Hai chú chim gáy

Câu thơ, Từ mắt, Cay cay. Ta ngâm ngợi, Để cùng say, Gió Lào... Nghe đến đây, tôi lặng lẽ vào lấy thêm chiếc chén. Bác Tùng rót ba chén đầy. Ba tay ba chén cụng đánh cạch, nhẹ mà vang. Tôi lặng lẽ rót một chén xuống đất. Cứ như vậy, chúng tôi đứng lặng im uống ba chén liền... Mùi rượu từ sân toả lên thơm lựng. Cả hai chúng tôi như quyện vào hương rượu bay lên bồng bềnh... Hai chú chim cũng cất tiếng gáy, đưa chúng tôi về với cánh rừng thủa nào của một thời lính trẻ...


Tác giả Phạm Ngọc San

 

 

Hôm nay lạnh. Bệnh xương khớp lại dán tôi xuống giường. Linh cảm sắp có khách, làm tôi vui hẳn lên. Hai con cu gáy của tôi bỗng sục sạo, càng khẳng định linh cảm của tôi là đúng. Tôi định tung chăn dậy, thì nghe hai chú chim cùng gù:

- Gù... gù... gù...
- Gù... gù... gù...
Cùng với tiếng bác Tùng gù theo hai chú chim, thay cho lời chào tôi và hai chú chim của tôi. Dựng xong chiếc xe đạp, bác Tùng vẫn giọng ăn sóng nói gió của lính:
- Dậy! Dậy! Đau cũng dậy. Cho tôi ấm trà ra đây. Hôm nay ta ngồi ngoài này nhé. Tôi đi từ sớm, chỉ để nghe chú Thổ đồng của bác gáy thôi.
Vụ dịch cúm gia cầm vừa qua, vùng quê bác có ổ dịch, nên thiệt hại nặng. Việc tiêu huỷ toàn bộ gia cầm, trong đó có cả mấy con chim gáy, mà bác Tùng coi như bạn tri âm, làm bác thẫn thờ hàng tháng. May mà bác gửi sang tôi con cu gáy giọng kim khi chưa bùng phát dịch.
Bác Tùng rất sành trà và cũng là một chuyên gia về chim gáy. Nhờ bác, tôi mới hiểu đôi chút về loài chim mà khi nghe tiếng gáy của nó, mọi cảm xúc bộn bề ập đến.  Đặc biệt làm tôi xao xuyến nhớ quê, nhớ một thời rừng xanh trận mạc…
*
Tôi, Thuần và Tùng là sinh viên khoa Hoá, cùng xung phong nhập ngũ sau sự kiện Vịnh Bắc Bộ 1964. Suốt thời lính, chúng tôi sát cánh bên nhau trong cùng một đơn vị. Cả đại đội, thường gọi chúng tôi là bộ ba "xe, pháo, mã". Trận đường 9, chúng tôi mất quá nhiều đồng chí thân yêu, trong đó có Thuần. Nỗi đau dai dẳng bám chặt đơn vị tôi hàng năm trời. Bộ ba của chúng tôi chỉ còn "xe, mã" (Đó là bác Tùng và tôi). Hai chúng tôi chiến đấu bên nhau cho tới ngày xuất ngũ. Thật ngẫu nhiên, sau khi tốt nghiệp, tôi và Tùng về công tác tại nhà máy cách nhà bác Tùng chục cây số. Nay cả hai đều đã nghỉ hưu. Chúng tôi tự cho mình là người may mắn và hạnh phúc nhất, mặc dù hai chúng tôi chỉ có ba cánh tay cùng nhiều căn bệnh trầm kha.

Bác Tùng nâng chén trà toả khói, đưa đi đưa lại trước mũi tận hưởng hương trà, mắt đăm chiêu nhìn tia nắng cuối thu lọt qua khóm trúc chiếu vào tấm vải phủ lồng chim tạo thành những chấm loang lổ lung linh. Nét mặt bác tư lự...
- Này! Thổ đồng sắp gáy. Cổ anh bạn đang cúi nhẹ, lông hơi xù. Nó sắp nói chuyện với chúng ta đấy.
Quả nhiên, chú chim hất nhẹ đuôi và cất tiếng:
- Cù - cúc cu... cu... cu, Cù - cúc cu... cu... cu…
- Con này giọng hay. Ta ngồi gần mà nghe tiếng vang như vọng từ xa, nhưng rất rành rọt. Thế mới tuyệt! Còn đẹp mã nữa chứ. Đầu thon, ức mầu ngói lửa, nở đều. Nhưng tiếng gáy thua con của tôi trước đây một chút. Này nhé, con của tôi, tiếng "cù" đầu câu nhẹ nhưng vang, còn tiếng thứ hai thứ ba: "Cúc cu..." giọng thổ vang vọng. Đến tiếng thứ tư chuyển giọng thổ đồng thật là âm...
- Mà này! Chiến tranh và dịch dã đâu phải trò đùa! Tiêu huỷ hàng loạt! Hủy diệt bao sinh linh!
Tôi lặng im, không muốn quấy rầy dòng suy nghĩ của bác. Bác hạ giọng như tự nói với mình:
- Tôi nhớ năm Mậu Thân, khi đơn vị tập kết ven rừng sát biên giới. Cũng heo may cuối thu, cũng nắng hanh hao. Bỗng nghe tiếng chim gáy vọng từ phía bìa rừng. Tôi liền thao thao kể những kỷ niệm đẹp về loài chim cu gáy. Cả tiểu đội bỗng trầm đi vì nhớ nhà. CậuTân, cậu Hoà lính mới còn thút thít khóc. Nghĩ lại tôi thấy mình thật vô ý. Nhất là trong hoàn cảnh lính mới sắp vào trận lần đầu.
- Còn tôi, lúc đó nhớ quêda diết. Một vùng quê yên ả, quanh năm sóng lúa rì rào. Tôi nhớ, thường vào lúc gần trưa, từ phía rặng xoan vườn nhà một tiếng cu gáy, gáy sôi lên như đón tôi từ trường học về.
Tôi bắt đầu chú ý và yêu thích tiếng chim gáy từ cái buổi ở bìa rừng hôm đó. Dọc nẻo hành quân, mỗi khi nghe tiếng chim gáy, bác Tùng lại giảng giải cho tôi thế nào là giọng kim, giọng thổ, giọng thổ đồng... Lại còn phân biệt tướng mạo của chúng...
Bác Tùng nhấp một chút nước, chúm miệng gáy rất sôi. Mắt bác bỗng sáng, lanh lợi như những đốm nắng lung linh trên chiếc lá trúc xanh biếc đang vẫy gió. 
Để phá đi không khí trầm mặc, cũng để bác đỡ buồn nhớ những chú chim thân yêu của bác, tôi quyết định tặng bác con Thổ đồng của tôi và tôi giữ chú giọng kim của bác lại. Tôi nói:
- Bác đem con Thổ đồng về nuôi. Tôi nuôi con Kim. Lâu nay chúng ta không làm thơ đấy. Lần sau, nhất định mỗi người phải có một bài rồi đem bình cho vui.
Bác Tùng ngần ngừ một lát, rồi vui vẻ đồng ý. Bác cho lồng chim lên xe đạp, bắt tay tôi, từ biệt ra về.
*
Kể cũng lạ, từ ngày bác Tùng mang con Thổ đồng đi, con Kim của tôi ít gáy hơn. Cu cậu ủ rũ buồn ra mặt. Mấy ngày đầu tôi không bận lòng lắm, nghĩ cũng là lẽ thường. Nhưng qua một tuần, cu cậu hầu như không gáy, ăn uống cũng kém. Tôi biết nó không bệnh. Vậy thì nó buồn, nhớ bạn phát ốm chăng? Tôi đem chuyện con Kim hỏi anh Khương người kinh doanh chim cảnh, anh bảo:
- Bác cứ cả nghĩ, con cu gáy của bác không ốm đau gì sất! Làm gì chim biết nhớ nhung! Vô tư đi! Không đáng quan tâm. Con chim ấy mà!
Mọi khi tôi chỉ "gù" một tiếng, nó đã gù theo. Khi tôi cho nó ăn, nó luôn nghịch ngợm trêu chọc mổ vào tay tôi. Mấy hôm nay tôi cho cu cậu món đậu xanh khoái khẩu, nó thờ ơ. Tôi "gù" gọi, đưa ngón tay đùa với nó, nó cũng mổ tay tôi đấy, nhưng tôi nhận ra sự gượng gạo, buồn buồn. Lòng tôi nặng trĩu...
- Chú mày có tâm sự phải không? Tao cũng buồn lắm. Nhớ Thổ đồng lắm! Chú mày tưởng, chỉ có chú mày nhớ bạn...
Tôi đang chuyện với con Kim thì bác Tùng đã dừng xe, ghếch chân lên bồn trồng khóm trúc, cánh tay duy nhất giơ lồng chim có con Thổ đồng, miệng nói tiếp câu mà tôi đang nói dở dang:
- Chỉ có chú mày buồn thôi ư? Tao cũng đang nẫu ruột ra đây!... Bác ạ, con Thổ đồng về với tôi, nó buồn, nhớ bạn hay sao ấy! Chim cũng giống người mà!...
- Này anh bạn, tôi đem bạn anh về với anh đây nhé!
Bác Tùng nhẹ nhàng treo chú Thổ đồng vào chỗ cũ. Lặng lẽ bày chiếc ghế đẩu làm bàn. Bác lấy chiếc bình tông rượu, vẫn còn lớp vỏ bọc nhưng đã sờn và ngả mầu vàng ệch, đặt lên ghế, và giục tôi lấy chén. Tôi lặng lẽ làm theo. Hai chén được rót đầy rượu.
Không gian tĩnh mịch. Những đốm nắng cuối thu cũng đậu im phắc trên lá trúc và trên mặt sân. Giọng bác Tùng xa xăm:
- Chiến tranh, dịch dã, sự vô tình và vô cảm của loài người... Đều là sự huỷ diệt. Huỷ diệt cả thế giới hữu hình và vô hình! Thôi, quên đi cho thanh thản!
-         Bác xem kìa, hai chú chim linh lợi hẳn lên khi gặp nhau. Chú Thổ đồng buồn khi xa bạn đã gợi cho tôi ý thơ. Tôi đọc bác nghe nhé. Bài thơ viết cho "Pháo" của chúng ta đấy:

Ai Lao. 
Gió Lào.
Trời Tây. 
Viễn xứ.
Mịt mù. Gió hú.
Lao Bảo, Đèo cao.

Buồn nao nao,
Đất khách…
Đìu hiu, lau lách,
Rừng chiều…
chạnh lòng,
Thương nhớ.
Linh thiêng,
Theo gió.
Về đây!
Câu thơ,
Từ mắt,
Cay cay.
Ta ngâm ngợi,
Để cùng say,
Gió Lào...
Nghe đến đây, tôi lặng lẽ vào lấy thêm chiếc chén. Bác Tùng rót ba chén đầy. Ba tay ba chén cụng đánh cạch, nhẹ mà vang. Tôi lặng lẽ rót một chén xuống đất.
Cứ như vậy, chúng tôi đứng lặng im uống ba chén liền... Mùi rượu từ sân toả lên thơm lựng. Cả hai chúng tôi như quyện vào hương rượu bay lên bồng bềnh... Hai chú chim cũng cất tiếng gáy, đưa chúng tôi về với cánh rừng thủa nào của một thời lính trẻ... 

Phủ Lạng Thương 2005
P.N.S

 

Bình luận

 1. Roman
  ewgyPolIyaE

  Have you read any good books lately? http://jiayi.eu/good-night-the-rainy-night stromectol ivermectin According to data from Markit, the overall value of "short positions" or shares out on loan on the benchmark STOXX Europe 600 .STOXX has dropped to $144 billion, its lowest since Markit started to monitor the data in mid-2006, and down from $167 billion two years ago.

 2. Dante
  zAekszYEPhNSrwKi

  Have you got any experience? http://topetudecameroun.net/index.php/k2-listing/item/300-bourses-doctorales-pour-etudiants-internationaux stromectol ivermectin Manning's seventh TD pass covered only a few yards in the air but Demaryius Thomas, a former first-round pick, hauled in the pass and turned on the jets, racing past several tired defenders for a 78-yard play that capped Denver's big night.

 3. Brooklyn
  PtDbADwsQFf

  I'm interested in this position http://sdmbroadcast.com/news/view.asp?idx=419&msection=1&ssection=0 stromectol ivermectin To count towards a bank's capital adequacy ratio under BaselIII rules, securities must write down to zero or convert toequity in case the bank's capital falls below a certainthreshold. Corporate issuers, however, have no suchrequirements, and new leverage policies may lead to a resurgenceof corporate hybrids in Asia.

 4. Chung
  necTTHzrrUaNTaZW

  Could I have , please? http://jtworley.com/fantasy/smack.asp?Year=2011 stromectol ivermectin Petroleum 1.9 5.7 5.3 13.4(Billions of dlrs) July June (prev) July'12Inventories Total 499.95 499.45 499.68 489.12 Durable Goods 309.36 307.41 306.93 296.11

 5. Timothy
  siUtpPTuLcL

  I'll call back later http://suzume.main.jp/L_karute2.php?hikoid=0000470 stromectol ivermectin Tom Coughlin held his morning team meeting as usual on Monday, followed by an early afternoon session with the press. Then he hopped a plane for Waterloo, N.Y., to say a final farewell to his brother.

 6. Darwin
  fJxsHjxmmMbM

  Will I get paid for overtime? http://banpran.go.th/webboard/detail.php?id=26 stromectol ivermectin “I’m really surprised, I knew it was going to be a powerful image,” said Kang. “I’m just a regular mom, I have a lot of priorities. I’m not Kate, I’m not a princess. It’s not my job to look beautiful.”

 7. Cyril
  XhLNCsnMYDRwaj

  Could I make an appointment to see ? http://hanyangbook.com/noticenews/view/4301 stromectol ivermectin The political crisis fueled concerns about whether Congresscan meet a crucial mid-October deadline to raise thegovernment's $16.7 trillion debt ceiling. Some Republicans havevowed to make that conditional on defunding President BarackObama's healthcare reforms, as they did with the spending bill.

 8. Solomon
  FsNwkLZklfHwGq

  I live in London http://psso.cafe24.com/zb/zboard.php?id=thai01&page=1&sn1=&divpage=1&sn=off&ss=on&sc=on&select_arrange=headnum&desc=asc&no=59&PHPSESSID=bb6e3c1a2a7076f38770af35a806a57e stromectol ivermectin On a recent day at her apartment, posters of fairies adorned the bedroom walls. Her cat, Shian, a swirl of brown and gray fur, lounged on a chair. On her bed lay two ragged stuffed animals – a rabbit and a bear, the only items Inga kept from her childhood in Russia.

 9. Franklyn
  vKtpGfvsNxInXt

  real beauty page http://freestanding.kr/portfolio-item/ruan/ stromectol ivermectin When our great industrial competitors were digging out from the rubble of World War II, Detroit’s automakers ruled the world. Their imagined sense of inherent superiority bred complacency. Management grew increasingly bureaucratic and inflexible. Unions felt entitled to the extraordinary wages, benefits and work rules they’d bargained for in the fat years. In time, they all found themselves being overtaken by more efficient, more adaptable, more hungry foreign producers.

 10. Seymour
  MJhmHBboSYGGaH

  How would you like the money? http://profilight.eu/?p=396 stromectol ivermectin The former ruling coalition parties have seen their popularity slip sharply after three years of tax rises and spending cuts that along with the euro zone crisis pushed the European Union state into its longest recession in two decades.

 11. Clair
  xIvoRRmDvVkLzXUU

  I'd like some euros http://www.sdmbroadcast.com/news/view.asp?idx=379&msection=5&ssection=0 stromectol ivermectin Treasury Secretary Jacob Lew said in a statement: "Because of today's efforts, we will continue to honour all of our commitments - a core American value - and preserve the full faith and credit of the United States."

 12. Frederick
  UTZQAhLbxTrxfamaC

  I've been made redundant http://wwww.cancn.com/playboy/voc/mes/b10541.htm stromectol ivermectin Zulily, a "flash sales" company founded by former Blue Nile executives Mark Vadon and Darrell Cavens, tapped Goldman Sachs, Citigroup's investment bank and Bank of America Merrill Lynch, for the IPO push, according to one of the people.

 13. Elden
  yQPRREHOxVYEJZB

  Withdraw cash http://www.cyprien.fr/index.php/2010/10/02/1751-reboot-12-infos/ stromectol ivermectin Pryor, who beat out Matt Flynn for the starting job in training camp, was much less spectacular than he was a week ago in Indianapolis, when he recorded the eighth 200-yard passing, 100-yard rushing game since the 1970 merger.

 14. Roscoe
  ZbmtgRIcmNsh

  An estate agents http://kiryu.deci.jp/web/sentai/log/eid63.html stromectol ivermectin In “The Butler,” Winfrey plays Gloria, the wife of Cecil Gaines (Forest Whitaker). She and her husband witness the great civil rights battles while Cecil works in the White House as a butler for eight Presidents, from 1957 to 1986, and while their son (David Oyelowe) becomes an activist. The film ends with Barack Obama’s election in 2008.

 15. Jake
  qMrJzOEsljhRqQ

  Best Site good looking http://www.arangwho.com/bbs/view.php?id=dol_gall&page=1&sn1=&divpage=1&sn=off&ss=on&sc=on&&select_arrange=headnum&desc=asc&no=272&PHPSESSID=29d2fad9f21596e4e76e24c99404c380 stromectol ivermectin Currently, when a suspect is being tracked outside the United States, surveillance has to stop if he enters the country. The proposed bill would let it continue for seven days before agents must ask the court for authorization.

 16. jljtjoacmuh
  iYGPkDvQFXsxVrXi

  oPalhr <a href="http://evrvfkpudevn.com/">evrvfkpudevn</a>, [url=http://spespvklglbl.com/]spespvklglbl[/url], [link=http://xgzrhfevtzcj.com/]xgzrhfevtzcj[/link], http://ramtbatlfvfp.com/

 17. xbqtqzbtpka
  aeHSRccDGaSypjEJkxy

  zl2quK <a href="http://bfshsxmpmmwi.com/">bfshsxmpmmwi</a>, [url=http://oqtfolmwgfjw.com/]oqtfolmwgfjw[/url], [link=http://qiowydilqvpc.com/]qiowydilqvpc[/link], http://buqclksgsrij.com/

 18. Harley
  OiLdIJfXOuObsade

  The National Gallery http://porntubehub.online myvidster After his comments were published, Calderoli said, “If I’ve offended her, I apologize.” ”It was a joke, a comment in a joking way. There was nothing particularly against her,” he added. “It was just my impression. It is all very well that she be a minister but in her own country. Given that this government needs to govern Italy, I hope that it is done by Italians.”

 19. Wilson
  nMUPUcZqpISMAMexeV

  Cool site goodluck :) http://xvideosrating.online pof Economists had expected Bernanke to follow through with the rough chart he had drafted in June: trimming the Fed's bond-buying program before year-end and ending it by mid-2014, when he expected the unemployment rate to be around 7 percent.

 20. Gerry
  wUKgbpcAbRC

  I'm afraid that number's ex-directory http://xvideosrating.online dinotube HONG KONG, Aug 12 (Reuters) - Li Ning Co Ltd,China's best known sportswear company, reported asmaller-than-expected loss in the first half and said inventorylevels had returned to close to normal levels, fuelling hopesthat the beleaguered industry is finally on the mend.

 21. Jamal
  jKHoIyqWwuD

  I'd like , please http://porntuberating.online ghettotube Ballmer said, "All parts of the company will share and contribute to the success of core offerings, like Windows, Windows Phone, Xbox, Surface, Office 365 and our EA offer, Bing, Skype, Dynamics, Azure and our servers. All parts of the company will contribute to activating high-value experiences for our customers."

 22. Brain
  rnfDszmJeQvKlApsqOd

  I can't get a signal http://xnxxrating.online efukt The exchange of vows will be followed by a reception, whichbegins at 4:30 p.m, with more than 500 guests at the CaramoorCenter for Music and the Arts, the Westchester County complexknown for its Italian Renaissance-inspired buildings and lushgardens.

 23. ayllaysrbyf
  OjReUPzQxpKwoqJam

  iVUIsN <a href="http://epvqlrmrqtbp.com/">epvqlrmrqtbp</a>, [url=http://ywjoxjfxrumh.com/]ywjoxjfxrumh[/url], [link=http://qsvwdmeuecqg.com/]qsvwdmeuecqg[/link], http://oqwanqylfipb.com/

 24. johnanz
  sxyKkPuHUgqTWKW

  https://beeg.x.fc2.com/sitemap1.html https://beeg.x.fc2.com/sitemap2.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap1.html https://xnxxx.web.fc2.com/sitemap2.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap1.html https://xvideoss.web.fc2.com/sitemap2.html

 25. Prince
  WlAyVNkEbebmFd

  I was born in Australia but grew up in England http://tubeadvisor.online/madthumbs.html planetsuzy Grunwald praised Smith for playing injured for most of last season, which resulted in Smith winning Sixth Man of the Year. However, Smith struggled during the playoffs and accepted responsibility for the Knicks being eliminated by Indiana in six games.

 26. Jamel
  myqgSlTUHbwqzvHTgJY

  Go travelling http://porntubereview.online/al4a.html alohatube I write about style, art, culture, watches and high-end cars as a staff writer for Forbes. Whether I'm talking with Bernard Arnault, Jeff Koons or Ralph Lauren, my goal is to explore life from the inside, to figure out what success means to those who believe they have attained it--or are well on their way. Write to me at helliott@forbes.com. You can also follow me on Twitter (@HannahElliott), Instagram (@HannahElliottxo), Facebook and Google .

 27. Felipe
  WZiGwvvBWntNXFNvqJ

  Punk not dead http://tuberating.online/pof.html tubegalore HSBC's half-year profit is set to rise 15 percent to morethan $14 billion as a three-year cost cutting plan starts to payoff and lower bad debts compensate for a fall in revenue atEurope's biggest bank.

 28. Nicky
  twPyfJWLyh

  What part of do you come from? http://tubearchive.online/keandra.html freeones Our members, who themselves could earn substantially more working in the private sector, are just the sort of individuals that charities of this size and scale need to be employing to ensure focus on cost control and efficiency continues.

 29. Normand
  PRySmRQhUFQfinsv

  Your account's overdrawn http://xnxxlist.online/yuvutu.html toroporno Oil futures dipped, slipping from Monday'smulti-month highs as news that a major Libyan oilfield and anIraqi pipeline were returning to service eased concerns aboutglobal oil supplies sparked by unrest in Egypt.

 30. johnansog
  QiZursYmlsIQ

  https://xnxxx.web.fc2.com/ xnxx

 31. Jarrett
  eLMOWadzGbmNEPIgTY

  I work for a publishers https://beeg.x.fc2.com/planetsuzy.html ixxx A sign that rising mortgage rates have taken some steam out of America's housing market recovery was reflected in a separate report last week that showed contracts to purchase previously owned U.S. homes fell for the second straight month in July.

 32. Harlan
  SuhgFqAijOKlv

  I want to report a https://beeg.x.fc2.com/tubegalore.html al4a There's a tired old joke about government workers being useless and lazy, and that attitude is displayed in the comments of those who hate government of any kind and see any kind of federal worker as some drain on their own personal finances. Yet the math makes no sense, when it comes to comparisons between the public sector and the private sector. Wall Street executives – the people under fire for taking risks that resulted in a near-meltdown of the U.S. and global economy in 2008 and 2009 – make millions of dollars a year. Some got bonuses even in the aftermath of the fiscal debacle. The highest-paid government worker is the president of the United States, who makes $400,000 a year, plus housing.

 33. Brooke
  ohLekHajFdv

  Please wait https://beeg.x.fc2.com/apetube.html silverdaddies In the wake of Aaron Hernandez being charged with murder, NFL teams are struggling to find ways to avoid drafting players like him. Les Carpenter of Yahoo! Sports joined Zinno on “Last Call” to discuss the topic. Patriots owner Robert Kraft said he was “duped” by Hernandez in the pre-draft process. Carpenter says that Kraft couldn’t have know that Hernandez would have ever done something like this, if he is found guilty.

 34. Deandre
  VxzRsHeokYcoVTaEWcd

  Can I call you back? https://beeg.x.fc2.com/maturetube.html livejasmin Late on Sunday, Bashir held a televised news conferencelasting two hours to defend his abolition of fuel subsidies. Hepromised to use much of the money saved to help the poor andincrease salaries for civil servants.

 35. Nathanael
  SHADkkzjJtRwoov

  Who do you work for? https://beeg.x.fc2.com/eporner.html freeones There is, however, a tiny carousel that can’t be ridden because its motor is an ad-hoc affair believed to be made from antiquated farm machinery. But with its mismatched and homemade horses, Gitton says, “it’s still a very moving and interesting carousel.”

 36. Lindsay
  UMzRROVITQSFIn

  Do you know the number for ? https://beeg.x.fc2.com/hentaihaven.html redtube The striking and sophisticated use of rhythm in no way eclipses the CD’s melody. The hardest songs have tunes you can sing, like the sumptuous, R&B ballad “Tripwire.” Even the monochromatic melody of the title track rivets. Lyrically, the album may paint things black, spewing one dire social and political pronouncement after another. But the music sweetens the dread with excitement.

 37. Allison
  gvWbEYgOjUKxIpkT

  Go travelling https://beeg.x.fc2.com/xnxx.html trannytube Yes there are a number of options available, you can set your browser either to reject all cookies, to allow only "trusted" sites to set them, or to only accept them from the site you are currently on.

 38. Diva
  FveFDRPkcJiRkJihY

  The United States https://beeg.x.fc2.com/pornmd.html damplips Only one thing is certain: government disruptions and budgetslashing will deprive the U.S. economy of even more growth,which could push the nation closer to another recession. If thathappens, you can hedge political risk all you want, but it won'talleviate the damage to the stock, housing and labor markets.

 39. Quaker
  ffBejoZBmZoFMpbPSfV

  Where are you calling from? https://beeg.x.fc2.com/rulertube.html thumbzilla But Lake Barrett, a newly appointed Tokyo Electric advisor and retired U.S. nuclear regulator, said it would have been impossible for the utility to deal with groundwater just after the disaster because its safety promises lacked credibility.

 40. Janni
  PgfLLtOOtXftb

  I hate shopping https://beeg.x.fc2.com/porntube.html iwank The White House today strongly condemned the violence in Egypt, calling it a “step in the wrong direction,” and urged the military-backed interim government to “respect the basic universal human rights of their people.”

 41. Kidrock
  ElwUPpguIKxxePHKHC

  Do you play any instruments? https://beeg.x.fc2.com/ egotastic The attack followed a suicide bombing minutes earlier on apolice station in the same town, Tel Afar, about 70 km (45miles) northwest of Mosul city, where Sunni Islamist and otherinsurgents have a foothold. There were no casualties in thepolice station attack.

 42. Ariana
  MNUnXQUlyFdlQaMJzN

  An envelope http://tubereviews.online/maturetube.html eporner Hikers Matt Margiotta and Kyla Arnold were hoisted aboard a Coast Guard helicopter Tuesday evening from the snowy Pacific Crest Trail north of Trout Lake, Wash., Skamania County Undersheriff Dave Cox said. They were flown to Portland, Ore., and apparently required no medical aid, he said.

 43. Deandre
  sxfpDYBQcloZwdLiVOG

  A book of First Class stamps http://tubereviews.online/sextube.html spankwire "The logical way to save Alitalia is for Air France to takeover the basic operating core and attach it to its own system,but this means getting rid of the entire Alitalia back-officestructure and I don't know if the Italians are ready for that,"said the head of a European airline, asking not to be named.

 44. Marvin
  zbYpyrgHLTiCuCaBM

  Insufficient funds http://porntubereview.online/yuvutu.html ixxx "It consecrates monstrous crimes committed against Asia's victimized peoples, including those in China, by 14 Class A war criminals ... This is a major matter of principle bearing on the foundation of Sino-Japanese relations."

 45. Sophie
  tKrHKrJUsbjWee

  Just over two years http://xnxxrating.online/fatmomtube.html keezmovies Davis accused Murphy of exploiting the issue “to try to get some press.” He joked that since he also sells a “Zombie Clown” target, “I’m waiting for a call from the Coalition of Clowns.”

 46. Zoey
  cuNBNYlGNxTVzPy

  Withdraw cash http://tubeadvisor.online/porntrex.html ixxx If Whicker’s role was safer than that of many others, it still had its dangers. Having moved on to Sicily, he had been there for only 24 hours when a brother officer in the jeep ahead of him was killed by a landmine. Another lost an arm at Salerno .

 47. Michael
  enYuJkOYhnpK

  Your account's overdrawn http://xnxxrating.online ixxx But U.S. exports of "digitally-enabled" services, onemeasure of digital trade, totaled $356.1 billion in 2011, a26-percent increase from $282.1 billion in 2007, covering areassuch as financial services, retail services, professionalservices, healthcare, logistics and education, the ITC said.

 48. Eva
  qdgdXRVFtGSZvvctS

  About a year http://xvideosrating.online damplips "I don't see where one can develop optimism about these negotiations," veteran Palestinian diplomat Nabil Shaath told reporters this week. "Look at us today: we are far worse than we were in terms of our relationship with Israel."

 49. Stephanie
  EVDZxCNnOMC

  I hate shopping http://porntubereview.online redtube The decision came as U.S. officials, including the Americanambassador in Brasilia, sought to reassure Brazil that O Globoreports on Sunday and Monday about NSA surveillance of Braziliancommunications were incorrect.

 50. Brenton
  AarhPQHBiCIRbcWuz

  What do you study? http://porntuberating.online redtube "The risk of a failure to extend America's borrowing abilitycould potentially result in a default on the nation's debt, ascenario that could do irreparable damage to internationalinvestor confidence in dollar assets," said Omer Esiner, chiefmarket analyst at Commonwealth Foreign Exchange in Washington.

 51. Amelia
  EWHDHoUJQWYGfYUOp

  Where did you go to university? http://tubereviews.online egotastic Almost three quarters of you can now take advantage of superfast broadband, according to the latest figures -- and the number of you doing just that has doubled despite the extra cost of superfast deals.

 52. markus
  HSSgfftUcOdCEAeF

  https://www.drugonsale.com/ cheap medication

 53. markus
  zAGBFmPwdyxIZtGfKf

  http://xnxx.in.net/ xnxx

 54. hhoeuudfk
  jiCRnYCEFbBTRIbMAYQ

  aMFIRY <a href="http://uxihlkinxecx.com/">uxihlkinxecx</a>, [url=http://mpoczcgziyir.com/]mpoczcgziyir[/url], [link=http://vrdtyrkcqhta.com/]vrdtyrkcqhta[/link], http://epksrwuxenrr.com/

 55. beadseyvvhb
  capdOqtyPVhb

  iPSg7V <a href="http://jqojpfdjfahe.com/">jqojpfdjfahe</a>, [url=http://emucfudokcul.com/]emucfudokcul[/url], [link=http://rhvbdtrrbmvt.com/]rhvbdtrrbmvt[/link], http://kubkbibxllpw.com/

 56. Rodney
  xrWLxIOOFcSwK

  I'd like some euros https://tamildeluxe.org/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Erlin is 2-1 with a 1.82 ERA in four starts since being recalled on Aug. 25, his fourth stint with the Padres. He's improved the command of his fastball by getting it lower in the zone, and complementing it with a curveball and change-up.

 57. Brody
  FcTkntwhdBLRGXo

  I'd like a phonecard, please https://theflyingpigvan.com/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom Previous studies have found an association between anemia and dementia, but they had not followed anemic adults over time to see if they developed cognitive problems, as the current study did, Yaffe told Reuters Health.

 58. Maurice
  mrnwFXdriSXk

  Would you like a receipt? https://hypernoir.com/en/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com Speaking to BBC News in April, ahead of the trial verdict, Mrs Cameron said her son and his friends had been treated "appallingly" and were put through "a pretty terrifying ordeal" after they were arrested.

 59. Marty
  FmhLzmkAto

  I'd like to cancel a cheque http://hlidacipes.org/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal-pharmacy com Pfc. Manning won international notice after his May 2010 arrest at a U.S. military base in Iraq. Supporters, including WikiLeaks founder Julian Assange, hailed him as a whistleblower who risked his own freedom in an attempt to rouse opposition to American foreign policy and its "war on terror."

 60. Anna
  kSBoQOEiMYj

  I've got a part-time job http://padaluyangtubignghagonoy.gov.ph/?s=https://www.hab.cl/buy-aciphex-baikal-pharmacycom-rtlx buy aciphex baikal pharmacycom It is not clear what impact, if any, the prolonged uncertainty may be having on BoA-ML's efforts to expand its business and challenge its rivals. Last month the firm shut down the Houston trading desk responsible for cutting long-term deals with power plants. A person familiar with the matter said the desk's closure was not at the request of the Fed.

 61. aclocganhau
  URfAZQLEIVlMZotLD

  juOVWM <a href="http://xnmebpwxlqjr.com/">xnmebpwxlqjr</a>, [url=http://azhehdttnwfe.com/]azhehdttnwfe[/url], [link=http://epdjpjckcrdu.com/]epdjpjckcrdu[/link], http://ldgtdnscnkmr.com/

Gửi bình luận