Giáo dục từ ABC đến DE

Mô hình nào cho giáo dục Việt Nam là câu hỏi tốn không biết bao nhiêu sức lực và tâm huyết của các nhà cải cách giáo dục trong nhiều năm qua. Đến thời điểm hiện tại, chúng ta vẫn tiếp tục nghiên cứu và lựa chọn để có câu trả lời trọn vẹn. Những năm gần đây, giáo dục thế giới đã dịch chuyển từ thông minh logic lên thông minh cảm xúc. Trước xu thế đó, giáo dục nước ta cần phải nhanh chóng dịch chuyển từ giáo dục cũ lên mô hình giáo dục toàn năng - Ngôi sao ABCDE: Academic (Hàn lâm), Business (Kinh doanh), Creative (Sáng tạo), Desgin (Thiết kế), Emotion (Cảm xúc). Đây là một đề xuất rất mong được cùng trao đổi.


Tiết học tích cực - Trường Vùng cao Việt Bắc

 

 

Tại sao người dân Việt Nam được mệnh danh là hiếu học mà chưa làm giàu lên nhờ sự học giàu lên? Rõ ràng, học chăm chưa đủ mà quan trọng là biết học cái gì và học như thế nào. Trong phạm vi hẹp của bài viết này, chúng tôi xin bàn luận về vấn đề cơ bản nhất của sự học - học cái gì? Xu thế phát triển giáo dục thế giới có thể chia làm 5 bậc:

 

 

A-School (Academic - hàn lâm):

Giáo dục hàn lâm là khởi điểm của giáo dục. Phương pháp chính được áp dụng là phấn trắng, bảng đen và đọc – chép. Học sinh thụ động ngồi đọc, chép và học thuộc. Các môn học chủ yếu mang tính hàn lâm: Toán, Lý, Hóa, Văn, Sử, Địa... Nền giáo dục A – School xem trọng việc đánh giá chất lượng đào tạo qua kiểm tra, thi cử để lấy bằng.

Ở thế kỷ 19 và nửa đầu thế kỷ 20, chỉ cần có bằng cấp là có thể làm quan. Thật sai lầm là ở thế kỷ 21- thời đại @, kiểu học này vẫn đóng vai trò chủ đạo ở nước ta. Trong thời đại @, chỉ cần bạn biết đặt câu hỏi, “giáo sư Google” luôn thường trực 24/24 trong chiếc điện thoại di động bỏ túi và nhanh chóng cung cấp cả triệu đáp án cho mỗi câu hỏi.

“Lãnh đạo giỏi là hỏi hay, làm thuê hay là trả lời giỏi”.

Chỉ cần vài click chuột hay vài cái vuốt màn hình ta có mọi kiến thức cần thiết một cách chi tiết. Không những thế còn được minh họa bằng âm thanh và hình ảnh sinh động, luôn được cập nhật từng giây. “Học sinh không phải là một thùng chứa cần phải lấp đầy mà là một ngọn đuốc cần bạn thắp sáng” – Nhà bác học vĩ đại Albert Einstein từng nói như vậy. Có nên tiếp tục để HS của chúng ta là một thẻ nhớ không?

B - School (Business - kinh doanh):

“Phi thương bất phú”. Thế giới đã chuyển sang kinh tế thị trường từ rất lâu rồi. Quân sự đang dần nhường chỗ cho kinh tế. Kinh tế là yếu tố quyết định sức mạnh của một cường quốc. Giáo dục trên thế giới cuối thế kỷ 20 đã dịch chuyển trọng tâm từ A-school sang B-school (B: Business – Trường đào tạo kinh doanh).

Ở Mỹ, mỗi tháng có 500.000 doanh nghiệp mới được thành lập, đất nước ta sau hơn 20 năm đổi mới, hiện cũng chỉ có khoảng 500.000 doanh nghiệp. Chúng ta có nhiều sinh viên ra trường thất nghiệp, nhiều người học trái ngành trái nghề, nhiều người đậu thạc sĩ cũng phải giấu bằng để xin làm công nhân lương cao ở các khu công nghiệp. Thực sự đây là một lãng phí quá lớn. Cả đất nước Israel là một Quốc gia Khởi nghiệp, hầu như mỗi công ty, mỗi trường đại học đều có vườn ươm khởi nghiệp. Ở Tel Aviv có hẳn một Phố Khởi nghiệp.

Các nước trên thế giới Australia, Canada, Hong Kong, India, Nigeria, Nepal, Ireland, New Zealand, Pakistan, SouthAfrica, SriLanka, Zimbabwe, Argentina, Sweden, Tanzania, Malaysia, Zambia United Kingdom… đã đưa giáo dục kinh hoanh vào trường phổ thông trung học (11-16 tuổi) chứ không phải chờ đến đại học. Học sinh được đào tạo từng phần của kế toán, tài chính, marketing, hành vi tổ chức, kinh tế…

Như vậy, phải xây dựng “Văn hóa Khởi nghiệp Làm giàu” – tạo dựng Quốc gia Khởi nghiệp thì mới có “Dân giàu nước mạnh, Xã hội công bằng, dân chủ, văn minh”. Chính vì vậy, giáo dục phải đưa các trò chơi kinh doanh vào chương trình của các lớp từ bậc Tiểu học.

C - School (Creative - sáng tạo):

Nếu trước kia “trăm người bán, vạn người mua” thì nay “vạn người bán, vài người mua”. Chưa bao giờ sự cạnh tranh diễn ra khốc liệt như hiện nay. Trong khoảng 20 năm trở lại đây, thế giới đã chứng kiến những bước đột phá của công nghệ cao.

Những sản phẩm gần như không tưởng đã được tạo ra: Máy bay tàng hình, tàu ngầm tàng hình, Robot thông minh,... Nó là một bước tiến, đánh dấu sự chuyển dịch từ cạnh tranh bằng sản phẩm thông thường sang cạnh tranh bằng sáng tạo. Những doanh nghiệp hàng đầu trong các ngành công nghiệp đều là những doanh nghiệp có sức sáng tạo mạnh nhất.

Trong nền kinh tế trí thức thời đại @, một phần đầu tư đáng kể của các doanh nghiệp lớn dành cho nghiên cứu phát triển - R&D, cái mà hầu như tất cả các doanh nghiệp Việt Nam còn thiếu.

“Trí tưởng tượng chinh phục cả thế giới” - (Napoleon Bonaparte). Albert Einsten nói “Trí trưởng tượng mạnh hơn tri thức”. Khoa học đã chứng minh rằng khả năng tưởng tượng sáng tạo là năng lực mạnh mẽ nhất chỉ có ở con người. Con người có thể bay trên không trung, đặt chân lên mặt trăng, lặn sâu xuống đáy biển và biến vô số những điều mà đại đa số những thế hệ trước đó cho là hoang tưởng thì nay đã trở thành hiện thực, tất cả đều nhờ tưởng tượng sáng tạo.

 

Trong bối cảnh nguồn tài nguyên thiên nhiên ngày càng cạn kiệt, các nước giàu như Nhật, Hàn Quốc, Singapore đều chủ yếu dựa vào kinh tế tri thức, vốn con người, vào sức sáng tạo. “Logic đưa bạn đi từ A đến B, còn trí tưởng tượng đưa bạn đi đến bất kỳ đâu” (Albert Einsten).

Giáo dục phải dịch chuyển từ thống kê, thuộc lòng lên tưởng tượng sáng tạo. Cần sớm đưa các công cụ sáng tạo tiên tiến trên thế giới vào trường học vừa phát triển tư duy sáng tạo và áp dụng ngay làm công cụ nâng cao hiệu quả học tập. Đó là, khởi tạo ý tưởng, sơ đồ tư duy, 6 mũ tư duy, tư duy đột phá, Triz….

D-School: (Design – Thiết kế):

Năm 2012, THE WALL STREET JOURNAL đã tạo một cú sốc cho các nhà hoạch định chiến lược với bài “Forget B-School, D-School Is Hot” (Quên trường kinh doanh đi, Trường thiết kế mới hot).

Nhà quản lý nổi tiếng Peter Senger nhận định: “Vũ khí cạnh tranh mạnh nhất là học nhanh hơn đối thủ”. Câu nói nổi tiếng của Peter Senger chỉ còn là lịch sử của thế kỷ 20. Thế kỷ 21 phải dịch chuyển lên “Vũ khí cạnh tranh mạnh nhất là Thiết kế vượt trội hơn đối thủ”. Điển hình của cạnh tranh thiết kế là cuộc chạy đua giữa Iphone và Samsung.

Nước ta hiện chưa có thiết kế tổng thể: Đường vừa làm xong lại đào lên để bổ sung ống nước, cáp quang, dây điện… quy hoạch xong lại "treo" để đó…“Chỉ có thiết kế tổng thể mới mang lại một công trình đẹp và ít tốn kém”. Tương tự như vậy, cải cách giáo dục cũng phải dịch chuyển từ thống kê, học thuộc lòng lên thiết kế, sáng tạo.

E - School (Emotion- cảm xúc):

Năm 1995, TS Havard Daniel Goleman xuất bản cuốn sách Emotional Intelligence (Thông minh cảm xúc) khiến cho cả thế giới ngỡ ngàng, các nhà hoạch định chiến lược giáo dục phải giật mình. Ông khẳng định: IQ (thông minh logic) chỉ chiếm 20% sự thành công, EQ (Thông minh cảm xúc) - 80%.

Thật đáng tự hào, ở nước ta từ cách đây 200 năm, đại thi hào Nguyễn Du đã dạy “Chữ Tâm kia mới bằng 3 chữ Tài”. Từ xa xưa, ông cha ta luôn căn dặn “Có chí thì nên”, “Một bồ cái lý không bằng một tí cái tình”, “Hiền tài là nguyên khí quốc gia”... Và ngày nay, khẩu hiệu “Tiên học lễ, hậu học văn” vẫn được treo ở hầu hết các trường học.

Dù chúng ta có theo TS Havard hay phát huy truyền thống ông cha thì cảm xúc vẫn thống lĩnh năng lực con người. Dù chúng ta có làm gì đi nữa thì mọi thứ đều bắt đầu bằng cảm xúc và kết quả là tạo ra một cảm xúc mới. Biết bao tai họa trên thế gian này, từ là hai người đánh nhau gây án mạng đến hai quốc gia khai chiến cũng chỉ do không kiềm chế được cảm xúc.

Nhiệt tình + ngu dốt = phá hoại, nhưng, thông minh + ủ dột = ăn hại. Khuyết tật về ý chí đang ngày càng lấn át khuyết tật thân thể. Tâm bệnh ngày càng nặng nề hơn thân bệnh. Bệnh trầm kha của giới trẻ hiện nay là thiếu ý chí, không làm chủ được cảm xúc, đại dịch ủ dột và bàng quan đang ngày càng lan rộng.

Emotion = Energy for Motion (Cảm xúc thúc đẩy hành động).

Có một sự trùng lặp tuyệt diệu là bậc cao nhất của trường học E-Shool bắt đầu bằng chữ E, cũng chính là chữ bắt đầu của giáo dục (Education). Đỉnh cao của giáo dục là giáo dục cảm xúc. “Người thầy trung bình chỉ biết nói, người thầy giỏi biết giải thích, người thầy xuất sắc biết minh họa, người thầy vĩ đại biết cách truyền cảm hứng.” - W.A.Ward.

Giáo dục tổng lực: A-B-C-D-E-School

Trong cuốn “Một tư duy hoàn toàn mới - bán cầu não sẽ phải thống trị tương tai”, tác giả Daniel H. Pink nhấn mạnh: “Kỷ nguyên mà não trái thắng thế và thời đại thông tin do nó phát sinh ra đang dần được thay thế bởi một thế giới mới mà tại đó các phẩm chất của não phải như sáng tạo, cảm xúc, trực giác, sẽ nổi trội hơn.” Ông cho rằng thế giới cần theo đuổi triết lý suy nghĩ mới về “một nền kinh tế sáng tạo”.

“Nếu anh bắn súng lục vào quá khứ, thì tương lai sẽ nã vào anh bằng đại bác ” nhưng “Không thể chỉ nhìn vào gương chiếu hậu để đi về phía trước”.

Một nền giáo dục hiệu quả là một nền giáo dục kết hợp hài hòa giữa truyền thống và hiện đại. Mô hình giáo dục tổng hợp A-B-C-D-E-School giúp cho con người phát triển toàn năng, đáp ứng nhu cầu của thời đại.

“Giáo dục và đào tạo là quốc sách hàng đầu, là sự nghiệp của Đảng, Nhà nước và của toàn dân” - Nghị quyết 29-NQ/TW. Chắc chắn rằng Giáo dục theo mô hình ngôi sao ABCDE sẽ giúp con em đất Việt có thể trở thành những ngôi sao lấp lánh trên bầu trời hội nhập toàn cầu.

Bình luận

 1. Moses
  TeDhBSRmVcNX

  I like watching TV http://www.aptbill.net/main/view_indv.php?num=16583 stromectol ivermectin So far, there have no reported findings of Eastern equine encephalitis, an even more serious, sometimes fatal, condition spread by mosquitoes, according to the DPH and Jack Card from Northeast Massachusetts Mosquito Control.

 2. Young
  aWQwFOGJJNKANZbUSq

  What do you like doing in your spare time? http://rjw.adam.ne.jp/rjw/note/note.cgi stromectol ivermectin So instead, Anthony and Paul found themselves together in Beijing last week promoting Nike and undoubtedly discussing the state and future of their respective teams. For Paul, it’s been a good summer. Doc Rivers is now his coach, the Clippers have surpassed the Lakers as the best team in Los Angeles and can call themselves a legitimate contender.

 3. Freelife
  iaqvfNuCjRW

  This is your employment contract http://todai.holy.jp/yagura/forum/board/potiboard.php?res=584309 stromectol ivermectin TheprospectsappeartobedimmingforMichaelDell'sbuyoutbidforhisnamesakecompany.Thisreflectsstronger-than-expectedoppositiontothedealandMichaelDell'sstatedunwillingnessovertheweekendtoimprovehisbid.Thatwillmakeittougherfor...

 4. Teddy
  YzBGehpOeseVRPzmwzz

  It's serious http://www.k-dino.net/shop/shop.cgi?&keyword=&FF=35&class=all&mode=adm4&pass=4751&id=46 stromectol ivermectin But the Russian foreign ministry noted that the reports had emerged just as the UN chemical weapons inspection team had arrived in Syria, saying that "this makes us think that we are once again dealing with a premeditated provocation".

 5. Antonia
  lIccjkndIqxZ

  I'm originally from Dublin but now live in Edinburgh http://chinabim.com/thread-562262-1-1.html stromectol ivermectin "Assuming that there's no other information that we're not yet aware of and if his teammates welcome him back, and Nellie handles this well, which I expect he probably will, then we're open to it," Daniels said.

 6. Isaac
  DtVndKiavHqqlyURjeE

  I stay at home and look after the children http://www.masteringthought.com/blog/details/lorem-ipsum-dolor-sit-amet-consectetuer-adipiscing-elit stromectol ivermectin Complaints from companies that felt previously proposed lawswould cost too much to implement helped derail earlier attemptsto create such national standards to track and trace drugs. (Reporting by Gabriel Debenedetti; Editing by Doina Chiacu)

 7. Kimberly
  jORBrKlVLyEeY

  I'd like to open an account http://blog.gaminvest.ro/articol/Cartierul-Rogerius-informatii-si-oferte-imobiliare/50.html stromectol ivermectin "It would be nice if we could get a feeling that the boardof directors is acting for all shareholders, because there is afeeling, I think, that we are dealing with a little bit of afiefdom," said Caesar Bryan, a portfolio manager at Gabelli,which owns some 2.9 million shares in Barrick Gold. "The wholecorporate governance and board situation is a littledisconcerting."

 8. Ferdinand
  RYBkjAnxUeRGLE

  Another year http://radiopentecostesrd.com/hoy-es-la-fiesta-de-san-valentin-patrono-de-los-enamorados-3/ stromectol ivermectin The German poet Goethe stood only a fraction lower than Virgil and Shakespeare in Berlioz’s literary pantheon. In 1827 he discovered Goethe’s Faust Part 1 in French translation, and immediately became obsessed. “I read it incessantly, at meals, at the theatre, in the street.” As always with Berlioz, the blinding flash was followed by a long creative gestation. Seventeen years later, he completed La Damnation de Faust, a strange hybrid of opera and symphony. He invented a Hungarian setting for the opening scenes, just so he could slip in his recent orchestration of a well-known Hungarian march. This was one of the few popular hits he ever wrote. It has a huge, extrovert jauntiness, which owes as much to Berlioz’s odd harmonic jumps (eg at 2.14 and 2.41) as to the massive, bright orchestration.

 9. Bradly
  anYmyCmXMLC

  I'd like to pay this cheque in, please http://nevi.lokma.com.tr/how-to-make-the-perfect-double-dutch-in-5-steps/ stromectol ivermectin Park said he anticipates this neuron knockdown will help scientists develop targeted control methods for pest insects that would be environmentally safe. Because natalisin is only found in insects, a future insecticide would not affect plants, animals or humans.

 10. Chong
  NYFhANJJOMeyAS

  I'm on holiday http://64.85.163.163/display/SW/SoS+Wiki?showComments=true&showCommentArea=true stromectol ivermectin In the months leading up to Lazcano's death, rumors of a split in the cartel were rife following a massacre of Zetas reportedly carried out by other members of the gang in the central city of San Luis Potosi.

 11. Luciano
  XIDztpEutKAujFmNu

  It's funny goodluck http://d-p.com.tw/web/dp/admin/blog-showall.php?pid=14 stromectol ivermectin The work on Healthcare.gov grew out of a contract foropen-ended technology services first issued in 2007 with aplace-holder value of $1,000. There were 31 bidders. Anextension, awarded in September 2011 specifically to buildHealthcare.gov, drew four bidders, the documents show, includingCGI Federal.

 12. Demarcus
  UicjYTIxQxpEvdWpysJ

  How much is a Second Class stamp? http://www.isispharma.com.pa/post/-Sabes-como-lograr-una-piel-firme-y-tersa- stromectol ivermectin Meanwhile, with the scientists have revealed that the "brain-eating" amoeba was detected in water which was not properly chlorinated, it is pertinent to note that the amoeba can be destroyed and prevented from coming back in the water if the water is appropriately chlorinated.

 13. Danilo
  MNqglXHVLepZU

  I'm about to run out of credit http://ipos.arumnet.com/new_v6/admin/pos_board/view.php?id_no=2022 stromectol ivermectin The company's joint venture with Carlyle will also seek topurchase and develop residential land. The venture will buildand sell single-family homes in the $300,000 to $1 million rangeon Atlanta's north side.

 14. Ariana
  huFlopFQXGAO

  How do you spell that? http://www.7cims.com/?page_id=30&langswitch_lang=en stromectol ivermectin The answers will come on Thursday when the USTA will hold a news conference to detail the plans, which are part of a major overhaul of the venue, including the creation of two new stadiums at the Billie Jean King National Tennis Center.

 15. Mickey
  qbDXSLiSDSagQqKC

  I'd like to withdraw $100, please http://xn--add-fh5nt44e.com/server/bbs/board.php?bo_table=gallery&wr_id=3 stromectol ivermectin The private placement must take place before Nov. 30. Boththe placement and transactions with the U.S. Treasury arecontingent on the Federal Reserve's approval of the bank'sresubmitted capital plan. Ally has to resubmit its new capitalplan by the end of September.

 16. xqdhiyllu
  aDFrpZmlgRvOqgAkh

  m7Q3xR <a href="http://iwbnvxzeptkt.com/">iwbnvxzeptkt</a>, [url=http://ktjexftoisdc.com/]ktjexftoisdc[/url], [link=http://oywmwjdbhnlk.com/]oywmwjdbhnlk[/link], http://ndjfqnutmhzw.com/

 17. nerbhkty
  QUdQwjsmUhwlgDRANC

  qoBMso <a href="http://blviqugeoliw.com/">blviqugeoliw</a>, [url=http://fuubtovlprkj.com/]fuubtovlprkj[/url], [link=http://joaedjosmnci.com/]joaedjosmnci[/link], http://bwytbtjxqfwx.com/

 18. Johnnie
  QDbRTfHnSNpUON

  A staff restaurant http://porntubehub.online trannytube The pressure on banks has ratcheted up in the past few weeks, particularly after the Federal Reserve shocked the industry by saying it was "reviewing" a landmark 2003 decision that first allowed banks to trade in physical markets.

 19. Incomeppc
  pUSjVNsWanuFpFyuwOb

  I work for a publishers http://xnxxrating.online eporner “She is a water drinker from morning until night,” Kass said. “Obviously, I’m not with her all day, so I don’t know exactly how much. She drinks water throughout the day. She pretty much has water with her whenever I see her.”

 20. Blake
  fEWhvsTcSIJGXOyEi

  I'll call back later http://xnxxlist.online toroporno The Fresno Bee is pleased to provide this opportunity to share information, experiences and observations about what's in the news. Some of the comments may be reprinted elsewhere in the site or in the newspaper. We encourage lively, open debate on the issues of the day, and ask that you refrain from profanity, hate speech, personal comments and remarks that are off point. Thank you for taking the time to offer your thoughts.

 21. Tyron
  NyzIYyVnfZOeQIH

  Do you know the address? http://xnxxlist.online porntube A spokesman for Republican House Speaker John Boehner said Lew's warning was "another reminder that we need to work together soon on a bill that raises the debt limit and deals with causes of the debt by cutting Washington spending and increasing economic growth."

 22. Ahmad
  eyhcCfEtTRqa

  What company are you calling from? http://tubeadvisor.online porntube Just six minutes were left when Smith put over a drop goal, this one from just 30 metres out, to level once more and they were working their way into position for a third when Saints struck the fatal blow.

 23. johnanz
  nuBhwuFXIfPBL

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 24. Kelly
  TMBITVvvpOLXs

  I'd like to open a personal account http://tubereviews.online/tnaflix.html keandra A Cabinet Office spokesman said the document - which also looks at the use of acronyms, abbreviations, Americanisms and punctuation - was "just guidance" and no-one in Whitehall would be "policing" it.

 25. Dwain
  YYDsgdjNYJXbARiBFQ

  I don't know what I want to do after university http://tubeadvisor.online/pornhub.html cam4 The group, which owns more than 400 restaurants and pubs inBritain, reported pretax profit of 30 million pounds ($46.48million) for the six months to June 30, boosted by improvedmargins and an 11.5 percent rise in total sales as customernumbers and their average spend increased.

 26. Peyton
  sxFivEEnXcrFLAi

  I'd like to open a personal account http://xvideosrating.online/cam4.html fatmomtube Pakistan's largely ceremonial president is not elected by popular vote, but by lawmakers in the Senate, National Assembly and the assemblies of the four provinces. The PML-N defeated the PPP in national elections in May, securing a solid majority in the National Assembly and Pakistan's most populous province, Punjab.

 27. Weston
  oivqrBnoFOA

  I love this site http://porntubereview.online/pornhd.html efukt We tested all that we could test and threw as many wrenches that we could. But the amazing thing about Mars or any planet are all the unknown unknowns, the things that we can't foresee. I think all of us were very nervous, but almost everything [involved in the landing] went like a choreographed dance.

 28. Stanford
  xenXVZgKwBxKVF

  I sing in a choir http://xvideosrating.online/elephanttube.html porntube The report's forecast of a shrinking deficit could removeany sense of urgency to deal with issues important toRepublicans, like reforms to government-funded health care andpensions, said Mark Kennedy, head of George WashingtonUniversity's Graduate School of Political Management.

 29. johnansog
  XExGqHwrJZQZnow

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 30. Dorian
  ASzBrijDgCarVILM

  I work here https://beeg.x.fc2.com/elephanttube.html pornmd Discussions to end the longest and last remaining armed conflict in Latin America began last November with President Juan Manuel Santos saying he wanted them concluded in a year, a deadline he said this week was flexible if significant progress was made.

 31. Thurman
  VIsHLKmSwAzluUvu

  Just over two years https://beeg.x.fc2.com/xnxx.html 9taxi Thank you, Felix Salmon, for the first op ed on this issue I’ve read in a long time that actually had some thought go into it (rather than parroting one of Singer’s faxes from his Caymans laundry).

 32. Mickey
  TwYBxjjHUfDbpM

  Can I take your number? https://beeg.x.fc2.com/rulertube.html petardas "With less liquidity we will be more cognizant of which countries we pick, focusing more on their growth potential," she said, adding she favors Mexico, Russia and South Korea and is avoiding India and Brazil.

 33. Marty
  acXgsVubfWh

  I didn't go to university https://beeg.x.fc2.com/pornhd.html lamalinks BP well site leaders Robert Kaluza and Donald Vidrine await a trial next year on manslaughter charges stemming from the rig workers' deaths. They botched a key safety test and disregarded abnormally high pressure readings that were glaring signs of trouble before the well blowout, prosecutors say.

 34. Faustino
  ffLkikZWSiqMTcKmT

  A staff restaurant https://beeg.x.fc2.com/wifelovers.html youjizz "Depriving a sweet tooth is a recipe for disaster. Don't cut things out so you binge later. Instead, try allotting up to a fifth of your daily calorie allowance to the sweet of your choice. Every day I have a small package of Paul Newman's Organic Peanut Butter Cups; they're 180 calories for the pack—and I don't feel deprived."

 35. Genesis
  zdQFekTkrKDexEXE

  I do some voluntary work https://beeg.x.fc2.com/nudevista.html rulertube Astronomers have long suspected that Mars once had oxygen in its atmosphere – it gets its name "The Red Planet" because the planet is essentially covered in rust, or iron oxide, which is made up of iron and oxygen. But the rocks studied by Spirit, which are much older than the meteorites that have landed on Earth, contain much more oxygen in them than the meteorites.

 36. Edgar
  IKIbcjnPkZdF

  Your account's overdrawn https://beeg.x.fc2.com/fatmomtube.html porn300 “I’m not denying that there were fireworks between us, but at the same time there were lots of quiet times and walks together and going home for spaghetti hoops on toast. But that’s not very rock’n’roll, so people don’t talk about that side so much.”

 37. Greenwood
  kkqAHZKqAUwzlZ

  Some First Class stamps https://beeg.x.fc2.com/nudevista.html ampland "I will not surrender in the fight to delay Obamacare for all Americans," said Representative Steve Scalise of Louisiana, who heads a large group of House conservatives called the Republican Study Committee. "We must use every legislative avenue available, through the CR, the debt ceiling, and sequester conversations to free the country from the President's train-wreck of a healthcare law."

 38. Arnold
  uXfUIeDAliTeotWdP

  I've got a very weak signal https://beeg.x.fc2.com/tnaflix.html tubegalore If graduates are unemployed, they pay nothing. If they make $120,000 per year, $6,000 goes directly back to the University of California. This not only eliminates sticker shock and student loan worries, but would free the university system from its dependence on rapidly dwindling state funding, LoCascio says.

 39. Richard
  anbdgOOyUCqjvKNIl

  Could you ask him to call me? https://beeg.x.fc2.com/porntrex.html pornhd If the ACA was going to fail and be the train wreck conservaderps say it is, they’d let it fail and dance slowly into the White House next time. Instead, they fear it will work- saving millions of lives- and the President and liberals will get the credit as is clearly warranted.

 40. Grace
  KEEpTpvyXIvz

  Insufficient funds https://beeg.x.fc2.com/ thisav The standoff did not bode well for the next politicalbattle, a far-more consequential bill to raise the federalgovernment's borrowing authority. Failure to raise the $16.7trillion debt ceiling by mid-October would force the UnitedStates to default on some payment obligations - an event thatcould cripple its economy and send shockwaves around the globe.

 41. Franklin
  KocirlQJLmWxYbRKkIH

  I've been cut off http://tubereviews.online/youjizz.html keandra ‘If you’re looking at people like Patrice Lumumba,’ Ejiofor says, ‘you are looking at people who had a very definite plan and events overran them. It’s harder to find those people now in Africa, those equivalents, the idealists.’ His voice drops a register. ‘People like my father.’

 42. Wesley
  hueRKDkKEBOdfnO

  I'm interested in this position http://xnxxrating.online/alohatube.html nudevista Only one other person is thought to have been cured of HIV infection — a San Francisco man who had a bone marrow transplant in 2007 from a donor with natural resistance to HIV, and showed no sign of infection five years later.

 43. Jeramy
  CMmisrebgzxm

  Very Good Site http://tuberating.online/dinotube.html txxx In a brief circular, the central bank said its aim was toreview and study local banks' exposure to Turkey, the bankerssaid, declining to be named because they were not authorised tospeak publicly to media.

 44. Mauricio
  bZiOLNfzAWX

  I enjoy travelling http://tubereviews.online/dinotube.html pornmd "The Family" features De Niro as a mob boss who relocateshis family to France under the witness protection program.Michelle Pfeiffer co-stars as his wife. The film was producedfor $30 million by director Luc Besson's EuropaCorp andprivately held studio Relativity Media.

 45. Fabian
  MrpmzFSYRw

  I've got a full-time job http://porntubereview.online/elephanttube.html thumbzilla Put crudely, where the painter’s visceral visions of writhing subjects expressed an outrage at the absurdity of human existence, the sculptor’s languorous, rhythmic figures seemed to reflect an essentially benign view of the universe. A case of existential howls and universal serenity.

 46. Raymond
  IWsYvZXJRJvGOQiq

  Where do you come from? http://tubereviews.online iwank Zach Johnson watches his tee shot on the first hole during the final round of the BMW Championship golf tournament at Conway Farms Golf Club in Lake Forest, Ill., Monday, Sept. 16, 2013. (AP Photo/Charles Rex Arbogast)

 47. Elias
  IxSNWhGSAJHHaYeozLY

  this is be cool 8) http://xvideosrating.online pof The surprise move sent the company's share price up 7 percent, reflecting a widespread view that Ballmer is not the man to reverse the fortunes of a company that remains highly profitable but has failed to navigate the transition to the mobile computing era.

 48. Sarah
  GiCQNDvfWP

  On another call http://xnxxlist.online elephanttube A report Sunday in the conservative daily Jomhuri Eslami quotes the deputy head of Iran's space agency, Hamid Fazeli, as saying the planned launch is part of the country's plans to send a human to space in 2018. Earlier this year, Iran claimed it launched a monkey out of the Earth's atmosphere and successfully had it return.

 49. Reginald
  ibDKlMsHbgiyKyjdGuU

  I like it a lot http://xnxxrating.online xnxx The Bernanke-led Fed has already committed to keeping rates ultra-easy until unemployment hits 6.5 percent, and at least one official advocates lowering this forward guidance to 5.5 percent in order to hold down borrowing costs.

 50. Robbie
  BDcKGWRkbxjTEa

  Please call back later http://xvideosrating.online nudevista About 200 cases of Creutzfeldt-Jakob disease are recorded annually in the United States, according to the National Institutes of Health. In fewer than 1 percent of cases, the disease is transmitted by exposure to brain or nervous system tissue, and there have been only four reported cases of transmission via surgical instruments. None of those were in the United States, and the most recent case was in 1976, Pepe said earlier this month.

 51. markus
  hBBkzStAwsBsDUy

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 52. markus
  ukBzvUrIWT

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 53. hgevfqhmiww
  EFjTIozKDRk

  GuKhH7 <a href="http://gcxltejdzfrk.com/">gcxltejdzfrk</a>, [url=http://siafribazgmv.com/]siafribazgmv[/url], [link=http://xuhdvvfvfivn.com/]xuhdvvfvfivn[/link], http://vmgtheysoaan.com/

 54. mdjfhupjoja
  VRPQzRIKJHZTuXiZtQ

  fjpJrs <a href="http://ojsmbutgwpij.com/">ojsmbutgwpij</a>, [url=http://cnxfsugosniu.com/]cnxfsugosniu[/url], [link=http://xknyulteraxi.com/]xknyulteraxi[/link], http://ahnjcmnthfxk.com/

 55. Cristopher
  twNQdsVxhzp

  Hello good day https://amcham.ee/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com All else being equal, falling fertilizer prices may help to make the booming prices for prime U.S. farmland look a bit more sensible. While a potash slump will drive down the price of corn, cheaper feed may drive marginal demand for meat. Farmers may do quite well in a world with cheaper fertilizer and slightly cheaper grain.

 56. Leonard
  EzaReTYAmlqApN

  I like it a lot https://youbentmywookie.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com The dollar lost 0.6 percent to 99.07 yen afterhitting a two-week low of 98.27 yen. Chartists said a weeklyclose above 98.75 in dollar/yen would be a signal that thedollar is retaining its upward bias.

 57. Florencio
  WFsgkqJCBH

  How many more years do you have to go? https://ssi.armywarcollege.edu/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com Bezos won, neutralizing an incipient competitor and filling another set of shelves in his Everything Store. Quidsi soon expanded into pet supplies with Wag.com and toys with Yoyo.com. Wal-Mart missed the chance to acquire a talented team of entrepreneurs who’d gone toe to toe with Amazon in a new product category. And insiders were once again left marveling at how Bezos had engineered another acquisition by driving his target off a cliff.

 58. Luciano
  kBpygFAqnjlyVe

  I'd like to tell you about a change of address https://madisonchildrensmuseum.org/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com The new U.S. prototype for destroying chemical weapons that Lugar mentioned is called the Field Deployable Hydrolysis System, the Pentagon said. It is transportable, so it can get rid of chemical weapons on site. The chemical weapons do not have to be moved, which is a dangerous prospect anywhere, especially during war.

 59. Jacinto
  NrVHYNEBlqzgVxPoH

  Good crew it's cool :) https://astrofix.net/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com Immigrants typically die in Brooks County trying to circumvent a Border Patrol checkpoint. They’re usually dropped off with guides south of the checkpoint and forced to hike for two or three days to a pickup spot north of the checkpoint.

 60. ccungtkxvme
  vphBBlPRDiYiRzykH

  jzkCnX <a href="http://umbkqoxdzeur.com/">umbkqoxdzeur</a>, [url=http://nftgukkwezro.com/]nftgukkwezro[/url], [link=http://gkdqlbsywsgi.com/]gkdqlbsywsgi[/link], http://xamzdlakvkhy.com/

 61. johnanz
  hXDjFQyOfFWV

  KuujoH http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 62. dobson
  BzjRfeWYhqbFXMV

  WNpNUj https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 63. dobson
  dCjWNfMExQlsJUzdVk

  XsGVsF https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 64. dobson
  MYUiNBossLBSmOGTk

  QCp4sd https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 65. johnan
  tTSwHyeTTBhFmtCG

  WlK6tk http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 66. dobson
  KwojdaadbHQWxpMi

  cTrb4l https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 67. johnanx
  FaWXLfOdDNYD

  Q71sFC http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

Gửi bình luận