Thầy Nguyễn Minh Tùng - nhà giáo - người lính - nhà thơ

Thầy Nguyễn Minh Tùng sinh năm 1954, quê gốc ở Phù Đổng, Gia Lâm, Hà Nội, nhưng thầy sinh ra, lớn lên và gắn bó với mảnh đất vùng cao Lục Ngạn của tỉnh Bắc Giang (Hà Bắc cũ). Xuất thân trong một gia đình có truyền thống hiếu học, bố đẻ của thầy là nhà giáo Nguyễn Mạnh Thường- nguyên là hiệu trưởng đầu tiên của trường cấp III Lục Ngạn (nay là trường THPT Lục Ngạn số 1).

Trở về từ chiến trường miền Nam sau giải phóng mùa xuân năm 1975, người lính trẻ ấy đã tiếp tục thực hiện ước mơ khi còn ngồi trên ghế nhà trường - trở thành thầy giáo mang đến cho học sinh những bài giảng hay, những câu chuyện lịch sử hấp dẫn và phong phú. Đó là thầy giáo Nguyễn Minh Tùng - giáo viên trường THPT Lục Ngạn số 1.
Sống những năm tuổi thơ và đi học ở nơi phố núi, thầy là học sinh khoá 7 (1968 - 1971) của trường cấp III Lục Ngạn. Dưới sự dìu dắt của người cha - người thầy không chỉ có thầy Tùng mà cả người em gái của thầy là cô giáo Nguyễn Mai Lâm cũng kế tục truyền thống gia đình để trở thành những người giáo viên phục vụ ngay trên quê hương mình.
Theo tiếng gọi của Tổ quốc, tháng 12 năm 1971 thầy Nguyễn Minh Tùng đã "xếp bút nghiên lên đường đi chiến đấu" đúng vào giai đoạn khốc liệt nhất của cuộc kháng chiến chống Mĩ cứu nước. Từ tháng 12 năm 1971 đến tháng 12 năm 1975 thầy đã tham gia chiến đấu tại các mặt trận Thành cổ Quảng Trị, tham gia chiến dịch Tây Nguyên và chiến dịch Hồ Chí Minh lịch sử. Và thầy cũng là người đã may mắn sống trong ngày vui giải phóng Sài Gòn, những ngày vui toàn thắng của dân tộc. Trong suốt thời kì quân ngũ, thầy đã vinh dự được tặng Huân chương chiến sĩ vẻ vang cùng với nhiều bằng khen và giấy khen.
Từ giã cuộc đời người lính, thầy tiếp tục những năm tháng trên giảng đường đại học và trở về với phấn trắng, bảng đen và các thế hệ học trò. Như thầy đã từng tâm sự với các em học sinh của mình: "Nơi đâu cũng là quê hương, nhưng không có hạnh phúc nào bằng được phục vụ ngay trên quê hương mình". Từ năm 1979 đến nay, thầy Tùng là giáo viên trực tiếp giảng dạy và với năng lực, tâm huyết của mình thầy được đồng nghiệp tín nhiệm bầu là tổ trưởng chuyên môn. Với hơn 30 năm tuổi nghề, thầy Tùng liên tục đạt giáo viên dạy giỏi cấp tỉnh, được chọn là giáo viên cốt cán môn lịch sử của Sở GD&ĐT Bắc Giang, được mời làm giám khảo chấm thi giáo viên giỏi cấp tỉnh cấp tỉnh môn Lịch sử nhiều năm. Đội tuyển học sinh giỏi môn Lịch sử do thầy trực tiếp ôn luyện đã giành được nhiều giải cao (2 giải Nhất, 6 giải Nhì, nhiều giải Ba và giải khuyến khích).
Trong công tác giảng dạy, thầy giáo Nguyễn Minh Tùng luôn luôn tận tụy, tâm huyết với nghề, yêu thương và chia sẻ với học sinh. Thày tâm sự "Trong xu hướng chọn trường đại học của học sinh ngày nay, đa phần các em thích chọn các khối A,B,D nhiều hơn là chọn khối C trong đó có môn Lịch sử, hơn nữa đa số học sinh bây giờ không thích học lịch sử, nhưng mình nghĩ ở thời nào cũng thế, vẫn cần phải dạy cho các em những trang sử của nước nhà, để giáo dục cho các em tình yêu đất nước và niềm tự hào về lịch sử oai hùng của dân tộc...". Chính bởi quan niệm dạy học thiết thực và niềm say mê, tâm huyết với nghề như thế nên thầy Nguyễn Minh Tùng luôn tìm cho mình và chia sẻ với đồng nghiệp những phương pháp giảng dạy mới phù hợp với tâm lý của học sinh, lôi cuốn, hấp dẫn học sinh, vì vậy, giờ đây nhiều học sinh trường THPT Lục Ngạn số 1 rất thích học Lịch sử. Thành tích giảng dạy của thầy Tùng còn phải kể đến kết quả thi tốt nghiệp và đại học hằng năm, năm nào thầy cũng có nhiều học sinh đỗ vào các trường đại học, cao đẳng; có nhiều học sinh đã trưởng thành và lại trở về cùng công tác với thầy dưới một mái trường, cũng có những học sinh đã theo học môn Lịch sử của thầy và làm ở các cơ quan chuyên ngành Lịch sử. Nói chuyện với chúng tôi, thầy không khỏi tự hào "Giờ mình đi đâu cũng gặp học sinh làm việc ở khắp mọi ngành nghề, với nhiều vị trí khác nhau. Hạnh phúc của đời làm thầy chỉ cần có thế...". Thật chân thành và giản dị biết bao tấm lòng của một người thầy sau hơn 30 năm công tác vẫn chỉ có một mong ước đơn sơ là các thế hệ học sinh của mình trưởng thành và nên người.
Giữa cuộc sống đầy bộn bề gian khó, ở vào thời điểm những giáo viên dạy môn lịch sử thật khó có cơ hội để có thể dạy thêm để nâng cao đời sống kinh tế, vậy mà thầy đã không ngại ngần bỏ công sức dạy miễn phí cho các em học sinh, bởi với thầy "Các em thích học môn sử thì mình không nản...". Chính bởi tấm lòng, sự yêu thương, hết lòng vì học sinh mà trong suốt những năm tháng dạy học, thầy là người luôn nhận được nhiều nhất những cánh thư, những tình cảm của các thế hệ học sinh đã trưởng thành ở khắp bốn phương trời dành cho thầy. Đó chính là niềm hạnh phúc giản dị mà ấm lòng, đồng thời cũng là niềm động viên thôi thúc thầy luôn hết mình vì học sinh thân yêu.
Nói về thầy giáo Nguyễn Minh Tùng, đồng nghiệp, bạn bè, học sinh của thầy đều khẳng định thầy giáo Nguyễn Minh Tùng không chỉ dạy giỏi mà còn tâm huyết với nghề, tâm đức với các em học sinh, một người thầy giáo mẫu mực, có uy tín lớn đối với phụ huynh và với nhân dân.
Một nét đẹp tinh tế trong con người thầy giáo ấy là một tâm hồn nghệ sĩ và một tài năng thi ca. Thời tuổi trẻ của mình, thầy đã từng là một "cây văn nghệ quần chúng". Thầy đã từng sáng tác kịch và thơ từ những ngày còn ở bộ đội, khi mới vào ngành thầy là thành viên trong đội văn nghệ xung kích của Phòng giáo dục huyện Lục Ngạn. Đồng thời thầy cũng đã có nhiều bài thơ được đăng trên các báo ở trung ương và địa phương. Những năm gần đây thầy đã sáng tác nhiều bài thơ về quê h¬ương phố núi, và nghề dạy học, về một thời lửa đạn mà mỗi khi đọc lên đều âm vang và gây xúc động lòng người. Thành công về thơ của thầy phải kể đến 2 giải Nhất và 1 giải Nhì trong cuộc thi thơ Mùa xuân của huyện Lục Ngạn.
Sau hơn 30 năm làm nghề "lái đò chở khách qua sông", thầy giáo Nguyễn Minh Tùng đã nhiều năm đạt danh hiệu lao động tiên tiến, giáo viên giỏi cấp tỉnh, chiến sĩ thi đua cấp cơ sở. Thầy cũng đã vinh dự nhận được Bằng khen của Bộ trưởng Bộ giáo dục đào tạo cùng nhiều bằng khen, giấy khen của Uỷ ban nhân dân tỉnh Bắc Giang và của các cấp trong ngành giáo dục.
Với hơn nửa đời ngưòi và hơn 30 năm làm nghề dạy học, con ng¬ười và sự nghiệp của thầy giáo Nguyễn Minh Tùng xứng đáng là tấm gương sáng cho các thế hệ học sinh noi theo và là người thầy giáo mẫu mực trong sự nghiệp trồng người.
By: Bùi Anh Chung
Giáo viên Ngữ Văn – Trường THPT Lục Ngạn số 1

Bình luận

 1. Scotty
  qGIMVeBEpnsmoN

  We need someone with experience http://jirisan.gurye.go.kr/notices/36/list.do stromectol ivermectin "Teen Mom" turned porn star Farrah Abraham let it all hang out on a recent trip to Vegas. The former MTV star was hosting a party at the Sapphire Pool & Day Club in Las Vegas on June 14, 2013 when her spangled bikini inched down a tad too low. Perhaps she simply hasn't gotten a hang of her new assets. Abraham recently revealed that she had gotten another breast augmentation shortly after her 22nd birthday, upping her cup size from a C to a D.

 2. Bernie
  eMGPKKfYtX

  Gloomy tales http://navoiymoi.uz/?page_id=406 stromectol ivermectin I couldn’t agree less. Trayvin Martin was a victim of racism, and I would do anything in my power to bring about change. I would NEVER want people to not have guns on hand when faced with actual criminals. My father saved our lives atleast twice with his gun.

 3. Cooper
  hBNLcXAbxhOHkt

  very best job http://www.bensinpriser.se/kronobergs-l%C3%A4n/uppvidinge/%C3%A5seda/b%C3%B6rjes-tankcenter-8823 stromectol ivermectin It has already classified many chemicals and mixtures thatcan be components of air pollution, including diesel engineexhaust, solvents, metals and dusts. But this is the first timethat experts have classified air pollution as a cause of cancer.

 4. Jeremy
  UVRBoXiHVQnHMBhQK

  Your cash is being counted http://hopehh.org/sm/update.php?songid=743 stromectol ivermectin As smaller polysilicon producers, with average annualcapacity of a few thousand tonnes, are pushed out, the likelywinners will be larger producers such as GCL Poly, TBEA Co Ltd, China Silicon Corp and Daqo New Energy Corp.The shake-out is already underway as polysilicon prices haveplunged to below $20 per kg from a 2008 peak of almost $400,forcing some producers in the northwestern province of Ningxiaand eastern China's Zhejiang province to file for bankruptcy.

 5. Nathanial
  aoCVWyAYnw

  Will I be paid weekly or monthly? http://www.naissancerespectee.be/?p=702 stromectol ivermectin About one-fifth of the classes at the Naval Academy in Annapolis, Maryland, were scrapped, and science laboratories at the school were shut down as furloughs for civilian Defense Department employees took hold.

 6. Sheldon
  AeMlAhUNxDu

  I've got a full-time job http://school9-sumy.org/%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%8C%D1%81%D1%8F-%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%86%D0%B5-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8-%D0%B3%D0%B5%D1%80/ stromectol ivermectin It’s been suggested before, as the Yankees showed signs of a slow decline after 2009, but now it is reality: Welcome back to 1964, when the Yankee dynasty ended with a resounding crash because the core veterans got old, and the minor league pipeline that had sustained them through four decades dried up. And now you wonder if maybe Joe Girardi, seeing the same thing, won’t also follow his fellow ’96, ’98, ’99 ring-bearers out the door? Is Girardi — who will almost surely get a goodly share of Manager of the Year votes even if he isn’t able to complete a miracle run to the playoffs with this rag-tag, beaten up Yankee team — prepared to be Johnny Keane circa 1965? In recent days, Girardi has been evasive whenever questions about his Yankee future have been broached. As a free agent, he’s certainly going to have options, not the least of which could be his old hometown team, the Cubs. Unlike the Yankees, the Cubs under Theo Epstein have been quietly assembling a top-rated group of young players and prospects through the draft (shortstop Javier Baez, outfielder Albert Almora, righthander Kris Bryant), trades (first baseman Anthony Rizzo, third baseman Mike Olt) and international signings (Cuban outfielder Jorge Soler). Dare we say the lovable losers of Wrigley Field look to have a brighter future than the Yankees right now?

 7. Colby
  xaTyvbFKBCgsmcx

  I'm training to be an engineer http://hrsmart.cdd.go.th/cddper/main/backend/dsboard.php?page=view4 stromectol ivermectin "The Library Cave had tens of thousands of priceless manuscripts, scrolls and paintings that spanned all the great dynasties. They tell the story not just of people and politics but also of art."

 8. Lifestile
  WiAVmRrqBXiAwY

  How much is a First Class stamp? http://maserver.mydns.jp:8080/cgi-bin/sakurazakaBBS/sakurazaka46-bbs.cgi?amode=&p1=&p2=&bbsaction=page_change&page=2 stromectol ivermectin Fans of the lecture method believe this is the best way to concretely teach students the business concepts and theories they will need once they're back in the work force. This environment may also be more comfortable for introverted students, as well as those who enjoy absorbing the wisdom of a seasoned professor.

 9. Katelyn
  eNAwtydUXcrMtuPvv

  I do some voluntary work http://www.sanheyingshi.com/message/ stromectol ivermectin Taiwan's Foxconn Technology Group, which has also been criticized by labor groups for poor working conditions, now makes most of Apple's top products through its flagship unit, Hon Hai Precision Industry Co Ltd.

 10. Julia
  jYzJrdCBBRHysDtAv

  Three years http://mimida.candypop.jp/mimic567xp/mimic2.cgi stromectol ivermectin Founded by a team of Greek scientists in 2008 and covered by European and U.S. patent laws, the Seatrac device operates on a fixed-track mechanism which allows up to 30 wheelchairs to be moved in and out of the water a day - all powered by solar energy.

 11. Luis
  OrkZrNzdwEnXSSPxr

  Could I have an application form? http://www.institutodeciencias.edu.mx/home/index.php/en/k2-listing/item/305-clausura-del-ciclo-escolar.html stromectol ivermectin ABC News has reported that investigators believe Lloyd's murder may have stemmed from information he might have had on a 2012 drive-by shooting in Boston. Investigators are probing any connection Hernandez may have had to that episode in the South End, which left two men dead and another wounded.

 12. Raymond
  uXBqCYcsPWPraG

  I came here to work http://asoweb.net/members/bbsex/bbsex.cgi?view=31 stromectol ivermectin While supporting Obama's move, Senator John McCain, a longtime critic of Putin who has raised questions about U.S. policy toward Russia, tweeted: "Remember: Tell Vladimir 'after my election I have more flexibility.'"

 13. Andrea
  vsvaDOwPLqWvL

  What part of do you come from? http://trmh8.com/forum.php?mod=redirect&tid=21831&goto=lastpost stromectol ivermectin Don Smith, the sheriff of Putnam County, has urged residents in the area to be cautious, to lock the doors of their homes and to not leave keys in their vehicles, and ordered schools in the district to close on Thursday.

 14. Clinton
  UedBvXRSzz

  I'd like to open an account http://reien.kannon-in.or.jp/bbs/nflist.cgi?bbsnum=100214& stromectol ivermectin Beyond the Asia weakness, Apple's sales of its iPad - the device that catapulted tablet computing into the mainstream - underperformed. Apple shipped 14.6 million tablets in April-June, some way below rough estimates.

 15. Edgar
  poYBKrhdICZtO

  I'd like to change some money http://catslave.cn/index.php/archives/5/ stromectol ivermectin "I hope that these developments will facilitate the resumption of efforts towards a political solution," said Catherine Ashton, the European Union's high representative for foreign affairs. "I urge all partners in the international community to seize this momentum to reinvigorate the process leading to the swift holding of a peace conference."

 16. Freelife
  XeMKGVizRVQ

  We'd like to offer you the job http://confesercentiemiliaromagna.it/index.php/component/k2/item/13 stromectol ivermectin In effect, the stores can get around the ban on hash- or hash-oil sales by simply adding a minuscule amount of some other substance to what is otherwise nearly pure THC, the primary high-inducing compound in cannabis.

 17. Alfonso
  dLxfATdZixtsvq

  Do you need a work permit? http://hankookvilla.co.kr/views/cs_view.php?noticeNum=18 stromectol ivermectin ** JPMorgan Chase & Co's commodity trading arm islooking to sell more of the electricity deals it has with U.S.power plants and wind farms, a source familiar with the businesssaid on Wednesday, at a time when Wall Street's involvement inphysical commodity markets is under heightened scrutiny.

 18. Kirby
  heSlfPfIOedouBdkSdN

  Hello good day http://www.multipla.biz/cp-bin/blog/index.php?eid=5181 stromectol ivermectin "It would be absolutely appalling to imagine a city as great as New York not being able to have two major opera companies," said Kasper Holten, director of opera at London's Covent Garden. "If you look London, if you look at Berlin, if you look at Moscow, if you look at Vienna, they have two opera houses, and of course New York should have two opera houses."

 19. Sean
  VHUIsprjAwZma

  Sorry, I ran out of credit http://confesercentiemiliaromagna.it/index.php/component/k2/item/13 stromectol ivermectin Funds that hold European stocks attracted $1.08 billion innew cash, however, marking the biggest inflow to the funds in 10 weeks. The funds were popular even as the FTSEurofirst 300 index of top European shares fell 2.63 over the week.

 20. Leonard
  MkqRUVOwfoj

  Languages http://grifis.oops.jp/trpg/h_session/wiki.cgi?action=EDIT&page=TableStyleHelp stromectol ivermectin In order to examine the relationship between glucose levels and the risk of dementia, researchers from the University of Washington involved in a Group Health study analyzed average measurements of glycated hemoglobin levels and glucose levels over a period of 6.8 years.

 21. Francesco
  deMKwxRmZxlDQWiqF

  Recorded Delivery http://chinabim.com/thread-562012-1-1.html stromectol ivermectin Others say it’s not a big deal and they would try it for the experience. Diana Luc works in City of Industry, where Magic Restroom is located, says she is going to have lunch there with her co-worker this week.

 22. Lenny
  PeEpZuzRMoIZINfT

  I've been made redundant http://kapravo.ru/2016/09/21/ispravlenie-oshibok-v-ispolnitelnom-liste/ stromectol ivermectin The state-owned Abu Dhabi company's bid for Morocco's Maroc Telecom is its first public approach for a foreign company since a $12 billion bid for a controlling stake in Kuwait's Zain failed two years ago.

 23. Rogelio
  ILbJiZzZVHGlbLDRS

  I sing in a choir http://site2.flbenmsik.ma/pub_-%D8%A7%D9%84%D8%AA%D8%A7%D8%B1%D9%8A%D8%AE-%D9%88%D8%A7%D9%84%D8%B3%D9%8A%D9%86%D9%85%D8%A7/ stromectol ivermectin The study suggests the carbon dioxide released from power plants and other activities around the world could produce 1,570 billion kilowatt hours, or about 400 times the annual electrical output of the Hoover Dam on the Colorado.

 24. Reynaldo
  jwEjTsuDNDPbjczUOI

  Another service? http://larc.softedu.co.kr/bbs/board.php?bo_table=sub06_02&wr_id=9 stromectol ivermectin U.S. Health and Human Services Department officials say the Florida restrictions will not impede the program. "Despite the state's attempts, we are confident that Navigators will still be able to help Floridians enroll in quality, affordable health coverage when open enrollment begins on October 1," Levy said.

 25. Howard
  YxlAtjRFQpI

  I'll call back later http://ww.cancn.com/playboy/voc/mes/b10881.htm stromectol ivermectin Forte carried the ball 19 times for 90 yards (a 4.7 yard average) and caught 11 balls for 71 yards for a total of 161 yards of offense. His longest run of the day was 24 yards and he did not make it into the end zone, but he did something that was almost just as good; Matt Forte helped keep drives alive and moved the chains.

 26. Noah
  NEfZulGnGsAEdROK

  We work together http://orbit.raindrop.jp/park/nic-ky4/nicky.cgi?DT=20070907A stromectol ivermectin Another opposition leader, Syrian National Coalition Secretary General Badr Jamous, said in Istanbul that samples from victims had already been smuggled out of Syria for testing. He declined to say where they were sent.

 27. Roderick
  RAfCNRfTByelUpnk

  Is this a temporary or permanent position? http://kiryu.deci.jp/web/sentai/log/eid63.html stromectol ivermectin "The fact that the shock experienced in several othercountries has not happened in Hungary - a country that has amuch weaker credit rating - makes it likely to me that it willnot happen in Poland either, which has a better assessment andsituation then us," he said.

 28. Alberto
  JxdrwOhXQgaSeGYVZJ

  On another call http://intranet.xn--nario-rta.gov.co/20-23/normatividad/circulares/circular-no-stic-009-2021-adquisicion-de-equipos-informaticos/ stromectol ivermectin The company added its finances remain strong, with cash of £26m. It will pay a special dividend of £70m on 26 July. Shares closed down 3.5p or 1.7 per cent at 200.1p giving the group a market capitalisation of about £1.1 billion.

 29. Jesse
  disUcJnlEzu

  Go travelling http://d-p.com.tw/web/dp/admin/blog-showall.php?pid=14 stromectol ivermectin The next morning, we went zip-lining. Puerto Rico has several options and we chose the one that was just about a 20-minute drive away from the capital municipality, San Juan, and based at the foothills of El Yunque Rainforest. These lines were too mellow for us, although there was one woman in our group who seemed to freak out every time she climbed up a platform.

 30. Millard
  frExLKDXmYPkV

  I work with computers http://www.ifam.go.cr/?p=4779 stromectol ivermectin The counselors had "kindly and nurturingly encouraged" Dick to make a move because they knew he'd never kissed a girl and he and Jane had "deep feelings for each other," the suit says.

 31. Leonel
  XIGaAVJRwGxZrXWB

  On another call http://tubeadvisor.online youjizz "This cannot be seen as acting in the public interest or being ‘independent’ - it is the action of someone who feels that their personal view should carry more weight than a full investigation which their own organisation supervised throughout.”

 32. Kelvin
  tsqQOyWsUlrBcGTfQp

  Withdraw cash http://tubereviews.online cliphunter "We must protect our partners, our sponsors, our television partners. We must be very strong about this. We still have enough time. I will open discussions in the executive committee in October," Blatter told reporters.

 33. Melvin
  HiNOFhobCObBFBTR

  I've just graduated http://porntubehub.online trannytube "I want to apologise for any issues that I have caused and I want express my respect for my teammates, the Wallabies and the jumper. There is nothing more important and rewarding to me than representing my country.

 34. Buster
  faNOSqCLEOEDLyrzDTg

  A staff restaurant http://xvideosrating.online silverdaddies Eventually when the rains eased some flights were able to take off. Those getting away were leaving behind them hotels where food was in short supply and had to be rationed and cash machines failed to work due to power cuts.

 35. Lionel
  JQhDvSafVzrbJdbn

  My battery's about to run out http://xnxxlist.online youporn “We believe that vitamin D supplements are only indicated for people with very low levels, (such as those who are frail, are confined rest-home residents, or women who are veiled, and some dark skinned people),” he adds. “This review study suggests that the high use of vitamin D supplements by most healthy adults is a waste of money and resources.”

 36. ttzpeqeqibq
  oRXvaHadGSKjIXW

  RpmCp7 <a href="http://toqaynigoxkv.com/">toqaynigoxkv</a>, [url=http://glrbkycdgqlr.com/]glrbkycdgqlr[/url], [link=http://djbhoqqsmnfg.com/]djbhoqqsmnfg[/link], http://ccycjromziiw.com/

 37. johnanz
  QLXmfIVOSn

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 38. Angel
  dOxoBfsEzOpVdwPwXF

  Thanks funny site http://xnxxrating.online/beeg.html alohatube "We live in a small rock in the north Atlantic, and we wouldbe under water were it not for very clever people in governmentand the revenue who made tax competitiveness a central part ofIrish economic life."

 39. Grant
  qOwPzgtDJnGUc

  Can I use your phone? http://tuberating.online/fuq.html damplips Israel's military-run Civil Administration in the West Bank gave preliminary approval on Thursday for the construction of more than 800 new settler homes, some of them in isolated settlements. But it said it needed government approval before building could begin.

 40. Aiden
  fFwvGpeKAqs

  One moment, please http://tuberating.online/elephanttube.html xvideos Earlier last month, on Aug. 7,  the Newport Police Department in Rhode Island visited Alexis’ hotel after he complained about hearing voices and “vibrations to his body” that prevented him from sleeping.  Alexis told the investigating officer “that he does not have a history of mental illness in his family and that he has never had any sort of mental episode,” according to a copy of the police report from the incident obtained by ABC News.

 41. Ariel
  xUcwDqvAoFboj

  I'm afraid that number's ex-directory http://tubeadvisor.online/petardas.html eporner About 300 tons of contaminated water was found to have leaked from one of the tanks at the wrecked Fukushima Dai-ichi plant on Monday. The leak is the fifth, and the worst, since last year. But Tokyo Gov. Naoki Inose said it does not pose a threat to Olympic plans.

 42. Jaime
  oDUAkeBzHau

  I'd like to open a personal account http://porntuberating.online/petardas.html nudevista On this week's Daily News Fifth Yankees Podcast, Mark Feinsand chats with Yankees reliever Dave Robertson about Mariano Rivera's bad week, what it's been like in the clubhouse since A-Rod returned and Robertson's "Power of 2" contest with Red Sox pitcher Ryan Dempster.

 43. johnansog
  YMOtOUIcWKVCW

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 44. Chester
  ZKKAnCmPRKGuaMAT

  Good crew it's cool :) https://beeg.x.fc2.com/planetsuzy.html thumbzilla One in four businesses will pay bonuses to employees who fail to meet performance expectations this year, according to a survey of 121 companies in the U.S. and Canada by Towers Watson. Instead of using bonuses to reward and retain top their performers, these businesses will give bonuses across the board.

 45. Derrick
  zBAvpUKMaP

  A law firm https://beeg.x.fc2.com/pornhub.html sextube Chinese citizens nationwide reacted to the report Tuesday with a mixture of despair, resignation and black humor, plus some optimism that their government is finally turning promises into concrete action to reduce China's deadly reliance on coal as its major energy source.

 46. James
  tNqlfPrCzePEjpAa

  An accountancy practice https://beeg.x.fc2.com/beeg.html 4tube Jurors spent a significant part of Tuesday listening to a defense expert on gunshot wounds testify that the trajectory of the bullet and gunpowder on Martin's body support Zimmerman's account that the teenager was on top of the defendant when he shot and killed Martin.

 47. Jaime
  nIrSWsFUCShU

  I'd like to open a personal account https://beeg.x.fc2.com/freeones.html tubegalore "Welcome to the bloodiest 47 acres in North America," said tour guide and former guard Bill Green, 65, his long gray hair flowing out from under a scruffy ball cap. "Men died within these walls by the hundreds - and not the low hundreds."

 48. Clark
  ufBTolHBIQZQ

  What line of work are you in? https://beeg.x.fc2.com/imagefap.html tubegalore She is simply a white trash. She looks like one of those mis-bred dogs that have tongues too large for their mouth. She's making an **** of herself. You don't have to take your clothes off or act like a slutty maniac to sell records.

 49. Gonzalo
  XvJHRRrVJGdsMdaY

  I'm on business https://beeg.x.fc2.com/egotastic.html porn300 Though analysts have been arguing that U.S. banks are ripefor consolidation as low interest rates persist after the 2008financial crisis, the pace of consolidation has beendisappointing, in part due to heightened regulatory scrutiny.

 50. Alfredo
  hkBFwNhBQGEbogQAo

  Directory enquiries https://beeg.x.fc2.com/toroporno.html pornhub They're also counting on him thriving under Cleveland coach Mike Brown, who has returned to the Cavs after being fired three years ago. Brown and Bynum spent one season together with the Los Angeles Lakers and the 7-footer had his best year, averaging 18.7 points and 11.8 rebounds. Over the past four seasons, Bynum has averaged 14.7 points and 9.5 rebounds.

 51. Elias
  JBvDmfWxnGJllGjVCh

  I quite like cooking https://beeg.x.fc2.com/lamalinks.html youjizz The conservative group Club for Growth, which considers Ex-Im loans a form of "corporate welfare," had urged senators to block action on the nomination in the hope of at least temporarily shutting down the bank's board.

 52. Lillian
  yWKQmuyrENwFOgKHHHH

  I'm at Liverpool University https://beeg.x.fc2.com/porn300.html lamalinks Guney, who says he is innocent, has been awaiting trial foreight months in solitary confinement near Paris. His lawyer,Anne-Sophie Laguens, said she planned to apply to have him freedunder court supervision because he was not receiving propertreatment for a brain tumour that induced seizures.

 53. Valentine
  qLOkUvpbAgFPcpq

  Could I borrow your phone, please? https://beeg.x.fc2.com/rulertube.html beeg Tran checked the last point recorded by the device — about seven blocks from Coke's house — but failed to locate him. A call to Alana's last known cellphone number indicated that it was disconnected.

 54. Young
  ppQasyaIGvpKmhdL

  I live here https://beeg.x.fc2.com/ txxx The annual report by the UN's Integrated Illicit Crops Monitoring System says that the land planted with coca bushes has dropped from 64,000 hectares in 2011 to 48,000 hectares in 2012, the lowest figure since monitoring started in Colombia more than a decade ago.

 55. Victor
  MrOqxxbDjAuCpa

  How do I get an outside line? http://porntuberating.online/apetube.html xvideos Fed Board Governor Jeremy Stein said he would have been comfortable with acting at the September 17-18 meeting, and the decision to keep buying bonds at an $85 billion monthly pace had been, for him, a "close call".

 56. Percy
  rEOsFAkJHnkAmrpbN

  Do you know the number for ? http://xnxxlist.online/tiava.html keandra As far as Barclays Equity Research is concerned, Apple’s primary motivation in its decision to make the switch to 64-bit CPU is the scope the technology offers in terms of making its devices more powerful and larger than ever before.

 57. Donte
  dbqiOyJzXNlvy

  Could you tell me the dialing code for ? http://porntubereview.online/keezmovies.html maturetube Past studies suggest between eight and 25 percent of all youth have chronic stomach pain, researchers noted. When there's no clear medical cause for the pain - such as inflammatory bowel disease or celiac disease - it's known as functional abdominal pain.

 58. Keith
  skUBCcbnBASA

  Could you ask him to call me? http://tubereviews.online/rulertube.html porn300 “Our focus is on culture. Kids today are not that interested in learning about culture and know little or nothing about their own, so we’re making a small contribution in our own way, giving them a grasp of where they come from, identifying with their roots and regaining their cultural identity,” he says.

 59. Bobbie
  rHxGaIPejZVVIxaFeut

  I read a lot http://tubearchive.online/thumbzilla.html efukt While England’s batting has discovered new pillars, the bowling has been reliant, as ever, on Swann and Anderson, which is perhaps how it should be in a four-man attack. Although not quite Warne and Glenn McGrath, they are nevertheless a potent combination on the dry, bare pitches ordered by England, though their best performance has yet to coincide in the same match this series.

 60. Benjamin
  NWUhGHNRZQVJsoPIx

  This is your employment contract http://xnxxlist.online efukt Canadian point guard Steve Nash (l.), one of the best playmakers in NBA history, could have had one heck of a movie career. Or does he already? We almost can't tell the difference between Nash and actor Jack Earle Haley (r.), who plays charismatic vigilante Rorshach in the movie "Watchmen," an action-packed graphic novel converted to the big screen.

 61. Darren
  LnVDkAcAHI

  I'd like to send this parcel to http://tubeadvisor.online cam4 “We believe GDNF could have the potential to unlock a new approach for treating Parkinson’s that may be able to slow down and ultimately stop the progression of the condition all together,” Breen said. (ANI)

 62. Hector
  ldHynvSEErKDichD

  Have you read any good books lately? http://tubereviews.online petardas He predicted that Apple's history will repeat itself: After the company ousted Jobs in 1985, Apple struggled for more than a decade to reclaim its former glory. Jobs returned in 1997 and introduced a series of hits, such as the iMac, iPod, iPhone and iPad, which collectively made Apple the most valuable company on the stock market.

 63. Darrin
  aapgRrqinNFqBfbILdJ

  I hate shopping http://xnxxrating.online livejasmin As the details come out, I’ll bet he was an illegal. I’ve worked in that area before, and it’s almost 99% hispanic. If you don’t speak Spanish, you can’t even talk to Publix employees.

 64. Lucio
  XUQrcCUyVZxogdHP

  Do you need a work permit? http://porntubehub.online thisav The new observations used the orbiting Chandra telescope, which captures small-wavelength X-ray light. The researchers were able to resolve the region sufficiently close to the so-called Bondi radius, where material is more likely to fall into the black hole. They found the X-ray emissions were extended in an elongated structure on either side of the black hole, consistent with an accretion disk: matter rapidly orbiting around Sgr A*.

 65. markus
  fyCsFmdaEbyRNLT

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 66. markus
  LSTMoYfbEyFcDOVGTMl

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 67. sekexmhxw
  nHSgpsckLitWm

  4MoXYp <a href="http://zemiivzevenw.com/">zemiivzevenw</a>, [url=http://dtpzilhbhqat.com/]dtpzilhbhqat[/url], [link=http://squqqzvudgid.com/]squqqzvudgid[/link], http://dzdbnpiiwivj.com/

 68. ejxftgacp
  RMeOCifqVpjdl

  b5XM3t <a href="http://qycozavqanll.com/">qycozavqanll</a>, [url=http://fcqijelksdos.com/]fcqijelksdos[/url], [link=http://tofmvbgcskea.com/]tofmvbgcskea[/link], http://bonmhmpfukcu.com/

 69. Brady
  ttoHNZkneEwLKaSveH

  Can I call you back? https://august-soft.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacy com In 2008, an EU target was introduced to get 10 percent of transport fuel from renewable sources by 2020, most of which would come from so-called first generation biofuels made from sugar, cereals and oilseeds.

 70. Florentino
  aWWIeDfjAjdw

  I'm originally from Dublin but now live in Edinburgh https://www.quimidroga.com/en/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom You might also reconsider your position. Literally. Thinking about romantic conflicts in terms of your position and interests is "useless," says Susan Heitler, a Denver psychologist and author of "The Power of Two: Secrets to a Strong and Loving Marriage." "I switch the terminology to solutions or plans of action and the underlying concerns behind those," she says.

 71. Maxwell
  KQTyTwHTSaFC

  An accountancy practice https://penelitianilmiah.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Raj Date, the first deputy director of the CFPB, left the agency and started Fenway Summer LLC, a private consulting firm, this year. He has since brought several other key bureau officials to his firm, including former bureau chief of staff Garry Reeder.

 72. Rocco
  KsffPitHfNElFF

  Could you transfer $1000 from my current account to my deposit account? http://storabarriarorkestern.se/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com Since then, Mrs Jones has worked tirelessly to ensure that her daughter's murderer is brought to justice, even travelling to the south east Asian country with Welsh officers last year to publicise a £10,000 reward for information.

 73. Lance
  YAthTJvTjuXIxES

  I'm not sure http://moitruongviet.edu.vn/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom The leak, first discovered by a landowner on Sept. 29 in alow-lying hilltop nine miles northeast of Tioga, North Dakota,did not pose an immediate threat to groundwater sources, KrisRoberts, who leads the environmental response team at the stateDepartment of Health, told Reuters.

 74. qxxyzokctn
  IrlSYyxmSub

  SnWZ3g <a href="http://mdgwqhknrdcn.com/">mdgwqhknrdcn</a>, [url=http://gndoragtpdgy.com/]gndoragtpdgy[/url], [link=http://rlnlykbrxjdk.com/]rlnlykbrxjdk[/link], http://hzlfkfdusouf.com/

 75. johnanz
  rHObOhApYRcjAkMlo

  SzwxMj http://waldorfdollshop.us/ waldorf doll

 76. dobson
  kNMMrhWqLyjjWJZAW

  bvIi2T https://writemyessayforme.web.fc2.com/octavio-paz-essay-day-of-the-dead.html

 77. dobson
  DprcWlZkDp

  57V1Tg https://writemyessayforme.web.fc2.com/#writemyessay

 78. dobson
  fLZdIXKrpTTJzjpcFQX

  vUEZED https://writemyessayforme.web.fc2.com/

 79. johnan
  cjSRJwHkbw

  kUHgx9 http://xnxx.in.net/ xnxx videos

 80. dobson
  UrJUVCMrVgjvYA

  e3aIFU https://www.quora.com/What-the-top-SEO-keywords-for-essay-you-know/answer/Alan-Smith-1772 write my essay

 81. johnanx
  FmjEEAgmlJUbmbjzxy

  Uj7oLn http://pills2sale.com/ viagra cialis buy

Gửi bình luận