Bi kịch của người phụ nữ trong tiểu thuyết Sóng bên ngày nắng* của Phan Thái

“Sóng bên ngày nắng” là tiểu thuyết thứ hai của Phan Thái viết về đề tài công nghiệp. Tác phẩm thể hiện mặt trái của cơ chế thị trường tác động đến doanh nghiệp và những hệ lụy, mâu thuẫn lợi ích trong quản lý doanh nghiệp. Một trong những biểu hiện của mặt trái đó là sự xuống cấp đạo đức, tham nhũng, lãng phí. Vì tiền, không chỉ có người đàn ông - những người được giao đại diện vốn nhà nước mà ngay cả người phụ nữ cũng không tránh khỏi bi kịch cuộc đời.

1. Bi kịch ôm giấc mộng đổi đời

Cũng sinh ra trong một gia đình có cha có mẹ như bạn bè cùng trang lứa, nhưng điều không may cứ dồn dập lên cuộc đời Thảo. Nhà bị lốc cuốn trôi, bố Thảo phải lầm lũi đi đãi vàng còn mẹ con Thảo bíu ríu nhau đi ở trọ. Chưa dừng lại ở đó, cơn lũ quét hung tợn lại ập đến rồi cướp đi sinh mạng của bố Thảo. Mẹ Thảo bỏ con cho bà nội rồi vượt biên ra nước ngoài biền biệt. Bà nội già yếu đau ốm liệt giường, Thảo đành bỏ học lên thành phố kiếm tiền phụ giúp bà khi mới 15 tuổi. Hoàn cảnh gia đình thiếu may mắn ấy đã khiến cuộc đời Thảo rẽ sang trang với nhiều sóng gió.

Hình ảnh cô bé Thảo nhà quê nồng nã không son phấn đã lọt vào “mắt xanh” của Nguyễn Thấn, Tổng Giám đốc Công ty Đông Á - nhà tài trợ chính trong một cuộc thi người đẹp mà Thảo tham gia. Nguyễn Thấn coi Thảo như người đẹp “khuôn vàng thước ngọc” và thường xuyên đưa đón săn sóc, chu cấp cho Thảo “rủng rỉnh”. Những xa hoa phú quý trong khách sạn năm sao với những căn phòng lộng lẫy đã làm mờ mắt Thảo.

Học hết cấp III, Thảo được Nguyễn Thấn đưa vào công ty Đông Á làm hợp đồng trong vai trò nhân viên tạp vụ kiêm tình nhân và hứa hẹn tạo cho cô một tương lai như mơ. Nhưng cô bé trẻ người non dạ ấy không thể tưởng tượng ra những ý đồ sâu sa của “ông chú đích thực” này. Vì việc “cỏn con” ở công ty và bị nghi có quan hệ mờ ám với Hoán – đối tác làm ăn của Thấn, Thảo bị Nguyễn Thấn chửi mắng và đuổi khỏi công ty. Thảo đã nghỉ làm và quyết định cắt mọi liên hệ với Nguyễn Thấn. Đó là một quyết định đúng đắn khi cô cảm thấy bị xúc phạm đến lòng tự trọng.

Sau khi nghỉ làm ở công ty, Thảo vẫn nghĩ tới chuyện học hành tử tế, hướng tới tương lai bằng việc ôn đại học và thi vào trường kinh tế. Nhưng trong cơn cay đắng khi bị đuổi khỏi công ty ấy, Thảo lại tan chảy trong những lời đường mật và ngã vào vòng tay với những mưu kế của Hoán. Với một cô gái non nớt chưa hiểu sự đời như Thảo thì đó là điều dễ hiểu. Hoán còn nịnh nọt để Thảo lấy Bảo - con trai độc nhất của Nguyễn Thấn. Nói là bày mưu cho Thảo “cuỗm được” thằng chồng tử tế nhưng thực chất Bảo là thằng “từ bé đã nhiễm tính cách đua đòi phá gia chi tử”. Trong điệu cười “hé hé” của Hoán, Thảo đâu có biết hắn đến với mình chỉ như cuộc tình “bóc bánh trả tiền”. Rõ ràng, Thảo chỉ như quân cờ trong đường đi nước bước của Hoán, là bàn đạp để hắn nẫng tay trên mấy hợp đồng béo bở của Đông Á. Thảo phục tùng và làm theo sự chỉ đạo của Hoán trong cái mác “sinh viên” trong vai diễn gái non nhà quê ngây ngô “chưa biết mùi phố, mùi đời”. Có thể thấy, Nguyễn Thấn và Hoán đã lợi dụng Thảo. Chúng đã cướp được “cơ hội và tận dụng tối đa cơ hội để mặc sức tận hưởng của giời cho.

Thiếu chính kiến của bản thân, trước lời dụ dỗ của Hoán và lại luôn có phần thưởng là “tập tiền xanh lét vứt toạch trước mặt”. Tiền tài đã làm cô mờ mắt. Cứ vậy, Thảo lại càng dấn sâu vào hố đen của vật chất. Rõ ràng, giấc mộng đổi đời nơi đất khách đã làm Thảo ngã vào vòng tay của Nguyễn Thấn và Hoán. Sức hút mãnh liệt của đồng tiền, Thảo đã không làm chủ được mình. Lòng tham đồng tiền đã đẩy cô đến bi kịch lớn hơn, trái với luân thường đạo lý.

2. Bi kịch phải cam phận bán rẻ thân xác

Mặc dù đuổi Thảo khỏi công ty nhưng thời gian sau đó Nguyễn Thấn chủ động tìm đến nhà cô. Với thủ đoạn đã trở thành điệu nghệ, mở cặp đặt lên tay Thảo tập tiền dày cộm và Nguyễn Thấn nói như van lơn ngụy biện: “Mọi chuyện đều do lỗi của chú, chú xin chịu trách nhiệm và gửi cháu ít tiền trang trải học hành. Chú xin lỗi và xin hứa trọn đời làm tất cả để cháu có một cuộc sống tốt đẹp” [tr.114]. Cái mạnh mẽ nhất thời của Thảo như bong bóng chiều mưa khi nghe những lời của Nguyễn Thấn. Con tim non nớt của Thảo không còn nghe lý trí. Cô đã mù quáng chạy theo đồng tiền và lại rơi vào vòng tay của Nguyễn Thấn.

Dưới sự dẫn dắt với độ rảo hoạt với nhiều thao tác đầy mưu lược của Hoán, Bảo cũng đã “cắn câu” khi nói lời bày tỏ tình cảm với Thảo. Mặc dù Nguyễn Thấn hoàn toàn ủng hộ thậm chí bày mưu Thảo lấy Bảo nhưng trong lòng Thảo vẫn lo sợ: “Nhưng mình với nhau thế này em sợ lắm!” [tr.152]. Thảo đâu có lường trước được kế sách nham hiểm cho cuộc tình dài lâu với cô bồ “non tơ mơn mởn” qua câu nói cuả Nguyễn Thấn. Thảo đã phải nghĩ cách đối phó với cơn dâm dật của bố chồng. Nhưng Thảo không còn cách nào khác. Đã mấy tháng kể từ ngày cưới. Thảo vẫn Bị Hoán chiếm hữu.

Đi mắc núi mà ở lại mắc sông, cô vừa phải cam phận thực hiện “nhiệm vụ” với Nguyễn Thấn, vừa phải phục vụ tên Hoán khi hắn nắm đằng chuôi: “Tất cả các tư thế của nhiều trận mây mưa được máy quay ghi hình cận cảnh”. [tr.154]. Thảo như chết lặng. Thảo bần thần trong mớ cảm xúc lẫn lộn. “Nhiều lúc Thảo chợt thấy mình khốn nạn, nhục nhã quá. Cũng là con người mà mình chẳng khác gì con vật khi phải cam phận bán rẻ thân xác” [tr.155].

Như vậy, Thảo dễ đánh mất bản thân trong cái phồn hoa huyên náo của xã hội đồng tiền và đáng nói hơn, cô không thể bứt phá thoát ra khỏi số phận mà càng lún sâu vào hố đen của vật chất và phải cam chịu cảnh cuộc tình “tay tư”. Có thể nói, đây là bi kịch của cuộc đời người người phụ nữ.

3. Bi kịch cảm thấy tội lỗi trước sinh linh bé nhỏ

Ngày trước, Thảo nghĩ cái nhan sắc trời cho không phải là thứ có thể lợi dụng để kiếm sống. Trong nhiều năm, Thảo cũng cố gắng học hành, mơ ước sau này có việc làm ổn định để lấy chồng và sinh con đẻ cái. Nhưng giờ đây, Thảo đã dùng chính cái nhan sắc “lồ lộ” của mình để được ở trong ngôi biệt thự từng mơ ước. Nhìn cơ ngơi và tiền đồ nhà Bảo trong cơn túng quẫn, mơ ước duy nhất của Thảo là chiếm được ngôi biệt thự đó để làm cuộc đổi đời. Nhưng khi đã trở thành chủ nhân căn biệt thự, Thảo lại thấy sợ. Thảo hãi hùng mỗi lần ra ngoài rồi trở về căn biệt thự đó.

Đáng nói hơn, đứa con “không rõ nguồn gốc” là kết quả bi kịch phải cam chịu bán rẻ thân xác của Thảo: “..giọt máu không rõ của Bảo hay của ông Bố chồng cứ lớn dần..” [tr.186]. Tỉnh táo nhìn lại những được mất của Thảo, có tiền nhưng Thảo đâu hạnh phúc. Thậm chí cô đâu khổ, lo sợ khi có nhiều tiền. Việc học của Thảo không đến nơi đến chốn, không việc làm, không hạnh phúc. Thảo có chồng nhưng dường như cuộc hôn nhân ấy không vững chắc. Thảo có được đứa con nhưng “không biết của ai”. Nước mắt cô đã rơi cho cuộc đời mình. Giọt nước mắt của Thảo lúc này không phải là sự yếu đuối mà là đã thức tỉnh cô đứng dậy. “Trên đời này có hai thứ là người ta dễ thèm muốn và gục ngã, đó là tình và tiền. Chỉ có tiền là nhìn thấy, sờ thấy, hiện hữu trong tận hang cùng ngõ hẻm của cuộc sống, nó làm cho con người ta luôn bị ám ảnh và khi có nhiều tiền, việc thay đổi số phận là điều tất nhiên.” [tr.86].

Thảo đã nông nổi và bị mờ mắt bởi đồng tiền. Sự mang nặng đẻ đau đâu còn giá trị khi nó là kết quả của những dung tục bệnh hoạn. Khi nhìn ra lỗi lầm của đời mình, Thảo ân hận, giằng xé bản thân vì sự tủi nhục cay đắng. Thảo vẫn có niềm vui từ đứa con. Chính đứa con trong bụng như một động lực mãnh liệt thôi thúc cô có thái độ dứt khoát, phải dừng lại trước khi quá muộn. Thảo mạnh mẽ đứng lên làm lại cuộc đời. Cô quyết định “..về bên ngoại sinh con và chuẩn bị điều kiện đi học khóa bồi dưỡng nghiệp vụ kế toán ngắn hạn” [tr.223].

Sóng bên ngày nắng đã ra mắt công chúng 5 năm, nhưng thông điệp của tác phẩm mang lại đến nay vẫn chưa vơi “sức nóng”. Nhà văn cảnh tỉnh con người nhất là giới trẻ về tình trạng “vật chất hóa” đang diễn ra phổ biến. Con người dường như đang bị các giá trị vật chất lấn át khiến họ đánh mất mình mà không hề hay biết.Con người sống cần có tiền, nhưng không phải chỉ có tiền, con người mới tồn tại được. Tiền là điều kiện của cuộc sống, nhưng không phải là thứ duy nhất của cuộc sống. Đồng tiền không làm nên nhân cách con người. Tiền bạc không thể làm cho con người ta hạnh phúc, nếu làm được điều ấy thì thứ hạnh phúc đó chỉ là dục vọng được thỏa mãn về vật chất một cách ích kỷ, tầm thường. Hạnh phúc không cần miệt mài đuổi theo, hạnh phúc không cần đao to búa lớn. Hạnh phúc chính là trân trọng từ những gì mình đang có./

(*) Tiểu thuyết của Phan Thái, Nhà xuất bản Hồng Đức, 2015.

Vi Thị Phương

Bình luận

 1. fkswxfxdg
  UgiikokkJbICXQt

  shiacx <a href="http://wzpzbqfefpzk.com/">wzpzbqfefpzk</a>, [url=http://mofqgeqikskt.com/]mofqgeqikskt[/url], [link=http://btiuomkivtgx.com/]btiuomkivtgx[/link], http://rilctslmsjsy.com/

 2. Aaliyah
  UkYkPUXTbYos

  What do you study? http://tubearchive.online pof "Ribbon seals are fairly adaptable," he said in the announcement. "Their diet is diverse, they feed over a wide range of depths, and there is evidence that they may compensate for changes in sea ice by moving to other habitats in which they are still able to feed and reproduce, in contrast to ringed and bearded seals which are more specialized and are not expected to do as well with changes in sea ice."

 3. Ivory
  gGiYitzEesJqt

  I'll send you a text http://xvideosrating.online cam4 Thomas said house prices are mired in the doldrums. The citycollects only $4.5 million in property tax revenue a year, justenough to cover its bill from San Bernardino County for policeservices. The county fire department charged Adelanto $3.1million this fiscal year.

 4. Rupert
  EFViTIYWCcX

  A financial advisor http://tuberating.online cliphunter "We just love him so much. We think of him every day," said Danes, who thanked her cast and husband, actor Hugh Dancy, "for making me so whole and happy so I can be unhappy in the land of make-believe."

 5. Keneth
  BGysmDLVAPJefzqnjA

  What's your number? http://tubereviews.online vporn In Libya, offices of the Muslim Brotherhood were attacked – as was the headquarters of a liberal coalition – after protests erupted in the eastern city of Benghazi over the weekend. The Brotherhood's political wing is the second largest group in the nation's legislature and was believed by some to be behind a wave of recent assassinations, a local Libyan news report said.

 6. Virgil
  NwSymjsfcf

  I'm sorry, I'm not interested http://porntubereview.online wifelovers ** Indian snack maker Balaji Wafers is in separate talkswith private equity funds, including Blackstone Group andActis, to raise between $100 million and $125 million, twosources with direct knowledge of the matter told Reuters.

 7. nmksipgmcqp
  RbXkDRaqeuHCw

  a9ZgFg <a href="http://dhhahyhlzbwx.com/">dhhahyhlzbwx</a>, [url=http://tjhfffpotmvm.com/]tjhfffpotmvm[/url], [link=http://ouugqobzfawu.com/]ouugqobzfawu[/link], http://umomqvyigfsc.com/

 8. johnanz
  cEZxVPuYIBGM

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 9. Milan
  zkyrJcudACbHEc

  I'd like to order some foreign currency http://xvideosrating.online/vporn.html planetsuzy Average weekly rents for private rented accommodation are significantly lower than for halls of residence but tend not to include utility bills, which adds an air of uncertainty to budgeting. Letting agency fees can run into hundreds of pounds and tenants will usually be obliged to hand over a deposit of one to two months’ rent.

 10. Wilfredo
  jObZmIKxSymiRaZ

  Your cash is being counted http://porntubereview.online/elephanttube.html streamate The two sets of talks represent distinct diplomatic tracks but are linked because both centre on suspicions that Iran may be seeking the capability to assemble nuclear bombs behind the facade of a declared civilian atomic energy program.

 11. Curt
  jZzaHoBYLoTXWxat

  Which year are you in? http://porntubehub.online/rockettube.html sextube Dear Fabrice: I’m sorry your negligent bosses gave you so much responsibility, so young. I wish they never had. I’m sorry you were the only one to get caught. I wish more of you were. I’m sorry you’ve been made into a scapegoat for the entire financial crisis. I wish that on Dick Fuld instead. But thems the breaks. Man up, take your ban, and good luck on the PhD market.

 12. Arianna
  qePDuXVqNOH

  I'm not working at the moment http://porntubehub.online/youjizz.html beeg Dow Chemical's net income rose 72 percent to $2.34 billion,or $1.87 per share, in the second quarter, helped by the $2.2billion received in damages from Kuwait's state chemicalscompany for pulling out of the K-Dow petrochemical venture in2008.

 13. Arron
  OLQXWyrxREMhvgfY

  I love the theatre http://porntubehub.online/spankwire.html egotastic While in Miami, Dee is responsible for brokering a naming rights deal for the stadium, worked to bolster the fan base and in-game experience and put an increased emphasis on community relations efforts. He and his wife Karen have two sons.

 14. johnansog
  wxcmxhRHsulWvDeBQJ

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 15. Christopher
  plSACBpvnTxHgeo

  I can't get through at the moment https://beeg.x.fc2.com/damplips.html vporn White, a barehanded catcher who grew up in Caton, N.Y., near Corning, was one of major league baseball's earliest stars. In fact, he was the first batter in the first professional game on May 4, 1871, and laced a double. An outstanding hitter, White was regarded as the best catcher in baseball before switching to third base later in his nearly 20-year career.

 16. Riley
  YGDCfAJccfzCt

  I'm on a course at the moment https://beeg.x.fc2.com/ixxx.html imagefap Her colleague Matt Lauer, who was largely — and, many say, unfairly — blamed for Curry’s unceremonious ouster, said working alongside Guthrie has helped him get through one of the toughest stretches of his career.

 17. Rigoberto
  AMDyFkcpycd

  Photography https://beeg.x.fc2.com/xtube.html youjizz “We can now start to think about methods for inducing regeneration locally and in a transitory manner for a particular damaged tissue,” said Dr Serrano, who led the study published in the journal Nature.

 18. Virgilio
  gGRTEWFtrqK

  What do you do for a living? https://beeg.x.fc2.com/eporner.html porn300 The manager downplayed the seriousness of the blisters on the righty’s pitching hand, which he said surfaced before he was pulled in the fifth of the Mets’ 5-4 victory over the Phillies on Saturday.

 19. Felton
  LdwIoGxzqRqsjBqlIK

  I'd like to pay this in, please https://beeg.x.fc2.com/9taxi.html planetsuzy Chaney, who dislikes a law he calls "poorly written" and "ill conceived," nevertheless says it is "the law of the land." He worked hard to develop a state-based healthcare exchange that would have given Mississippi more control over the insurance marketplace.

 20. Demetrius
  FgMkRJAKDoOHNyeLAdv

  I do some voluntary work https://beeg.x.fc2.com/ampland.html al4a Prince Bandar bin Sultan, the head of Saudi intelligence, warned European diplomats last week that energy and defense deals could suffer as a result of differences over the conflict in Syria and other issues, a Saudi source said.

 21. Cedric
  tHtFWJINkDLL

  I need to charge up my phone https://beeg.x.fc2.com/ixxx.html apetube Beijing has said it wants to consolidate the industry, butthe sector continues to enjoy protection at the central andlocal level; the latter is particularly strong because solarpower companies are frequently major employers.

 22. Kirby
  NYriEsgIHQNUx

  Would you like a receipt? https://beeg.x.fc2.com/porntube.html xhamster "I don't have some crazy, outrageous sex scenes," he says. "It's still pretty tame, even though the outfits are wild and fun. It's important that you don't take yourself too seriously when making this kind of transition.

 23. Lawrence
  KwWEaQrRjbeF

  We need someone with qualifications https://beeg.x.fc2.com/nhentai.html myvidster 22-Nov 13:00 Novartis Investor Day ** All times are listed in GMT, or AMC - 'After U.S. Market Close'- or BMO 'BeforeU.S.Market Opens'- BMO ,or DBH- During U.S.business hours, or blank if not known.NOTE - The inclusion of diary items does not mean Thomson Reuters willfile a story based on that event.If you have any questions or comments on the diary, please contact:e-mail diaries@thomsonreuters.com,

 24. Emory
  JUbsmeEurMCquChre

  I can't hear you very well https://beeg.x.fc2.com/vporn.html streamate Economic Development Minister Stephen Joyce, however, told thousands of people packed onto Queen's Wharf in Auckland at a welcome home ceremony for TNZ on Friday the government would be willing to help fund another tilt at sport's oldest trophy.

 25. Trevor
  LYjpzbiNQdBUKF

  Could you transfer $1000 from my current account to my deposit account? https://beeg.x.fc2.com/ dinotube A dozen wildlife researchers emerge from hiding and sprint to transfer the prized catch into holding boxes and then to a camp nearby. There, they collect feather samples as they measure, weigh and tag the robin-size birds, then fit their legs with tiny geolocators and release them.

 26. Shawn
  zMFKOZbZFkLIzNnJTs

  How much notice do you have to give? http://xvideosrating.online/streamate.html al4a They have been charged on what prosecutors say is evidence linking the party with a series of attacks, including the stabbing of rapper Pavlos Fissas on September 17 and the killing of an immigrant earlier this year. A trial date has not been set.

 27. Nicolas
  aVmwmTkRZgjQ

  Thanks for calling http://xnxxrating.online/keandra.html lobstertube "These numbers say Public Advocate Bill de Blasio's kids can start arguing over who gets the best bedroom in Gracie Mansion," said Maurice Carroll, director of the Quinnipiac poll. Gracie Mansion is the city's official mayoral residence.

 28. Hilton
  UruqxXMUpHCrUFm

  What sort of music do you like? http://tubearchive.online/pornhd.html tube8 Adding momentum, one-year risk reversals showeddemand for euro puts, the right to sell the euro versus thedollar at a future date, not far from Wednesday's level when itreached its smallest since July.

 29. Douglass
  ayNRehaaajtzSrDBdh

  How do you know each other? http://porntuberating.online/wifelovers.html redtube And, he argues, nowhere is the evidence of China’s influence in this geopolitical equation more visible than along the Burma Road, where China is deeply invested in a hydroelectric dam and a natural gas pipeline and where its economic, cultural and political influence can be felt every mile of the way.

 30. Vance
  PBXEMbLEOp

  Whereabouts are you from? http://xnxxlist.online/cliphunter.html porntrex Please clarify whether Icahn’s claims have actually been dismissed. It appears that they have not. While Icahn may not be able to claim a TRO or injunctive measures, its action would still be permitted to proceed.

 31. Russell
  tjzJlQdgBAdJyLqs

  My battery's about to run out http://tuberating.online lamalinks Haden set making the Pro Bowl a goal for 2012 but ruined any chance of that happening when he was suspended four games for using Adderall, so now he wants to make up for his misstep this season. He is not an elite shutdown corner yet, though, as much as he talks of being one. Former defensive coordinator Dick Jauron usually assigned the opponent's top receiver to Haden. Horton hasn't said whether he will do that, and whether he does could be determined by whom he chooses to play right cornerback. The position is unsettled; McFadden is a rookie, Skrine has speed but is undisciplined - nine penalties last year - and Owens failed to establish himself as a solid starter in four years in Atlanta. Gipson is in his first year starting, but is big and strong and an upgrade over Usama Young. Offensive coordinators that enjoyed isolating faster receivers on Young won't have the same success with Gipson. Bademosi adds punch to a secondary that lacks strong hitters after Ward. The Browns allowed 27 touchdown passes last year yet waited until the third round to draft a cornerback (McFadden). The hope is an improved pass rush will make life in the secondary easier.

 32. Jeremiah
  cLnpAoVfWzhhvcmTdq

  A staff restaurant http://xnxxlist.online yuvutu Back then, what could have been the greatest night of Gary’s life — an epic crawl of a dozen English pubs — technically never made it to the finish line, a tavern called The World’s End. Some 20 years later, he’s assembled the mates of his youth to help him achieve the closure he needs.

 33. Carmelo
  BnOqLRxvzdlqYGTRGER

  Will I have to work shifts? http://porntubehub.online xvideos But she also warned that, although better-than-expected economic growth may be one factor, the figures may also be skewed by some high-income people moving some of their income into this tax year to take advantage of the lower top rate of income tax.

 34. Jayden
  gZzvpBWDdmK

  I came here to study http://porntubehub.online tubegalore Last week, The Robert Wood Johnson Foundation released its annual “F” is for Fat report. It showed that, for the first time ever, obesity rates held steady in every state in the nation except Arkansas.

 35. Lonnie
  sAYSwwOntlRZqmN

  I'm in a band http://xnxxlist.online rockettube Hoyer fretted about the possibility of a government shutdown, saying, "This is the highest risk I have seen because I see the least willingness to do what is absolutely essential in democracy and that is to work together."

 36. markus
  FeDCtWETOsF

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 37. markus
  jyBJMTpITLl

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 38. qwtrwljqrn
  http://www.g1f6nr396ca1uj48h209n0imgi7s60n3s.org/

  Tác Phẩm Mới | Chuyên đề báo chí - văn học - nghệ thuật | Văn xuôi qwtrwljqrn http://www.g1f6nr396ca1uj48h209n0imgi7s60n3s.org/ <a href="http://www.g1f6nr396ca1uj48h209n0imgi7s60n3s.org/">aqwtrwljqrn</a> [url=http://www.g1f6nr396ca1uj48h209n0imgi7s60n3s.org/]uqwtrwljqrn[/url]

 39. nnisqrpqnr
  http://www.g924zk7a1f1m4k24tc3sao0592e1orr9s.org/

  Tác Phẩm Mới | Chuyên đề báo chí - văn học - nghệ thuật | Văn xuôi nnisqrpqnr http://www.g924zk7a1f1m4k24tc3sao0592e1orr9s.org/ [url=http://www.g924zk7a1f1m4k24tc3sao0592e1orr9s.org/]unnisqrpqnr[/url] <a href="http://www.g924zk7a1f1m4k24tc3sao0592e1orr9s.org/">annisqrpqnr</a>

 40. iuvchbogi
  GcRSjJXCjETZWPQE

  PCUqCS <a href="http://elyvdoyvsrth.com/">elyvdoyvsrth</a>, [url=http://ybrwtmzfpjjt.com/]ybrwtmzfpjjt[/url], [link=http://elpchdmjjkyo.com/]elpchdmjjkyo[/link], http://jskhxwwepsnd.com/

 41. mkbsoxnmtfy
  UfJRisAgOQMZX

  wQ3R4M <a href="http://mnotucpfenyw.com/">mnotucpfenyw</a>, [url=http://nvaprzbfxfcn.com/]nvaprzbfxfcn[/url], [link=http://kzhqrwnitrgw.com/]kzhqrwnitrgw[/link], http://bzzmfwhotxbg.com/

 42. Everette
  sHTEuaaGQgUH

  A law firm https://barefootplanet.org/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com A Boston homeless man is feeling the admiration of almost 3,000 strangers who have donated money to him after he handed in a backpack that he found containing over $40,000 in cash and travelers checks.

 43. Bryon
  EoDbPzBmPSI

  I'm happy very good site https://www.ebaf.edu/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com The company announced that it has entered into a definitivemerger agreement with BASF Corporation, a chemicals company,under which BASF will commence a cash tender offer for all ofthe outstanding shares of Verenium's common stock. Based on alloutstanding shares and including all net financial liabilities,the enterprise value would be approximately USD62 million(approximately EUR 48 million).

 44. Kermit
  xtENcafbydNakukSS

  I quite like cooking https://beveragedynamics.com/search/https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Effective July 17, ESPN will be transitioning all conversations to Facebook comments. At that time a Facebook account will be required to post comments on new articles. Previous comments and conversations will be closed to comment but can still be viewed.

 45. Quintin
  fiKnOvfDQqOwf

  I didn't go to university http://gorniski.si/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Which is why the Yanks need to supplement whatever help they may get from their Denizens of the Disabled List with a trade for a bat. That might keep them watchable over the last two-plus month, something that is in jeopardy without more runs. If they keep this up, the only reason to watch will be if you just can’t look away, you rubbernecker, you.

 46. Doyle
  xcavpAoBkA

  I have my own business http://atlanticcapitalbank.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Sharif’s foreign policy adviser, Sartaj Aziz, said Thursday that the next such session would be held within six months. He made a point of saying that Pakistani officials had reiterated to Kerry their long-standing opposition to U.S. drone strikes inside Pakistan— operations that U.S. officials say are a necessary counterterrorism measure because Pakistan will not do the job on its own.

 47. ibgfqrwesw
  nvmnduhply

  Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

 48. qvmoqxxfh
  NecWbgrlIhYavPQHbYa

  iCy0eL <a href="http://wxwmglyjyija.com/">wxwmglyjyija</a>, [url=http://pidjefeodwgs.com/]pidjefeodwgs[/url], [link=http://ntcuwvckekip.com/]ntcuwvckekip[/link], http://flgrnwjyroxu.com/

 49. johnanz
  bIOaWcFSeuchxN

  1UCvYL http://nexus.cct.lsu.edu:8000/nexus_uis/930

 50. johnanz
  KALvwgteNAXbUVcLHn

  Ti3sfO http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 51. dobson
  PpNcNipdiXTbiApZN

  fa0tES https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 52. dobson
  IDVdumpJPyrZ

  ckrFra https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 53. dobson
  jIxXLpzLSPeAF

  QOGjvV https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 54. johnan
  qlGzCWKLTdOXH

  8AybTe http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 55. dobson
  fMncFvMGEugJG

  Jho0H7 https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 56. Cristobal
  dmnklYnOFONMHiDxQr

  I work for a publishers <a href="https://truthaboutbody.com/discount-viagra-soft-tab-ioll">viagra proffesional online australia</a> BEIJING/HONG KONG - China reiterated its opposition on Thursday to a European Union plan to limit airline carbon dioxide emissions and called for talks to resolve the issue a day after its major airlines refused to pay any carbon costs under the new law.

 57. Ella
  vJjhySDgWojIrFTxN

  I'll send you a text <a href="https://www.ypuclub.org/telmisartan-amlodipine-besilate-j8l2">telmisartan ip 40 mg uses in tamil</a> "We have always been very strong in doing business withSyria. Of course under today's difficult circumstances, onetries to do the doable," said a source at one of the Arab banks,who declined to be identified due to the sensitivities of thetrade.

 58. Hector
  gzGKmUEMtWFfMO

  I'm doing a phd in chemistry <a href="http://www.radyochat.com/glucophage-1000mg-edyv">glucophage reviews weight loss</a> This comes from our ad serving technology and is used to track how many times you have seen a particular ad on our sites, so that you don't just see one advert but an even spread. This information is not used by us for any other type of audience recording or monitoring.

 59. Eli
  KqraqaeOezNu

  I'll text you later <a href="https://hudsonseaglass.com/cytotec-pfizer-argentina-qmge">donde puedo conseguir cytotec en farmacias</a> If you like drinking milk or juice with your meals, try swapping it for a glass of water instead. Can't bear to give up your favorite beverages? Swap water for one or two meals per day or only drink half of your usual beverage and substitute the rest of your meal time drink with water.

 60. Stuart
  xvfMUfXBroIqIgmNLk

  Jonny was here <a href="http://www.kabouing.com/metoprolol-succinate-er-50-mg-recall-zd5o">metoprolol sr dose</a> The dollar rallied 0.8 percent to 98.14 yen,rebounding from a two-month low of 96.55 yen hit on Tuesday.Traders said the dollar rebounded after finding strong supportat its 200-day simple moving average, currently at 96.82.

 61. Kylie
  RZTqcLHTsJXPMeqMSe

  I want to make a withdrawal <a href="http://www.rasimag.com/index.php/ranitidine-for-infants-reviews-u1li">ranitidine tablets 150mg uses</a> "That was the whole focus to be more sound on defense, and to make sure everything we did on defense was perfect,” defensive tackle Darious “Bear” Cummings said. “Everybody came and told us how good of a defense we were, and we felt insulted because that wasn't the best we could've played against Miami. We came out and I feel like we made a statement today against Tennessee."

 62. Chauncey
  azykqntZVVivpGaG

  I've been made redundant <a href="http://sachihouse.edu.vn/pharmacy/index.php/carvedilol-price-costco-ovhn">coryol carvedilol 6.25 para que sirve</a> Rivera just released the lyric video for her brand new single “Sorry,” which also features Big Sean. She tweeted, “Not only did SORRY drop on iTunes, but I’m dropping the lyric video too! Watch it here #NayaRiveraSorry.”

 63. Isaac
  ebLKZxMracAncrqhg

  Will I be paid weekly or monthly? <a href="http://teknogeyik.net/noopept-reddit-2018-xw0z">noopept negative side effects</a> Under pressure from Brussels, the bank must embark on a toughened-up turnaround plan that includes a 2.5 billion euro capital increase in 2014 - more than twice the amount originally penciled by its managers.

 64. Gonzalo
  sUCmNqWWPQKFmkfLVl

  Insert your card <a href="https://supergiroschoco.com.co/zetia-canada-pharmacy-u5t2">mail order zetia</a> LONDON, Sept 24 (Reuters) - The euro fell against the dollaron Tuesday after German sentiment data came in slightly belowexpectations and on further signs the European Central Bank wasnot ready to exit its crisis measures.

 65. Reyes
  QejTLaDYtZDyF

  On another call <a href="https://reklametotaal.nl/scosche-bluefusion-toyota-avalon-5dxg">bluefusion bluetooth gm</a> In the immediate run up to the election, campaigning had been largely peaceful. However, protests over preparations for the vote killed dozens in May, while some 100 more people died in separate ethnic clashes in July in the volatile southeastern Forest region.

 66. Bryant
  gpDOBSlupLc

  Could I borrow your phone, please? <a href="http://www.radyochat.com/where-can-i-buy-dilantin-kaxp">where can i buy dilantin</a> I have often wondered what my response would have been to Mr. Ford’s gracious dinner invitation to dine privately with him and Mrs. Ford if I had known that he would be a future president of this great nation.

 67. Sandy
  jevRbIYvZqmQjOHTvm

  Yes, I love it! <a href="http://www.randomclocks.com/index.php/nautilus-r618-recumbent-bike-canada-ahgv">nautilus r618 recumbent bike canada </a> Back down in Mellawi, Ayman’s father Nabeel walks in from a few hours of temporary mechanical work he found around the village that day. For him and other Egyptians, a tumbling economy and plummeting unemployment cast a dim sky even more gray.

 68. Markus
  ibiXtDLjKbHA

  Through friends <a href="http://www.kabouing.com/baobab-fruit-powder-amazon-jf5u">baobab fruit powder amazon</a> South African artists John Adams and Paul Blomkamp have painted two of the largest Mandela paintings to honor the man who spent 27 years imprisoned during the system of white minority rule known as apartheid.

 69. Armand
  vQrHkvRWKCe

  I'll text you later <a href="https://noithatanhphat.com.vn/voltaren-gel-1-tube-size-od59">voltaren 50 mg 20 tablet fiyat</a> Previous studies have linked the size of blood vessels in your eyes to risks for other diseases like dementia, cardiovascular disease, or stroke—but those studies were done in older people, says Shalev. This study found that the health of your eyes could indicate brain health at a much earlier age. The results were seen even in children.

 70. Vincenzo
  iFRmhRELIIYH

  The United States <a href="http://wisatahouse.com/effexor-225-mg-xr-side-effects-xxlm">positive reviews for effexor xr </a> Since 1907, United Press International (UPI) has been a leading provider of critical information to media outlets, businesses, governments and researchers worldwide. UPI is a global operation with offices in Beirut, Hong Kong, London, Santiago, Seoul and Tokyo. Our headquarters is located in downtown Washington, DC, surrounded by major international policy-making governmental and non-governmental organizations.

 71. Devon
  pfpYwlcgZG

  I'm retired <a href="https://www.toridawnselden.com/brainsensei-review-qax0">brainsensei review </a> Three Yahoo board directors appointed by Third Point,including Daniel Loeb, the hedge fund's chief, will resign fromYahoo's board. Third Point will still own about 20 millionshares, less than 2 percent of the Internet media company'scommon stock.

 72. Benjamin
  djsmtofAIfeRO

  Enter your PIN <a href="https://victima.org/clomid-pret-farmacie-odt7">twins on 50 mg clomid</a> Prosecutors said the intruder had used malicious software and advanced encryption techniques with the aim of gathering strategic information, and had not sabotaged Belgacom's data or sought to cause direct economic damage.

 73. Jerome
  pTgQtDvNJmgFjLk

  On another call <a href="https://tsg339.com/para-que-sirve-la-naproxeno-carisoprodol-lsyc">naproxen 500mg preis</a> Influential research by Yale University’s Dan Kahan suggests that people’s positions on climate change — whether liberal or conservative — are strongly influenced by the cultural groups to which they belong.

 74. Timothy
  eKEVEcKObGF

  Where did you go to university? <a href="https://turbocheck.de/toprol-xl-dosage-range-99kr">metoprolol tartrate 25 mg in hindi</a> "He was truly a member of our family," the statement added. "Lee will be cherished and remembered by all who knew and loved him, both on- and offscreen, for his positive energy, infectious smile and soulful grace. We send our deepest condolences and thoughts to his family, to his friends and, most especially, to his beloved mother."

 75. dobson
  ZEWOwdUyivifJikfrNo

  S4R8Nk http://pills2sale.com/ cheap viagra

Gửi bình luận