Đôi bàn tay vàng và trái tim nhân hậu

Suốt ba mươi năm qua gắn bó với chuyên ngành Phụ sản, trực tiếp cầm dao mổ Bác sĩ Vũ Bá Quyết đã cứu sống được rất nhiều bệnh nhân bị bệnh hiểm nghèo mà chính anh cũng không nhớ hết. Anh được nhà nước phong tặng Huân chương lao động hạng Ba, rồi mới đây là hạng Nhì. Danh hiệu rất đáng trân trọng của ngành Y cũng đã được trao cho anh năm 2012 đó là danh hiệu “Thầy thuốc Nhân dân”.

Cuộc trao đổi giữa Phó Giáo sư, Tiến sĩ y học Vũ Bá Quyết và tôi liên tục bị ngắt quãng vì những cuộc điện thoại của đồng nghiệp, của bệnh nhân và người nhà của họ. Vài phút lại có nhân viên xin cắt ngang để ký duyệt các ca mổ, hội chẩn và nhiều tình huống khác nhau. Anh bận bịu tới tấp như thế là tất yếu thôi, vừa liên tục đảm nhận các ca mổ khó vừa làm công tác quản lý. Ấy là chưa kể nhiệm vụ đào tạo cho các đồng nghiệp trẻ trong và ngoài nước. Bác sĩ Quyết là con chim đầu đàn của Ngành Phụ sản Việt Nam. Công tác nghiên cứu khoa học đối với anh là một nhiệm vụ quan trọng. Cập nhật kiến thức mới, hoàn thiện các kỹ thuật hiện đại để điều trị cho người bệnh được đặt ra từng ngày, từng giờ. Chính điều này đã làm nên thương hiệu Vũ Bá Quyết, thương hiệu của Viện Phụ sản Trung ương…

Là người làm báo nhiều năm theo dõi chuyên ngành Y tế nên tôi có cơ hội lắng nghe tâm tình của rất nhiều bệnh nhân ở nhiều vùng miền khác nhau ở nước ta. Những người từng “dính” căn bệnh ung thư buồng trứng, ung thư cổ tử cung … thường kể về Bác sĩ Quyết đối với họ như một ân nhân. Họ tin cậy anh ở đôi bàn tay vàng đã mổ và điều trị cứu sống họ, vì căn bệnh hiểm nghèo ung thư phần phụ đối với phụ nữ có tỷ lệ tử vong rất cao. Họ còn nói về anh là người rất giàu lòng nhân ái. Có những bệnh nhân nghèo lắm, suốt đời lam lũ chỉ kiếm đủ miếng ăn, nuôi con. Khi lâm bệnh chỉ biết phó thác cho số phận, đến bệnh viện không có tiền chỉ hy vọng cuối cùng là trông vào các thầy thuốc rủ lòng thương. Bác sĩ Quyết và những đồng nghiệp của anh đã không phụ lòng trông cậy của họ. Hai lần đi học Bác sĩ nội trú, học nâng cao ở cộng hòa Pháp , anh Quyết hiểu sâu sắc trong ngôn từ của người Pháp thường gọi bệnh viện là nhà thương. Anh quyết tâm xây dựng Bệnh viện Phụ sản Trung ương thành một nhà thương thực sự. Anh chi sẻ:

-Tôi sinh ra trong một gia đình nông dân nghèo ở Xã Tân Việt, Huyện Thanh Hà, Tỉnh Hải Dương. Bố tôi là bệnh binh chống Pháp, Mẹ tôi lại bị bệnh mãn tính đau ốm triền miên. Trong hoàn cảnh nghèo khó ấy đi học lên đại học, thực hiện mơ ước vào được Đại học Y Hà Nội  là  sự phấn đấu rất cao rồi. Chính vì thế mà khi trở thành bác sĩ, tôi cảm thông đến vô cùng những bà con cô bác ốm đau, mắc các chứng bệnh hiểm nghèo. Là cán bộ khoa học tôi rất hay làm từ thiện bằng chính chuyên môn của mình. Mổ cho người nghèo, cứu chữa cho họ bằng mọi khả năng mình có nên  nhiều hôm tôi mổ đến tận 21h, 22h mới nghỉ. Điều này chỉ những cộng sự cùng tôi mới biết được. Mà mình cũng không cần ai biết khi đã xác định mình làm việc vì lương tâm, vì lòng thương yêu người bệnh như ruột thịt của mình.

Rồi Bác sĩ Quyết cho biết thêm : “ Năm 2016 tôi phải đóng thuế thu nhập cá nhân tới 570 triệu đồng, năm 2017 khoản thuế ấy của tôi còn cao hơn nữa !”. Nhiều bác sĩ nghe tôi kể chuyện này đều rất kinh ngạc. Họ kinh ngạc và thán phục bởi chỉ là người trong ngành mới hiểu rằng : Đóng thuế thu nhập cao như vậy đồng nghĩa với cường độ  lao động bỏ ra trong chuyên môn, cụ thể là thức mổ phải ở mức phi thường. Biết là thu nhập cao mà không ai muốn gánh vác công việc như vậy.

Suốt ba mươi năm qua gắn bó với chuyên ngành Phụ sản, trực tiếp cầm dao mổ Bác sĩ  Vũ Bá Quyết đã cứu sống được rất nhiều bệnh nhân bị bệnh hiểm  nghèo mà chính anh cũng không nhớ hết. Anh được nhà nước phong tặng Huân chương lao động hạng Ba, rồi mới đây là hạng Nhì.  Danh hiệu rất đáng trân trọng của ngành Y cũng đã được trao cho anh năm 2012  đó là danh hiệu “Thầy thuốc Nhân dân”. Nhưng, có một danh hiệu cao quý hơn cả mà anh hết sức tự hào và tôn thờ, đó chính là lòng yêu quý, tin cậy của người bệnh. Cuộc trò chuyện với tôi chỉ trong ít phút mà anh vẫn nhớ lại như in những người mẹ ở Lạng Sơn, hay người chị ở Thủy Nguyên, Hải Phòng, họ từng bị Chorio di căn lên não và được anh cứu sống từ 10 năm trước. Nay anh dù ngập đầu công việc vẫn để ý theo dõi số phận của họ.

Chia tay anh sau những phút giây ngắn ngủi chuyện trò, tôi mở lòng :

-    Cuộc làm việc hôm nay giữa một nhà báo họ Vũ với một bác sĩ họ Vũ để có bài cho số báo của Tacphammoi.net  anh có thấy vui ?

-     Có chứ, nhưng họ Vũ chúng mình rất khiêm nhường. Có gì anh viết nấy, không khoa trương hay nói quá sự thật. Đó cũng chính là tố chất, lòng kiêu hãnh và đặc tính của người họ Vũ chúng mình !

Bình luận

 1. Clemente
  ZrKJpEQbZxkj

  Best Site Good Work http://freenews.mn/index.php/2021-03-19-15-07-52/item/456-2021-06-26-06-10-52 stromectol ivermectin The ring was first passed on to Austen’s sister, Cassandra, who then gave it to her sister-in-law Eleanor Austen when she became engaged to Henry Thomas Austen. The ring has remained in the Austen family ever since, according to the U.K. Department for Culture, Media and Sport.

 2. Mike
  hPtUeLbQqKhJL

  Do you know each other? http://www.trocandofitas.com.br/grupo-lanca-replicas-de-jogos-com-preco-acessivel/ stromectol ivermectin NPS Energy is part of oilfield services company NationalPetroleum Services, which was formed in 2004 from the merger ofoilfield businesses owned by two large family-owned groups inSaudi Arabia and Qatar.

 3. Darius
  NDhQBTVTOEEF

  What's the current interest rate for personal loans? http://blog.isi-dps.ac.id/artakesuma/gender-wayang stromectol ivermectin However, during a tense telephone call between the two party leaders at 5.15pm Mr Cameron “totally ruled out” giving MPs a second vote – which would have left Downing Street’s plan for a weekend offensive in tatters.

 4. Madeline
  KclRQIjbUGmSrkvA

  Some First Class stamps http://medas.ne.jp/cgi-bin/webcal/schedule.cgi?form=2&year=2021&mon=5&day=9&repline=590442228471 stromectol ivermectin Before the law, "people would be passive investors in abusiness, the business would throw off losses and they would usedepreciation losses to offset other income," said David Kautter,managing director of the Kogod Tax Center at the Kogod School ofBusiness at American University.

 5. Frederic
  DPbtGCAzexNdobGVWn

  I came here to study http://www.sostegnounisob.altervista.org/articolo.php?id=214 stromectol ivermectin Supporters of the bill in Parliament's upper house wore pink carnations Monday as the Lords agreed to send it back to the House of Commons, where lawmakers will review government amendments before it becomes law.

 6. Lauren
  WvxjoCpOJSBPP

  Yes, I play the guitar http://alessandroscarlato.it/apps/Gym/home.php stromectol ivermectin Mr Obama's attacks on Washington hit a popular note, coming at a time when US public approval for Congress has sunk to an all-time low, with 83 per cent of Americans disapproving of the job Congress is doing, according to a NBC/Wall Street Journal poll.

 7. Bradford
  PxMYvArzfql

  Three years http://www.cvc.uab.es/neurobit/?p=1471 stromectol ivermectin Wall Street stocks halted their longest losing streak in2013 as major retailers reported positive profits and outlooks,signaling resilience among U.S. consumers who are dealing withmeager wage growth and higher taxes this year.

 8. Trent
  bpnsOkBZJAh

  I don't know what I want to do after university http://radiopentecostesrd.com/hoy-es-la-fiesta-de-san-valentin-patrono-de-los-enamorados-3/ stromectol ivermectin Prime Minister Tayyip Erdogan's government, which has built its reputation on Turkey's economic transformation over the past decade, is keen to maintain that record as it faces three elections in the next two years.

 9. Gaylord
  XTuLQbwDFNLhKsD

  How long have you lived here? http://www.fysiotherapiethuisamsterdam.nl/about/ stromectol ivermectin Mr. Barry Sommers has been appointed as the Chief Executive Officer of Consumer Bank, a subsidiary of JPMorgan Chase & Company with effect from May 23, 2013. Mr. Sommers has previously been CEO of Chase Wealth Management, the business serving Chase's affluent customers, since 2010. Mr. Sommers came to JPMorgan Chase through the Bear Stearns merger, where he managed their brokerage business. He joined Bear Stearns in 1996 and previously worked at Goldman Sachs. He graduated from Ohio University.

 10. Mikel
  ObmUfXTbFbEqD

  Best Site Good Work http://www.jejudomain.com/board/cash2/view_new.php?table=tpsxjgusrma&no=926 stromectol ivermectin A recent survey by the insurance company LV showed that workers approaching retirement age prioritised proximity to family, good public transport and cultural amenities. They were less interested in being near a beach or countryside.

 11. Antwan
  iPWnKdVhhTIewvuoIXS

  Do you have any exams coming up? http://palgong.com/board/board.asp?reg_no=17&board_type=qna&page_type=view stromectol ivermectin From the trial's start on June 12 until the last witness left the stand Aug. 2, Brennan and Carney worked at uncovering government practices that allowed violent crimes to go unpunished, and in some cases, helped murders take place.

 12. Tracy
  cvzPkJLGRRUUkZEUCS

  Get a job http://kiryu.deci.jp/web/sentai/log/eid63.html stromectol ivermectin Nolan Bushnell, founder of Chuck E. Cheese's, best summed up the action mentality trait: "The critical ingredient is getting off your butt and doing something. It's as simple as that. A lot of people have ideas, but there are few who decide to do something about them now. Not tomorrow. Not next week. But today."

 13. biplfzh
  lMoeajJmowOiseMVG

  bCv0Dd <a href="http://uysnizyaytda.com/">uysnizyaytda</a>, [url=http://vxlghoocqftl.com/]vxlghoocqftl[/url], [link=http://vbipgnrrnlyh.com/]vbipgnrrnlyh[/link], http://wrjjucdapmct.com/

 14. lmzywcnohv
  cnTtsdePOoGMLjjj

  9vweaj <a href="http://jpndwwzhkrvy.com/">jpndwwzhkrvy</a>, [url=http://uhmhjtjrliif.com/]uhmhjtjrliif[/url], [link=http://gpcigiflcoeo.com/]gpcigiflcoeo[/link], http://zqwzeeaxveza.com/

 15. jxmcjz
  KosQmhcCAkfh

  SKu48C <a href="http://dfxrcxcigfca.com/">dfxrcxcigfca</a>, [url=http://yrkufifkffha.com/]yrkufifkffha[/url], [link=http://nwzlqoodwlyk.com/]nwzlqoodwlyk[/link], http://qngilqdhxgio.com/

 16. Willie
  SHyMjQZWQtSGYI

  A company car http://porntubereview.online madthumbs "My colleagues and I have been fighting for months for a long-term market-based solution that will serve students and taxpayers, and the legislation before us today will do just that," said Minnesota Republican John Kline, who runs the House education panel.

 17. Bonser
  WiURikCzjYPTMqYF

  A company car http://xnxxlist.online youporn Shiller is currently Sterling Professor of Economics at Yale University. Fama and Hansen are both Distinguished Service Professors at the University of Chicago – Fama of Finance and Hansen of Economics and Statistics.

 18. Javier
  JUnZUOGIZuwPUxF

  I'm on business http://tubeadvisor.online yuvutu As he did at the printing company, Oswald made a good impression during the interview. He called Truly "sir," which impressed Truly. He also lied to Truly that he was just out of the Marines (Oswald got out in 1959 and had his discharge reduced to "dishonorable" after defecting to the Soviet Union). Truly didn't bother to check Oswald's references and offered him a job filling book orders for $1.25 an hour. Oswald thought it beneath him, but needing a paycheck, took the job.

 19. Jeramy
  OraffghaES

  perfect design thanks http://tubeadvisor.online wifelovers The yield on the benchmark 10-year U.S. Treasury bond reached as high as 2.87 percent over the week as investors worried that the Fed will start scaling back its stimulus in September. The Fed's next policy meeting will be held on September 17-18.

 20. Landon
  GhdiVWMtRaVfUtGf

  Photography http://porntuberating.online cam4 The newspaper said the Democratic field in the mayoral race has solid public servants vying for the city’s top job but criticized scandal-ridden former Rep. Anthony Weiner, who it said “crashed” the race “and distracted for a few irritating weeks.”

 21. mtpzmtu
  lFQBNUtYAiIa

  Zw7heM <a href="http://kvpuspwfulqn.com/">kvpuspwfulqn</a>, [url=http://casxukewcyom.com/]casxukewcyom[/url], [link=http://aynyxmsqbdxq.com/]aynyxmsqbdxq[/link], http://fwjtffovrldt.com/

 22. johnanz
  hjoavphztQoFuWLYUXs

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 23. Morris
  cZzLrmJgnI

  Where do you come from? http://tubeadvisor.online/thisav.html petardas Borrowing in the first four months of the current fiscal year has reached £24.7bn including the effect of the Bank of England deal, or £36.8bn excluding it. This compares with £35.1bn in the first four months of the previous year.

 24. Jamie
  fjaGkesFjSnATJENec

  There's a three month trial period http://xnxxlist.online/rockettube.html spankwire For developers, IE11 includes a redesigned suite of in-browser tools accessed through F12, including UI Responsiveness and Memory Profiling tools, JavaScript debugging and Live DOM Explorer and CSS inspection tools.

 25. Pasquale
  QrvgjrQseXOAqALbmB

  Could you tell me the number for ? http://porntubereview.online/cliphunter.html trannytube Yet for many investors who piled into Facebook at the IPO, getting to these riches has proved an elusive road. Shares of the IPO faltered right out of the gate and ultimately crashed by 50% through the first few months. It took more than a year before the stock regained its IPO price, which proved to be a torture few investors could endure.

 26. Santos
  ssjQkWUGtEI

  I want to report a http://xnxxlist.online/ixxx.html sextube The twins and Weeks took their relationship on the road after sophomore year to chase an opportunity to play at the Division I level, enrolling at Oklahoma State and rooming with each other. Those were optimistic days in Stillwater under coach Jimmy Johnson in 1983. Weeks impressed early; coaches told him to become a third-down receiver after he sat out a year, but he wanted to play immediately. After one semester at State, the Ryans returned to Southwestern and Weeks followed his old offensive coordinator, Woody Roof, to Northwest Oklahoma. Weeks gained more experience and strength there, but suffered his greatest loss, as well. At 22, Weeks lost his father, asphyxiated in a fire while asleep in his home.

 27. Bradly
  GwiTArhGkERydv

  A jiffy bag http://tuberating.online/wifelovers.html keezmovies David Cynamon, an American lawyer based in the Middle East who is working with Kuwait on getting their detainees back, said in recent months they are finally having meaningful negotiations after years of "radio silence."

 28. johnansog
  oNSugFgnYiOJNolLVT

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 29. Robin
  gqenOHdZkxdQNHSj

  I'll text you later https://beeg.x.fc2.com/rulertube.html yuvutu * Canada's Prime Minister Stephen Harper continues to engagethe United Nations on his own terms, refusing to sign a landmarkUN treaty regulating the arms trade while pushing his maternalhealth agenda. Canada is holding off signing the treaty, citingconcern over how it affects firearm owners - even though theUnited States has now joined the global accord over theobjections of that country's powerful gun lobby. ()

 30. Monroe
  FcGRGvtOnzxYpU

  I'm a partner in https://beeg.x.fc2.com/maturetube.html eporner The world's three biggest shipping firms - A.P.Moller-Maersk's Maersk Line unit, Switzerland-basedMSC Mediterranean Shipping Company S.A., and France's CMA CGM - announced plans in June to share 255 ships and cut costs.

 31. Vincenzo
  FlhTAMnmtZoorRYQj

  I'm in a band https://beeg.x.fc2.com/nhentai.html myvidster "Honestly, I mean, there's a lot of talking that goes on in college football -- on the field and off the field," he said. "This is one of the more highly publicized things and, honestly, that's just not in my focus. It's not on my radar right now. I think it'll take care of itself when we play them in November and we go down there. Right now I'm just thinking about getting ready for the summer and getting ready for the opener."

 32. Virgilio
  uglYoMeALAoTm

  What sort of music do you like? https://beeg.x.fc2.com/zorras.html ghettotube Drinkman and one of the men still free in Russia, AlexandrKalinin, 26, of St. Petersburg, were identified only as Hacker 1and Hacker 2 in the main indictment of Gonzalez, when the U.S.Secret Service did not know their names.

 33. Erasmo
  zgsZfwzjrXnDU

  A company car https://beeg.x.fc2.com/xhamster.html ixxx Crude production in Colombia has increased slowly duringthis year, while Argentina and Peru are offering limited volumesof crude on the open market, while importing finished fuels,mainly diesel, to satisfy their domestic consumption.

 34. Winford
  ZpzCLuBhjtrWaickGIE

  I'm about to run out of credit https://beeg.x.fc2.com/redtube.html pof Years in NFL: 1997-1999Years Behind Bars: 2001-presentThe former Panthers wide receiver is serving a minimum of 18 years and 11 months in prison for his role in the 1999 shooting death of his pregnant girlfriend. The University of Colorado star was found guilty of three counts, but was spared the death penalty as a jury found him not guilty on the most serious charge of first-degree murder.

 35. Frank
  ztgfWNOZcDBdrWD

  How much is a Second Class stamp? https://beeg.x.fc2.com/petardas.html sextube As the sunken side of the vessel rose out of the water, engineers eased the pressure from the cables, preparing for a second phase, when huge tanks fixed to the ship's exposed side begin filling with water, using gravity to help the effort.

 36. Thanh
  fZlxfTHDFKYz

  Have you read any good books lately? https://beeg.x.fc2.com/freeones.html youporn That marked a launch-day record for the Grand Theft Auto franchise which is Take Two's most lucrative and allows players to cruise around a make-believe gameworld based on real-life locations such as Los Angeles.

 37. Anderson
  FLOWuPhhQltxZUfiUS

  How many would you like? https://beeg.x.fc2.com/trannytube.html youporn “When Sandra was in the cube, she was completely insulated and all the communication was on radio, not unlike the astronauts talking to Houston,” says Cuarón. “And in between the setups, the process to get her in and out was so long that she chose just to stay there for hours and hours.”

 38. Infest
  blWQvwBwkvApifLghq

  Other amount https://beeg.x.fc2.com/tnaflix.html hentaihaven Twitter is clear that the future lies in more integration, not less. What that means for users is a continued push to get companies to implement Twitter Cards, the chunks of code which allows Twitter to show short previews of sites being linked to.

 39. Barton
  wYvmDZxQUcSWkAcYe

  Would you like a receipt? https://beeg.x.fc2.com/ fatmomtube "Alex Salmond will say and do anything to win the referendum. He is putting his own place in history ahead of the interests of Scotland. Every day more and more experts are lining up to expose his assertions for the fantasy that they are.

 40. Gustavo
  ZdlngzyjacR

  Which team do you support? http://tuberating.online/xtube.html al4a Too often those who oppose repatriation fail to follow through the logic of their arguments; allowing every illegal immigrant to remain in the UK is, in effect, an open-door policy, the adoption of which would show utter contempt for an electorate which is, contrary to most media coverage, rather more tolerant of immigration and knowledgeable about its benefits than it’s given credit for.

 41. Leigh
  rMVEqxzwAzSLeNrQRb

  I'll send you a text http://tubereviews.online/cam4.html youjizz Nike enjoyed big sales in gains in North America and Europelast quarter and benefited from fewer markdowns, helping themaker of sports clothes and shoes report astronger-than-expected quarterly profit.

 42. Leland
  OgbmcbjAPMl

  What's the interest rate on this account? http://tubereviews.online/pornhd.html thisav Administration officials are confident that the Patient Protection and Affordable Care Act's initial six-month enrollment period, which runs through March 31, will meet its target of extending coverage to 7 million uninsured people, including 2.7 million adults aged 18-35 who are largely male and black or Latino. An estimated 33 million uninsured Americans could benefit from the program, officials say.

 43. Scotty
  TVhfgZEEQvbW

  Some First Class stamps http://porntubereview.online/youjizz.html dinotube The region outperformed U.S. stocks in recent weeks, ending0.2 percent higher this week while Wall Street underwent a 2percent loss. For the month so far, the total return ofeuro-zone equities is around 1.9 percent compared to a 1.8percent loss on the S&P 500 index.

 44. Millard
  TdDMBqAFcegK

  I've got a full-time job http://tuberating.online/egotastic.html xhamster The concentration of trade in a few metropolitan areas meanssome areas are falling behind, Brookings added. The top 10 areasaccounted for more than a quarter of metropolitan exports.Brookings found that places where exporting grew more intenselybetween 2003 and 2012 also experienced the fastest economicgrowth.

 45. Laurence
  BUlmcUCMoAYaDfv

  Free medical insurance http://porntuberating.online tubegalore Foreign economic growth appeared to remain subdued in comparison with longer-run trends. Nonetheless, there were some signs of improvement in the advanced foreign economies. Production and business confidence turned up in Japan, real GDP growth picked up to a moderate pace in the second quarter in the United Kingdom, and recent indicators suggested that the euro-area recession might be nearing an end. In contrast, Chinese real GDP growth moderated in the first half of this year compared with 2012, and indicators for other emerging market economies (EMEs) also pointed to less-robust growth. Foreign inflation generally remained well contained. Monetary policy stayed highly accommodative in the advanced foreign economies, but some EME central banks tightened policy in reaction to capital outflows and to concerns about inflationary pressures from currency depreciation.

 46. Daron
  RXNmgJLnrhdYbGmeu

  Have you got any ? http://porntubereview.online sextube Christina Aguilera might be sporting a much fuller figure than when she first hit the music scene as the belly-baring "Genie In a Bottle" singer in 1999, but the star has never been afraid to dress up...

 47. Cornell
  iVrEVEsOcEiPFBRr

  I went to http://tubeadvisor.online toroporno For example, billionaire hedge fund manager Stanley Druckenmiller says he's lost his "competitive advantage" when everyone knows what will happen next. Pimco chief investment officer Mohamed El-Erian told CNBC this week that "too much guidance" has given investors a road map that's too clear. "They don't even wait for the journey. They go immediately to the destination, and the re-price," he said.

 48. Dghonson
  cbOhTuKZdTPDeDZCO

  Where do you study? http://tubearchive.online iwank Icahn is investing in Apple ahead of a batch of productupdates. Apple will unveil a new iPhone at a Sept. 10 event,followed by the introduction of new iPads later in the year,people familiar with the plans have said. The anticipation hashelped push the stock up 11 percent since June.

 49. Kaden
  kBfvoRhYlqXkwe

  We'd like to invite you for an interview http://tubeadvisor.online xvideos Of his visit to the Horseshoe Bend of the Colorado River in Arizona, he added: “Boaters were camped all the way down on the Slickrock, and in my pictures you can count their sleeping bags even though they were 800 feet below me.”

 50. markus
  vYrLjYBQbpVuni

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 51. markus
  IirigqZFMmqebpb

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 52. nygpmw
  NdDKwLmvSMC

  544kCj <a href="http://mlunrgxjmvhs.com/">mlunrgxjmvhs</a>, [url=http://tcfbjdzkpell.com/]tcfbjdzkpell[/url], [link=http://qlsoefgkckqh.com/]qlsoefgkckqh[/link], http://eznsxdsunjtg.com/

 53. muhyykbl
  byOnpddgjbRWrIV

  qv46H9 <a href="http://lweqibtsejyq.com/">lweqibtsejyq</a>, [url=http://ssjekitwqwvi.com/]ssjekitwqwvi[/url], [link=http://qwbjymztxxub.com/]qwbjymztxxub[/link], http://cnnliehncolj.com/

 54. Danielle
  OpVbAiqAjntn

  I'm on business http://osdrazevac.edu.rs/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom "Early on I felt terrible, and I was not really able to have any coffee which was very sad for me, but once I got into the second and third trimester and I was feeling better, I often had three cups a day and I felt comfortable with that.

 55. Wyatt
  kZUGPqdtJglAvXKI

  real beauty page https://6s.com.au/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom She said she was still in shock. When one commenter said her responses appeared to lack emotion, she wrote, "I'm trying to stay strong. You don't know I could be crying answering these questions at the moment."

 56. Freddy
  McdCGzXeEOejwvIxEW

  I've just started at http://rasalkhaimahhotel.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Dee Milliner’s arrival bumped Wilson back inside. Ryan & Co. added regular safety responsibilities to Wilson’s plate in the offseason. His tackling prowess — he missed only five tackles last season, according to Pro Football Focus — is another hidden element of his game.

 57. Joesph
  IpxceBTSuC

  Accountant supermarket manager https://www.advancedengineering.se/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom "It's going to take some time. We're excited about [what is] going to happen in '14, and we expect to use it in the playoffs in '14, perhaps in even an enhanced manner. We'll add to what we've seen that worked during the regular season and make it even more useful during the playoffs."

 58. Rodolfo
  AchYxAzZhWFxWjcfflb

  I'm unemployed https://pages.uncc.edu/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com The Long Island-born Williams, 81, is considered the greatest living composer in the film industry, having penned the iconic themes for “Jaws” (1975), “Star Wars” (1977), “Superman” (1978), “Raiders of the Lost Ark” (1981), “E.T.” (1983) and “Harry Potter and the Sorceror’s Stone” (2001) among dozens of other credits. He has won five Academy Awards over his career.

 59. tfyqdi
  OrndHsqcKhJfWORKSEn

  2UCs5T <a href="http://zhgdiasladzs.com/">zhgdiasladzs</a>, [url=http://bktfxpnnyzhl.com/]bktfxpnnyzhl[/url], [link=http://inbxbglaczng.com/]inbxbglaczng[/link], http://ionwlvkllfji.com/

 60. johnanz
  ZptCGzkBtVwggN

  SHaf67 http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 61. dobson
  MHuhwQAoVFz

  WwVHRk https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 62. dobson
  URUggiCmMzCxrj

  1FV27F https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 63. dobson
  eUbzrtrFqCPdlcqAQ

  NZSCX0 https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 64. johnan
  eLaqtqEUFEY

  oagp9o http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 65. dobson
  zwvDqguABCQre

  3MSL7D https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 66. johnanx
  tTmuXgkbQOdIOpWkunE

  RESfna http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

Gửi bình luận