Bến tượng nghiêng trôi-Truyện ngắn của Nguyễn Đức Hạnh (Thái Nguyên)

Bến Tượng là một bến sông nổi tiếng của Thái Nguyên, nghe đồn từng là nơi voi tắm từ triều Trần, triều Lý. Bởi thế, các cụ già ở ven sông Cầu từng lim dim kể lại: Có những đêm trăng vẫn thấy thấp thoáng bóng voi đi và có những tiếng voi gầm thăm thẳm buồn, như nhớ tiếc một thời oanh liệt nay còn đâu. Nhà tôi bên bến Tượng, thầy Tử vi bảo một linh hồn chú voi con lạc mẹ đã đầu thai chuyển kiếp thành tôi bây giờ, đã ngoài 30 tuổi, học hành dở dang, nghề nghiệp không có, sống một mình và mưu sinh bằng câu cá bán, lén lút làm thơ đọc cho sông Cầu nghe, rồi giao thừa mỗi năm đốt những bài thơ ấy trên bờ sông. Hình như lũ cá dưới sông mê thơ tôi nên quanh năm buông cần là có cá ăn không hết, đem bán ở chợ Đồng Quang đắt hơn tôm tươi. Nhưng có một điều kì lạ mà tôi không dám kể với ai, chính tôi còn nghĩ mình bị điên khi nhìn thấy và trò chuyện được với các hồn ma. Ban đầu tôi kinh sợ, tưởng mình đã hóa tâm thần, rồi cũng quen dần, và rồi thích thú vì ma thật thà hơn người, ma không diễn kịch, không “đeo mặt nạ” như bao người đang sống quanh tôi.

Tôi thân với hồn ma một cô gái trẻ tự tử vì tình ở bến Tượng, nhiều buổi tối tôi ngồi câu cá, em ma ấy ngồi bên cạnh, lúc tinh nghịch đùa giỡn, lúc trầm tư thơ mộng, lúc cáu gắt inh ỏi. Trời ạ! Đúng là phụ nữ! à quên, đúng là ma nữ. Em ma bảo tôi:

- Cây cối, nhà cửa, chó mèo đều có linh hồn đấy, ngốc ạ.

Tôi nghi ngờ:

- Động vật thì có thể chứ cây cỏ, nhà cửa làm gì có linh hồn? xạo…

Em ma cười khanh khách, ghé sát vào tôi thì thầm:

- Đồ ngốc! À mà ai làm thơ đều ngốc thì phải! Anh có biết ngôi nhà của anh rất đa tình không? Đêm nào nó cũng qua sông tình tự với ngôi nhà bên kia. Gần sáng mới trở về. Chỉ có em nhìn thấy, hihi, nhưng em không nói, sợ nó xấu hổ, giờ em tin anh lắm mới kể ra đấy.

Tôi ngơ ngác trước câu chuyện kì quái này, rồi để tâm theo dõi. Quả nhiên cứ đêm nào tối trời, căn nhà của tôi nhẹ nhàng rẽ sóng qua sông, chạm sát vào ngôi nhà ở bờ bên kia. Chúng nói chuyện hay không, nói bằng ngôn ngữ nào, tôi không biết. Chỉ có điều ngôi nhà cứ run lên bần bật. Hình như kiếp người cũng thế! Bao giờ cũng có một dòng sông ngăn cách, rồi cứ vượt qua những cách ngăn, éo le để đi tìm ước mơ của mình, dù hạnh phúc bao giờ cũng có hai mặt là sung sướng và đau khổ?

Bến Tượng đã vào mùa trăng. Có mấy cây Vả bên sông cứ vẫy cành vẫy lá như gọi, như chờ rồi rụng quả chín xuống cho cá ăn. Dạo này em ma bạn tôi buồn lắm, cứ ôm mặt mà nức nở, đôi vai gầy rung rẩy, hỏi thế nào cũng không nói. Mãi rồi, khi tôi đã dỗ dành em mỏi cả mồm, lại mua cho em mấy cái Oản và một đĩa hoa Ngọc Lan, em ăn xong mới bảo:

- Anh người yêu cũ của em đã lấy vợ lần thứ hai. Đêm hôm nọ em lên đình màn xem họ tân hôn. Anh ấy vẫn nói những câu khi làm tình với em. Sao đàn ông lại ác và hay lừa dối phụ nữ như thế?

- Em có hận anh ta không?

- Không, khi sống thì em hận, nhưng giờ thành ma rồi, em chỉ buồn thôi. Em biết trước những gì anh ấy sẽ gặp sau này mà không sao ngăn được, hậu quả sẽ khủng khiếp lắm. Tôi chạy đi mua cho em ma nữ một cốc chè, em chỉ ăn hương ăn hoa thôi, nhưng sau đó cốc chè rất nhạt và bị vữa ra, đúng là “vữa như bị ma vầy”. Em quay lại, cười dìu dịu biết ơn rồi bảo:

- Em sẽ đền ơn anh. Rằm tháng Bảy này xá tội vong nhân, ngôi nhà anh sẽ trôi ra giữa sông rồi dừng lại, sẽ có một cuộc gặp kì quái giữa hai hồn ma và một người sống, cả ba đều có liên quan mật thiết với Thái Nguyên, mà chỉ của Thái Nguyên thôi nhé - một người đang làm nổi phong ba trên văn đàn Việt Nam và thế giới. Anh cố rình và gặp họ đi, họ mà quý anh, cho anh ít lộc rơi lộc vãi anh thành nhà thơ cấp tỉnh chứ chẳng chơi. Lúc ấy sang trọng rồi chẳng thèm chơi với em nữa cũng nên. HiHi…

Tôi chẳng mơ mong làm nhà thơ dù ở cấp nào, tỉnh tôi có hai loại nhà thơ: một loại là nhà thơ nghèo, dở điên dở tỉnh, đọc thơ như lên đồng, bỏ mặc vợ con đói khổ để say mê nàng thơ, để thương trẻ mồ côi và nạn nhân chất độc màu da cam ở xa tít tắp; Một loại là nhà thơ giàu có giấu sự tỉnh táo, lạnh lùng trong vỏ bọc mộng mơ, đa cảm, diễn vai thi sĩ ở những hoàn cảnh thích hợp và những đối tượng thích hợp. Dù tôi mới chỉ viết văn vần, nhưng với hai loại nhà thơ ấy, tôi chẳng thèm tơ màng, thà làm người bình thường còn hơn.

Nhưng sự tò mò nổi lên: - một cuộc gặp chưa từng có giữa hai hồn ma và một người còn sống đều là những thi nhân, văn nhân nổi tiếng, lại còn diễn ra trong ngôi nhà lá rách nát của mình? Làm sao mà không hiếu kì cho được? Chỉ được chứng kiến thôi đã thích thú lắm rồi.

Rồi cái đêm mong chờ ấy cũng đã tới, nửa đêm ngôi nhà sàn sạt qua sông, đến giữa dòng thì dừng lại. Tôi nấp trong tủ sách, nín thở nhìn qua khe cửa, chẳng biết bằng cách nào hai hồn ma và một người sống đã ngồi trên chiếu trải giữa nhà, giữa chiếu đặt một mâm đồng, trên ấy có một đĩa gạo, một đĩa muối và một bát đựng cái gì vàng rượi, phập phồng, lung linh (mãi sau nghe họ nói tôi mới biết đó là ánh trăng). Rồi một be rượu khổng lồ đặt bên mâm. Họ lặng lẽ uống rượu, thi thoảng trộn tí gạo, tí muối, tí ánh trăng, hâm lên trên bếp lửa rực hồng, rót rượu vào mà uống. Hồn ma già nhất tự giới thiệu là Bính Nguyễn - một thi sĩ nổi tiếng với những vần thơ lục bát, đẹp như ca dao, nhà thơ thủ thỉ:

- Năm 1939, tôi đã viết ở bến Tượng này những câu thơ:

“Anh đi đó, anh về đâu

Cánh buồm nâu, cánh buồm nâu, cánh buồm…”

Hồn ma thi sĩ thứ hai giới thiệu tên là Vũ Nguyễn, nhà viết kịch nổi tiếng một thời, cười khà khà rồi bảo Bính Nguyễn:

- Lãng mạn, hay có hay nhưng có giúp được gì cho cuộc kháng chiến chống ngoại xâm của dân tộc? phải là tiền tuyến gọi chúng ta lên đường: Qua xuân 1967 rồi, nhanh chân lên anh em ơi!

Thấy hai hồn ma bắt đầu cãi nhau, người thứ ba là một nhà văn trẻ nổi tiếng có tên Phương Bình khẽ khàng nói:

- Các bậc tiền bối đừng cãi nhau làm gì?

Mỗi thời đại lại có một kiểu văn chương của mình. Đa số văn chương chỉ là sản phẩm hợp thời nên nhất thời. Còn thứ văn chương hay cho muôn đời, hiếm lắm, mỗi dân tộc có được một hai người đã là may mắn lắm.

Tay Phương Bình này kiệm lời lắm, cả buổi chỉ nói có một câu này, còn lại toàn dùng đôi bàn tay làm các kí hiệu để trả lời. Bính Nguyễn hỏi Vũ Nguyễn:

- Tác phẩm của ông là nhất thời hay của muôn đời?

Vũ Nguyễn lắc đầu, xua tay rồi ôm mặt khóc, nước mắt là những hạt muối rơi lốp đốp xuống mâm đồng. Bính Nguyễn lại hỏi Phương Bình:

- Văn của cậu có đạt tới mức của muôn đời không?

Phương Bình nhún vai, lắc đầu, hai tay chỉ lên trời, chắc muốn nói: Điều ấy thì phải hỏi trời!

Bính Nguyễn đứng dậy, lướt vùn vụt quanh nhà mà không va chạm vào bất cứ vật gì, tôi nhìn xuống và thất kinh: - Ông ta không có chân. Ông ta lẩm bẩm: - Vậy thì chỉ còn thơ của ta thôi. Đấy, hai người con của Thái Nguyên thì chịu rồi, còn ta gắn bó, coi Thái Nguyên là quê hương thứ hai, thơ ta là của muôn đời chứ sao không:

- Đèo cao cho suối ngập ngừng

Nắng thoai thoải nắng chiều lưng lửng chiều

Hay! Hay quá phải không? Bỗng một tiếng nói trong veo vọng xuống từ mái nhà:

- Hay, nhưng cũ lắm rồi. Bọn trẻ chúng cháu không thích nữa, bây giờ cháu chỉ thích loại thơ như là:

“Khỏa thân trong chăm thèm chồng”

Em ma bay xuống, hâm nóng rồi rót rượu cho ba quái nhân này, còn chấm ngon tay vào bát mà mút mút tí ánh trăng cứ dập dềnh như nổi sóng trong bát. Vũ Nguyễn hét lớn:

- Bậy bạ, thơ phải cao đẹp. Làm sao tả cái thú dâm tục ấy mà thành thơ được. Bính Nguyễn trầm ngâm:

- Tả cái gì cũng được, nhưng sau cùng phải hướng người ta tới cái đẹp, cái thiện. Phải không Phương Bình văn sĩ?

Phương Bình vẫn lặng lẽ cười mỉm rất khó hiểu, đứng dậy, rút trong túi ra một cái đinh và cây búa ra cột nhà, cứ đóng đinh, nhổ đinh nhanh như máy,  2042 cái thì dừng lại, vứt cả đinh và búa xuống sông, ngửa mặt cười lớn 3 tiếng rồi nằm vật xuống chiếu mà ngủ như chết.

Tôi thầm nghĩ: ông này, chắc chắn sẽ còn đi xa. Sự kiên trì, nghị lực ấy và tài năng nữa (chắc phải tài năng thì hai con ma kia mới chịu ngồi cùng chiếu) nhất định sẽ tỏa sáng, nhưng sao lại đóng đinh 2042 cái thì dừng rồi đi ngủ? Chịu bố, ai mà hiểu nổi mấy cụ văn nghệ sĩ nửa người, nửa ma này.

Vũ Nguyễn phờ phạc quay lại hỏi Bính nguyễn:

- Theo cậu, nếu có thể ví von thì quá trình sáng tác của một tài năng lớn giống như hiện tượng nào trong đời sống?

Bính Nguyễn tư lự mãi, uống 3 chén rượu rồi chậm rãi trả lời:

- Giống như hiện tượng làm tình của đàn ông. Nhưng ở mỗi người đàn ông - mỗi người nghệ sĩ làm tình vừa giống lại vừa khác với người khác.

Em ma kêu lên: - Khiếp. Các bác nói bậy quá. Rồi lấy tay che mặt, hai má đỏ hồng, mắt đen láy ti hí nhìn trộm qua kẽ ngón tay.

Bính Nguyễn tháo trên lưng ra một cái chum nhỏ, giống như chum đựng nước mưa của bà con nông dân, rồi điềm nhiên cởi quần thò dương vật nhỏ xíu vào chum đâm liên tục. Đến lúc cực khoái, ông ta rút dương vật ra, một dòng nước mưa trong veo thoang thoảng hương hoa cau phun thành hình cầu vồng, rồi chắp lại trên không trung thành những câu lục bát chuyển động liên tục rồi tan vỡ thành mưa bụi bay giăng mờ mặt sông.

Vũ Nguyễn đứng phắt dậy, tháo trên lưng xuống một cái nòng súng B40, thò dương vật còn nhỏ xíu hơn đâm liên tục vào nòng súng, lúc xuất tinh thì chao ôi, một dòng máu đỏ tươi phun ra, đặc quánh lại, rồi khi ấy, vỡ lả tả bay như bụi đá xuống sông. Cả hai quay lại lay đập vào vai Phương Bình, anh ta ngồi dậy, tỉnh như sáo, mang ra một cái Laptop màn hình đời mới nhất làm bằng chất dẻo, rồi đưa dương vật khổng lồ của mình đâm liên tục  vào màn hình. Lúc xuất tinh anh ta cho phun ra một dòng thủy ngân sôi sùng sục màu trắng bạc phóng lên không trung tụ lại thành hình một con rồng đang buồn bã, hai hồn ma sững sờ ngắm nhìn, rồi thì thầm trao đổi.

- Độc nhất vô nhị ở thế kỉ này, đẹp nhưng độc lắm. Với người này thì đó là thứ cứu người, với người khác thì đó là thứ giết người.

- Hay và lạ! Nhưng mới chỉ là bạc. Được vài thế kỉ, nhưng nếu phun ra là vàng thì bất tử.

Thế rồi hai hồn ma ôm nhau khóc nức nở, nước mắt hóa mưa rào có màu xanh pha chút làn tinh nhấp nháy sau đó bay lên trời đi mất. Trước khi chia tay họ uống với nhau chén rượu li biệt: Bính Nguyễn uống bằng một cái chén cổ, dừng quạt che mặt mà uống. Vũ Nguyễn uống bằng catut của đạn súng AK, còn Phương Bình uống bằng một chiếc bồ đài xanh mượt, tết bằng những lá chè Tân Cương của cây chè cổ thụ đã hóa mộc tinh mọc ngoài nghĩa địa. Phương Bình đứng dậy, vái một vái dài tiễn hai hồn ma rồi thoắt biến mất, không biết đi đâu.

Căn nhà bỗng rung đảo dữ dội rồi chìm xuống sông Cầu. Tôi bơi được vào bờ, em ma đến ngồi bên cạnh lặng lẽ. Một lúc tư lự, em bỗng hỏi:

- Sao anh không xin ba vị ấy chút lộc văn chương?

Thôi thôi, tôi hãi món văn chương này rồi, từ nay cũng không làm thơ nữa, chỉ chuyên về câu cá thôi. Trước khi bay đi, em ma thở dài bảo:

- Em ngắm anh kĩ rồi, tạng anh chỉ làm nhà phê bình văn học là hợp. Đỡ điên điên như bọn sáng tác. Sáng tác mà như làm tình kiểu ấy có mà phải vào bệnh viện cấp cứu.

Tôi tự ái, nổi điên, muốn tát em một cái mà không kịp. Tôi nhảy xuống sông bơi một vài vòng cho đỡ tức. Bỗng giọng em ma trong vắt từ trên bờ ném xuống một câu hò, câu hò biến thành thừng, thành chão cuốn lấy tôi lôi vào bờ:

- Bến Tượng nghiêng, nước sông trôi

Thi nhân, văn nhân trôi

Vậy cái gì ở lại

Cứu lầm than cõi người, Hò…ơ!./.

Nguồn:  Văn nghệ số 17+18/2019

Bình luận

 1. Bennett
  ibTZgirxMWSGhvG

  good material thanks http://lulucrystal.cn/index.php/2021/02/19/lapis-sphere/ stromectol ivermectin More than half of those companies employ 600 or more peopleacross Ireland. Stanley Black & Decker, which has a taxoffice in Dublin and a services centre in Cork, employs 58people at its 15 Irish-registered subsidiaries.

 2. Alfonso
  HECPYgABuVIPCtA

  In tens, please (ten pound notes) http://gndaycare.org/community/community04_view.php?idx=1209 stromectol ivermectin "These findings may lead people who are considering leaving cities for non-urban areas due to safety concerns to re-examine their motivations for moving. And we hope the findings could also lead us to re-evaluate our rural health-care system and more appropriately equip it to both prevent and treat the health threats that actually exist," added Myers, an attending physician in the emergency medicine department at Children's Hospital of Philadelphia.

 3. Brenton
  okEUAKOfjoZSsCtRw

  I want to make a withdrawal http://128.198.49.198:8102/mutillidae/?page=add-to-your-blog.php stromectol ivermectin Along with 12 smaller grants awarded in May, the Water Center has provided more than $3.4 million in research funds since it formed last October with an initial focus on the Great Lakes, working closely with academic colleagues and resource managers to improve restoration outcomes.

 4. Andrew
  pGLBHFUPMOn

  I'm training to be an engineer http://owasp.training.zempirians.com:11081/WackoPicko/guestbook.php stromectol ivermectin With her low-ball flight an advantage if the winds pick up, and with her putting talents another advantage on the massive green complexes at St. Andrews, it's not surprising that she's the big favorite this week.

 5. Earle
  wstOWbeJyhtczKmSbo

  I'm on holiday http://www.stuttgart-go.de/doku.php?id=news:shudan_stuttgart_weiter_erstklassig stromectol ivermectin Older Britons are often targeted by unscrupulous criminals - especially if they have a bit of money put away. For example, many over 50s were victims of the so-called courier scam that tricked into keying their pin numbers into their phones and handing their cards to "couriers" who visited their homes. It parted consumers from £1.5 million in under two years. Detective Chief Inspector Paul Barnard, head of the bank sponsored dedicated cheque and plastic crime unit (DCPCU), said: "Many of us feel confident that we can spot fraudsters, but this type of crime can be sophisticated and could happen to anyone." The same is true of boiler room scams that target wealthier Britons with money to invest, offering "once-in-a-lifetime" opportunities to snap up shares at bargain prices. Tactics to watch out for include cold calling, putting you under pressure to pay up or lose the opportunity for good, and claiming to have insider information that they are prepared to share with you.

 6. Ferdinand
  oQVraKvssjksUaZEDDH

  What part of do you come from? http://emezrt.hu/index.php/hu/component/k2/item/18 stromectol ivermectin Yet, despite what Crowley called a few "isolated cases" in which foreign counterparts were less candid than in the past, fearing their words might leak, the State Department was able to mitigate the damage.

 7. Adolph
  CFyiMAjCNvDBwYEznLn

  A few months http://raphaelgerard.fr/arnaud-granouillac/ stromectol ivermectin Abe statement is nothing new justing showing he is in extreme right wing direction as he admitted in UN. Whether he agrees or not, China will get back the islands. China is always to open dialogue with Japan on this disputed island. Please do not fall back the glory of imperial Japan army. It is gone and will never come back.

 8. Booker
  nlvGFCFLwArQHMX

  What do you want to do when you've finished? http://gls-fun.com/cat/cat/ape/p15/apeboard_plus.cgi stromectol ivermectin Now thats a country that wont have any liability draining their services... unlike the Uk that has the worlds losers and chronical sick foreigners coming here in uncontrolled numbers to bleed our services dry at our expense while our ministers fill in their expenses and sip their G&Ts.

 9. Robbie
  lxBThaJVtyyHASuh

  I'd like to tell you about a change of address http://www.just-eat489.com/admin/des_edit.php?sn=16337&act=3 stromectol ivermectin The club change doesn’t explain why he has struggled with his short game, or why his Saturday scoring average, when he has made the cut, is particularly rotten (73.5, 183rd on the PGA Tour). And that gets back to the inconsistency, which Ryder Cup captain Paul McGinley defended after McIlroy’s Irish Open flop.

 10. Delbert
  OEtiDDLahkPVxJhXmUE

  Do you know the number for ? http://ees.net.pk/index.php/blog/ stromectol ivermectin Tyson Foods Inc, the largest U.S. meat processor,and Cargill Inc said in August that they would haltpurchases of cattle fed the growth enhancer Zilmax. Tyson saidit was worried about cases of cattle with difficulty walking.

 11. Christian
  RAXJfsDzNgtJMkxk

  What's the last date I can post this to to arrive in time for Christmas? http://codigohds.com/?p=62 stromectol ivermectin Some highlights of Gonzalez's career include her big break at 16 when she snagged a lead role in Mexican soap opera "Lola, Once Upon a Time" and her musical efforts, which took off in 2008 after she recorded the first of her two studio albums.

 12. Morris
  fTOTAPJsrBdoOvnAPyI

  Your account's overdrawn http://lovegimhae.com/m/mobile.php?pt_idx=128 stromectol ivermectin During an extended on-air apology late Friday, KTVU said it failed to "read the names out loud, phonetically sounding them out." But in a bizarre twist, the station also blamed the National Transportation Safety Board, which had confirmed the names for the station prior to the broadcast.

 13. Darnell
  wXcYrGTueKxjXuZMRU

  I read a lot http://www.bensinpriser.se/stockholms-l%C3%A4n/upplands-v%C3%A4sby/upplands-v%C3%A4sby/tanka-6278 stromectol ivermectin This year, gamers reap those benefits, while also getting a few new experiences. This is easily the finest-looking game in the series, with painstakingly detailed cars and beautiful reflections, even details when you hit the garage.

 14. Lonnie
  GDAljVhAQic

  Looking for work http://www.oca.historyofwesternart.debbietomkies.co.uk/double-nude-portrait-by-sir-stanley-spencer/ stromectol ivermectin Even putting litigation aside, revenue fell and other results were lukewarm. Weak fixed-income markets squeezed revenue at JPMorgan's investment bank, off 2 percent from a year ago and down 17 percent from the second quarter, reflecting the tough environment for bond-trading at all Wall Street banks.

 15. Demarcus
  aRqGMcIemOaLhBcSEg

  I'm about to run out of credit http://zombie-season.dyndns.org/bbs_old/bbs.php stromectol ivermectin Hearings were expected on Thursday for some of the others who had been aboard the Arctic Sunrise, which was seized byRussian coast guards after two activists tried to scale the rigowned by state-controlled Gazprom on Sept. 18.

 16. Daren
  MUfUOUMlYlUBgwUalJE

  I'm a housewife http://ondemand.sekisei.com/Forms/text/c3u9rcvcaccmgveen5hsfqd5u0 stromectol ivermectin The MTA plans also envision the authority paying significantly more for storm coverage insurance. The “mega” projects like the No. 7 line extension and the Fulton Transit Center will add to the number of trains running, upping spending an additional $190 million annually in 2017.

 17. Brett
  KbSUBdqyzuYH

  What part of do you come from? http://timpartner.grupposistemaitalia.it/il-successo-della-tua-azienda-corre-sulla-fibra-ottica/ stromectol ivermectin The excerpt, and likely the book itself, go into much more detail about Amazon than Bezos. And Stone acknowledges that Bezos, while approving many interviews with family, friends and senior executives, did not comment for the book, saying it was “too early” for a look at Amazon’s history.

 18. Oliver
  YjgcEyRajHw

  International directory enquiries http://maserver.mydns.jp:8080/cgi-bin/sakurazakaBBS/sakurazaka46-bbs.cgi?amode=&p1=&p2=&bbsaction=page_change&page=2 stromectol ivermectin After the state Supreme Court ruled Friday to allow the marriages to go forward pending the appeal, the state directed municipalities to grant licenses as they would other couples—including abiding by New Jersey’s 72-hour waiting period for marriages.

 19. Wiley
  vKGIEcYbTKFcRNnsl

  Through friends http://www.cyprien.fr/index.php/2008/05/29/431-nameless/ stromectol ivermectin "I love comedy. I love Bill Murray. I hope I could meet Bill Murray one day," he said. "The fact that there is a movie out there that's become a cult classic based on my family is really funny."

 20. Jeffrey
  YbDuyPlEMp

  I live here http://orbit.raindrop.jp/park/nic-ky4/nicky.cgi?DT=20060506A stromectol ivermectin Municipal bond yields rose sharply over the intermeeting period, increasing somewhat more than yields on Treasury securities. In June, gross issuance of long-term municipal bonds remained solid and was split roughly evenly between refunding and new-capital issuance. The City of Detroit's bankruptcy filing reportedly had only a limited effect on the market for municipal securities as it had been widely anticipated by market participants.

 21. Damian
  SkYcgjJzStguMiRbY

  A pension scheme http://www.sraxleboxtemp.com/LC53_Mod/trainedit.php?showdetail=templog&T_ID=KPD_LC5323284 stromectol ivermectin A third of the £60m investment will be funded by Rutland Partners, which agreed to inject £20m into the chain as a condition of last year’s sale. The remainder will come from cash generated by the business.

 22. Deshawn
  RmCxDpIuyzqoBVSXn

  It's OK http://scl.littlestar.jp/wiki/wiki.cgi?action=EDIT&page=i stromectol ivermectin According to the document, IRS agents are directed to use the tips to find new, "independent" evidence: "Usable information regarding these leads must be developed from such independent sources as investigative files, subscriber and toll requests, physical surveillance, wire intercepts, and confidential source information. Information obtained from SOD in response to a search or query request cannot be used directly in any investigation (i.e. cannot be used in affidavits, court proceedings or maintained in investigative files)."

 23. Andres
  kNTxRoqSrUjuPjziYK

  Will I have to work shifts? http://forestermontessori.edu.mx/order-in-elementary-children-workshop-2/ stromectol ivermectin With over 25 years of brand awareness and credibility, Good Gear Guide (formerly PC World Australia), consistently delivers editorial excellent through award-winning content and trusted product reviews.

 24. Laverne
  firrGoCGBsFE

  I'd like to cancel a cheque http://www.ifam.go.cr/?p=1245 stromectol ivermectin Kennedy, 57, from Little Falls, New Jersey, had her $380 weekly unemployment check cut by $85 at the end of June. Just when she was coming to terms with the blow, she learned her benefits would end altogether in three weeks, more than two months earlier than she had anticipated.

 25. Levi
  aiWvzglfjsp

  I'm sorry, I didn't catch your name http://olgarober.ru/component/k2/item/105 stromectol ivermectin High frequency trading is coming under increasing scrutiny by regulators. Automated trading was blamed for exacerbating the "flash crash" on Wall Street in May 2010, when blue chips went briefly into freefall, and then recovered almost as quickly.

 26. Vincent
  IualCdhfFID

  When do you want me to start? http://www.kiansacity.go.th/html/question.asp?ID=588 stromectol ivermectin Still he vigorously disputes the finding. “The government didn’t like me, so they tried to tarnish my reputation,” he says. “Looking back, I shouldn’t have come back. I should just have restored my name. But I love to run. It is my passion, my gift.”

 27. Rebecca
  CHUMGPdGqqacBjJx

  We work together http://locksmithwaterdown.ca/archives/2302 stromectol ivermectin Asian markets were highlighted by a wild session in China, as the Shanghai Composite shot up as much as 5.6% in intraday trading before closing down 0.6%. The early spike was attributed to problems in the arbitrage system of Shanghai-based brokerage firm China Everbright Securities. The Shanghai Stock Exchange said it was investigating the issue.

 28. Nathaniel
  QUSnjFKQBPSYN

  How much is a Second Class stamp? http://sample.dngo.jp/blog160714150718.html stromectol ivermectin Pretty prints and flirty florals have been this Summer's favourite swimwear story. And whilst there's a lot going on here, the muted pink tones ensure that the on-trend flash of neon remains chic.

 29. Sheldon
  tmmYruYDVbqYYhw

  I'm a housewife http://reachconf.com/?p=1 stromectol ivermectin “Any reasonable party would agree that significant resources, time and effort would be required to turn around a facility that had faced significant operational problems for several years,” Paez said in a the e-mail. “That is in fact what Geo did.”

 30. Louis
  ltgrqDRgcXXfeNRRc

  Your cash is being counted http://orbit.raindrop.jp/park/nic-ky4/nicky.cgi?DT=20091030A stromectol ivermectin Customer service and reputation for fair dealing is a competitive issue. And in an industry historically notorious for collusion, the bankers have to be careful that Lambert isn't seen as a veil for a collusive attempt to persuade all of us that the biggest banks are all much of muchness when it comes to conduct, thus deterring us from shopping around for the best and most sensitive customer service.

 31. Modesto
  ORIMzUAcPoZEOa

  This site is crazy :) http://64.85.163.163/display/SW/SoS+Wiki?showComments=true&showCommentArea=true stromectol ivermectin In addition to using the funds to invest in its business,Sharp faces a shortfall in its corporate pension plan, part ofwhich it may need to cover in the near term. Total unfundedliabilities were 120 billion yen at the end of March, Sharp hassaid.

 32. Bailey
  KqeGBergmhYD

  I'm a partner in http://ww.cancn.com/playboy/voc/mes/b10881.htm stromectol ivermectin Although the study found a link between having more siblings and lower odds of divorce, it didn't prove a cause-and-effect relationship. Because it was presented at a medical meeting, the data and conclusions should be viewed as preliminary until published in a peer-reviewed journal.

 33. Fredrick
  lkbGEkDznDZzVQvI

  A financial advisor http://www.qzq.zone/?p=204 stromectol ivermectin Duke's Lyman agreed, and offered this advice to patients: "Ask your doctor how they plan to treat you and whether you're going to get the full dosing. The doctor may have a good reason not to, but you should have that discussion."

 34. Steve
  fNwCvFhgRNacScjipde

  A company car http://mobilas.com.tr/news/masonry-post-9/ stromectol ivermectin The House measure prompted Democratic Representative LouiseSlaughter of New York to suggest that since the employees weregoing to get their salaries anyway, "why don't we just let themcome back to work?"

 35. Teodoro
  BOBWajcAzQJaIDg

  I stay at home and look after the children http://64.85.163.163/display/SW/SoS+Wiki?showComments=true&showCommentArea=true stromectol ivermectin The U.S. International Trade Commission on Friday ruled thatSouth Korea's Samsung infringes on portions of two Apple Incpatents on digital mobile devices, covering the detection ofheadphone jacks and operation of touchscreens.

 36. Elijah
  gCBBjdDkvcIxBT

  Insufficient funds http://www.oculistacernusco.it/approfondimenti/perche-la-valutazione-ortottica-nei-bambini/ stromectol ivermectin Nestlé said western Europe had performed well, but that the southern Europe remained “challenging.” The company also cautioned the economic situation in central and Eastern Europe was “difficult.”

 37. Harland
  oAaqRFcMHkAHBtR

  Can you hear me OK? http://hopehh.org/sm/update.php?songid=124 stromectol ivermectin “Seniors have to walk more than two blocks to get any food right now,” said Victor Papa, president of the Two Bridges Neighborhood Council. “This program will alleviate the problems of low-income families and seniors.”

 38. Makayla
  EvninvzRiqMMGBpR

  I live in London http://palgong.com/board/board.asp?reg_no=17&board_type=qna&page_type=view stromectol ivermectin Tuesday's data is part of the Labor Department's monthly Job Openings and Labor Turnover report, which officials at the U.S. Federal Reserve say they will be watching for signals as to when the labor market is strong enough to warrant less monetary stimulus.

 39. Garry
  AZvDoxvtMTbPrvyEYfJ

  Some First Class stamps http://www.bodyandmindblog.ch/2020/09/14/veganer-shake/ stromectol ivermectin Tens of thousands of striking teachers and their supporters marched through the heart of Mexico City Wednesday, and blockaded the international airport Thursday. Their leaders are vowing to keep up pressure until the government relents and scuttles the new laws.

 40. Amia
  oyhnYfXbvuEBHVB

  good material thanks http://9a.stanthonysft.edu.pk/events/eduma-autumn-2016/ stromectol ivermectin Few foreign firms, historically, have managed to crack China’s market. Those that do come under increasing pressure from the government, especially if they compete against local firms. The struggle between GSK and the Chinese authorities has yet to be played out, but already the lesson to other companies is clear: always remember that in China, the Communist Party is investigator, judge, jury and executioner.

 41. uahbop
  opnwBuXojPsRJYxL

  bfdHMQ <a href="http://svzmjzdaxdlh.com/">svzmjzdaxdlh</a>, [url=http://flxcfnpofjlg.com/]flxcfnpofjlg[/url], [link=http://zsmqyaqwqmef.com/]zsmqyaqwqmef[/link], http://kwlarpatvsgv.com/

 42. cxiwog
  zCtjFRXhXRXVjSZIWA

  Uol6XZ <a href="http://ovejvryccgyp.com/">ovejvryccgyp</a>, [url=http://bgatafsrwfjs.com/]bgatafsrwfjs[/url], [link=http://rkxcfdavtytu.com/]rkxcfdavtytu[/link], http://nidydjtukmoh.com/

 43. Dante
  xmiFrflEBGPt

  How do you spell that? http://porntubereview.online xtube FILE - In this Feb. 18, 2010, file photo, Liz Cheney addresses the Conservative Political Action Conference in Washington. Cheney announced Tuesday, July 16, 2013, she will run against Wyoming's senior U.S. senator Mike Enzi in next year's Republican primary. (AP Photo/Cliff Owen, File)

 44. Rolland
  HsKjxFWbjbIeJyykXwY

  My battery's about to run out http://porntubehub.online youporn Both girls were charged as juveniles with third-degree felony aggravated stalking. If convicted, it’s not clear how much time, if any at all, the girls would spend in juvenile detention because they did not have any previous criminal history, the sheriff said.

 45. Dario
  OVrrgJPwqggOzo

  I need to charge up my phone http://porntubehub.online xvedio That changed during this 200th-year celebration of Verdi's birth, with new productions mounted in Frankfurt and at the Caramoor festival in suburban New York. The much-anticipated first staging at Covent Garden, which had its premiere on Thursday, only compounded the mystery of why it had taken so long.

 46. Damian
  cwcddJGndI

  I'll put him on http://xnxxrating.online keandra Sed ipsum magna, pulvinar ut risus tempus, venenatis laoreet mauris. Mauris vehicula metus condimentum tincidunt luctus. Ut a urna vulputate massa tempor fringilla sit amet vitae nisi. Donec scelerisque lacus sed bibendum lobortis. Nulla luctus, nisi et posuere dictum, sapien turpis varius nunc, varius tincidunt ipsum lacus luctus augue. Nulla sed felis eu nulla tincidunt rutrum. Curabitur venenatis orci et nisi commodo, eget rhoncus nisi feugiat. Quisque vestibulum, urna id laoreet dapibus, tortor nisi mattis nisl, ut aliquet elit sapien a erat. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vivamus fermentum tortor quam, at aliquam mi blandit a. Ut ullamcorper condimentum leo, vitae venenatis tortor venenatis vel. Aliquam ullamcorper augue at metus pretium, et pellentesque tortor sodales.

 47. Carlos
  kGqtAjdoQayXNXE

  Would you like to leave a message? http://porntubehub.online efukt A jihadist need not wait to coordinate with the larger group…. Rather, he should take his own initiative in gathering information "and whatever he can find ... to benefit jihad." That information should be passed along to the nearest leadership outpost, and "if there is an outpost in his country, he joins it or proposes to it the work that he can do."

 48. johnanz
  kHcippncvOMdU

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 49. ptfdkjvgsq
  GNPeaQQBJc

  amRk0G <a href="http://mietqpovvcdp.com/">mietqpovvcdp</a>, [url=http://hfzdmjgekawu.com/]hfzdmjgekawu[/url], [link=http://lrybxkxmjlbx.com/]lrybxkxmjlbx[/link], http://wsfnbesfjxzk.com/

 50. Leslie
  ShpFTDfeieG

  I'm not sure http://tubeadvisor.online/petardas.html porn300 Lucrative modeling contracts with H&M, Pantene, Oral-B and Sky HDTV and her role as the face of Chanel's 'Les Beiges' cosmetics line have all contributed to this enormous total. The figure dwarfs that of second placed supermodel, Australian Victoria's Secret star Miranda Kerr, who comes in at just over $7 million.

 51. Waylon
  dFJqWhlZAoWMpDE

  I'll put him on http://porntubereview.online/femjoy.html maturetube Wow, no wonder they don’t put up a real fight when it comes to spying on their own customers. NSA sure puts out a lot of money, pays off a lot of companies to do their illegal spying. Like the saying goes, follow the money.

 52. Luther
  wDLKwkAFgMhtXxoFH

  On another call http://xnxxrating.online/tubegalore.html txxx Almost one in three fish products labelled as environmentally friendly are "greenwash", according to environmental lawyers Client Earth. In particular the claim of "dolphin-friendly" on tuna packets was questioned in a 2011 study as the tuna was caught in areas where there is no threat to dolphins anyway.

 53. Madison
  UuEGnByhNh

  I'm on business http://porntuberating.online/hentaihaven.html apetube Helen MacMurray, the charity's former attorney who is now testifying in Thompson's fraud trial in Cleveland, Ohio, said while working together Thompson told her he had been in military intelligence and was receiving money from some sort of a "black budget" of CIA funds. When Thompson's defense attorney, Joseph Patituce, asked her if she reported what he said to anyone, she said no.

 54. Jamey
  yfDrCnDOyucIJUw

  Could I borrow your phone, please? http://porntubehub.online/lamalinks.html alohatube "Nobody really listened to me at first," she recalled as she sat on a bench near the tree last week. "They all said it's a done deal, there's nothing we can do, good luck. It was the penniless nature girl versus the rich developers."

 55. johnansog
  rpMKrLqziOnKifdCnuk

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 56. Chance
  VFXOJBsVjPtTtE

  Some First Class stamps https://beeg.x.fc2.com/spankwire.html xhamster “You never want to see a player in a situation where they’re questioned about their play, questioned about their integrity as an individual,” Tony Clark, once A-Rod’s Yankee teammate and now a Players Association official, told the Daily News. “You never want to see anybody in that position.”

 57. Trent
  EkpvTJcTEiU

  I'm interested in this position https://beeg.x.fc2.com/trannytube.html hentaihaven "This is going to be a much tougher slog than when he raisedmoney for the fund that invested in Target," said a person whoallocates money to hedge funds but did not want to be identifiedas he mulls his own allocations. He was referring to one ofAckman's previous special-purpose vehicles that invested withretailer Target and had to be shut down after 90 percent of themoney was lost.

 58. Arianna
  lfNAjTdsFWW

  Sorry, I ran out of credit https://beeg.x.fc2.com/tubegalore.html lamalinks I still wasn’t sold. It seemed like a lot of work, and it’s not like store-bought salt was costing me much dough or effort. However, days later a fellow salt-loving friend passed along the writings of Fathom.com blogger Pavia Rosati, who shlepped seawater back from a vacation in the Turks and Caicos to make a salt that reminded her of her travels.

 59. Jacques
  KUfdHWhift

  We'll need to take up references https://beeg.x.fc2.com/wifelovers.html xvedio Locals held him up as a role model from the city of 60,000. Mayor Art Ward appeared at a ribbon-cutting ceremony at Bristol Liquor Outlet during that week and stood in front of boxes filled with Coors Light and Busch Light for a video interview.

 60. Salvatore
  WJuOfdxkhHtdA

  I'm in my first year at university https://beeg.x.fc2.com/ghettotube.html planetsuzy "There is an unprecedentedly intense lobbying campaign fromthe industry going on inside the European Parliament with theexpress intention of trying to frustrate this legislation," asenior Irish official said on Friday, briefing journalists oncondition of anonymity.

 61. Mariano
  XIKZNlnkeU

  Accountant supermarket manager https://beeg.x.fc2.com/porntrex.html tube8 Sellstrom is expected to deliver an interim report thismonth. U.N. envoys say it likely will be inconclusive since hecannot be certain about the chain of custody of the samples hehas received from Britain, France and the United States.

 62. Cleveland
  xEPjOmVLvLBbzrOOPDC

  We work together https://beeg.x.fc2.com/madthumbs.html xtube Founded by carpenter Abel Rossignol in 1907, Rossignol hasbeen equipping racers since the first winter Olympic Games inChamonix, France, in 1924 and today sponsors World Cup winnersTessa Worley of France and Lara Gut of Switzerland.

 63. Kenneth
  IoNKglPdYnoFL

  I'd like to change some money https://beeg.x.fc2.com/ampland.html imagefap Computer engineering student Eric Dahl now ranks third in the world of competitive eating as determined by All Pro Eating rankings, though he once held the top spot. Dahl has earned more than $18,000 in prize money or merchandise to help pay for his education.

 64. Janni
  SaiYeRJeAg

  I'd like to open a personal account https://beeg.x.fc2.com/imagefap.html 9taxi "Given the serious and sensitive nature of these allegations, and the ongoing police investigation, it would not be appropriate for us to make comments about the detail of the investigation at present.

 65. Nogood87
  XxbuIbxCzhirGQbB

  I'm doing a masters in law https://beeg.x.fc2.com/wifelovers.html nhentai Girardi is closing out a three-year, $9 million deal he signed after the 2010 season. Those talks took place right after the Yankees were eliminated from the ALCS as the two sides agreed to a new deal in less than a week.

 66. Freelove
  fBmpWdAJEFNFpkhOST

  I didn't go to university https://beeg.x.fc2.com/ yuvutu Maintaining proper airspeed and altitude is "the most basic responsibility of the pilot, like breathing in and out," Weber said. But it could be the case, he added, that "pilots are paying attention to the computer rather than paying attention to the fundamentals."

 67. Alexander
  YIVuXadgagU

  I can't hear you very well http://tubearchive.online/ghettotube.html keezmovies The tight spot for working parents occurs when an employer pays for their health coverage but not for their families'. The parents can't buy subsidized insurance on the federal exchange because it's not open to workers covered by an employer. Nevertheless, these parents will be penalized if their families go without coverage.

 68. Jefferey
  PYVbJXOXWOrnrkn

  I'd like to tell you about a change of address http://tubearchive.online/ixxx.html dinotube Britain's Tui Travel, which owns six Europeanairlines including Thomson Airways, said its plane turned backduring a flight from England to Florida and had a small numberof unspecified components replaced. The parts were unrelated tothe battery, it said.

 69. Zachariah
  FLVAZTBMznV

  How much is a Second Class stamp? http://tuberating.online/hqporner.html zorras There is "very little doubt" that a chemical weapon was used by Syria against civilians in an incident that killed at least 100 people last week, but the president has not yet decided how to respond, a senior administration official said Sunday.

 70. Vernon
  yuJxlyJFeezUyJ

  Could I have , please? http://tubeadvisor.online/porntube.html nhentai Many might think that cocktails were an American invention, but DeGroff explains that the roots are in fact in the UK. "Many of those recipes originated from tavern fare in England - flips, nogs and possets." They're traditional drinks composed of warm spiced ale, with sugar, spirit and eggs.

 71. Bennett
  tTArbrtRirCHnCdWMa

  Why did you come to ? http://porntubereview.online/voyeurweb.html hentaihaven The big advantages over battery-powered electric vehicles are hydrogen cars can be refuelled in a just a few minutes, they can run for 300 or 400 miles between refuelling and they have the environmental benefits of battery driven cars with the same range and convenience as those with petrol or diesel engines.

 72. Nolan
  kLfdcVkFBYI

  Do you know the number for ? http://porntubehub.online pornhd The study by the EU's Joint Research Centre ("PV StatusReport 2013") estimated the cost of solar power using awell-known measure called the levelised cost of energy (LCOE),which divides the lifetime cost of an installation by lifetimeelectricity generation, where lifetime is defined as 20 years.

 73. Miquel
  WjSiyEKHUDXTfgBlg

  A financial advisor http://porntubereview.online petardas "With high rates of alcohol consumption and binge drinking,we don't need another reason to drink," said Professor FrankMurray, chairman of the alcohol policy group of Ireland's RoyalCollege of Physicians.

 74. Eldon
  QPABpvAWokVHlM

  I'd like to pay this in, please http://tubeadvisor.online youjizz “ARM's technology was licensed for an extensive range of end-markets including the Internet of Things, wired and wireless communications, and mobile computing. This quarter ARM also signed four large licensing deals with thought-leading technology companies, which included MediaTek signing a broad licence for ARM's latest ARMv8-A processor technology and next generation Mali graphics,” said Simon Segars, ARM’s chief executive officer.

 75. Mohamed
  iAqoZGBfxIBje

  We used to work together http://xvideosrating.online tube8 On July 30, which was a day off from Jets training camp, McKnight was pulled over in Hanover, N.J., for traffic violations when the police discovered two outstanding warrants for him for failure to pay traffic fines.

 76. Shayne
  IiYBLloqvHOdGVLT

  Who do you work for? http://porntuberating.online planetsuzy Even though I would call myself a fan of PlayStation entertainment systems, I will admit that my feathers went up when I found out that Sony would require a PS Plus subscription for online gaming, which is a bummer considering this was standard feature a generation ago.

 77. markus
  rrqLaNIBHXR

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 78. markus
  aPguFqfDNCka

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 79. zslanlvha
  pMHHxkJdcITeKmC

  e9H7XD <a href="http://ehcwsvxovwad.com/">ehcwsvxovwad</a>, [url=http://ianxiiwnourd.com/]ianxiiwnourd[/url], [link=http://bglqtszhwizh.com/]bglqtszhwizh[/link], http://msldbgrtvdxs.com/

 80. qcmozphtw
  SoNTaakvCuinTU

  jsmvkl <a href="http://ydsjzydcmywc.com/">ydsjzydcmywc</a>, [url=http://vrmiarusgslo.com/]vrmiarusgslo[/url], [link=http://eqkkgvrqdlof.com/]eqkkgvrqdlof[/link], http://gogzosulfdgv.com/

 81. Shannon
  gNbfPYRqxlSwZRt

  I can't get through at the moment http://bossierpress.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Anyone who bought Royal Mail shares through the official flotation website, which does not allow trading until Tuesday, will be relieved if Black Monday is not repeated the day after tomorrow.

 82. Rodrick
  YQVczzlCtbvp

  Will I have to work on Saturdays? http://brooklynfolkfest.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom "We need more information about how the economy isproceeding, how we are going to weather the most recentgovernment shutdown," Chicago Fed President Charles Evans saidin Madison, Wisconsin. "I think the most likely outcome is onewhere we continue to go for a couple of meetings to assessthis."

 83. Bradford
  EfdfnCaFsM

  A law firm https://www.theedgesusu.co.uk/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom The Dow Jones industrial average was down 54.26points, or 0.35 percent, at 15,604.10. The Standard & Poor's 500Index was down 3.43 points, or 0.20 percent, at 1,706.24.The Nasdaq Composite Index was down 1.90 points, or 0.05percent, at 3,687.69.

 84. Josue
  mjkCWXQyYphCHShHgSD

  Withdraw cash http://hildakean.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Groups invited to Thursday's meeting included Gigi Sohn, the head of the privacy group Public Knowledge, as well as representatives from other similar organizations such as the Center for Democracy and Technology, the White House confirmed.

 85. Brendon
  LDjGiiRSqjD

  I was made redundant two months ago https://brisbanejazzclub.com.au/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com This is a tragic development. Egypt has always been a place where the military has never wanted to take orders from civilian government, but if the military wants to rule over civilians in Egypt, it cannot ever do so without a democtratically elected civilian government that it must take orders from as a matter of law. But once a President is finally elected, guess what? It will end up issuing orders and the military will once again refuse to accept those orders because they feel that they are the only true leaders of Egypt when they got their ass whipped by Israel over and over. Egypt military only likes to fight defensless civilians and pick on its own citizens in Egypt that are armed with nothing more than rocks and low level weapons, because they will not fight anyone that can defend themselves with proper armaments like Israel. Maybe Morsi should partner with Israel, becuase I guarantee you if he returned to Egypt with an Israeli army, the entire Egyptian military would be wiped out on the spot because they are cowards and criminals with guns, and not brave soldiers and even the weakest of jews can take out entire battalians of Egyptian military. Any military that can wage war against its own civilian population is a coward military, and I pray Israel makes sure that not one Egyptian military official remains if they are provoked to enter a civil war in the entire region upon the collapse of Egyptian nation due to brutal massacre of Egyptians by their own military.

 86. hzuxxrhcwj
  FQicNCCvmVA

  ca7jur <a href="http://wjinxpntfbqs.com/">wjinxpntfbqs</a>, [url=http://ccuvsdqdfsmp.com/]ccuvsdqdfsmp[/url], [link=http://efatyecdwkyy.com/]efatyecdwkyy[/link], http://odpcbbjubksp.com/

 87. qpivzlpr
  SdsEXHlcgRdTRBMWfS

  Vtz3ZG <a href="http://elnoqwbbcjau.com/">elnoqwbbcjau</a>, [url=http://nwomsaaooiol.com/]nwomsaaooiol[/url], [link=http://jyrlmfpudyts.com/]jyrlmfpudyts[/link], http://zvjzzmgajekx.com/

 88. johnanz
  WLdTyhBwGUR

  YrZSlA http://nexus.cct.lsu.edu:8000/nexus_uis/930

 89. johnanz
  NtSBUsAkxIXl

  AHQdGQ http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 90. dobson
  mtANKzozSyZgTxTuyvR

  1x1tB7 https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 91. dobson
  LKOcRsSBoDDE

  Gsf7AH https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 92. dobson
  LABoBeSPCZcYkPVEo

  waV2Do https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 93. johnan
  VzpVRkccyt

  1iFgpF http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 94. dobson
  zVxFZlATllZR

  wnoAC6 https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 95. johnanx
  rgPzzizRdKrWWFsY

  UQt7UV http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

Gửi bình luận