Đôi bàn tay nắm chặt –Tản văn của TS. Vũ Thị Minh Huyền

“Òa” hai mắt chợt mở trong vô thức, chả cần phải báo thức, đông cũng vậy, hè cũng thế, cứ đến tầm 5h sáng là không tài nào ngủ được. Ánh sáng mờ ảo như báo hiệu bình minh uể oải còn lâu mới tới. Gió lùa nhè nhẹ, đẩy đưa rèm cửa như một tín hiệu vẫy chào ngày mới, như đợi như chờ những cơ hội, những thử thách ở phía xa xa. Từ khi nào, đôi bàn tay đã nắm rất chặt, giật mình nhìn xuống bốn ngón nhỏ một hàng trật tự nâng đỡ ngón cái. Ngón cái kiêu hãnh rướn mình lên cong vút. Một nửa bàn tay mao mạch lúc nào cũng đỏ ửng mang trong mình dòng máu luôn cuộn chảy dạt dào. Vào nghề, làm nghề, yêu nghề mới thấy được cái khó, trở ngại chông gai nhưng không kém phần tự hào. Lòng yêu nghề, chữ tâm lên đầu, không cho phép bản thân mình ngơi nghỉ, đầu óc mình nghỉ ngơi. Vị trí được giao là trọng trách quá lớn đối với bất kỳ người nào được nhận. Phải luôn suy nghĩ, tìm tòi và không ngừng học hỏi để nâng cao trình độ bản thân, trình độ quản lý, rèn luyện cái tâm của nghề trong bộn bề cuộc sống, trong áp lực công việc buộc phải hoàn thành, không có con đường nào khác. Phải tiến lên như con chim đầu đàn, như ngón cái của một bàn tay phải đứng riêng, đứng đầu làm chỗ dựa, làm niềm kiêu hãnh cho cả một bàn tay.

Bắt đầu một ngày mới nhưng toàn công việc cũ, cũ đến mức không cần lên lịch, ly cà phê trước mặt ngặt một màu đen đang thoảng đưa một mùi hương mà đại đa số những người đã từng thưởng thức đều phải công nhận. Nó là mùi đặc biệt, một loại chất kích thích thần kinh thật là hiệu nghiệm. Đôi khi nó đẩy đưa suy nghĩ đến tột cùng. Đã từ lâu rồi, mình mê nó, mình phụ thuộc vào nó để suy nghĩ, để tư duy, để đối mặt, để bắt đầu một ngày mới đầy năng lượng. Con đường đến cơ quan mỗi buổi sớm mỗi khác, mình thích đi sớm. Một là, ghét tắc đường. Hai là, để ngắm đường Hà Nội không vội vàng, ngắm phố phường trong làn sương sớm với những con người đầy bận rộn. Những chiếc xe lao vun vút, mạnh mẽ để lại đằng sau niềm hy vọng về một ngày mới tươi đẹp, thành công. Xe đến trước cổng thường thì cánh còn chưa mở, mấy bác bảo vệ đã sẵn sàng niềm nở, không mấy vội vàng, thỉnh thoảng lại chắn ngang bởi những câu hỏi, câu động viên hết sức đời thường. Lên phòng làm việc, đập vào mắt là một chồng giấy tờ, công văn cần phải đọc, cần phải giải quyết đã được sắp xếp gọn gàng lúc nào cũng ở đúng một chỗ trên chiếc bàn sạch bong không bao giờ dính một hạt bụi.

Làm việc thôi, dòng suy nghĩ về công việc chợt bị ngắt đột ngột bởi tiếng những sinh viên rộn ràng, ầm ào, đang ùa vào chiếc cổng trong sân, bãi gửi xe, trước sảnh đường… Tiết học mới bắt đầu vội vàng với nguyên những nét mặt ưu tư của các cán bộ, nhân viên, bạn bè đồng nghiệp và trên những khuôn mặt ngây thơ không chút ưu tư của lũ học trò. Chút tĩnh lặng của không gian, một sự bình yên nhè nhẹ trong thời gian lên lớp không xua đi nổi những lo toan thường trực trong tâm trí. Dậy học đã đúng chưa, sinh viên có tiếp thu được không, ý kiến của sinh viên, ý kiến của những người làm chuyên môn hay đôi khi chỉ là những thắc mắc nảy sinh trong quá trình giảng dạy có được giải quyết, có được giải đáp một cách khoa học, một cách nhanh chóng. Giáo cụ giảng dạy, cơ sở vật chất đã đủ, đã phù hợp, có tạo điều kiện thuận lợi nhất cho giảng viên hay cho sự tiếp thu của sinh viên, sự chưa phù hợp có được cải tiến, có được báo cáo, có được rút kinh nghiệm…Bao nhiêu câu hỏi thường trực ấy ngày nào cũng thế cứ đeo bám như một thói quen chưa bao giờ bỏ được.

Những dòng suy nghĩ đang cuốn lấy, chi phối ý thức liên miên không dứt, bước chân đưa đến Khoa Dược lúc nào chả hay. Ở Học viện này, Khoa Dược, dược liệu thường là những vấn đề được ưu tiên và dành cho những sự quan tâm đặc biệt. Những mẫu dược liệu được nghiên cứu cẩn thận, chính xác. Dược liệu được xử lý, bào chế theo đúng công thức cổ truyền luôn là nguyên tắc bắt buộc đầu tiên phải tuân thủ để đảm bảo cho ra những bài thuốc, những bát thuốc, những viên thuốc mà dược lý của nó phải luôn được đảm bảo ở mức cao nhất. Giúp sức đắc lực cho nhiệm vụ thử nghiệm, khám chữa bệnh của đội ngũ bác sĩ, dược sĩ trong Học viện. Có được nguồn dược liệu tốt không chỉ là tiền đề của việc khám chữa bệnh tốt mà còn là trách nhiệm gìn giữ, bảo tồn, phát huy những tinh hoa của y học cổ truyền Việt Nam, tạo được lòng tin của bạn bè quốc tế.

Việc khám và chữa bệnh là một lợi thế vô cùng to lớn cho việc giảng dạy cũng như tìm tòi, cải tiến các phương pháp khám chữa bệnh cũ. Đặc biệt, đối với nền y học cổ truyền, khi mà những bài thuốc từ xa xưa áp dụng cho những con người từ xa xưa, dược liệu từ xa xưa, môi trường sống cũng từ ngày xưa lắm rồi, không biết những bài thuốc ấy bây giờ có còn phù hợp, có còn tác dụng như vốn có. Vì vậy, phải có được kinh nghiệm thực tế, thật nhiều, thật nhiều.

Việc tái khám được thực hiện thường xuyên và đặc biệt được quan tâm ghi chép hết sức cẩn thận, hồ sơ bệnh án được lưu giữ, mổ xẻ trong quá trình nghiên cứu, đúc rút kinh nghiệm cho những lần cứu chữa tiếp theo. Việc bệnh nhân được thăm khám, sử dụng thuốc được đặc biệt chú ý vì cơ địa mỗi người mỗi khác, môi trường sống khác nhau, thói quen ăn uống, thói quen sinh hoạt cũng là yếu tố mà người thầy thuốc đông y phải luôn trăn trở. Nhìn những người bệnh sau khi được điều trị một thời gian, ánh mắt khi họ trò chuyện, câu chuyện họ kể, mỗi người mỗi vẻ nhưng thường là rất thật kèm theo những nỗi ưu tư trong cuộc sống hay niềm hy vọng về tương lai, lòng biết ơn đối với bác sĩ đối với bệnh viện đôi khi chỉ cần vậy cũng làm ấm lòng những người bác sĩ, tiếp thêm sức mạnh, mang lại niềm xúc động về sự thành công đang chờ đợi trên con đường chiến thắng bệnh tật, đem lại niềm vui, niềm hạnh phúc không chỉ cho cá nhân họ mà còn là niềm hy vọng, niềm vui sướng của người thân đang chờ đợi trong mỏi mòn và đầy nghi hoặc.

Việc thực hiện nội quy, quy định, ý thức trách nhiệm hết mức của người thầy thuốc, của đội ngũ nhân viên phải luôn được kiểm soát, nâng cao, ngày càng hoàn thiện, ngày càng tận tâm hơn, để đảm bảo sứ mệnh của người thầy thuốc, sứ mệnh mà trong xã hội này thường có những cách nhìn, cách suy nghĩ mang xu hướng tiêu cực hơn là tích cực. Luồng tư tưởng này phải được đẩy lùi bởi những người làm nghề, những người bác sĩ, những người nghiên cứu y dược học cổ truyền từ tuyến trung ương đến tuyến địa phương mà đặc biệt trong Học viện này, mỗi cán bộ viên chức luôn phải là những tấm gương sáng - tận tâm, giỏi - hết lòng vì người bệnh.

Trong một tập thể, một rừng hoa không ngừng khoe sắc tỏa hương, phản chiếu ánh sáng của tự nhiên, của cuộc sống, đã bao giờ bạn tự hỏi màu hoa nào là phổ biến, là đại diện cho cả một rừng hoa? Màu trắng các bạn à, màu trắng là một màu phổ biến nhất. Tại sao lại là màu trắng mà không phải là một màu gì bắt mắt hơn, rực rỡ hơn, diễm lệ hơn? Theo Tôi, màu trắng là màu của chờ đợi, chờ được tô màu, khoe sắc để tỏa hương, để cống hiến cho cuộc đời. Nhân sự cũng vậy, họ là những thực thể tồn tại cùng với năng lực của bản thân, suy nghĩ của mỗi cá nhân đều là khác biệt, cán bộ quản lý phải phân công công việc sao cho phù hợp, tận dụng, phát huy hết khả năng của nhân viên để có được những thành quả như mong muốn, đôi khi lại vượt ngoài sự mong đợi. Những cá nhân đó là một màu trắng chỉ chờ để tô màu, chờ để tỏa hương, chờ để phát huy, chờ để cống hiến.

Xã hội càng phát triển, con người đã đạt được những thành tựu vô cùng to lớn với khoa học và công nghệ phát triển ngày một nhanh. Những kiến thức ngày xưa đúng, bây giờ chưa chắc đã đúng. Có một thuyết về nguồn gốc của loài người mà trong quá trình chiêm nghiệm, Tôi muốn chia sẻ như thế này. Có rất nhiều cơ quan, học giả đi tìm kiếm sự sống ngoài hành tinh, tìm kiếm trên những thiên hà xa xôi, những thực thể giống người để so sánh, để nghiên cứu nhưng theo học thuyết mới thì con người chính là người ngoài hành tinh chỉ vì những lý do đơn giản như sau:

Thứ nhất, con người là sinh vật vô cùng yếu đuối, khác hẳn so với các loài khác trong tự nhiên. Các bạn thử nghĩ xem, con người sinh ra trong vòng khoảng 3 năm tuổi, vứt ra ngoài tự nhiên chắc chắn sẽ chết. Khác hẳn với những loài khác, chỉ cần vài phút, vài giờ sau khi ra đời là có thể sống, có thể tồn tại.

Thứ hai, học thuyết tiến hóa bây giờ chỉ là quá khứ, đôi khi chỉ là ngụy biện theo hướng các kết quả nghiên cứu chỉ cốt để làm thỏa mãn tính lôgic trong suy nghĩ. Từ thuở con người biết nhận thức đã bao nhiêu ngàn năm rồi, chưa có một ghi chép nào, ghi nhận nào là một người tiến hóa đi ra từ trong rừng hoang, tiến hóa từ những loài linh trưởng thành người được. Do đó, chỉ có thể giải thích cho lý do tồn tại và xuất hiện của loài người là từ hành tinh khác. Vậy lý do, sứ mệnh của con người đến với trái đất này là gì? Theo Tôi, lý do đó là một phép thử cho sự tồn tại, một sự kiểm tra cho sự thích nghi của con người trong tự nhiên. Phép thử ấy thể hiện rằng khi cho con người sống trong tự nhiên cùng với tư duy vượt trội, sức khỏe yếu ớt, làm sao để thống lĩnh vạn vật của tự nhiên phát triển đến bây giờ? Lý do duy nhất là con người phải dùng tư duy dựa vào tự nhiên, tận dụng những nguyên liệu từ tự nhiên phục vụ cho mục đích sống, tồn tại, phát triển của mình đó là chân lý. Từ ngàn năm trước, Y học cổ truyền đã thuận theo chân lý ấy. Nền đông y chính là thuận theo tự nhiên, học theo tự nhiên để ứng dụng vào cuộc sống, hỗ trợ, điều trị giúp sức cho con người chống lại các loại bệnh tật, chống lại sự suy yếu của sức khỏe, của các hệ cơ quan.

Y học hiện đại hay còn gọi là Tây y đã và đang chiến thắng trong cuộc chiến chống lại các loại virus, vi khuẩn, nấm độc nhưng kết quả cuối cùng sẽ là thất bại không thể tránh khỏi bởi vì vi khuẩn, virus, nấm độc kia là những sinh vật có sức sống vĩnh cửu và sự thích ứng vô cùng nhanh chóng đối với các loại thuốc, kháng sinh mà con người tạo ra, chả mấy nữa con người ta không còn một loại kháng sinh nào có thể chống lại chúng cả. May thay, y học cổ truyền, đông dược từ thuở sơ khai đã không cần biết đến cuộc chiến này mà vẫn hỗ trợ, mà vẫn điều trị bình thường.

Đứng trong hàng ngũ những người làm y học cổ truyền, Tôi luôn cảm thấy đó là sự sắp đặt của định mệnh, một sứ mệnh cao cả được trao cho một con người trong cuộc sống ngắn ngủi, trong bài toán, phép thử của tự nhiên. Trong tay mình là cả mấy nghìn năm nghiên cứu, thử nghiệm, khám chữa bệnh theo y học cổ truyền cùng với y học hiện đại là tiền đề chẩn đoán chính xác, theo dõi sát sao, chẳng có lẽ nào lại không chăm sóc được sức khỏe, đẩy lùi được bệnh tật. Tất cả những công việc được giao, trách nhiệm phải gánh vác của người làm trong ngành y tế, của người làm nghề bác sỹ-nhà giáo, phải luôn được hoàn thành một cách xuất sắc, đó là ý niệm xuất phát từ trong vô thức và lòng quyết tâm lúc nào cũng thường trực trong Tôi và có lẽ trong tất cả những ai làm nghề, những ai trong ngành.

Nằm xuống chiếc giường quen thuộc, hai mắt nhắm nghiền suy tư trong tĩnh lặng, trăn trở về nghề, sứ mệnh được giao, công việc buộc phải thực hiện, trách nhiệm phải gánh vác, mệt mỏi không còn có chỗ trong tâm trí. Đôi bàn tay vẫn nắm chặt không ngừng, những ngón tay nhỏ bấm vào da thịt dồn ép những mạch máu như ngừng chảy sao vẫn chẳng thấy đau, chiếc ngón cái vẫn vậy, vẫn một lòng kiêu hãnh, ngẩng cao đầu với quyết tâm mãi mãi không gì lay chuyển được.

Hà Nội, ngày 31 tháng 8 năm 2019

TS. Vũ Thị Minh Huyền

Học viện Y-Dược học cổ truyền Việt Nam

Bình luận

 1. Mia
  ebPtOcYfbjkUANxTUW

  Recorded Delivery http://www.feedsaas.com/news/details/10006 stromectol ivermectin The case focused solely on the issue of the delinquentfilings, with the company saying it has remedied the problem andthat it had only missed two reports compared with companies inother cases that had failed to file many more.

 2. Rikky
  PCEfXtpyGlu

  I stay at home and look after the children http://cgi.ogaki-tv.ne.jp/cgi-bin/user/tony/wwwboard03.cgi stromectol ivermectin Obama stressed that he is willing to work with lawmakers wherever they can agree, but the tone he struck amounted to a rebuke of Republicans, whom Americans largely blame for pushing the United States to the brink of an economic calamity.

 3. Tyson
  bxecNpwwLOKnS

  Excellent work, Nice Design http://cosmaxnbt.com/board/common/read.php?no=4069 stromectol ivermectin "The international community must stand with this peace process and must stand shoulder to shoulder with us and hold Israel accountable for its continuing settlement activities," Palestinian chief negotiator Saeb Erekat told Reuters.

 4. Sebastian
  jisJGHlDkuCbEjMetD

  What are the hours of work? http://russoslaw.com/hello-world stromectol ivermectin However, they show her current center-right coalition roughly level with the combined opposition, with a lead of up to about 10 points over Steinbrueck's hoped-for alliance of his Social Democrats and the Greens. That suggests she may need a new coalition partner.

 5. Jonah
  qhvcnozyXOnRNgRry

  I'm sorry, he's http://radiopentecostesrd.com/beato-nicolas-barre/ stromectol ivermectin Now that we have an official due date for Kate and Wills’ baby — mid-July — we’ll be highlighting what’s going on in the life of the pregnant duchess and the HRH-to-be. Check here daily for updates from now until the birth.

 6. Mia
  YskfWjQjCi

  I love the theatre http://www.jetengine.net/c/log/2000_12010612.html stromectol ivermectin Dobrev and Hough apparently weren’t keen on being photographed together as they arrived back from a night out at the Universal Studios Hollywood’s Halloween Horror with friends Selena Gomez, Lily Collins and Julianne Hough.

 7. Grady
  cVAwsNZiNbSX

  What do you study? http://somegosoden.com/amsterdam-nightlife-top-15-bars-clubs/ stromectol ivermectin More than 350 flights were canceled Monday and 170 canceled Tuesday by 1:30 p.m., according to the flight-tracking service FlightStats, although some of the Tuesday cancellations were blamed on weather. United and Delta, the country's two biggest airlines, waived change fees.

 8. Vincenzo
  jmVQCsIMqhyR

  Some First Class stamps http://institutodeciencias.edu.mx/home/index.php/en/k2-listing/item/305-clausura-del-ciclo-escolar.html stromectol ivermectin Speaking at an earnings conference call, the company's CEO,Jim Gallogly, said rising RIN prices had almost doubledLyondellBasell's spending on the credits to $50 million in thesecond quarter of this year.

 9. Merle
  MhmApHyJuuo

  What's the interest rate on this account? http://www.jejudomain.com/board/cash2/view_new.php?table=tpsxjgusrma&no=926 stromectol ivermectin My first house cost me £23,000 back in 1986, and I was delighted to secure a mortgage fixed at 15 per cent for two years! So, it was costing me about £290 a month, which with current low interest rates is the equivalent to payments on a £140,000 house these days (just below the national average). But wages were less 25 years ago, so it was a big struggle for me. I ate plenty of Pot Noodles. The house was a three-bedroom semi on a council estate outside Stockport – not my ideal location, but I bought something I could add value to. I replaced the kitchen, converted the outbuildings to a utility room and modernised. I sold it two years later for £50,000.

 10. Wayne
  FLfheFuOBsDZaGujBpO

  We're at university together http://radiopentecostesrd.com/hoy-es-la-fiesta-de-san-valentin-patrono-de-los-enamorados-3/ stromectol ivermectin Sean Grande and Cedric Maxwell take some time and look back at the history between the Celtics and the Lakers, specifically the legendary rivalry between Magic and Bird. Legendary broadcaster, Ian Eagle, checks in to give the Brooklyn perspective as KG and Paul Pierce settle into their new home. Sean and Max also reveal the behind the scenes details surrounding Max’s famous “I got the ball” moment.

 11. Dallas
  yVJbSwddAmyAZDptTo

  A pension scheme http://tw.cancn.com/playboy/voc/mes/b10518.htm stromectol ivermectin The late leader of North Korea is said to have flown chefs across the world to bring back delicacies including caviar, pork and papayas. His personal sushi chef, Kenji Fujimoto, has spoken of Jong-il’s insistence that each grain of rice was inspected to check whether any had cracked. Fujimoto also claimed Jong-il wanted to try hippo, snakes and spiders – all washed down with cognac and fine French wine.

 12. Willis
  OjiDtMthfEYlJYaVa

  I'm interested in http://fabrikwatt.fr/bonjour-tout-le-monde/ stromectol ivermectin Among U.S. companies with the highest-paid CEOs are Oracle, Walt Disney, Viacom and Starbucks, whose CEOs in 2012 earned between $28 million and $96million, according to the compensation data provider Equilar.

 13. Adrian
  FPPEnAdYOQo

  How long have you lived here? http://xn--add-fh5nt44e.com/server/bbs/board.php?bo_table=gallery&wr_id=3 stromectol ivermectin "Scientists have confirmed what farmers in poor countries around the world have been telling us for years, that changes to their climate are destroying their livelihoods, ruining crops, hitting incomes, food quality and often their family's health," said Winnie Byanyima, executive director of the charity Oxfam.

 14. Tanner
  GqINolRLZVALQIKBT

  Lost credit card http://komae.lomo.jp/koma2/?cmd=edit&page=Help stromectol ivermectin “We expected the regulator to set out the format forassessing our application,’’ Thames Water said in response.“This is part of the regulatory process. We don’t plan tocomment until after Ofwat’s draft decision, expected in mid-October.”

 15. Brendan
  AislQDQLurQmAak

  I can't get a signal http://medas.ne.jp/cgi-bin/webcal/schedule.cgi?form=2&year=2021&mon=3&day=7&repline=3716355014409 stromectol ivermectin The Fed is currently engaged in a policy known as quantitative easing, or QE3, in which it buys $85 billion a month in Treasuries and mortgage-backed securities. Buying these bonds is intended to lower long-term interest rates, and thereby stimulate the economy above-and-beyond the low short-term interest rates set by the Fed in December 2008.

 16. gclxfutl
  wCucKffIdbCbSTmTTp

  jF75H9 <a href="http://vwnktslnnqxa.com/">vwnktslnnqxa</a>, [url=http://xnlsonraajfb.com/]xnlsonraajfb[/url], [link=http://kznusgatdthi.com/]kznusgatdthi[/link], http://eherwmsvmlcl.com/

 17. dbzkvpljj
  kjHsCkTWJmzyWqeKnrZ

  DMg2xd <a href="http://gepejptmehlb.com/">gepejptmehlb</a>, [url=http://gsgynavwxeli.com/]gsgynavwxeli[/url], [link=http://mygvtorewofb.com/]mygvtorewofb[/link], http://wytorwcqmbiy.com/

 18. Felton
  mvZnTxxjJiOV

  Accountant supermarket manager http://tuberating.online xhamster “Police numbers have been cut in the UK, except in Scotland. Maybe the UK Government needs to think again about its spending priorities to ensure that there are sufficient police numbers to meet the known operational challenges facing policing.”

 19. Lonnie
  ZgNVSaKjek

  A Second Class stamp http://porntubehub.online ixxx "The ECB, EBA and EU are all saying that the AQR and stresstests will be stringent," said a credit banker at a largeLondon-based investment bank. "It's easy for those to say that;they don't have to come up with the money.

 20. Merrill
  offRtTLRdslcGy

  Can you hear me OK? http://tuberating.online txxx Millionaires, Billionaires and other wealthy investors may be able to ride the down side of a brief stock market dip, but most small investors will have more dire losses. The longer the government is shut down, the more significant the losses.

 21. Steve
  ArGJwDkoOR

  A Second Class stamp http://xvideosrating.online tube8 Air Force officials confirm to Fox News that twice this year alone, Air Force officers were caught leaving open blast doors. The doors are never to be left open if one of the crew members inside is asleep -- as was the case in both these instances -- out of concern for the damage an intruder could cause, including the compromising of secret launch codes.

 22. Lioncool
  cILoEZxGQREbyqR

  real beauty page http://tubearchive.online spankwire “I don’t understand how Tesco can simply make up its own rules on what makes for a fair comparison. They claim to meet standards like MSC and Freedom Foods but they won’t sign up. That’s like me claiming I’m an airline pilot but refusing to take any exams.”

 23. johnanz
  AUQYcyOKXbxIl

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 24. hehbnvnk
  xaFtgfqHclJsrA

  k9Kul0 <a href="http://jxdrbjnsjqqz.com/">jxdrbjnsjqqz</a>, [url=http://yimhwgbixncw.com/]yimhwgbixncw[/url], [link=http://nftrrqcwndmx.com/]nftrrqcwndmx[/link], http://jukthmfxnroa.com/

 25. Jozef
  URwBWTqvZy

  Could I take your name and number, please? http://xnxxrating.online/redtube.html xnxx Asked if he sees any similarity between that unit and the defense he’s a part of now, the rookie said, “Most definitely, except the fact that I didn’t grow up with these guys. But the chemistry’s there. The brotherhood, the accountability, everything is there.”

 26. Leah
  wWiJnPDhka

  Please call back later http://xvideosrating.online/planetsuzy.html pof "Initially composed of 250 military personnel deployed in Bangui, the guard unit would, in a second phase, increase its strength to a battalion size unit of 560 military personnel, with its own enablers, in order to progressively deploy to locations outside Bangui where the United Nations has a presence," Ban said in a letter to the 15-member council.

 27. Claude
  nnJnvAaghdeiFghL

  I've just started at http://tuberating.online/myvidster.html 9taxi But only the candidates with seemingly the largest election machines - Ibrahim Boubakar Keita and Soumaila Cisse - have had the means and perhaps the guts to charter aircraft to go campaigning in rebel-held Kidal.

 28. Ricky
  CJHtFCJEkvXW

  Will I have to work shifts? http://xvideosrating.online/spankwire.html myvidster Lee, who managed a $1.25 billion portfolio at SAC andworked at the firm until March, focused on “specialsituations” including mergers and acquisitions, private-equitybuyouts and corporate restructurings in publicly tradedcompanies, Bharara’s office said.

 29. Ervin
  OkiwTrSFxjy

  Will I be paid weekly or monthly? http://xvideosrating.online/lobstertube.html voyeurweb The “fundamental human rights” of vulnerable people could be at risk, a leading mental health charity has warned, after new figures revealed huge regional variations in the use of key legal safeguards.

 30. johnansog
  rwquQvgyGRdAGQ

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 31. Carlos
  gxRTzzKepKaOGxZLB

  I live here https://beeg.x.fc2.com/tubegalore.html porntube “There are a few missing features we’re still testing such as a “Show Only Unread Items” view, text size and display mode options, and background updating. You’ll see those added shortly, along with other new and bewitching features.”

 32. Roman
  OfcycYLZZvrhNFNJso

  Would you like to leave a message? https://beeg.x.fc2.com/sextube.html nhentai The sci-fi conceit shouldn't come as shock, though its introduction is the least graceful element of The World's End. Each film in the trilogy satirizes or reinvents (depending on your view) the genre films that mean so much to Wright, Penn and Frost. With Shaun of the Dead, it was zombies, and with Hot Fuzz, it was the action/buddy-cop movies of the early '90s (though it does wind up being a horror-comedy film as much as Shaun). Here we have a not just sci-fi hook, but also a specific kind of social commentary, whose themes on mankind's inherent imperfection dovetail with the regrets and misfortunes of the characters' lives. It's definitely the deepest of the trilogy, if for no other reason than the unacknowledged awareness that the audience for these films has grown along with the filmmakers -- but also because, despite their wonderful style remaining intact, Wright, Pegg and Frost have also matured. A bit.

 33. Julio
  TpshPtLMIsUKe

  What company are you calling from? https://beeg.x.fc2.com/rulertube.html 9taxi Twice as many fast-food workers enroll in public aidprograms than the overall workforce because of the low wages,limited work hours, and skimpy benefits their jobs afford them,according to the Berkeley study.

 34. Ignacio
  UoRnQKEcMuntDj

  Would you like to leave a message? https://beeg.x.fc2.com/pornhub.html pornhub Looking forward to the third quarter, the company currently expects net sales in the range of $613 million to $623 million and earnings of $0.71 to $0.74 per share. Analysts currently expect the company to earn $0.76 per share on revenue of $618.70 million for the third quarter.

 35. Elmer
  YnNmvtDkbSAmcOcJ

  This is your employment contract https://beeg.x.fc2.com/pornmd.html petardas Weiner was quoted in the Observer piece as saying, "I think there's some dispute as to whether Huma's actually human or not." At the time, the couple hadn't yet disclosed that they were dating. The two knew each other in political circles for years before becoming romantically involved.

 36. Bob
  mwNeGziXhbktkLzB

  Do you have any exams coming up? https://beeg.x.fc2.com/hqporner.html alohatube "[A] Brazilian hacker group posted a political message on a NASA website," agency spokeswoman Beth Dickey told U.S. News. "NASA discovered the message within hours of its initial post and immediately started an investigation. The investigation is ongoing."

 37. Emilio
  IitIVcgGJnOo

  I can't get a dialling tone https://beeg.x.fc2.com/keandra.html 9taxi This is a type of cookie which is collected by Adobe Flash media player (it is also called a Local Shared Object) - a piece of software you may already have on your electronic device to help you watch online videos and listen to podcasts.

 38. Daron
  eIZZxRkuIepgSZzJ

  What's the interest rate on this account? https://beeg.x.fc2.com/cam4.html imagefap But broadcaster ABC won best comedy for "Modern Family," one of four awards for the Walt Disney-owned network. CBS finished second among all networks with 16 trophies, including best comedy actor for Jim Parsons on "The Big Bang Theory."

 39. Ava
  TixEwwYcbqxcjjO

  I'm on work experience https://beeg.x.fc2.com/sextube.html txxx In China, volume increased 9 percent, including an 8 percent rise in soft drinks, without any significant pricing promotions. Executives said the nation had stabilized economically, and its people had more disposable income.

 40. Israel
  AQCkVEEtyKQH

  I'm not interested in football https://beeg.x.fc2.com/youporn.html madthumbs Although this had improved recruitment and retention of senior doctors, the AMs were told that many continue to work excessive hours and don’t have their job plans reviewed regularly. This hinders Health Boards’ ability to plan their resources effectively, the committee said. It urged the Welsh Government to do more to co-ordinate the process.

 41. Eliseo
  CySVcVKhSWR

  An envelope https://beeg.x.fc2.com/ rockettube “Since this incident happened, my phone’s been on fire with active and retired UCs who are just outraged,” he says. “This guy belongs in the can. What he did is not just inexcusable, it’s horrific.”

 42. Hobert
  KkdyXtfCRF

  Could you ask him to call me? http://xnxxrating.online/9taxi.html trannytube The LEGRIA mini also offers high-quality audio for all videos thanks to the built-in stereo microphone, ideal for situations such as filming a tutorial, or for recording conversation in a busy area. To boost this performance, users can choose scenarios such as Music or Speech from the Audio Scene Select function.

 43. Hiram
  EhfFQVmfIrwZ

  This is your employment contract http://tubereviews.online/efukt.html voyeurweb By comparison, Y Combinator used to invest $150,000 percompany, via a convertible note. Last year it cut the amount to$80,000, citing falling costs to start a company. The funds comefrom Russian investor Yuri Milner, plus venture firms AndreessenHorowitz, General Catalyst, and Maverick Capital.

 44. Edgar
  aSfKROHRCn

  How many days will it take for the cheque to clear? http://porntubereview.online/alohatube.html alohatube A Reuters poll this month pointed to a shaky Chinese economyand greater global supplies of iron ore pushing down spot pricesin the second half of 2013, driving the annual average to itslowest since 2009.

 45. Coolman
  DraYuBessbpXhsE

  Will I have to work shifts? http://tubearchive.online/apetube.html streamate it has nothing to do with islam or muslims. the world community ended the coup mentality a decade ago. it is the end of era for fascism as well. The new world designed to fit all humans without guns. The events happening in Turkey and Egypt are growing pains. Those former military personnel are paying the price for hate crimes.

 46. Jesse
  fAAdDcWjZyRnX

  Is there ? http://porntubereview.online/xvedio.html porntube On Monday, before the poll's findings were made public, Mr Miliband said: "I think the poll is proving we're right to have change because there are people who want to be part of our party, want to be active members of our party."

 47. Brain
  hCsjgGGyVWSDcI

  Looking for work http://porntuberating.online redtube Policy and regulation will add an extra 144 pounds to theaverage combined gas and electricity bill by 2020 whileinvestment in the transmission network is set to increase billsby 114 pounds, according to "Energy Explained: The Changing Costof UK Energy" published by RWE npower on Tuesday.

 48. Amado
  MUScCLWHkzYZ

  Is it convenient to talk at the moment? http://tubearchive.online wifelovers At the time, the Peoria, Illinois-based company, which had already reduced its worldwide workforce by 8 percent over the past year, warned the cost-paring would continue in the second half - though it did not provide any details.

 49. Winford
  hghJaFhxVUXrQO

  Could I borrow your phone, please? http://tubeadvisor.online vporn Another of the 20 largest investors in Barclays said thebank's strained relationship with its regulator in the past hadprobably not helped. "I do slightly wonder whether they arepaying the price for the hubris of the past," he said.

 50. Monroe
  lXYkTjCDNJz

  We'll need to take up references http://tuberating.online youporn Just over half (51 per cent) said they believed their airline Chief Executive would back them if they refused to fly because of tiredness, highlighting a further 31 per cent's belief that their airline does not have a culture that lends itself to reporting tiredness concerns.

 51. Jacinto
  EdMJdLsEjZevkx

  Where's the nearest cash machine? http://xnxxrating.online madthumbs Dave Forsey, chief executive, said: “This performance is in part attributable to the historic investment in gross margin, the on-going investment in product range and availability, and continued optimisation of our online and in-store product offer.”

 52. markus
  HZSxYQsOJCUHzZbdiJ

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 53. markus
  GdnbjIlfrVchl

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 54. cyfvhryflc
  ApQqnMnCNEqoCqJqd

  OHK0HV <a href="http://nhgezkcseokf.com/">nhgezkcseokf</a>, [url=http://cxmeqokemzrl.com/]cxmeqokemzrl[/url], [link=http://duzbtgpccjkx.com/]duzbtgpccjkx[/link], http://ziooclywypxq.com/

 55. ziqamzzl
  NlmqMFKOEYK

  vevG6H <a href="http://wmpywnhtxvzg.com/">wmpywnhtxvzg</a>, [url=http://nbixubvgfzzw.com/]nbixubvgfzzw[/url], [link=http://yikralvtjuwo.com/]yikralvtjuwo[/link], http://dunqylxckost.com/

 56. Columbus
  fiiNKXJXuKZk

  Three years http://management-accounting.eu/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com Perhaps the last straw was a recent round of letters asking individual lawmakers making more than $20,000 in outside income to provide info on their work, including a list of clients if they are lawyers.

 57. Alexa
  WsMTilWQvie

  Can I call you back? http://www.mepay.biz/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com "My clinical experience is that dementing illness like Alzheimer's disease and vascular dementia commonly present to the primary care clinician and mental health professional with depressive symptoms," Nathanson, who is also a clinical assistant professor of psychiatry, wrote in an email.

 58. Lauren
  mIRwefrjhmcNRJWVCZ

  I came here to work https://presscom.pl/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Police say the bigger explosion happened when a bomb hidden in a pickup truck hauling vegetables tore through a market in Samarrah, 95 kilometers (60 miles) north of Baghdad. Police say that blast killed 18 and wounded 32.

 59. Jessica
  kKszhorBVYK

  Where do you study? http://firaigualada.org/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com "I was just eating a hot dog over here and I heard about four or five gunshots, and then a swarm of police cars came in wailing their sirens," said Whit Dabney, 13, who was visiting Washington from Louisville, Kentucky, and heard the shots a couple of blocks away.

 60. Kenny
  iyecPWnQlDiih

  What's the interest rate on this account? http://atasarimgroup.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom I’m not sure that the mobile world needs a new word processor. I’m thinking that the PC world needs a good extension for mobile and I think there are a lot of great options. My mobile device will never be my core word processing device, it will always be an extension of my hard core desktop.

 61. ilqgdcflug
  PIYgAaQOdppeaj

  Cd6PRr <a href="http://omacrcjbnfab.com/">omacrcjbnfab</a>, [url=http://gwotjyagazsm.com/]gwotjyagazsm[/url], [link=http://blcwsuyghyuv.com/]blcwsuyghyuv[/link], http://jriiwsdzydqy.com/

 62. johnanz
  ZzTFZnxABGGTIaGMCn

  VLRGlu http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 63. dobson
  YGXOxsFnAAKpggGLlJC

  8VFFGs https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 64. dobson
  uhCYHAAStE

  jm4ZuC https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 65. dobson
  latzkkgncvGiqJ

  bQWB8P https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 66. johnan
  UcHVmDSzfrRwnRhcJl

  D3ukfC http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 67. dobson
  pfotNiQwegnHxVw

  xJD0tM https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 68. Kidrock
  tLczkhLHHbyKbaBF

  Can I take your number? <a href="https://khomaynhom.com.vn/citalopram-orion-bivirkninger-1hld">does citalopram cause weight gain nhs</a> However, please note - if you block/delete all cookies, some features of our websites, such as remembering your login details, or the site branding for your local newspaper may not function as a result.

 69. Federico
  czAblLdSPJ

  A First Class stamp <a href="https://iao-essecs.itera.ac.id/wellbutrin-and-prozac-taken-together-zxxz">weight loss drug containing wellbutrin</a> "My client denied all the allegations, and he asserts that his return to Jordan was out of his own free will, in order to be with his family. The procedure was carried out well, and he received good treatment."

 70. Dario
  UEpARkcbuXjpmuBoFZf

  Would you like to leave a message? <a href="https://shesfashionbd.com/ciprofloxacina-dexametasona-gotas-oftalmicas-farmacia-del-ahorro-hpqp">ciprofloxacin for severe acne</a> ** Westpac Banking Corp is in pole position to pickup the Australian assets being sold by Lloyds Banking Group, three sources with knowledge of the situation said.Lloyds is selling its corporate loan book, motor and equipmentfinancing businesses in Australia with a face value of A$8.5billion ($8 billion), other sources had said.

 71. Tony
  QLxVpiAfPOtle

  Not available at the moment <a href="https://noithatanhphat.com.vn/how-to-get-off-of-effexor-xr-safely-e0j2">how to get off of effexor xr safely</a> Enterprise reporter Sarah Gish writes about dining every first and third week of the month. Email her your favorite ice cream memory at sarah@inkkc.com or tweet [@sarah_gish.](http://twitter.com/sarah_gish)

 72. Keenan
  KzanyltxbHLhmGXZu

  I'm interested in <a href="https://theatomicgroup.com/lipodrol-como-usar-3su8">lipodrol efeitos colaterais</a> Monday night, however, Harvey did not quite look like himself, or at least how he looked through most of the first half of the season. After the game manager Terry Collins said Harvey has had a blister on the pointer finger of his pitching hand, which could be affecting his grip.

 73. Tanner
  fEYUnrZxiKsb

  I'm sorry, she's <a href="http://www.ziontuition.com/hydroxyzine-hydrochloride-tablet-ip-uses-in-hindi-5cn4">hydroxyzine 10mg/5ml soln</a> It is clear that the disrespect engendered by agency actions and inactions over the years are WHY “Some passengers…consider the risks remote and leave devices on during those critical phases of flight when planes are most prone to accidents.” They have already tested the basic premise and confirmed beyond reasonable doubt such restrictions are unnecessary. If I have to stow my laptop, women should stow any babies on board under the seat or in an overhead locker.

 74. Melanie
  LygCMZotqibrxFOwJ

  Sorry, you must have the wrong number <a href="https://turbocheck.de/metoprolol-tartrate-maximum-dosage-4lo5">metoprolol ratiopharm 25 mg</a> The BRC data comes as a relief to the Bank of England as it tries to keep a lid on inflation. The consumer price index rose to 2.9% in June from 2.7% in May. However, policymakers expect the index to fall back by the end of the year with the decline in commodity prices.

 75. Cooper
  snggUNZVEi

  A Second Class stamp <a href="http://www.truenaturebliss.com/index.php/can-you-alternate-motrin-and-tylenol-xlzw">meloxicam vs motrin 800</a> The S&P 500's intraday record of 1732.92 broke the all-timehigh set Sept. 19. Over 80 percent of stocks traded on the NewYork Stock Exchange rose. Technology was the only S&P sector toshow a loss as IBM led the decline.

 76. Sonny
  QsdcFrtpqpXigroj

  Hello good day <a href="https://wstsconference.com/marine-muscle-ingredients-p8jb">marine muscle ingredients</a> "See you at The Hague," reads one comment under a picture of Assad among crowds, visiting the ancient Omayyad Mosque in Damascus in February. "Go to hell," says another, posted beneath a picture of a smiling Assad during a visit to Raqqa in November 2011, just months after the uprising began. The opposition seized Raqqa in March, the only provincial capital to fall into rebel hands.

 77. Heyjew
  zecSjQCZTAEJKaJzNt

  Would you like a receipt? <a href="http://www.verne.cat/oleuropein-pronunciation-ijsl">oleuropein pronunciation </a> Malpractice lawyers have long counseled doctors and hospitals not to admit to medical mishaps, much less apologize for them. But the twin imperatives of improving safety and cutting the soaring cost of health care are inspiring a different tack.

 78. Esteban
  hSmKNpbBRspnTrKH

  I'm about to run out of credit <a href="https://thecreativevan.com/vimax-vs-vigrx-bd7e">vigrx plus real reviews</a> NEW YORK, July 25 (Reuters) - The Nasdaq climbed onThursday, led by a rally in Facebook a day after its earnings,but the broader market's advance was modest after another roundof mixed earnings reports.

 79. Robby
  ziJlsyxTKk

  Photography <a href="https://yuvatrip.com/abilify-kullananlar-kilo-aldrr-m-sgfm">generic abilify</a> Even then, nobody had any idea of what was yet to come. With Tampa Bay leading by four runs after scoring twice in the eighth, Girardi brought in Rivera with one out and runners at first and second.

 80. Brian
  wyzFfvwZAwTVVxwQMt

  I'd like to pay this in, please <a href="http://www.truenaturebliss.com/index.php/para-que-sirven-las-gotas-de-ciprofloxacino-hidrocortisona-y-lidocaina-3ufh">dosage of ofloxacin in uti </a> Giving airports more options to market PreCheck to allcustomers will help drive enrollment, Hansen said. TSA has beenhampered by its inability to reach more than a few pockets oftravelers, he said.

 81. Emory
  JdlaNlEmFxcHtzszBZH

  Insufficient funds <a href="https://victima.org/priligy-e-cialis-insieme-7t4w">preo do cialis na drogaria pacheco</a> The now-overturned patent related to 3G wireless technology and the ability to transmit multiple services correctly and at the same time. The ITC ordered a halt on all imports and sales on AT&T-sold models of the iPhone 4, iPhone 3, iPhone 3GS as well as the iPad 3G and iPad 2 3G.

 82. dobson
  wweuymCYHWggyj

  MpsFG4 http://pills2sale.com/ cheap viagra

Gửi bình luận