Ma Xó đi học

Xưa nay Ma Xó chỉ quen đếm những thứ người ta lấy đi của nhà mình, lấy đi một thứ thì đếm "một" và bắt một vía của người ấy, họ lấy đi hai thì đếm "hai" và chài hai vía... Đằng này họ không lấy đi mà để lại cho nhà mình thì biết đếm như thế nào? Nhưng không thể không đếm vì người dân tộc nó xưa nay thật thà, nợ nần, ơn oán rõ ràng.

 

 

Chờ mãi rồi ngày tựu trường cũng đến.

Ngôi truờng Ma Xó được gửi đến học đặc biệt lắm, mà ngày khai truờng cũng chẳng giống các trường khác. Khác là vì trường nó khai giảng vào mồng năm tháng năm, ngày người ta cố ăn nhiều rượu nếp với hoa quả để "giết sâu bọ" ấy, tức là vào quãng tháng sáu nếu theo lịch của trẻ con bình thường. Khác là vì trong bề rộng của bốn múi giờ, suốt từ Bắc Cực đến Nam Cực chỉ có mỗi một truờng cho trẻ Ma, còn trường cho lũ nhãi bình thường thì ở đâu mà chả có. Khác còn ở chỗ các môn học không giống nhau, bọn lau nhau bình thường dù đã đi học ba bốn năm rồi, cũng còn lâu mới hiểu được bài vỡ lòng ở trường Ma Bé nhá!
Thôi không so sánh các chuyện khác nhau nữa đâu, dù còn nhiều thứ khác nhau lắm, bởi đã là trẻ con thì sẽ chán ngay nếu cứ nhai mãi một đề tài. Ma Xó phải đến trường học bởi cách coi nhà bây giờ chẳng như ngày xưa, hơn nữa nó cũng mới nhận việc này, cụ Ma Xó trước nó đã cùn hết các phép thuật và bỏ nghề từ sáu bảy chục năm nay rồi còn gì.
Ban đầu nó không chịu đi học. Trước nay có cụ Ma Xó nào phải đi học đâu? - Nó cãi thế - Nhưng vì mới nhận nhiệm vụ coi nhà có một tuần cu cậu đã nhầm be nhầm bét, mới thấy rằng ngày nay nếu không đi học thì đừng hòng mà làm được việc coi nhà, không kể còn những việc khác chủ nhà trông mong ở nó. Bé thì bé, mới làm thì mới làm, nhưng cậu Ma Xó bé con cũng hiểu được rằng mỗi thời mỗi khác mà.
Truớc kia nếu có ai vào nhà lấy cái gì, hoặc ăn uống cái gì của nhà mình trong khi mọi người đi vắng hết, thì nó nấp ở trong góc nhà đếm thật to và dõng dạc: "một củ khoai, hai củ khoai..." hoặc "một đấu, hai đấu..." nếu người đó xúc trộm gạo hoặc ngô đỗ. Người ta không giả tiền hoặc để lại vật gì đó có giá trị tương xứng thay thế thì chài, tức là làm phép đặt một cây đinh, cục đá hoặc khúc gỗ vào bụng người ấy để đánh dấu nợ, tương tự như cách viết biên lai của chủ tiệm cầm đồ. 
Có điều không giả được tiền đúng hạn cho chủ tiệm cầm đồ chỉ mất món hàng đem cầm, còn nếu không quay lại thanh toán món nợ mà Ma Xó đã chài, thì dễ mất mạng lắm. Chẳng thế mà người ta sợ và tiếng tăm của Ma Xó vang cả đến những miền thị thành, nơi người ta chẳng mấy khi ăn khoai ăn sắn hoặc mượn mõ nhau mấy đấu, mấy bò ngô đỗ vớ vẩn.
Người ta đều có ba hồn, nhưng đàn bà có chín vía trong khi đàn ông chỉ có bảy vía thôi. Đếm "một" tức là Ma Xó bắt một vía của người ta, đếm "hai" là bắt của người ấy hai vía. Đã bị Ma Xó bắt ba bốn vía mà không trả nợ là ốm đến mức dở sống dở chết, vậy nên người đàn ông nào bị đếm đến bảy vía mà không biết, hoặc biết nhưng cứ cố tình ăn quịt, thì ít lâu sau có đi ngủ với giun cũng là chuyện bình thường.
Đó là chuyện ngày xưa, do cụ Ma Xó già lão đã hết phép và bỏ nghề mấy chục năm nay truyền lại như thế. Còn từ ngày nhận việc đến giờ cậu Ma Xó gặp toàn những trường hợp không biết phải đếm như thế nào. Không phải nó không biết đếm đến số chín, để ghi nợ đủ cả chín vía của một người đàn bà trong trường hợp cần thiết. Dù chưa đi học nhưng cu cậu tin rằng, có thể đếm đến số chín mươi chín cũng không nhầm đâu nhá!
Vậy tại sao cậu Ma Xó phải chịu đi học nhỉ? 
Là vì mới ngày thứ hai nhận nhiệm vụ nó đã gặp một việc khó khăn. Ngày hôm đó có một tốp Sinh viên Tình nguyện ghé vào nhà, họ ngồi đầy ở ngoài sân, bờ hè, có anh chị tò mò ghé vào xem trong nhà một tẹo rồi lại ra ngay. Đám người lấy củi khô ở đống củi, mượn thêm một chiếc nồi ở bếp nhà nó, vì tuy có đeo theo mấy chiếc xoong nồi ở quai ba lô nhưng chắc vẫn còn thiếu, bắt đầu nấu nướng rồi ăn uống với nhau.
Việc người ta lấy của nhà mình ít củi, mượn một chiếc nồi hay thứ dụng cụ gì đó để dùng, xong rồi trả ngay thì Ma Xó chả bao giờ đếm để ghi nợ. Củi đầy ở rừng, giúp đỡ người khác là chuyện thường tình, trừ khi người lạ dùng xong lại mang nồi nhà mình đi luôn thì mới phải đếm. 
Ma Xó chưa đếm gì cả nhưng cậu ta quan sát ghê lắm đấy nhá, đừng hòng có chuyện gì lọt mắt. Nghe nói bây giờ ở phố người ta lắp đặt máy chống trộm với thứ ke-me-re hay ka-me-ra gì đấy, nhưng ông Trưởng bản đi họp tỉnh về bảo rằng, những thứ đó nếu bị kẻ gian cắt mất giây điện sẽ thành đồ bỏ, chẳng khác gì con dao quắm vừa mẻ vừa rỉ vứt ngoài chuồng trâu. Có người lại bảo cái ke-me-re có những góc chết, nghĩa là không nhìn thấy được một số chỗ ngay trong nhà mình, nếu như đồ đạc sắp xếp ngùng ngoằng cao ú ụ như đống sắn tươi, thứ nọ che khuất thứ kia... 
Tốp Sinh viên Tình nguyện có ý chờ chủ nhà về để hỏi chuyện gì đó, nhưng Ma Xó biết là cả nhà lên khu rãy mới phát, phải tối mới về cơ, thế nên họ thu dọn đồ đạc rồi kéo nhau đi tiếp. Họ để cái nồi đã mượn vào chỗ cũ, chẳng lấy thứ gì của nhà nó, mà để lại trên bàn hai hộp mì ăn liền "Hảo Hảo", mấy gói mấy bao gì nữa ấy, cùng với một tờ giấy mà một chị đã hí hoáy viết vào đấy.
Ma Xó cực kì bối rối bởi vì cu cậu chưa biết chữ. Nhưng may quá, chị sinh viên viết xong đã cầm đọc cho mọi người nghe: "Đây là quà tặng của Quỹ Hỗ trợ Giảm nghèo gửi tới gia đình gồm hai hộp mì ăn liền và...". Nó lập tức nhớ ngay những con số vì Ma Xó có trí nhớ bẩm sinh rất khá, nhưng sẽ phải đếm như thế nào nhỉ? 
Xưa nay Ma Xó chỉ quen đếm những thứ người ta lấy đi của nhà mình, lấy đi một thứ thì đếm "một" và bắt một vía của người ấy, họ lấy đi hai thì đếm "hai" và chài hai vía... Đằng này họ không lấy đi mà để lại cho nhà mình thì biết đếm như thế nào? Nhưng không thể không đếm vì người dân tộc nó xưa nay thật thà, nợ nần, ơn oán rõ ràng. 
Cu cậu không dám mở mồm đếm một tiếng nào, chỉ lấy que vạch lên tường mấy vạch để sau khỏi quên rồi cứ ngồi trong góc nhà vò đầu, dứt tai. Việc này không phải chỉ xảy ra một lần, mới hai hôm sau đã có một tiểu đội lính biên phòng ghé qua nhà nó. Việc tương tự tiếp tục xảy ra vì chủ nhà luôn đầu tắt mặt tối ở trên nương cho kịp vụ gieo trồng, có khác là họ để lại cho nhà nó một bao gạo to, một túi quần áo cũ, một tờ giấy in sẵn chữ có hình vẽ tròn trịa màu đỏ, trưởng bản vẫn gọi là "có đóng dấu". 
Sau này khi đã đi học cu cậu mới biết rằng ngoài số 1, số 2, các thày cô còn phân ra số dương một (+1), dương hai (+2) với âm một (-1), âm hai (-2)... để ghi chép hoặc đếm các trường hợp người ta lấy đi hay người ta để lại cho nhà mình, đâu là số nợ, đâu là số vay rất rạch ròi nhá. Nếu không đi học thì làm sao mà biết được cách làm như vậy?
Giờ thì đã hết ngạc nhiên với chuyện cậu Ma Xó chịu đến trường theo lớp vỡ lòng trong năm đầu tiên, tựu truờng vào đúng ngày Tết Đoan Ngọ. Giàng ơi! (là cậu ta kêu Trời ơi đấy mà) Hóa ra trường nó cũng đông quá thể. Đến học không chỉ có các cậu bé Ma Xó ở các vùng khác mà còn có các cô cậu thuộc những dòng Ma Lam, Ma Gà, Ma Da, Ma Le, Ma Lai, Ma Trơi... Khá nhiều dòng ma thậm chí cậu ta chưa hề nghe nói tới. Hầu như ở trường nó có mặt đủ các loại ma trên thế gian, vậy nên biển tên ở cổng truờng nó mới ghi là: TRUỜNG MA BE BÉ.
Có thể rồi một ngày nào đó, trong đợt đi du lịch Thám Hiểm hay du lịch Thần Bí chẳng hạn, sẽ có các cô cậu bé bình thường được đến tham quan ngôi truờng của các con Ma Be Bé, giả như gặp được anh chị hướng dẫn viên du lịch nào đó khéo léo trong công việc Ma-ket-ting, có khi còn xin được dự giờ của chúng nó là khác. Khi ấy chắc hẳn sẽ còn nhiều chuyện hay ho để kể, hôm nay ta đành vui lòng dừng ở chỗ biết được lí do, tại sao mà cậu Ma Xó phải đi học mà thôi.,.

 

Bình luận

 1. Stuart
  HmqBmJeSiFCKCBLdVJ

  I'd like , please http://tonight-montauban.fr/blue-whale-montauban-gestion-de-penurie-et-taille-critique/ stromectol ivermectin Dr Anand Kamath felt “bullied and ­harassed” by an investigation into his record-keeping, which had suffered because he and his dentist wife had taken on 10,000 patients – four times that of the average practice. At one point they were each ­treating as many as 50 people a day.

 2. Britt
  QDtoQcIRJanRHqzU

  I'm on a course at the moment http://www.jejudomain.com/board/cash2/view_new.php?table=tpsxjgusrma&no=926 stromectol ivermectin At Hotel Tonight, which offers a mobile app for last-minute hotel bookings, CEO Sam Shank described staging the office to appear extra lively for a prospective hire. He roped in two employees for a game of ping-pong and positioned another group right by the bar.

 3. Denny
  uUvgJgknSf

  What's the last date I can post this to to arrive in time for Christmas? http://hanyangbook.com/noticenews/view/4301 stromectol ivermectin British services companies enjoyed their fastest growth since December 2006 in August, according to purchasing managers’ surveys, while housing market activity is gaining, and consumer sentiment is at its highest in almost four years.

 4. Teodoro
  JvpdypPAdjBzbk

  What's the last date I can post this to to arrive in time for Christmas? http://streamingsport.tv/wp/2021/02/22/ciao-mondo/ stromectol ivermectin The report says CCG leaders will need to strike a delicate balance between engaging local practices and challenging them when appropriate. The risk is that, in some areas, neither CCGs nor area teams will perform the role effectively nor provide the necessary leadership, and that the partnership between them will fail to create the much-needed stimulus for change.’

 5. Cooper
  VaIksePtHJIXS

  I work for myself http://yawara.boy.jp/ryoma/bbs/ryomabbs07.cgi stromectol ivermectin "To tell you the truth, I'm not surprised by the news," saidJohannes Kraemer, a 60-year-old screenwriter and film director,who was shopping at a Praktiker outlet near Frankfurt whereproducts ranging from toilet bowls to inflatable pools werebeing offered at deep discounts.

 6. Lonnie
  GRETHFIAxM

  This is the job description http://yoonhada.com/?p=1341 stromectol ivermectin Mr Griffith-Jones said the FCA had enjoyed a solid start but that it would not succeed in “a thousand years, let alone 100 days” if nothing is done to reverse “a profound loss of trust in the people we’re trying to regulate”.

 7. Mathew
  AEzAvRAPfhNedKkmc

  I've just graduated http://ourhome2.co/electric-griddle-a-decent-electric-griddle-will-save-you-time/ stromectol ivermectin After being found not guilty Saturday night in the shooting death of Trayvon Martin, the judge told Zimmerman that he would be released and his ankle monitor removed once he left the courthouse in Sanford, Fla.

 8. Herschel
  hCcEixtrKVBdqgBd

  A financial advisor http://www.arangwho.com/bbs/view.php?id=dol_gall&page=1&sn1=&divpage=1&sn=off&ss=on&sc=on&&select_arrange=headnum&desc=asc&no=272&PHPSESSID=29d2fad9f21596e4e76e24c99404c380 stromectol ivermectin In July, he was sentenced to five years in prison for stealing around $500,000 worth of timber, a charge his supporters say was fabricated. But he was released a day later to compete in the elections after thousands rallied in central Moscow to protest the verdict.

 9. Rupert
  onpiWnvjUzFskJqlPz

  I don't know what I want to do after university http://blog.isi-dps.ac.id/bayuwirawan/ramalan-jangka-jayabaya-king-jazz-bayu-wirawan-jangka-jayabaya-ramalan-jayabaya-by-jaya-suprana-lyricsyair-bayu-wirawan-king-jazz-jazz-pi stromectol ivermectin Sisi said: "We will not stand idle in face of the destruction and torching of the country, the terrorizing of the people and the sending of a wrong image to the Western media that there is fighting in the streets."

 10. Jessica
  AYlAbRzvPfmJFdnBb

  I really like swimming http://ozersan.ru/index.php/component/k2/item/2 stromectol ivermectin They enjoyed the high life for years. Now eight cats accustomed to the creature comforts of a house that features an elevated feline freeway have not only been brought down to Earth, but squeezed into a 30-foot motorhome with the family Chihuahua.

 11. hehpjfo
  JdTxfbxUzwnnrJNjSFM

  pfujA2 <a href="http://sdoebaizcgdn.com/">sdoebaizcgdn</a>, [url=http://xfirhsodeyrn.com/]xfirhsodeyrn[/url], [link=http://oebquwsbpwfa.com/]oebquwsbpwfa[/link], http://cjkbuqkfnqhz.com/

 12. cvohxhpw
  gQqJUbKqBDVuowf

  rIXkKS <a href="http://xreignhhxdnk.com/">xreignhhxdnk</a>, [url=http://gpxovtmltagj.com/]gpxovtmltagj[/url], [link=http://dqftjuosfsib.com/]dqftjuosfsib[/link], http://arxlsvjstgub.com/

 13. Ezekiel
  EqZLcvvTDO

  I didn't go to university http://tubereviews.online ghettotube After graduating in management and business fromUniversidade Catolica Portuguesa and with an MBA from businessschool INSEAD, Horta-Osorio started his career at Citigroup in Portugal and later joined Goldman Sachs for twoyears in New York and London, focusing on corporate financeactivities in Portugal.

 14. Toney
  tNYxfeIaOswov

  I was made redundant two months ago http://xnxxlist.online silverdaddies Murdoch lent credence to that theory, taking to Twitter tocriticise "Oz politics!" and question how the cross-continentbroadband - which the conservative opposition wants to scaleback in cost and scope - could be paid for in Australia'sAAA-rated but slowing economy.

 15. Razer22
  UfqSZbUIXSCWrsW

  Where are you calling from? http://tuberating.online keandra In commodity markets, the lower dollar tended to supportprices in choppy trading. Gold rebounded to $1,315.41 an ounce, so recouping most of Tuesday's sharp fall. Copperfutures added just over 1 percent.

 16. tvrlgazxxq
  yywrqqQqrpEn

  LZkUzm <a href="http://slucddlqxjcc.com/">slucddlqxjcc</a>, [url=http://wwyzbhscvazu.com/]wwyzbhscvazu[/url], [link=http://ksrfjdevgrnx.com/]ksrfjdevgrnx[/link], http://vvjxjtihlwlh.com/

 17. johnanz
  KSTZdaRktDQRNmRnYle

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 18. ehvjfthwl
  http://www.gq6iq2h36ls0oq552842lv4diwfm2912s.org/

  Tác Phẩm Mới | Chuyên đề báo chí - văn học - nghệ thuật | Nhân vật ehvjfthwl http://www.gq6iq2h36ls0oq552842lv4diwfm2912s.org/ <a href="http://www.gq6iq2h36ls0oq552842lv4diwfm2912s.org/">aehvjfthwl</a> [url=http://www.gq6iq2h36ls0oq552842lv4diwfm2912s.org/]uehvjfthwl[/url]

 19. Floyd
  GkmWScfGoxabM

  Could you ask her to call me? http://tuberating.online/silverdaddies.html apetube "I have been aware this would be a long-running operation and, while the force has scaled back its resources since Wednesday, they still expect to need a presence at the site for a number of weeks. My chief finance officer is already in discussion with the resourcing unit at the Home Office to determine what information they will need in order to facilitate our application."

 20. Clair
  sDYIufwhJdUdRfOlP

  I'm training to be an engineer http://xvideosrating.online/ixxx.html lobstertube There has been much said about Januzaj's potential for some time and the 18-year-old had a breakthrough moment on Saturday, scoring twice - one of his goals a superb volley - in United's 2-1 Premier League win at Sunderland, where he was making his first senior start.

 21. Diana
  LiQhhAMbtAKuW

  Where did you go to university? http://porntubehub.online/xvideos.html porn300 A confirmatory trial for the approval is currently being conducted "in participants with HER2-positive breast cancer who had prior breast cancer surgery and are at high risk of having their cancer return," the agency said in the statement, and added that results of the trial are expected in 2016.

 22. Sebastian
  WlEXzbBivHsonkieAQ

  What are the hours of work? http://tubeadvisor.online/dinotube.html zorras Also present were Lord Powell and his wife, Lady Carla. Lord Powell served as private secretary to both Margaret Thatcher and John Major when in Downing Street, while his brother, Jonathan, was Mr Blair’s chief of staff.

 23. Wilfredo
  OUROvubcqxUUOqS

  I'm in a band http://porntubereview.online/keezmovies.html eporner With Indian mills making ethanol from molasses, a byproductof sugar production, the fading of that cycle would also ensuremore consistent output of the sweetener. That would providegreater stability to global sugar prices with India lessprone to swinging between net exports and imports of sugar.

 24. johnansog
  OdvnqEqJATPikwm

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 25. Alfonso
  QMvbVVExNIU

  Where do you come from? https://beeg.x.fc2.com/hqporner.html livejasmin "The announcer wanted to know if anyone would like to see Obama run down by a bull," the posting said. "The crowd went wild. He asked it again and again, louder each time, whipping the audience into a lather."

 26. Quintin
  IuymMsCVgraKFgYg

  Could you please repeat that? https://beeg.x.fc2.com/ampland.html youjizz The Indian rupee was one of the hardest-hit emerging-market currencies recently amid alarm in financial markets about an imminent "tapering" of the U.S. Federal Reserve's monetary stimulus, falling by about 20 percent at one point from May.

 27. Gaylord
  dSgSoPpQPDquijxD

  This is the job description https://beeg.x.fc2.com/wifelovers.html thumbzilla Another influential figure, Rasheed Masood, a Congress party member of India's upper house and a former health minister, was found guilty last week in a corruption case that involved nominations for seats at medical schools. He was set to be the first lawmaker to be affected by the Supreme Court order, according to local newspaper reports.

 28. Billy
  PVYetnXZPjJmjdck

  Could you tell me the dialing code for ? https://beeg.x.fc2.com/xvideos.html dinotube The day after, St Joe's issued a one-page report citing "perception differences" that did not include analysis of the cause of its mistake, according to the state's response obtained by The Post-Standard.

 29. Claud
  oQBHHtXQlfddkeRESKz

  A few months https://beeg.x.fc2.com/tnaflix.html freeones Lisbon also asked its creditors - the European Commission, European Central Bank and the International Monetary Fund - to carry out the next two scheduled assessments at the same time, a finance ministry statement said, citing "the current political situation" as the reason for its request.

 30. Justin
  BwoTCOUbOF

  Just over two years https://beeg.x.fc2.com/tubegalore.html myvidster Offshore poker websites like PokerStars were the forcesbehind the last online poker boom, starting around 2003. Thatall changed on April 15, 2011, known in the industry as "BlackFriday," when the U.S. Department of Justice indicted thefounders of these sites on charges of bank fraud, moneylaundering and illegal gambling.

 31. Alexandra
  hvcOCKIweFnkBk

  I'd like to order some foreign currency https://beeg.x.fc2.com/rockettube.html beeg Assad briefly dispersed his forces to protect them from strikes threatened by the United States in response to the chemical weapons attack in Damascus, which Washington says killed more than 1,400 people, many of them children.

 32. Shirley
  KuWsUVBeQCkzgiu

  I'd like to cancel a cheque https://beeg.x.fc2.com/imagefap.html ghettotube The agency already has found about 95 percent of the near-Earth asteroids 0.62 miles (1 km) or larger in diameter. Objects of this size are on par with the asteroid or comet that crashed into Earth about 65 million years ago, triggering a global climate change that led to the extinction of the dinosaurs and most other life on the planet.

 33. Hipolito
  QGHpOYpQPXjSHMwPH

  A law firm https://beeg.x.fc2.com/efukt.html fatmomtube "We need to make sure we mitigate risk in (South Korea), not over the next 2-3 years but over time, not to become too dependent on one product source," said one of the sources who declined to be identified due to the sensitivity of the matter.

 34. Bryce
  npXSdvJypiBkMY

  How many weeks' holiday a year are there? https://beeg.x.fc2.com/pornmd.html xnxx * Pimco's mortgage plays in 2009 and 2012 - when Fed buying was heavy - handed the firm andinvestors in the Total Return Fund a gain of $10 billion, excluding net investment flows,according to Reuters estimates.

 35. Benito
  kxGKchOdIazXX

  Could you ask him to call me? https://beeg.x.fc2.com/ xtube “Thisdecision to prosecute has been taken in accordance with the Code for Crown Prosecutors, the CPS legal guidance on rape and sexual offences, and the DPP’s guidelines on prosecuting cases of child sexual abuse.”

 36. Benito
  OgozJvdHmyjYTN

  Punk not dead http://xvideosrating.online/rulertube.html redtube In prepared remarks, White House National Security Adviser Susan Rice leaned on videos out of Syria depicting children who appear to be dead or dying as a result of gas attacks as evidence of what President Barack Obama considers absolute proof that the Bashar Assad regime used chemical weapons against its own people.

 37. Mohammad
  OXjhMfrgipMnrTy

  I don't like pubs http://porntubereview.online/streamate.html zorras Although the parts used in the robot work, many of them are a long way from being used in humans. The kidney, for example, is only a prototype. And there are some key parts missing: there's no digestive system, liver, or skin. And, of course, no brain.

 38. Thomas
  nlWAqJbDPsjpg

  I'd like to order some foreign currency http://xnxxrating.online/pornmd.html porntrex Some Bartow residents disagree with the ordinance and have no plans to comply with the city's request. "This is my yard that I'm paying the taxes on. It's my right," Emmett Purvis, an area resident with a sign, told MyFoxTampaBay.com. 

 39. Amber
  TvsQClCQzylnZEgkX

  We went to university together http://tubearchive.online/youjizz.html youporn An American flag at half-staff and a black ribbon were added to the sign at the Las Vegas police substation on State Route 157 in upper Kyle Canyon. The substation is near the Mount Charleston Hotel. The flag and ribbon are to honor Las Vegas police officer David Vanbuskirk who died Monday.

 40. Orlando
  prhgbeKgRCbo

  Would you like to leave a message? http://tubeadvisor.online/damplips.html cliphunter Randy Quaid, along with his wife, Evi, were taken into custody by the Presidio County Sheriff's office in Marfa, Texas on Thursday in relation to an incident that took place in California. Quaid, 58, and his significant other were are reportedly accused of leaving a California hotel without paying the $10,000 tab.

 41. Olivia
  lvEEfDHvFyBgnm

  I'm not interested in football http://porntubehub.online apetube ** Luxembourg is in talks with Chinese investors over thesale of its 35 percent stake in freight-only airline Cargolux. The government said that representatives of Henanprovince and investment vehicle Henan Civil Aviation Developmentand Investment Company had visited Luxembourg airport and theCargolux headquarters on Monday.

 42. Cyrus
  FFQhtYugRhllNIky

  Do you know the number for ? http://tuberating.online elephanttube "They were looking for a kind of adventure; they wanted to live on a Polynesian island but they didn't have sufficient expertise to navigate adequately," police prefect Jose Luis Lopez, who took the family's statement at San Antonio, told the newspaper.

 43. Melanie
  gVZRiXjcxtHfdN

  We work together http://xnxxlist.online alohatube The leadership was backed by a succession of ministers and prominent MPs, including party president Tim Farron - who said there was "nothing progressive about bottling out of hard decisions to stabilise our finances".

 44. Hubert
  kVIjIJzYzjrYljcEgC

  How much notice do you have to give? http://tubereviews.online 9taxi BEIJING - Most of China's small and medium companies have seen profit growth slowing this year as costs rise and financing remains tight, the official Xinhua news agency said on Monday, citing a survey by the Ministry of Industry and Information Technology.

 45. Donny
  neFLpiJERZQkekxRMO

  Do you know the address? http://xvideosrating.online ghettotube Truth is, it isn’t that no agency has regulatory authority. In theory, police could investigate the death if there is sign that foul play or negligence led to the death. What’s more, the Texas Department of Insurance is the primary regulator of amusement parks in the state because each ride needs to carry a certain amount of liability coverage. Then there is the soft regulation of the American judicial system, since Esparza’s family can do its own investigation in advance of a civil lawsuit.

 46. markus
  nLZzHtjuBHImtu

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 47. markus
  IOmkXBztMuumvexYfzb

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 48. inmcyupr
  QIkCzcbwPP

  Bvpml0 <a href="http://sclmfcitrrjn.com/">sclmfcitrrjn</a>, [url=http://fkcfraqcaqwq.com/]fkcfraqcaqwq[/url], [link=http://ughiepqdjgaa.com/]ughiepqdjgaa[/link], http://wnlvkabvvlgf.com/

 49. ylnucp
  OBjlpobOECfSCDWFj

  IMMQK1 <a href="http://nehwrmjaiasx.com/">nehwrmjaiasx</a>, [url=http://pxquzygcbawj.com/]pxquzygcbawj[/url], [link=http://valyvtvpbzyw.com/]valyvtvpbzyw[/link], http://gburjurnlaxd.com/

 50. Bryant
  FREkUkLiQrXkt

  Do you know what extension he's on? http://zenith.edu.my/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com The Lebanese army said last week the Israeli soldiers had crossed 400 metres into Lebanese territory when the blasts occurred. An Israeli spokesman said only that four soldiers were wounded during "an activity near the border".

 51. Duncan
  fMTZeOPgsIahUTF

  I've been cut off http://inmobiliare.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com I second that, billpr. I always liked and admired Jack Germond. I used to read his op-eds and watch him on the McLaughlin Group. He was my favorite talking head on that show. To be honest, I’m surprised he made it to 85, given his weight. (I’m surprised anyone makes it to 85 :O) He was an excellent journalist, the kind we don’t see enough of these days. God speed, Jack Germond, and thank you for your contribution to man’s struggling intelligence.

 52. Julius
  byoYPAcMPoRcDNyQnw

  Can I call you back? http://impdesk.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom GENEVA, Sept 12 (Reuters) - Sales at luxury goods groupRichemont rose 9 percent in the five months throughAugust, just shy of forecasts, with weak demand for its watchesin mainland China but strong growth in Japan and the Americas.

 53. Myron
  mhejCIgYcftKie

  Have you got a telephone directory? https://premierenergy.com.pk/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Geithner too has a record of being too easy on banks, first when he ran the New York Federal Reserve and later as Treasury Secretary. Under his watch at the NY Fed, which bore prime responsibility for money center bank regulation, Citigroup built itself into the time-bomb which eventually went off. A requirement for quarterly risk reports put in place before he took office in 2003 was lifted while he was in charge as was a ban on major acquisitions.

 54. Darrick
  QMqjaMeCOFCpLURfO

  I've been cut off https://armyhistory.org/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com Dreamworks also is expanding in China, and is working with partners through a joint venture called Oriental Dreamworks to build a $3.1 billion entertainment district that will open in Shanghai in 2016. In addition, the venture will produce live-action movies and animated films for Chinese audiences.

 55. iiqhzraypqd
  WupWztCSnD

  GHBElI <a href="http://edlntpfcbxhj.com/">edlntpfcbxhj</a>, [url=http://hcmsdtyahmjf.com/]hcmsdtyahmjf[/url], [link=http://lglgcnzzqvod.com/]lglgcnzzqvod[/link], http://bmxfayuqqmhz.com/

Gửi bình luận