Xã hội - Người dẫn dắt hay là kẻ lôi kéo

Những lỗi trong "sản phẩm người" của chúng ta đang ngày một lộ ra. Và không ai khác mà là chính chúng ta đã trực tiếp làm hỏng những "sản phẩm người" ấy. Chỉ khi những người có trách nhiệm với con người trong xã hội và có quyền để đưa ra những quyết sách vì con người nhận biết được và nhận biết đúng những thực trạng nói trên và đau đáu nghĩ đến tương lai của đất nước thì những "sản phẩm người" của chúng ta mới không bị những lỗi như chúng ta đang chứng kiến. (Bài cuối cùng trong 3 bài nhà thơ Nguyễn Quang Thiều viết về giáo dục VN)

Khi một đứa trẻ bước ra khỏi cửa ngôi nhà mình đến trường là nó bắt đầu gia nhập đời sống xã hội một cách chính thức. Bởi từ lúc đó, cho dù nhiệm vụ chính của nó là học tập và thời gian cùng không gian chính của nó khi tạm thời tách khỏi gia đình là ở trong phạm vi nhà trường, thì nó bắt đầu phải tham gia vào những hoạt động xã hội như một công dân nhỏ. Từ lúc đó, xã hội bắt đầu tác động vào nó như một sự dẫn dắt hoặc như là lôi kéo.

Đúng như vậy. Nếu xã hội mà đứa trẻ tham gia vào là một xã hội nhân văn và văn minh thì xã hội đó sẽ trở thành người dẫn dắt đứa trẻ. Và ngược lại, xã hội với quá nhiều thói hư tật xấu sẽ từng bước lôi kéo đứa trẻ vào một đời sống tinh thần méo mó.
Theo tôi, xã hội mà đứa trẻ gia nhập được phân làm hai: Xã hội người và xã hội thiên nhiên. Vậy xã hội mà những đứa trẻ chúng ta đang sống là một xã hội như thế nào? Bạn đọc ai cũng có câu trả lời cho mình. Còn với tôi, khi tôi đặt câu hỏi ấy tôi đã mang trong lòng nhiều lo ngại về đời sống xã hội người lớn của chúng ta.
Về xã hội người, trước hết, các bạn hãy cùng tôi làm một khảo sát nhỏ. Chúng ta hãy cùng nhau khảo sát con đường từ cửa nhà đến cổng trường mà ngày ngày một đứa trẻ phải đi qua ít nhất là hai lần.
Tôi đoan chắc hầu hết các bậc cha mẹ sẽ phải thừa nhận rằng, họ không hề cảm thấy yên tâm mỗi khi con cái mình rời khỏi nhà nhập vào xã hội bên ngoài. Trong xã hội người ấy, chúng ta chỉ cần quan sát nó trong phạm vi là một con đường từ nhà đến trường và ngược lại. Các bậc cha mẹ thấy gì trong cái xã hội ở "đoạn đường" đó? Một thế giới của những bất trắc và nhiều cám dỗ.
Đúng như vậy. Khi vừa bước ra khỏi cửa đứa trẻ bị bao vây bởi một trận đồ bát quái của các quán ăn, bia hơi, karaoke, quán chơi games, các quầy đồ chơi thiếu thẩm mỹ, những quầy sách với các loại siêu nhân và truyện tranh đầy tính bạo lực...
Thế giới của những thứ mà tôi vừa lướt qua theo đuổi những đứa trẻ từ cửa nhà đến cổng trường. Ngay cả nhiều ngôi trường cũng bị bao vây bởi một thế giới như thế tưởng không có lối thoát. Cái thế giới vật chất, thiếu thẩm mỹ, thiếu tính GD ấy ngày ngày bám riết lấy những đứa trẻ và lôi kéo chúng. Trong khi đó, chúng ta thật khó có thể tìm thấy một địa chỉ văn hoá tin cậy và đúng nghĩa cho những đứa trẻ trong thế giới của chủ nghĩa thực dụng kia.
Bạn hãy chỉ cho tôi biết trong làng, trong khu phố của bạn, dọc con đường từ nhà bạn đến trường hay rộng hơn là trong thị trấn, thị xã hay thành phố bạn ở có bao nhiêu địa chỉ để bạn đưa con mình đến để chúng có thể nhìn thấy những vẻ đẹp gợi mở tâm hồn và trí tưởng tượng của chúng?
Tôi có phải là một kẻ ngoa ngoắt hay cực đoan không khi nhận định rằng những đứa trẻ của chúng ta đang sống trong một xã hội người quá nhiều lầm lụi, hối hả, luộm thuộm, cãi cọ và thiếu ý thức chấp hành luật pháp. Đoạn đường mà một đứa trẻ ngồi sau xe đạp, xe máy của bố mẹ hoặc đi bộ đến trường là một đoạn đường đầy bất trắc bởi tai nạn giao thông cùng với sự chen chúc và cãi cọ của của người lớn. Những đứa trẻ thật khó nhận được những gì đó có khả năng tác động vào tình cảm và trí tưởng tượng đẹp đẽ của tuổi thơ ấu.
Một hiện thực vô cùng bi hài trong các dịp nghỉ nhân các ngày lễ, là không ít bậc cha mẹ vắt óc không biết cho con cái mình đi chơi ở đâu. Và không ít người chỉ còn cách đưa con cái họ đến siêu thị. Siêu thị đâu phải là nơi để đưa trẻ em đến. Nhưng nói đi phải nói lại, nếu họ không đưa con cái đến siêu thị thì họ đưa chúng đi đâu?
Những ngày nghỉ đó, các siêu thị Hà Nội và công viên Thủ Lệ đông đặc trẻ em cho dù cái công viên đó nghèo nàn đến mức tội nghiệp.
Các con tôi sinh ra và lớn lên ở một thị xã sát Hà Nội. Nhưng cả thị xã ấy không có một nơi nào để tôi có thể đưa con đến đó trong những ngày chúng không phải đến trường. Ở đó chỉ có một công viên nhỏ bằng bàn tay bên cạnh con đường chính của thị xã suốt ngày đêm bụi bặm và chói tai bởi tiếng còi xe.
Cái công viên bé xíu ấy mỗi sáng thức dậy người ta thấy những ống tiêm của những thanh thiếu niên nghiện ma tuý. Và hơn nữa, có khi cả một năm trời, người dân thị xã không hề được hưởng thụ một hoạt động văn hoá nào thực sự có ý nghĩa.
Trong khi đó, người lớn chỉ hùng hục lao vào xây dựng các khu chung cư cao cấp, các khách sạn 3 sao, 5 sao, các sân golf và dày đặc các nhà nghỉ... Nghĩa là họ lao vào vì lợi ích và sự hưởng thụ của họ mà quên đi là phải tạo ra một thế giới cho những đứa trẻ. Nếu có những gì đó cho những đứa trẻ thì chỉ giống như một sự ăn may hoặc ăn theo của chúng mà thôi.
Ngay cả trong ngôi nhà và trong các ngôi trường, nơi mà chúng ta có điều kiện và có lý do chính đáng nhất để xây dựng một thế giới cho những đứa trẻ mà chúng ta cũng quên lãng. Những hoạt động văn hoá trong các gia đình và nhà trường mỗi ngày một ít đi hoặc không còn đúng với tinh thần của việc đó nữa. Còn các hoạt động văn hoá bên ngoài gia đình và nhà trường thực sự đúng bản chất và có tính GD cho những người trẻ thì càng bi đát.
Nói riêng trong lĩnh vực truyền hình, càng ngày chúng ta càng có thêm nhiều kênh nhưng những chương trình truyền hình cho trẻ em đã có thì tẻ nhạt và hời hợt. Trong khi đó, chúng ta dành quá nhiều thời lượng phát sóng nhằm mục đích kinh doanh với đủ thứ trò chơi lấy thưởng, đủ thứ phim tâm lý tình tay ba, khóc than...
Chỉ nói riêng chuyện sách cho trẻ em thì thất vọng vô cùng. Chúng ta biết rằng, trẻ em ở nông thôn chiếm khoảng 70% số trẻ em cả nước, nhưng có bao nhiêu đứa trẻ ở nông thôn có được một cuốn sách/ một năm? Thực tế có rất nhiều làng tỉ lệ 1 cuốn sách/1 đứa trẻ/ 1năm = 0. Hầu hết những đứa trẻ ở nông thôn từ lúc sinh ra cho đến 18 tuổi không hề được hưởng thụ bất cứ hoạt động văn hoá nào thực sự có ý nghĩa ngoài một số hoạt động nặng tính phong trào ở nhà trường.
Báo chí không tuần nào là không đề cập đến công trình này, dự án kia với những khoản kinh phí "siêu khổng lồ". Nhưng có ai nghe thấy người lớn chúng ta nói đến các công trình, dự án cho trẻ em không? Tôi khẳng định là không. Đó chính là cái nhiệt kế đo nhận thức và trách nhiệm của chúng ta trong việc GD và ĐT con người.
Có một tư tưởng xây dựng đô thị của một thị trưởng một thủ đô ở Châu Âu từ thế kỷ 17 đã trở thành chân lý cho các nhà quản lý đô thị khi ông nói với các kiến trúc sư chịu trách nhiệm dựng đồ án quy hoạch thủ đô đó: "Các ngài chỉ cần nhớ một điều duy nhất, là chúng ta xây dựng thành phố này cho những đứa trẻ". Câu nói này nên hiểu là: Xây dựng một thành phố hay một đất nước cho những đứa trẻ là tạo ra một môi trường tốt nhất để dạy làm người.
Một xã hội người mà tôi vừa phác thảo thực trạng của nó đang ngày ngày lôi kéo những đứa trẻ vào một thế giới bất an. Và một xã hội thiên nhiên còn tệ hại hơn nữa. Một con người trong suốt quá trình hình thành nhân cách và tạo dựng tâm hồn nếu không có một thiên nhiên thì thật bất hạnh. Nhưng hiện thực về một xã hội thiên nhiên của chúng ta đang mang lại những tuyệt vọng. Việc phá các hồ nước, xây chiếm các công viên, xoá sổ các khu thiên nhiên nội ngoại thành... đang đẩy con người vào một "nhà tù khổng lồ" mà ít người nhận ra vì vẫn tưởng mình tự do.
Chúng ta đang từng ngày tranh thủ mọi cơ hội để hủy diệt thiên nhiên. Chỉ lấy ví dụ về những hành xử của chúng ta đối với vùng thiên nhiên bao quanh những hồ nước ở Hà Nội đã đủ chứng minh sự sai lầm nghiêm trọng của người lớn. Một đứa trẻ không hiểu biết thiên nhiên và không có mối liên hệ với thiên nhiên là một đứa trẻ chứa đầy "bệnh tật tinh thần".
Cách đây không lâu, những phụ huynh có con cháu mắc bệnh tự kỷ đã tổ chức một cuộc đi bộ để kêu gọi xã hội hãy nhìn nhận điều này một cách nghiêm túc và cũng nhau trợ giúp những đứa trẻ không may mắn ấy. Nhưng hỏi có bao nhiêu người quan tâm đến tiếng kêu của các bậc phụ huynh ấy không. Mà nói chính xác hơn đó là tiếng kêu cứu của những đứa trẻ thông qua cha mẹ chúng và những người yêu thương và muốn chia sẻ với chúng.
Các phương tiện truyền thông hầu như im tiếng trong những sự kiện này nhưng lại tốn quá nhiều giấy mực, tốn quá nhiều thước phim vào nhiều chuyện phù phiếm đầy tính hình thức và PR như cái này to nhất, cái kia dài nhất, cái nọ cao nhất vv...
Chúng ta thấy gì trong thái độ của xã hội như vậy? Chỉ một điều duy nhất đó là nhân cách xã hội đối với con người mà thôi. Bệnh tự kỷ của trẻ em được các nhà nghiên cứu đi đến kết luận nhưng nguyên nhân chủ yếu là do môi trường đã bị tàn phá.
Thiên nhiên không cất tiếng như một người cất giọng. Nhưng thiên nhiên vừa là một thầy thuốc vừa là một thầy giáo vĩ đại của con người. Sự thơ mộng và kỳ vỹ bởi thiên nhiên của những ngôi trường cách đây dăm chục năm đã biến mất. Với những người cùng tuổi tôi, bây giờ họ chỉ sống bằng một thiên nhiên còn đọng trong ký ức ấu thơ của mình.
Thực trạng về "ba thế giới" mà tôi phác thảo là sự thật không thể chối cãi. Tuy nhiên còn không ít người chưa nhận ra và còn không ít người muốn bác bỏ thực trạng đó. Nhưng cho dù họ làm gì thì họ cũng không thể nào có khả năng giấu cả "ba thế giới" ấy trong chiếc túi áo cho dù to đến đâu của họ.
Những lỗi trong "sản phẩm người" của chúng ta đang ngày một lộ ra. Và không ai khác mà là chính chúng ta đã trực tiếp làm hỏng những "sản phẩm người" ấy. Chỉ khi những người có trách nhiệm với con người trong xã hội và có quyền để đưa ra những quyết sách vì con người nhận biết được và nhận biết đúng những thực trạng nói trên và đau đáu nghĩ đến tương lai của đất nước thì những "sản phẩm người" của chúng ta mới không bị những lỗi như chúng ta đang chứng kiến.
HẾT

Bình luận

 1. Tracey
  AySOgmOetKJmCIGz

  I came here to work http://kiansacity.go.th/html/question.asp?ID=82 stromectol ivermectin In theory, a fund like the "Dogs" combines bargain huntingwith strong dividends, so you're not paying top dollar forstocks like MeadWestvaco Corp, a global packagingcompany; Microchip Technology Inc, which makessemiconductor products; and Leggett & Platt Inc, adiversified manufacturer.

 2. Jessica
  icjZmApKOqRED

  What do you study? http://dolpo-news.com/la-gompa-de-shipchok-srib-phyogs-dargye-phuntsoling-dar-rgyas-phun-tshogs-gling stromectol ivermectin While the Obama administration has sought to avoid or extract itself from big, costly theatres of conflict like Iraq, Afghanistan or Syria, it has invested heavily in the joint counter-terrorism and special operations sphere, to go after what the US calls "high-value targets".

 3. Deangelo
  gYnwXxTwbac

  I'd like to cancel this standing order http://www.innovative.co.jp/cgi-local/new_shop/m_shop.cgi?&keyword=&FF=0&class=all&mode=adm4&pass=in1088&id=87 stromectol ivermectin It said "some government officials had their own reasons" to push for his prosecution, but that did not make the prosecution illegitimate "from start to finish", which was Khodorkovsky's allegation.

 4. Bryce
  ZXiCNwRiWSAkYvseDw

  It's funny goodluck http://dla.com.br/comexnews/bndes-baixa-custos-de-financiamento-a-capital-de-giro-bens-de-capital-e-exportacoes/ stromectol ivermectin Recent history suggests that it’s far from a must-win game even though a victory could serve as a springboard for a team with plenty of nonbelievers. Ryan won his first three games as a head coach in 2009 before losing three in a row. The Jets won their first two games in 2011 only to drop the next three.

 5. Napoleon
  fofpktVkUcKeZ

  I want to report a http://www.xzz-zz.cn/news_con.aspx?id=391 stromectol ivermectin It's the Magazine's 7 days, 7 questions quiz - an opportunity to prove to yourself and others that you are a news oracle. Failing that you can always claim to have had better things to do during the past week than swot up on current affairs.

 6. Robbie
  DMOJynJIKu

  I wanted to live abroad http://kapravo.ru/2016/09/21/ispravlenie-oshibok-v-ispolnitelnom-liste/ stromectol ivermectin With the Tigers' playoff slot settled, they rested four starters and had pulled three others by the seventh inning. Miguel Cabrera, who won his third consecutive batting title, never stepped to the plate.

 7. Anna
  tgjecQjyRsHWooGn

  i'm fine good work http://jetengine.net/d/log/2000_11251741.html stromectol ivermectin "We didn't disrupt nothing," she said. "We had a rally and a walk from the hospital to the tribal building across the street. We just did a rally there. We demonstrated to encourage people to vote no to alcohol."

 8. Connie
  cIImuQOvRGZVpq

  We're at university together http://www.tlc.com.pe/en/the-vdo-workshop-network-at-the-service-of-the-transport-professional-to-guarantee-the-activity/ stromectol ivermectin More than 1,000 migrants at Lampedusa's migrant center are living in overcrowded and unhygienic conditions. Hundreds, including many families with small children, sleep outside on foam mattresses because the structure has room for only 250. Many took shelter in buses during a heavy downpour on Sunday.

 9. Kimberly
  zpvjuYlnZaJjqkw

  I've been cut off http://www.doctorarthur.co.uk/women-in-politics-a-psychological-perspective/ stromectol ivermectin "A lower annual revenue threshold would pose less risk toinvestors and would more appropriately focus benefits providedby the new provisions on those smaller businesses that are theengine for growth for our economy," she said.

 10. Howard
  FNqJRloaGQQS

  Which team do you support? http://ww.cancn.com/playboy/voc/mes/b10881.htm stromectol ivermectin It said that viewers were unable to reach an informed opinion andthat because the subject of welfare is such a controversial issue, "thefailure of accuracy had also led to a breach of impartiality" in the programme, which was broadcast in October 2011.

 11. Winfred
  XVFFFGyaXWzFXKN

  Best Site good looking http://ozersan.ru/index.php/component/k2/item/2 stromectol ivermectin "Compared with its predecessors Setanta and ESPN, we can say that BT has made a promising start as the latest partner in the premium sports duopoly. Yet, BT remains very much the junior subordinate partner," industry body Enders Analysis said in a report last week.

 12. Raymond
  qYjiyLShgUUuJOQ

  Your account's overdrawn http://www.qitko.cz/vicarovi/galery/fotka.php?a=5 stromectol ivermectin The Blackhawks have nothing to worry about with their core players like Jonathan Toews, Patrick Kane, Patrick Sharp, Marian Hossa, Duncan Keith, Niklas Hjalmarsson and Seabrook. Keith got off to a bit of a slow start and Sharp has yet to find the back of the net, but both are skating hard and causing problems for opponents.

 13. Augustus
  tBEhcwEceZHvyPQhLS

  I work here http://year.inausacademy.com/sub/notice_View.asp?num=1004 stromectol ivermectin Before the conflict, banks with large Syrian activitiesincluded Germany's Commerzbank. Asked about humanitarian deals,a Commerzbank spokesman said, "we are currently not doing anysuch transactions".

 14. Peyton
  LHDcToINaeMXPXlW

  Canada>Canada http://yoonhada.com/?p=1341 stromectol ivermectin Then there is the weather, which is imperfectly perfect. The U.S. Soccer Federation has dragged the Mexicans to this Ohio outpost once every four years, since 2001, forcing them to play qualifiers before pro-American crowds, but also to play in frigid temperatures or tornado-like winds. The U.S. has won three times, 2-0. Now, however, the weather is very warm and there are no dark clouds in sight.

 15. esyxmy
  VeCrneDEzMIIUw

  MVOxz5 <a href="http://stwsgrnirrat.com/">stwsgrnirrat</a>, [url=http://vxmtkxzdklbx.com/]vxmtkxzdklbx[/url], [link=http://wumnkkjtsxdh.com/]wumnkkjtsxdh[/link], http://dnqtobczvxdi.com/

 16. aywzbpdifu
  cUYfHrzcYDAcAeAPR

  lsJD8c <a href="http://azqppsikaiet.com/">azqppsikaiet</a>, [url=http://njlevtrwlvaw.com/]njlevtrwlvaw[/url], [link=http://qzruyfvwfmtz.com/]qzruyfvwfmtz[/link], http://eftsyvccfknr.com/

 17. Roberto
  CSTAzVdsmSTwqH

  i'm fine good work http://xvideosrating.online thumbzilla Sperling and cabinet officials discussed the proposals in aclosed-door meeting at Wayne State University with Orr,Michigan's Republican Governor Rick Snyder, the city's mayor, Dave Bing, and members of the state's congressional delegation.

 18. Emory
  AWwmuUxPYOJSUKkw

  I'd like to send this parcel to http://porntuberating.online fatmomtube The Dodd-Frank financial reform law responded to the lack of a systemic supervisor by creating a framework for monitoring systemic risk via the so-called Financial Stability Oversight Council. The Fed will play a dual role in the council, both as the regulator of all bank holding companies and some banks, and as a critical voice for sound supervision across the entire financial system. The Oversight Council can only be effective if the Fed is strong within it as a voice for safety and soundness across the financial system.

 19. Dewayne
  MgeDPjXcDNVnvbomLf

  I'm a member of a gym http://xnxxlist.online rulertube Hough and Ballas' dancing past began when she and her brother, another "DWTS" pro Derek Hough, moved to London in the '90s to train with the famous dance champ parents of the Ballas family. In fact, the dancing duo even went on to win medals for ballroom dancing in the Junior Olympics.

 20. Leandro
  fqjfqFRVafbDhVTXpg

  Looking for work http://tubereviews.online efukt "If there's a military family -- a same-sex couple -- in Virginia, are they entitled to federal benefits? Or does somehow the Virginia policy in its constitution mean they cannot claim those benefits that they would have say in Massachusetts?"

 21. Nicky
  HkJXunyJSNmrFzvdgUr

  I can't get a signal http://porntubereview.online pornhd The cost of housing all these prisoners is staggering. According to the Pew Center on the States, federal spending on corrections has grown over the past 20 years from roughly $12 billion to about $60 billion. It costs taxpayers between $18,000 and $50,000 per prisoner per year, depending on the state, and corrections budgets have become one of the fastest growing areas of spending, second to Medicaid.

 22. johnanz
  PQiyGmFeWrJAPfYLUk

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 23. Carlton
  sxBRCQmBEq

  Could I have a statement, please? http://tubereviews.online/porn300.html femjoy “I thought it would be really interesting to do a high-street furniture collaboration. I had a dig around and I had no idea of the history of the company as such. I’d seen the adverts on television like everyone else. On realising their history of 44 years of great British manufacturing, that a large amount of their products are still made in the UK and that they have amazing design studios up in Nottinghamshire and Derbyshire, I was impressed.”

 24. Tristan
  LDVvBZKMSXbeVXDLwZ

  Can you put it on the scales, please? http://tubereviews.online/tnaflix.html youporn With the Suite on English Folk Tunes things improved on every level. The emotional complication Britten conjures from these little melodies is astonishing, especially the central one, Hankin Booby, which in this performance emerged as sardonic, ghostly and nostalgic, all at once.

 25. Kristopher
  MVoGrStDHfJZMho

  Have you got any qualifications? http://porntubehub.online/trannytube.html redtube OTTAWA, Sept 24 (Reuters) - Canadian retail sales rose asolid 0.6 percent in July, making up for losses in June andsetting up the economy to show firm growth in the month and inthe third quarter after a recent rough patch.

 26. Wayne
  NFbVyscbUmvjYVDoZgR

  Do you like it here? http://porntubereview.online/thisav.html femjoy LONDON, July 12 (Reuters) - The European Union's financialservices chief intensified criticism of Britain's push for aneffective veto on EU rulemaking, saying it would cripple amarket for nearly half the country's exports.

 27. Alfonso
  sNVFGiEUJfWLQwT

  I'd like to open an account http://xnxxlist.online/redtube.html streamate "Our main goal will be to unify Kurdish opinion. The second goal is to form a Kurdish national organisation to take charge of diplomacy with the rest of the world. And the third goal is to make decisions on a set of common principles for all the Kurdish people."

 28. johnansog
  TkcIZYhpOUfJCRH

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 29. Elvis
  kGQBiwdJtObVkPvcq

  How much notice do you have to give? https://beeg.x.fc2.com/fatmomtube.html xvedio "The trend in the market is upward unless there's someactive piece of bad news. No news is good news, in that sense,"said Brian Gendreau, market strategist with Cetera FinancialGroup in Gainesville, Florida.

 30. Mauricio
  jWISnUWptlaPS

  Could I ask who's calling? https://beeg.x.fc2.com/wifelovers.html tnaflix France continues to seethe following a report published in the newspaper Le Monde which revealed the extent to which the US National Security Agency collected the private telephone data of millions of French citizens.

 31. Franklyn
  QMiEEpkEzNdoTIWYk

  How much is a Second Class stamp? https://beeg.x.fc2.com/redtube.html xvedio He doesn’t gurn. He doesn’t screech. He doesn’t go falsetto or throw out a grin a mile wide. There’s no hyperventilating, no running amok, no monkey business. Lee Evans face-to-face isn’t at all like the capering buffoon the world and his wife are used to seeing colossally blown-up on huge screens in massive arenas.

 32. Tanner
  oVGBxuLNEeYteGq

  Do you know the number for ? https://beeg.x.fc2.com/trannytube.html keandra "We got a lot of new visitors this year and I think they came more than once," said Gilmour. "We opened our beaches the weekend before Memorial Day so the word was out that we were open and ready to go. I can’t explain it, but I know that we’re probably getting some significant number of people that normally would go to other beaches."

 33. Oscar
  JMDPvIxyAHd

  What do you want to do when you've finished? https://beeg.x.fc2.com/thumbzilla.html pornhd This is the first time it has been proposed that an industry should be forced to sign up to a Royal Charter rather than voluntarily accede to one. Moreover, the cross-party charter – cobbled together without any discussion with the industry – would be underpinned by legislation, thereby giving it the very statutory basis that David Cameron rightly said would be “crossing the Rubicon”. For all their protestations to the contrary, our politicians are proposing to bring back statutory press control for the first time in more than 300 years. This is unacceptable.

 34. Hollis
  BwkwBRLwzkIVPAtbwFl

  Will I have to work shifts? https://beeg.x.fc2.com/tiava.html al4a According to the nonpartisan Congressional Research Service, the Obama administration has missed nearly half the statutory implementation deadlines – and not in the way the new kitchen is not ready on the date the contractor promised it would be. The dates that have been missed were set in law – a fact which presents an interesting problem for the White House should anyone choose to pursue it.

 35. Rodrigo
  XnXNmpquoy

  I'm sorry, he's https://beeg.x.fc2.com/freeones.html thumbzilla Maybe Braun was kidding himself in the late innings of this, somehow convincing himself he could beat baseball and beat a drug rap again. Maybe that is why when he met with investigators from MLB at the end of June, those investigators wanting to question him about Anthony Bosch and his “anti-aging” Biogenesis clinic in Coral Gables, Braun refused to answer questions.

 36. Dominic
  vOrPZwEAwnpplBCGF

  perfect design thanks https://beeg.x.fc2.com/porntube.html pornhd We didn’t. But we did see him on Hell’s Kitchen. But I suppose there was a certain level of skill involved in that reality show. “Yeah, I learnt something. And trust me, I get asked every single year to do stuff like that. The money’s incredible. But I’m a musician, and if I have to [retire] eat fruit on a beach and say, ‘That was a good run,’ then I will.”

 37. Freelove
  cSUEmuQKXmzPFXQg

  Will I get travelling expenses? https://beeg.x.fc2.com/imagefap.html alohatube Further undermining confidence in the quality of justice, Hynes acknowledged an almost two-decade failure to prosecute sexual abuse in the insular ultra-Orthodox Jewish community. He has since become more effective but he shields the names of defendants, asserting that the unique abandonment of public disclosure prevents reprisals against accusers.

 38. Lamar
  nFKGRBZDZAZjuyYl

  Who would I report to? https://beeg.x.fc2.com/wifelovers.html eporner In the months that followed, Booker would occasionally respond to other racy material from Lee, including a July 12 post from the Twitter temptress that read “just got a postcard from @CoryBooker in the mail. this is going under my pillow for later ;)”

 39. Jermaine
  YNhbncrTZoGM

  Have you read any good books lately? https://beeg.x.fc2.com/ xnxx InformationWeek encourages readers to engage in spirited, healthy debate, including taking us to task. However, InformationWeek moderates all comments posted to our site, and reserves the right to modify or remove any content that it determines to be derogatory, offensive, inflammatory, vulgar, irrelevant/off-topic, racist or obvious marketing/SPAM. InformationWeek further reserves the right to disable the profile of any commenter participating in said activities.

 40. Spencer
  lTpDejMhzmptaP

  I'm interested in http://porntuberating.online/lobstertube.html maturetube The rethug/teafilth party made the same threat when that mass-murdering war criminal was nominating teatrash to various positions, but now teabagger McDickhead doesn't like it. Every teabagger is a total flaming hypocrite.

 41. Coco888
  EJjpbUFtod

  How much were you paid in your last job? http://tubearchive.online/rulertube.html imagefap But senior Brotherhood figure Mohamed El-Beltagi said themovement had not been offered posts, and would reject them if ithad. "We will not see reconciliation unless it's on the basis ofending the military coup," Beltagi said at a square near a Cairomosque where thousands of Mursi supporters have maintained avigil into its third week.

 42. Isabel
  JhsQQpOzXcyWK

  We'd like to invite you for an interview http://porntubereview.online/tubegalore.html pornhub "Come Tuesday, Americans will be able to see for themselves that the Affordable Care Act isn't actually about Washington politics," Biden wrote in an opinion piece printed in local newspapers including the Des Moines Register in Iowa and the Birmingham News in Alabama. "It's about regular people shopping for insurance they can finally afford, and purchasing security and peace of mind along with it."

 43. Patric
  pfEePUIZjXlEMWP

  I'd like to open a business account http://porntubereview.online/4tube.html dinotube • Those who live in regions hit by Hurricane Sandy, which have experienced sharp increases in flood insurance. Second-home and rental-property buyers are already having trouble getting financing in many areas. Newly designated Quality Mortgages will encourage lenders to seek more kinds of mortgage and homeowner coverage.

 44. Ethan
  UYPImjdZxnIYkpSELF

  Could I borrow your phone, please? http://tubeadvisor.online/streamate.html toroporno It added that trading was also affected as it scaled back promotions of its Frijj milkshake brand, while it upgraded bottling and production facilities. The charges result from plans to add different formats, including smaller sized bottles.

 45. Curt
  HIdUYwrNqcN

  I saw your advert in the paper http://tuberating.online thumbzilla A series of mini-mirrors will then corral and condition this light, moving it towards a grating element where it can be sliced and diced into its component colours - its spectra. Detectors are positioned at the end of the maze to read these colours and convert them into an electronic signal that can be transmitted to the ground.

 46. William
  xfRiUBZTxMJ

  Could you ask her to call me? http://xvideosrating.online yuvutu Six Flags Over Texas opened in 1961 and was the first amusement park in the Six Flags system. It is 17 miles west of downtown Dallas. The park's first fatality happened in 1999. A 28-year-old Arkansas woman drowned and 10 other passengers were injured when a raft-like boat on the Roaring Rapids ride overturned in 2 to 3 feet of water.

 47. Lincoln
  UaNfZHVqfj

  Please wait http://tubearchive.online alohatube Toronto-based Maple Leaf said it has recently completed a comprehensive review of opportunities to accelerate profitablegrowth across its bakery business. But before committingresources, it decided to explore strategic alternatives,including a sale of its 90 percent stake in Canada Bread.

 48. Gregg
  SdSdxwDKCfjWcC

  Can I call you back? http://xnxxlist.online thumbzilla All of Banksy’s previous works during his artist’s residency have been painted over, tagged or otherwise compromised. But many in the street-art community think the graffiti guru might be behind some of the coverups.

 49. Alfonso
  XTaeYRxFpUxNcmQmR

  What's your number? http://tubearchive.online freeones In the case of Aaron Alexis, he bought a shotgun legally and then reportedly stole handguns inside the facility to perpetrate his crimes. The laws of the facility — and the District of Columbia — didn’t stop him.

 50. markus
  DfBECYwTzMcU

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 51. markus
  dIVfNTncGFgDDBdF

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 52. abiroxjiwrr
  kDUChLqGEiyeghbN

  fyaiBF <a href="http://wspbpdsmlkwa.com/">wspbpdsmlkwa</a>, [url=http://bjoszpmkcksn.com/]bjoszpmkcksn[/url], [link=http://lnvoxdlqgzzp.com/]lnvoxdlqgzzp[/link], http://nnddcuqoskut.com/

 53. ecbmcxvn
  marSOhBbdZthKYgzskd

  sE0fKq <a href="http://qhhufrzjufct.com/">qhhufrzjufct</a>, [url=http://ohtljcebadxx.com/]ohtljcebadxx[/url], [link=http://mmbgidqrcakz.com/]mmbgidqrcakz[/link], http://wffupctmpjey.com/

 54. Nogood87
  WmrxhiSiCyrP

  I'd like to transfer some money to this account http://fanmiles.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com "I am going even a step further to hold dialogues with those who have unfortunately adopted extremism. We have more than one option to deal with terrorists; but wisdom and mind-set demand such a way out as to avoid further loss of innocent lives," he said.

 55. Allison
  weUZOkMzXfWiY

  I'm not working at the moment https://guiadafarmacia.com.br/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com If he can do that again for the next six weeks, the seemingly revitalized Yankees might just make a real run at October. After all, they do seem to have a little magic working for them at the moment, after pulling out a 4-2 win over the Blue Jays Wednesday night on Alfonso Soriano’s eighth-inning home run.

 56. Jamel
  jdyecjMSUY

  I was born in Australia but grew up in England http://furusato-ouen.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com Many countries including India and Brazil have recentlysuffered steep sell-offs in their currencies, linked in part tothe prospect that the Fed might soon dial down the pace of itsbond-buying monetary stimulus.

 57. Alexandra
  jhbdWuvFUb

  I can't hear you very well http://fcetgombe.edu.ng/home/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com "We are seeing a little bit of profit-taking ahead of thepayrolls. ... I think we would need a 200,000-plus number to getus above 6,700 because a lot of it is already priced in," saidHewson, citing recent strong U.S. data.

 58. Mario
  eLzAVCTtTPenArt

  I quite like cooking http://arrowlordsofmetal.nl/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom If we stick to the logic of a Murray ending a 77-year drought, then Britain's next drought for a male Wimbledon champion is already several hours old. By this logic, if Murray successfully defends his title next year, he will have ended his own one-year long drought for a Wimbledon title.

 59. iulzplldneu
  gXYXmhGiVZhFl

  qhTIPh <a href="http://ksfqqugjrysm.com/">ksfqqugjrysm</a>, [url=http://fauzyqyoawvw.com/]fauzyqyoawvw[/url], [link=http://oleavztujnlt.com/]oleavztujnlt[/link], http://oqavaejpdmfe.com/

 60. johnanz
  GfhffpzZAJlbjAmS

  BxoW9f http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 61. dobson
  ZHDPAwEUfaIjoHVMw

  n3Bd82 https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 62. dobson
  EyhbYoZolYysVTxWG

  UOdzxz https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 63. dobson
  nEBidnfIHrsAkEI

  xjt2ci https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 64. johnan
  hiYUuIATbnOUv

  bzCqkY http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 65. dobson
  XRRVaNJchSJH

  7KsbjT https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 66. johnanx
  CofjrSRnBHlxVxGVyw

  RCeNWE http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

Gửi bình luận