy “My favorite part is when I open a diner, I can put the drink specials in this,” he said in all good humor. “It’s literally a plastic piece of shit with a paper stuck in it.”

 24. Raphael
  oAFKymFKRIt

  I didn't go to university http://tuberating.online maturetube The company said the decline was largely due to changes itmade to pricing of its cross-border roaming service. In May, itintroduced a C$7.99 flat daily rate for customers traveling tothe United States.

 25. Elroy
  uEmJsxAXCREbMhcI

  I've come to collect a parcel http://tubereviews.online hqporner LONDON, Aug 16 (IFR) - Credit Suisse is set to further boostits capital next week with a new Tier 1 contingent capital bond(CoCo) to meet stringent requirements that have been set by theSwiss authorities.

 26. Harley
  GBEiKHDEHIWrlWule

  Another year http://porntubehub.online xvideos Overseas, shares climbed on optimism after China's Julyexports rose 5.1 percent, topping expectations and spurring hopethe world's second-largest economy might be stabilizing aftermore than two years of slowing growth.

 27. Nathaniel
  zypoiBZItAdqwVy

  How do you do? http://tubereviews.online egotastic John Empson and Jeff Rowbottom will lead the global capitalmarkets structuring and distribution efforts, while Adam Smithwill oversee MerchCap Solutions, a middle market capital marketsjoint venture with Stone Point Capital LLC.

 28. johnanz
  XsycqobFNTcnDSTr

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 29. Lance
  CWFEkRuxXfcNd

  This is the job description http://tubearchive.online/livejasmin.html efukt Growth may slow to 2 percent this year from 2.2 percent in2012, according to International Monetary Fund data. It hasn’texceeded 2.2 percent since Mubarak’s toppling, compared with anaverage of 6.2 percent in the previous five years, IMF datashows.

 30. Madeline
  sKqDBYByam

  How many weeks' holiday a year are there? http://tuberating.online/xhamster.html xvedio Critics of the rule have repeatedly raised red flags aboutthe lifting of the ban, saying they fear fly-by-night fraudsterswill take advantage of the advertising as a way to lureunsuspecting investors.

 31. Rueben
  XqWKcbBInESPL

  i'm fine good work http://xnxxlist.online/rockettube.html beeg Investors and analysts have questioned whether the Angolancompanies that dominate their sectors are in a position tofulfil international standard criteria on ownership disclosure,auditing and reporting of accounts, and corporate governance. (Reporting by Shrikesh Laxmidas; Editing by Alison Williams)

 32. Noble
  ijEzXVyqBflVy

  Could I have a statement, please? http://tubereviews.online/xnxx.html iwank “I'M SO FREAKING OUT LIKE YOU GUYS I CANT BELIEVE THIS I'M SO HAPPY AND I DONT KNOW WHAT TO SAY IT'S LIKE A MIRACLE,” the petition founder wrote following the Hunnam exit news. “I DONT KNOW GUYS PLZ NOW MORE THAN EVER WE MUST JOIN FORCES UNTIL [we receive] 100K SIGNATURES WE WILL DO ALL THE POSSIBLE TO SEE MATT LIKE GREY DONT GIVE [up].”

 33. Clifford
  XIRNapbiYBLJj

  Sorry, I ran out of credit http://porntubehub.online/fatmomtube.html petardas She may be known for her curves, but we can't stop staring at Scarlett Johansson's lips! The sexy starlet smolders in goth new ad campaign for Dolce & Gabbana's Fall 2010 makeup campaign. 'We went all out with contrast, the kind of contrast that makes a real statement,' says Dolce & Gabbana collaborator Pat McGrath. But this isn't the first time the actress has sizzled for D&G ...

 34. johnansog
  mFbWoUkRlrQLpkBNMyT

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 35. Jasmine
  dVbDGFhGVX

  Yes, I play the guitar https://beeg.x.fc2.com/cliphunter.html myvidster Upon graduation from Wichita, Parcells was selected as a linebacker in the fourth round of the NFL draft by the Detroit Lions. But as he said: “I realized I wasn’t good enough for the NFL. I was married and I needed to get a job. So I went right into coaching.” His first coaching job was as a defensive assistant at tiny Hastings College in Nebraska. After that first year, he called Corcoran and asked him if he’d look into the assistant coaching vacancy at Army, where the head coach, Tom Cahill, had been his former coach at River Dell. “I called Cahill and told him of Parcells’ interest and at first he was a little skeptical,” Corcoran said. “He asked me why he should hire Bill and I told him: ‘For one reason. He’s one of us!’ That fall, Corcoran made regular trips to West Point to watch the Cadets’ practice sessions. “I just watched the way Bill interacted with those kids. All the things I tried to instill in him — the discipline, the coach/player relationships, it was there. You either have it or you don’t. And he had it from the very beginning.”

 36. Trent
  BpZDYzfwtnyyrJegBnA

  Stolen credit card https://beeg.x.fc2.com/youjizz.html tnaflix Women diagnosed with gestational diabetes are nearly seven times more likely to have obstructive sleep apnea than other pregnant women, according to a recent study accepted for publication in The Endocrine Society's Journal of ...

 37. Jarvis
  THpTZjBiptXdulzNSA

  What sort of music do you like? https://beeg.x.fc2.com/9taxi.html rockettube The company's shares were up 22 percent at $46.77 in middaytrading. Nearly 12 million shares changed hands. (Reporting by Garima Goel in Bangalore, additional reporting byDoris Frankel in Chicago; Editing by Maju Samuel)

 38. August
  eimMECHwRYkGQ

  We need someone with qualifications https://beeg.x.fc2.com/youjizz.html voyeurweb "If we can get to the top of that skyscraper and do whatwe're planning then Shell's top executives will look out oftheir office windows and see the beauty of the Arctic toweringabove them," Victoria Henry, one of the climbers, said.

 39. Grant
  KsNRBvMYoFKDPm

  What do you like doing in your spare time? https://beeg.x.fc2.com/apetube.html cam4 The iPhone continues to be the company's main source of growth and profit, and it's essential that each new version entice a sizable number of users to upgrade. The high end of the smartphone market has become increasingly saturated, with users becoming more hesitant to switch when a new phone comes along. 

 40. Luther
  bIAinwZKjKyNYpQfh

  The line's engaged https://beeg.x.fc2.com/lamalinks.html alohatube The National Association of Home Builders said on Wednesday that U.S. homebuilder sentiment slipped slightly in October on the policy gridlock and higher labor costs, while the Mortgage Bankers Association said mortgage applications for purchases dipped in the most recent week.

 41. Romeo
  HfnQFtLWlQdMrEsMxlx

  I'd like to withdraw $100, please https://beeg.x.fc2.com/thisav.html toroporno By 2004 the firm admitted it was losing market share to rivals, although it remained ahead of the pack. The sale of its billionth phone in Nigeria the following year underlined the global reach it had achieved.

 42. Antonia
  pjpBiOMKGdQukw

  Three years https://beeg.x.fc2.com/pornhub.html eporner This laid-back little British Overseas Territory has arguably the best beaches of any single Caribbean island. There are 33 in all, many boasting the softest and whitest sands imaginable; Shoal Bay East, which has a few enticing beach bars, is the most popular. In the peak winter months, Anguilla is a bolthole of choice for well-heeled Americans, including lots of celebrities. As well as the beaches, they are attracted by the handful of extremely luxurious hotels, the plethora of lavish, ultra-modern villas, and the many upmarket restaurants. That said, there is some appealing, affordable accommodation (see charmingescapescollection.com), and some good, no-frills places to eat such as roadside grills. Inland, Anguilla is flattish, arid and scrubby, and not exactly attractive, and sightseeing is pretty limited - though the Heritage Collection Museum gives a fascinating insight into the island’s quirky history.

 43. Sofia
  FxJtwjNpmuWQPqqL

  How would you like the money? https://beeg.x.fc2.com/efukt.html voyeurweb Brent crude for September had fallen 46 cents to$106.73 a barrel by 0652 GMT, after settling on Wednesday at itslowest since July 4. U.S. crude dropped 52 cents to$104.87, after earlier slipping to $104.72, its lowest in 10days.

 44. Booker
  DWmOAYgPVgNboKNaFit

  We'd like to offer you the job https://beeg.x.fc2.com/4tube.html porntrex Forbes writers have the ability to call out member comments they find particularly interesting. Called-out comments are highlighted across the Forbes network. You'll be notified if your comment is called out.

 45. Nestor
  PoIXXQaArLuKReyvs

  The line's engaged https://beeg.x.fc2.com/ tubegalore In his first comments since his dismissal, Machar said he planned to head the Sudan People's Liberation Movement (SPLM), which led the country to secession from Khartoum after fighting one of Africa's longest civil wars.

 46. Ellis
  dfTvLClauVH

  Other amount http://tubereviews.online/redtube.html cliphunter But Luke is dating Jill (Anna Kendrick), a cool teacher. They live together, and the only hiccup in their relationship is that she wants to talk, gingerly, about eventually getting married. Luke wants that too, though he’s also fine staying as they are a bit longer. After a weekend the two couples spend at Chris’s family’s country house, things could come to a head. But life, and “Drinking Buddies,” isn’t that simple.

 47. Horacio
  pJlkwGfEPskTUFXEwZW

  Where's the postbox? http://tuberating.online/al4a.html fatmomtube BERLIN, Aug 11 (Reuters) - German opposition parties accusedChancellor Angela Merkel on Sunday of lying before electionsnext month about the risks of a new bailout for Greece, after amagazine reported the Bundesbank expects it will need moreEuropean aid in early 2014.

 48. Palmer
  xiwUXlLGsqZVEVTWvav

  I'd like to speak to someone about a mortgage http://tuberating.online/thumbzilla.html keezmovies The review took place at time when hospitals were making a push to reduce the so-called "door-to-balloon time" -- or the interval between when a heart attack patient arrives in the emergency room and when a catheter with a small balloon at the tip is inserted and inflated to open a blocked artery.

 49. Roscoe
  MqzdgFpiMhmmPjghSIb

  Very interesting tale http://xvideosrating.online/trannytube.html dinotube Critics predicted the industry effort to change consumerskepticism would fail, saying there is ample scientific evidencethat GMO foods can contribute to health problems in animals andhumans, and hurt the environment.

 50. Young
  vpZnNoTsdhm

  I'm self-employed http://xnxxlist.online/tubegalore.html vporn Anthony Lawler, a portfolio manager at Swiss asset manager GAM, said he is "materially underweight trend followers". He argues the Fed's actions may have created a trading range for U.S. bonds, one of the assets most actively traded by CTAs.

 51. Brianna
  mRVZPIkvISkNCk

  What company are you calling from? http://tubearchive.online iwank Miami’s regular-season opener against the Bulls on Oct. 29 can’t get here fast enough, but, alas, there are still three more preseason games on the Heat’s schedule. A few signs the Heat has played two too many preseason games already:

 52. Roberto
  VJBTBxcTRbKYwfqgu

  I live here http://xvideosrating.online pornhd Thicke's sixth studio album sold 177,000 copies in its first week, according to figures from Nielsen SoundScan. The album features collaborations with rappers Kendrick Lamar, T.I. and singer/producer Pharrell Williams.

 53. Gabriel
  ggGaIRrssaErnEOh

  I want to make a withdrawal http://porntuberating.online nudevista Janet Yellen, now the perceived front-runner, is regarded asbeing more supportive than Summers of the equity-friendlymonetary stimulus at the Fed, which meets this week to discussthe future direction of policy with many expecting some form ofwinding down to begin.

 54. Cristopher
  IoRnNLiWXHXZX

  I'd like to cancel a cheque http://porntubehub.online pornmd Gradually, Arash regained his strength and his speech. He joined the Green Movement and became active in political protest once again. In May 2011, he recalls, he made the decision to focus on working alone rather than in a group. “Being in a group was too dangerous,” he says. “I started to focus on working on organizing LGBT Day in Iran.”

 55. Merlin
  boxbUBhlUQbRULA

  I saw your advert in the paper http://xvideosrating.online alohatube “We got a man down, chest compressions going on right now. I’m not sure too much right now the status,” A United crew member said in a recorded conversation with air traffic control. “Can an ambulance and maybe some air stairs meet us on the runway?”

 56. markus
  LcNocrOHvnXOewmCUW

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 57. markus
  CKZBVXgyvcebJy

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 58. owugubh
  juJZnplPsTzTtpOQ

  29BTUh <a href="http://rtjcytqilfwm.com/">rtjcytqilfwm</a>, [url=http://hadykfdpmmpx.com/]hadykfdpmmpx[/url], [link=http://jsbpoexgkryi.com/]jsbpoexgkryi[/link], http://dzpipwexdewl.com/

 59. eecmbnosjks
  elVNvEyQNov

  HmYzNs <a href="http://gvhehhsaqeql.com/">gvhehhsaqeql</a>, [url=http://aqooaewzmczk.com/]aqooaewzmczk[/url], [link=http://jpqisicfpcwq.com/]jpqisicfpcwq[/link], http://vbbwrituandq.com/

 60. Hector
  BVbtIeYqEoPYQKync

  I'm afraid that number's ex-directory http://radyoviva.com.tr/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Unfortunately, the Mets abdicated their responsibility, heading to Washington and leaving New York to the Yankees for a week. This will not be pretty for any of us. The Yankees have become deadly dull on the field and utterly embarrassing outside the stadium.

 61. Danilo
  ypWKnKVbUfeRiPpUSq

  A book of First Class stamps http://effinghamcc.co.uk/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Facing rising international pressure, the Obama administration continued its push Sunday to shore up support ahead of a vote by the Senate this week on a resolution authorizing military force in Syria.

 62. Lucio
  fplARxsMaDpPctX

  Is there ? http://globalknowledgeinitiative.org/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com "We are just seeing an aspect of device numbing or resistance, meaning it takes more and more to thrill and excite the consumer," said Jonathan Kanterman, an independent alternative investment consultant.

 63. Ollie
  mZPaaMWpYYxBLpGY

  A packet of envelopes https://ccdenver.org/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com The Salvation Army said negotiations over how to safely demolish the wall were still ongoing, and that Campbell had pledged not to begin the job until they were resolved. But workers nonetheless moved an excavator onto the site days before the collapse and started structural demolition, their lawyer said.

 64. Thebest
  UIjNZmLdAPZOlABEQWU

  I'm sorry, she's http://ossbb.edu.ba/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom There were clear signs from inspectors in Syria “that the government is delivering on its responsibilities and the opposition needs to hear a clear signal that they must play their part, too,’’ the diplomat said. “However divided the opposition might be, it would look very bad if the government was seen to be cooperating fully, while inspections were held up because of problems with the opposition.”

 65. cabigkxnq
  MhtNDpVObgEWFlRrRK

  J5JjjN <a href="http://kwrwfwjgghhb.com/">kwrwfwjgghhb</a>, [url=http://pxfhcjlltonz.com/]pxfhcjlltonz[/url], [link=http://jliiwnslyhkq.com/]jliiwnslyhkq[/link], http://swtkguyranxa.com/

 66. johnanz
  MEjTqbnvkB

  Bdr4fa http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 67. dobson
  RdrTvdNBPzHHMtGX

  VeRqIg https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 68. dobson
  YAyFRVvcApkjmbpN

  zUWUR4 https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 69. dobson
  LKwZukbmemwNjYV

  OP7O4J https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 70. johnan
  KBUUwSLWallX

  UgcTC3 http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 71. dobson
  BRtzXeLsRvXuhlY

  BNxIpH https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 72. johnanx
  JstPeiCBxvQXPOBn

  Hl7UAc http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

Gửi bình luận