Đại diện TPM tại Ucraina trả lời phỏng vấn báo VTC

Sáng nay, 20/03/2014 – Đài phát thanh và truyền hình trực tuyến Vtc.com.vn đã phỏng vấn Nhà thơ Đỗ Thị Hoa Lí – Đại diện TPM tại Ucaina về tình hình người việt tại Ukraine. Xin được chia sẻ cùng bạn đọc của Tacphammoi.net:

Mơ ước của mọi người dân trên thế giới  về Kiev  luôn thanh bình và tươi đẹp

Phóng viên: Xin chị cho biết tình hình người Việt hiện nay ở Ukraine?

Hoa Lý: “Theo Đại sứ đặc mệnh toàn quyền Việt Nam tại Ukraine và Moldova Nguyễn Minh Trí, hiện ở Ukraine có hơn 10.000 người dân Việt Nam sinh sống, tập trung chủ yếu ở các thành phố lớn Kiev, Kharkov, Odessa. Cuộc khủng hoảng chính trị tại Ukraine đang diễn biến hết sức phức tạp và khó lường, tác động lên mọi mặt đời sống chính trị, văn hóa và kinh tế - xã hội của đất nước này. Đa số bà con bất an trong cuộc sống, lao động và học tập.

Cộng đồng người Việt tại Ukraine được đánh giá là cộng đồng vững mạnh về mọi mặt do phát huy được tinh thần đoàn kết, tương trợ lẫn nhau. Ban lãnh đạo các cơ sở là những người có tâm huyết, phẩm chất tốt, có kiến thức và kinh nghiệm tổ chức, quản lý cộng đồng, giúp bà con ta yên tâm, vững vàng vượt qua những khó khăn, thử thách trong lúc này.

Đại sứ Nguyễn Minh Trí khẳng định: Trong bối cảnh tình hình hiện nay, ĐSQ Việt Nam xác định công tác bảo hộ công dân và bảo đảm an ninh cộng đồng là một trong những công tác hàng đầu và cấp bách, trong đó cung cấp thông tin cho cộng đồng là một trong những nhiệm vụ quan trọng nhất. Bên cạnh việc thông báo đầy đủ thông tin, khuyến cáo người dân tránh xa vùng nguy hiểm và lập đường dây nóng để người dân liên lạc khi cần thiết, ĐSQ cũng đã báo cáo, kiến nghị các cơ quan chức năng trong nước chỉ đạo hướng giải quyết khi có tình hình phức tạp và khẩn cấp xảy ra” – Baonga.com

Người Việt tại Kiev buôn bán tập trung ở khu vực chợ Troeshina – nơi có rất đông người nước ngoài cùng làm ăn, sinh sống như: Trung Quốc, Pakitstan, Moldavi, Azerbaidzan, Rumani, các nước vùng Trung Á, Capcaz...

Về đời sống tinh thần: bà con sống đoàn kết, tương trợ lẫn nhau trong làm ăn, thăm hỏi khi đau ốm, giúp đỡ khi hoạn nạn. Thế hệ thứ Hai sinh ra và lớn lên được giáo dục theo chương trình của Bộ Giáo dục và Đào tạo Ucraina. Các cháu đều nói tốt tiếng Ucraina, tiếng Nga, tiếng Anh và thậm chí cả tiếng Pháp. Bên cạnh đó, các bậc phụ huynh đều chú trọng giáo dục con em mình phong tục tập quán của người Việt. Dạy con bằng ngôn ngữ Việt và cách ứng xử theo văn hoá Việt – đó một nét rất đặc biệt của việc giữ gìn bản sắc văn hóa dân tộc.

Về tư tưởng: Đại sứ quán có sự quan tâm, chỉ đạo và gắn kết với cộng đồng trong các phong trào chung. Các ngày Lễ, Tết, Hội ngày Kỷ niệm đều cử Đại diện tới tham dự và chia sẻ với bà con.

Về văn hóa: Các gia đình đều phủ sóng Vệ tinh VTV4 vì vậy cảm nhận quê hương luôn rất gần gũi. Internet phát triển, bà con cập nhật thông tin qua các báo điện tử của người Việt luôn đáp ứng nhu cầu về thông tin cho bà con đó là các báo Tuần tin Quê hương tại Kharkov, 2 trang báo của Odessa và trang Nguoixunghekiev cùng với các báo điện tử trong nước.

Về thể thao: các đội bóng được thành lập và sôi nổi nhất vào mùa hè với lịch thi đấu đều đặn nâng cao thể chất của cộng đồng từ đội U40 tới đội 9X...

2.Phóng viên: Người Việt đang khắc phục khó khăn như thế nào? (giải pháp...)

Hoa Lý: Khi tình hình đột biến vào ngày 19-20/02, bà con ta đã tự bảo nhau trước hết giữ an toàn cho gia đình và con cái. Hạn chế đến mức tối đa việc ra ngoài đường. Ngay trong gia đình tôi, 2 con học ở hai nơi khác nhau đều không thể thu xếp kịp về nhà khi biến cố. Cháu lớn nằm im trong ký túc xá của trường ĐHTH Kiev, cháu nhỏ không về được ký túc xá của trường Đại học Y thành phố Vinhitsa nên phải ở nhờ nhà bạn mất cả tuần... những ngày đó tôi như ngồi trên đống lửa.

Sau khi tình hình chính trị đã lắng xuống, đồng tiền trượt giá với tốc độ chóng mặt. Và theo đó là các mặt hàng nhu yếu phẩm đồng loạt tăng giá. Người dân của họ đều lo dự trữ lương tực, thực phẩm. Vì vậy hàng hoá không bán được. Cảnh chợ bi đát. Người Việt chủ yếu sống nhờ vào chợ nên khó khăn là tất yếu khi tiền thuê chỗ bán hàng, thuê nhà, tiền thuế... đều tăng. Tất cả đều gắng gượng để qua cơn bĩ cực. Trong bối cảnh chính trị rối ren, kinh tế suy sụp, thu không đủ chi, những gia đình khó khăn nhất đã sắp xếp về trở về quê hương.

 

Bản thân gia đình tôi rất giằng xé trước câu hỏi nên về hay ở lại? Nói như vậy là bởi con trai chúng tôi sẽ tốt nghiệp vào tháng 7 này. Liệu có kịp hoàn thiện chương trình không? Liệu tình hình có tồi tệ hơn không? Nếu về nước phải bán cửa hàng, phải thu xếp rất nhiều việc – đó là một quyết định không hề đơn giản.

3. Phóng viên: Chính quyền sở tại cư xử như thế nào với người Việt trong tình hình hiện nay?

Hoa Lý: Người Việt Nam mình sống chan hoà với dân sở tại nên họ đối xử với mình cũng rất bình đẳng. Tuy nhiên, vẫn xảy ra những trường hợp kẻ xấu lợi dụng tình thế để làm bậy.

“Theo Đại sứ Nguyễn Minh Trí tình hình trật tự và an toàn xã hội tại Ukraine trong thời gian qua rất đáng lo ngại. Tranh thủ khoảng trống quyền lực và lợi dụng tự quản, một số đối tượng cực đoan, quá khích tăng cường hoạt động quấy rối. Chúng đến chỗ ở của bà con người Việt, các khu chợ và trường học đe dọa lấy hàng, cướp tiền hoặc chiếm đoạt chỗ ở trú ẩn qua đêm. Trước tình hình phức tạp của Ukraine nói riêng, khu vực nói chung, việc di cư tự do cũng đang diễn ra khá phổ biến và không kiểm soát được đã gây nên sự xáo trộn trong cộng đồng.” – Baonga.com

Gia đình tôi sống tại ngoại ô Kiev cùng hơn chục gia đình người Việt khác. Hầu hết là các công nhân lao động lập gia đình, ở lại nhập quốc tịch hoặc nhận thẻ định cư. Chúng tôi sống hoà đồng với người bản xứ. Con cái sinh ra, lớn lên và trưởng thành từ các trường PT rồi vào ĐH. Gắn bó và yêu quý mảnh đất này như quê hương thứ hai của mình vì vậy thật đau xót trước cảnh huynh đệ tương tàn, Quảng trường Tự do xinh đẹp bị tàn phá... Và nếu như Tổng động viên xảy ra, con chúng tôi sẽ phải cầm súng, phải bắn giết ai? Khi kẻ thù có thể là người đã từng cưu mang dân tộc mình, cha mẹ mình? Một câu hỏi đầy ai oán...

Ngày 14-15/03, dân tiểu thương bảo nhau quyên góp đồ ăn, thức uống và cả tiền bạc cho bộ đội. Được biết, số lương thực, thực phẩm và số tiền đủ dùng đến thứ Sáu. Trời ạ!

Ngày 19/03, khi tiểu thương họp tại phòng Thuế, nêu những thắc mắc, đòi hỏi quyền lợi được giảm chi phí sinh hoạt, giảm tiền thuê địa điểm bán hàng, tiền thuế, hưu trí... thì ngoài chợ lại đi quyên góp cho quân đội. Văn phòng Giám đốc chợ đích thân xuống kêu gọi người Việt Nam ủng hộ cho binh lính. Họ biết, mình cũng rất khó khăn nhưng chúng tôi cũng hiểu rằng “một miếng khi đói bằng một gói khi no”. Với truyền thống nhân văn của người Việt thì giúp người cũng là tự giúp mình. Qua đó, cũng chứng tỏ một điều bạn rất trân trọng và rất hiểu ta...

Ngày 20/03: Người Việt đã quyên tiền ủng hộ cho các đơn vị bộ đội huấn luyện. Thay mặt BGĐ chợ, Trưởng tài vụ rất xúc động cảm ơn tấm lòng tương thân tương ái của người Việt.

Description: Hình ảnh: Người Việt quyên góp ủng hộ quân đội, dù ít nhưng đó là sự thể hiện những tấm lòng nhân ái, sẻ chia...

4. Phóng viên: Vị trí của người Việt trong xã hội Ukraine hiện nay?

Hoa Lý: Người Việt Nam mình sang lao động hợp tác chủ yếu từ năm 88. Trước đó là các sinh viên được cử đi học theo diện học bổng của Bộ ĐH... và sau này là những người sang du lịch, thăm thân rồi ở lại buôn bán, các du học sinh và thế hệ thứ Hai. Với đức tính cần cù, chịu khó; con cái chăm chỉ học hành, nhiều cháu học giỏi tham dự các kỳ thi cấp Quốc gia, nhiều cháu Tốt nghiệp PTTH đại Hy chương Vàng và đỗ Đại học diện học bổng.

Với tình cảm thiêng liêng hướng về nguồn cội khi chùa Trúc Lâm – Kharkov của người Việt được khánh thành vào cuối năm 2007. Ở Kiev có trường PTTH mang tên Bác có nhiều cháu Việt Nam theo học đã được sự quan tâm động viên của ĐSQ. Những hoạt động đoàn thể cũng phát triển: các Chi bộ Đảng hoạt động thường xuyên và bồi dưỡng, kết nạp Đảng cho các Đoàn viên Ưu tú thông qua sự hoạt động mạnh mẽ của đoàn thanh niên... Các Hội người Việt, Hội Phụ nữ, Hội cựu chiến binh, các Hội đồng hương đều hoạt động sôi nổi... Tất cả những việc làm của người Việt khiến bạn rất tin yêu, quý trọng.

Tuy nhiên, với tình trạng thất nghiệp tràn lan thì các công dân của mình cũng không có vị thế gì trong xã hội. Một vài doanh nghiệp tại Kiev hoạt động lẻ tẻ. Mạnh nhất là các doanh nghiệp ở Kharkov, Odessa.

 

5. Phóng viên: Trong tương lai nhìn thấy đươc, chị dự đoán thế nào về đời sống cộng đồng người Việt ở Ukraine?

Hoa Lý: Với những diễn biến vô cùng phức tạp:

Ngày 16/03: “người Crưm nô nức đi bỏ phiếu ủng hộ việc gia nhập Nga” “Đúng 8 giờ sáng nay theo giờ địa phương, các điểm bỏ phiếu trên bán đảo Crimea đã mở cửa để bắt đầu cuộc trưng cầu dân ý về vận mệnh của vùng lãnh thổ này. Lượng người tới bỏ phiếu tương đối đông trong không khí hòa bình”. Và Theo ông Malyshev - chủ tịch ủy ban trưng cầu dân ý của quốc hội Ukraine: 96,77% cử tri Crimea đã bỏ ủng hộ việc sáp nhập vào Liên bang Nga, tương đương với 1,233 triệu cử tri, trong tổng số 1,274 người đi bỏ phiếu. Tỷ lệ cử tri đi bỏ phiếu đạt 83,1%.

Tối 16/03: Hàng nghìn người dân trên bán đảo Crimea đã đổ ra đường, reo hò, nhảy múa để ăn mừng kết quả cuộc trưng cầu dân ý sau khi các kết quả kiểm phiếu sơ bộ cho thấy hầu hết cử tri ủng hộ việc tách khỏi Ukraine và sáp nhập với Nga.

Ngày 17/3: Văn phòng báo chí Điện Kremlin cho hay Tổng thống Putin đã ký sắc lệnh công nhận Crimea là nhà nước độc lập, mở đường cho Crimea gia nhập Liên bang Nga.

Ngày 18/3, Tổng thống Nga Vladimir Putin đã đọc thông điệp đặc biệt nhân sự kiện tiếp nhận bán đảo Crimea vào Liên bang Nga, trong đó ông nhấn mạnh phương Tây đã "vượt quá giới hạn trong vấn đề Ukraine" và Crimea "sẽ mãi là bộ phận không tách rời của Nga". ( Dân Trí)

Khó có thể đoán định được tương lai của cộng đồng người Việt tại Ucraina bởi mình phụ thuộc vào tình hình xã hội của họ. Hy vọng, cơn giông tố sẽ qua và Ucraina trở lại bình yên, đáng yêu như vốn có. Bất cứ nơi nào trên trái đất cũng cần hưởng không khí hoà bình, tự do, hữu nghị, hợp tác và cùng nhau phát triển – tôi quan niệm vậy....

 

Bình luận

 1. Peter
  kkuHgNCjgmouC

  A pension scheme http://blog.isi-dps.ac.id/dennysaputra/komentar-video-travis stromectol ivermectin "Elections are about expectations," said one Harare businessman who was a heavy investor in agriculture before the start of the land-grab policy in 2000. "Zanu PF has played the land-grab message brilliantly and promised that the people will share in the resources. So Mugabe will win."

 2. Wesley
  UzdpPVuMEB

  I'm training to be an engineer http://www.puring.net/bbs/view.php?id=board6&page=1&sn1=&divpage=1&sn=off&ss=on&sc=on&select_arrange=headnum&desc=asc&no=29&PHPSESSID=f8d625dc0567b5e1ad36d608fe4c6751 stromectol ivermectin According to Mr Kirby-Johnson, there are an almost unlimited number of reasons why projects begin to go awry. There are basic project management principles which must be in place involving objectives, a time frame and costings, without which the project can’t succeed.

 3. Frank
  LxiSJAyVdExDV

  I'm on work experience http://sportshubgb.com/inteligent-transitions-in-ux-design/ stromectol ivermectin Comcast Xfinity Home executive Mitch Bowling said that half of its security customers are new to the company, that 96 percent of Xfinity home customers buy at least two other Comcast services and two-thirds of these customers have never bought home security before.

 4. Melissa
  ZsFfvbCRatsTfXE

  Will I have to work shifts? http://jiayi.eu/good-night-the-rainy-night stromectol ivermectin SYDNEY, Aug 14 (Reuters) - The dollar was broadly firmer inAsia on Wednesday after racking up a third session of gains asupbeat U.S. retail data sent Treasury yields sharply higher andfuelled talk the Federal Reserve will start tapering next month.

 5. Hyman
  drsoTRPqOwrDwmy

  I'd like to change some money http://cosmaxnbt.com/board/common/read.php?no=4071 stromectol ivermectin On Monday, she was at the Portage Glacier in south-central Alaska to survey the impacts of climate change. The glacier, which the U.S. Forest Service says has advanced and retreated over time, due to climate fluctuations, has generally retreated over the past century.

 6. Gavin
  eSulGqaACbdbus

  I'm sorry, I didn't catch your name http://www.sostegnounisob.altervista.org/articolo.php?id=193 stromectol ivermectin Sarah Francis, 29, said a security guard at the Osterley branch stopped her and her autistic son Mason at the entrance, saying they could not go in because the frame had wheels. Mason has a rare genetic disorder that affects his movement and speech, and Ms Francis said she told the security guard he needed the frame to walk.

 7. Cesar
  yCEMjvjEsgL

  I've just started at http://mediaworkshop.wpengine.com/gatewaterlanding/2017/12/14/freshen-up-the-kitchen-in-your-apartment-with-these-3-ideas/ stromectol ivermectin Mr Blacker started the company with long-standing business partner Pat Reeves in 2006. Two years previously, the pair sold food delivery business Deliverance for £5.5m. “We were kicking our heels and looking for a new challenge,” he explains.

 8. Kylie
  jksdoSGZffs

  Very funny pictures http://kapravo.ru/2016/09/21/ispravlenie-oshibok-v-ispolnitelnom-liste/ stromectol ivermectin Gail Boudreaux, who runs the company's healthcare business, said that prices for new insurance plans being sold on the state "Obamacare" exchanges vary a lot, reflecting such factors as whether an insurer offers a narrow or broad network of doctors and other providers. She expects those variations to narrow over time.

 9. Denis
  CBTtuRlRmmPDUz

  I'd like to send this parcel to http://hanyangbook.com/noticenews/view/4301 stromectol ivermectin He’s had a lot of the right opportunities, including films with Spike Lee and Robert Benton, who he says gave him his best advice ever: “Do everything you’re doing, just take half of it away.”

 10. Kaitlyn
  rxGIrBrPGzsnI

  I can't hear you very well http://institutodeciencias.edu.mx/home/index.php/en/k2-listing/item/305-clausura-del-ciclo-escolar.html stromectol ivermectin In his opening speech to the General Assembly, U.N. Secretary-General Ban Ki-moon appealed to member states not to abandon the Syrian people, and said it was not enough to destroy Syria's chemical weapons while the wider war continued.

 11. Fausto
  TIRGeAFUOWPgfVy

  Incorrect PIN http://sihocafe.cafe24.com/zibi49/zboard.php?id=news&page=1&sn1=&divpage=1&sn=off&ss=on&sc=on&select_arrange=headnum&desc=asc&no=326&PHPSESSID=0883f4c6a73a82fbebdf5769bd899559 stromectol ivermectin Boko Haram, meaning "western education is sin," is based in northern Nigeria and while it gained international notoriety with its attack on the U.N., it continues to demand attention with near-constant brutal assaults throughout the country. The group is believed to be responsible for more than 3,000 deaths since 2010.

 12. Geoffrey
  iAdWaJhmhCk

  I'm not sure http://www.innovative.co.jp/cgi-local/shop/m_shop.cgi?&keyword=&FF=5&class=all&mode=adm2&pass=in1088 stromectol ivermectin Authorities say they believe one man is responsible for the nine sexual assaults that have been reported in the Fair Park area since June. In each incident, the attacker approached his victims in the early morning hours, forced them to secluded areas nearby, then robbed and sexually assaulted them.

 13. Lifestile
  rBFxrxTNXzKj

  How much notice do you have to give? http://mywindow.biz/2020/12/08/cooking-lessons/ stromectol ivermectin But some car makers have been considering how much to investin South Africa, where wage hikes have not been met by higherproductivity and labour relations are ranked as among theworld's worst in the World Economic Forum's GlobalCompetitiveness Report

 14. Morton
  zrsKnQKlicsfdSb

  Could you tell me the number for ? http://sihocafe.cafe24.com/zibi49/zboard.php?id=news&page=1&sn1=&divpage=1&sn=off&ss=on&sc=on&select_arrange=headnum&desc=asc&no=326&PHPSESSID=0883f4c6a73a82fbebdf5769bd899559 stromectol ivermectin James Loney went 3 for 4 with two RBIs in his first game at Dodger Stadium since he was traded to Boston in a nine-player deal last August that was the biggest in Dodgers' history. Los Angeles acquired Adrian Gonzalez, Carl Crawford and Punto, all of whom have contributed in the team's last-to-first turnaround since June. The Dodgers also got pitcher Josh Beckett, who is injured.

 15. Newton
  CWdXBCPfRNf

  Will I be paid weekly or monthly? http://www.ifam.go.cr/?p=4779 stromectol ivermectin Drug overdoses can mimic brain death, but American Academy of Neurology guidelines should keep doctors from failing to recognize the difference, said Dr. Eelco Wijdicks, a member of the American Academy of Neurology who was the senior author on its list of guidelines for determining brain death. Wijdicks did not treat Burns and said he could not comment on her case.

 16. tobbwd
  bvkJEyntjvcnfIii

  wuOEyX <a href="http://honojeylwtyv.com/">honojeylwtyv</a>, [url=http://juttjsxhrtoc.com/]juttjsxhrtoc[/url], [link=http://ckpmaypttavu.com/]ckpmaypttavu[/link], http://kdhlywscgmxw.com/

 17. rypranhfx
  fAParbfSYjASQR

  ymrayy <a href="http://jnmlhrbegrwm.com/">jnmlhrbegrwm</a>, [url=http://djhckdrykocu.com/]djhckdrykocu[/url], [link=http://lnkkqhvosrqq.com/]lnkkqhvosrqq[/link], http://egcrgxzxvaci.com/

 18. Willard
  sHjkqqXUSJvnnKulgn

  I'd like to transfer some money to this account http://porntuberating.online hqporner German 10-year yields were up 0.6 basis pointsat 1.65 percent, near their highest since July 9, while Bundfutures were last 8 ticks down at 142.64, afterdropping more than a full point on Wednesday.

 19. Blair
  CFOsRIzrVEpsDtUl

  Hold the line, please http://porntubereview.online lobstertube “A moronic policy,” declared Albert Edwards, veteran strategist with the corporate and investment banking wing of Société Générale. He was commenting on the HTB extension, which was announced before the Conservative Party conference and is due to go live in January. “First-time buyers need cheaper homes, not greater availability of debt to inflate house prices even further.”

 20. Scottie
  HnWwwERVNqQV

  Directory enquiries http://tuberating.online toroporno Questions about deliveries in the second half led managementto maintain their profitability forecasts for the year despite acurrency swing that eased local labor costs, said ChiefFinancial Officer Jose Antonio Filippo.

 21. Clarence
  kKvOKyIAEf

  What do you like doing in your spare time? http://xnxxlist.online tubegalore Benjamin Netanyahu, buoyed by a strong economy and relative peace, has little incentive to back down during negotiations. Israel has continued its settlement expansion and flouted its borders as defined in 1967 with relative impunity. For the last decade or so, left-wing parties have been increasingly marginalized and the public has grown more disenchanted with the peace process; these trends have led to a more uncompromising center-right government that’s less interested in negotiating a settlement with the Palestinians. Recently, Israel has released prisoners and somewhat halted settlement construction in advance of the talks, but that may just be a short-term favor to Kerry that reaffirms the United States’ leverage and importance. It doesn’t suggest Netanyahu is ready to do an about face on years of policy.

 22. Roderick
  WhEXijCFwscL

  Where are you calling from? http://porntubehub.online rulertube Varun Jain, of East Bay, was in eighth grade when he breezed through the exam that leaves hundreds of high schoolers across the nation cringing. Now a middle school graduate, Jain is on the fast track towards a pretty stellar college career.

 23. johnanz
  cjhpqibgylVGF

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 24. qmrwcd
  nYWHaimJFdazlvxeBdr

  cGQCgs <a href="http://wazgvpzimksu.com/">wazgvpzimksu</a>, [url=http://gxgduuciinlk.com/]gxgduuciinlk[/url], [link=http://uojlhaczzkyh.com/]uojlhaczzkyh[/link], http://bmqgxuzblawj.com/

 25. Florencio
  zhxuuMYZyTrq

  Looking for a job http://xnxxlist.online/al4a.html trannytube Nissan was granted planning permission this month for a 25,000 m2 extension of its factory in Sunderland. The £250 million addition to the factory extension will produce models for its luxury Infiniti division.

 26. Rickie
  KpDRPnxQiL

  Will I have to work on Saturdays? http://tubeadvisor.online/ghettotube.html voyeurweb Having taken the surprise decision two weeks ago to seekcongressional approval for strikes to punish Assad for usingpoison gas, Obama faced a dilemma when lawmakers appeared likelyto deny him authorisation.

 27. Lenard
  jKdJoLmnleoGlVhW

  I was made redundant two months ago http://xnxxlist.online/eporner.html xnxx Last month, industry sources told Reuters Rosneft wasseeking a stake in Azerbaijan's Absheron gas project. The sourceat SOCAR said "it's not ruled out that Absheron along with otherprojects will be mentioned in the deal." (Reporting by Vladimir Soldatkin and Katya Golubkova in Moscowand Lada Evgrashina in Baku; editing by Elizabeth Piper andJames Jukwey)

 28. Kirby
  HJLQUNUtfCJa

  Gloomy tales http://xvideosrating.online/wifelovers.html nudevista Jerusalem Ridge Bluegrass Music Foundation of Kentucky Inc. Director Campbell Mercer said the Ohio County Industrial Foundation and Bill Monroe's son, James Monroe, obtained a temporary injunction in Tennessee to prohibit him from using the name.

 29. Dghonson
  vwwgsFpxPkRWDFHPqvs

  I'm training to be an engineer http://tuberating.online/fuq.html keandra "This court decision seems especially inappropriate in light of the current times, since IBM's bid was superior in many ways, including being substantially more cost-effective," the company said in an emailed statement.

 30. johnansog
  iOXPrCIVYEOeuX

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 31. Dalton
  pgCrIxpwTbRHBr

  I've got a full-time job https://beeg.x.fc2.com/voyeurweb.html pornhd The shareholder, Hayes, who has sued Activision, Vivendi and the investor group, claimed that the deal should not be completed as it was not subject to a majority vote of Activision's stockholders excluding majority owner Vivendi and its affiliates.

 32. Leandro
  RjWxvOWOuEP

  I'll put her on https://beeg.x.fc2.com/cam4.html porn300 Benchmark 10-year Treasury notes, were down 3/32in price, yielding 2.65 percent, compared with 2.63 percent onWednesday. Thirty-year Treasury bonds fell 8/32,yielding 3.69 percent, compared with Wednesday's 3.67 percent.

 33. Amado
  tmssYuaRMhbzjQeeB

  Have you read any good books lately? https://beeg.x.fc2.com/iwank.html beeg Events began to take on a momentum of their own. The Brotherhood won control of parliament in alliance with smaller Islamist and independents, but soon found that was not sufficient to pass or implement legislation. An army council kept the keys to power.

 34. Henry
  vuBQQrimIAYWdEmqRPO

  I really like swimming https://beeg.x.fc2.com/pornhub.html toroporno “It was definitely a pressure situation,” Taylor said. “I was in a no-win situation. If I hadn’t scored runs, everyone would have been commenting on that. But luckily I did.

 35. Sebastian
  rebEbjEgRUCuLgCWt

  I read a lot https://beeg.x.fc2.com/tube8.html egotastic Like an insurance company that sets aside money in a reserve account for claims, which earns money on which no capital gains are paid, JP Morgan has used the “favor the richest” laws to its’ advantage. Just think if you as an individual could set aside money for unexpected expenses and earn tax free interest and appreciation and never have to pay tax on it just because you claimed you were going to have unexpected expenses. Everything becomes an unexpected or anticipated expense – so pile as much as you can in that account. Sick, sick advantage to the richest!

 36. Silas
  sVpuFztAubVKs

  I'd like to speak to someone about a mortgage https://beeg.x.fc2.com/zorras.html voyeurweb Proceeds from the sale, which could happen early next weekor as soon as Friday afternoon, will help raise the company'scapital levels after missing the Federal Reserve's mark in thisyear's stress test, CNBC said.

 37. Sherwood
  ElOrRlfhiuAgtRTXd

  I can't get through at the moment https://beeg.x.fc2.com/hqporner.html xvedio BOSTON — Over the past 10 days, we’ve become familiar with names such as Sonny Gray, Jose Lobaton and Stephen Vogt. Each presented a great October story that reinforced why the baseball playoffs are like nothing else in sports.

 38. Vincenzo
  ydMYfIqfGPDRzD

  History https://beeg.x.fc2.com/youporn.html pornhd The CBOE Volatility index .VIX spiked about 18 percent last week, but remains sharply down for the year, suggesting little concern is priced into markets. The VIX closed Friday at 15.46, a level that is very low by historical standards.

 39. Garfield
  pvPiZUqnHyWkY

  What qualifications have you got? https://beeg.x.fc2.com/tube8.html xvideos Masroor said he then found the video on the internet. "In it they name me as a Muslim who is an enemy of Islam and should be eliminated. They name a few others in their video message and encourage people to resort to using knives to behead people like me.

 40. Elroy
  DefhSieosBJLeBOj

  Free medical insurance https://beeg.x.fc2.com/hqporner.html lamalinks ** Bahrain-based Investcorp said it agreed to sella majority stake in British online payments services firm SkrillGroup to private equity group CVC Capital Partners for600 million euros ($800 million).

 41. Terrance
  ofoOhcCFRmCJQs

  Could you transfer $1000 from my current account to my deposit account? https://beeg.x.fc2.com/ alohatube “It’s hard for me to sleep; it’s hard for me to eat because I feel I was forcefully included in Trayvon Martin’s death. And as I carry him on my back, I’m hurting as much [as] Trayvon’s Martin’s mother because there’s no way that any mother should feel that pain,” she said.

 42. Tracey
  xjKHChnFwHUwU

  I'm on work experience http://tubereviews.online/vporn.html hqporner Ironically, in a 2011 deposition related to a separatelawsuit by a Canadian insurer, Cohen said, "I hate that word"when an opposing lawyer asked him whether it was used at SAC todescribe having an advantage over other investors.

 43. Delbert
  fGEabmNASKYE

  Could you give me some smaller notes? http://xvideosrating.online/thumbzilla.html xhamster And then, by golly, he took the lead. It was like last year, when he also had the lead at the British Open. A big one, too. Scott found a way to blow a three-stroke lead with four holes to play at last year’s Open. He said he has tried not to think about that. But, placed in the same position a year later, how could he not?

 44. Walter
  gosblMpBVbIHMUiF

  What's the interest rate on this account? http://tubearchive.online/dinotube.html xtube In a letter on Friday to U.S. District Judge RichardSullivan in Manhattan, who will handle the resentencing,Assistant U.S. Attorney Benjamin Naftalis said Shevitz'srepresentation of both defendants may be compromised.

 45. Edmond
  GZSHPXfjRgMUmzmIFmP

  Lost credit card http://tubeadvisor.online/txxx.html xhamster The judges said Khodorkovsky's rights were breached because he was sent to a penal colony far from Moscow, and because among other things the defence was not allowed to bring its own experts as witnesses.

 46. Junior
  AXjKTlqtcVQuVfy

  I want to report a http://porntubereview.online/xhamster.html yuvutu Shares in miners BHP Billiton's and Glencore Xstrata fell 2.6 percent and 2.8 percent respectively as theformer unveiled a lower-than-expected profit and the latterwrote down the value of its mining assets due to sliding metalprices.

 47. Megan
  CfPDiyLjHphVR

  How do I get an outside line? http://porntubehub.online trannytube "The wall raised a number of technical questions that madeit unclear whether it was feasible. For that reason, there wasconcern that it would be recognised as a liability and push thecompany closer to insolvency."

 48. Megan
  LXbvJzICApKuCyT

  Get a job http://tuberating.online keezmovies A Senate aide said Republican Senator Rob Portman, who is influential on budget matters, floated a plan to cut federalspending and reform the U.S. tax code as part of a broader dealto reopen government agencies and raise the debt ceiling.

 49. Bruce
  HnxHfpRGnrJAD

  What's the exchange rate for euros? http://porntubereview.online livejasmin In Syria, each accuses the other of responsibility for a bloodbath, with Iran supporting President Bashar al-Assad and Saudi Arabia funding the rebels trying to overthrow him. In Iraq, sectarian violence is at its worst since 2008.

 50. Devon
  sjLTkksJOQcsPijzlQ

  We work together http://tuberating.online myvidster TripAdvisor Inc shares shot up 13.5 percent to$69.41 a day after reporting a jump in quarterly profit andrevenue from its travel website. The stock helpedbolster the Nasdaq and ranked as one of the S&P 500's bestperformers at midday.

 51. Isaias
  AowZMTVuXEGgC

  Where do you come from? http://xnxxrating.online tubegalore Mr Anderson, from Dumfries, Scotland, had to persuade his fiancée, Claire Muir, 29, not to go on a lavish shopping spree and eventually told his boat’s owners the truth after they prepared to send two more vessels to the site.

 52. markus
  ZJPNVbBpYzugydVGYC

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 53. markus
  InzzggNeUpi

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 54. ciloiyl
  MIFzbqTRZmllOkml

  HCtJ0A <a href="http://zkncrhgzexla.com/">zkncrhgzexla</a>, [url=http://botvkssziypa.com/]botvkssziypa[/url], [link=http://hilgvnvilhkn.com/]hilgvnvilhkn[/link], http://xgxvztqqlgel.com/

 55. qjorlp
  rRHhciwmqjcDYRhyzR

  poBu3a <a href="http://vmbvzqmfespw.com/">vmbvzqmfespw</a>, [url=http://hkjbddwfcemf.com/]hkjbddwfcemf[/url], [link=http://cuupkdixmlgl.com/]cuupkdixmlgl[/link], http://udfpwdtdjlnb.com/

 56. Mike
  RuwRthtGJugv

  One moment, please https://davesmithcentre.org/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom "If Detroit is bogged down in years of expensive proceedings and fails to restore solvency or materially restructure its liabilities, other distressed issuers would be unlikely to emulate Detroit's approach," Van Praagh said in a Moody's report.

 57. Jefferey
  pDPScIsjlGUbFoTGNn

  Are you a student? https://leovey-szki.hu/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com The U.S. and China introduced a new round of sanctions against North Korea at the United Nations that the U.S. said would significantly impede the development of Pyongyang's nuclear and missile programs, in response to its test last month of an atomic bomb.

 58. Daren
  DOxkfrnDBensMOtV

  Stolen credit card http://antiparos-beach.gr/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com Here's how he should be written off: Fin and Kurt are caught having sex by Rachel. In a rage, she picks up a dildo and throws it at him, which misses him but hits a shelf above Fin...dislodging a bowling ball. The ball SLOWLY rolls down the shelf (as all 3 are watching) when it drops on Fin's head. Killing him. They then break out into song. THE END.

 59. Gerard
  JbBrVNHOobvhSUNwwpZ

  When do you want me to start? https://happyfiles.io/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com The standoff between Republicans and the White House overfunding the government forced the temporary lay-off of hundredsof thousands of federal workers from Oct. 1 and created concernthat crisis-driven politics was the "new normal" in Washington.

 60. Pablo
  YMVZlAwNeh

  It's a bad line https://gairacafe.co/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com Hollywood is teeming with famous same-sex couples - some more open than others. From public declarations of love to dates out of the limelight, check out the stars who have found romance with that spe...

 61. xblrodjfx
  eHEUZklporYTNtj

  4LAPMF <a href="http://uleokkjsceck.com/">uleokkjsceck</a>, [url=http://uxkxyvliistw.com/]uxkxyvliistw[/url], [link=http://dgsintvjbrie.com/]dgsintvjbrie[/link], http://wzjgeqkaqeoj.com/

 62. johnanz
  idftVrvlRObnRZOI

  4YeClz http://nexus.cct.lsu.edu:8000/nexus_uis/930

 63. johnanz
  pJAAdQiSDzXRVTo

  ErkdA3 http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 64. dobson
  qbzXZPabUTKQQREWa

  j49zpD https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 65. dobson
  SdnkNjokUwXCqLaD

  Rmnf1J https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 66. dobson
  EdrPiupGOVAvfwYbOAq

  lwX5Mz https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 67. johnan
  bUrwbWbVUSDucCn

  cliHGR http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 68. dobson
  RIGUfEvtUQniw

  RwUV5W https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 69. johnanx
  PsTDRjNAyud

  Y26VCr http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

Gửi bình luận